Foto: Kadar iz dokumentarnog filma "Još jednom, ali s osjećajem"

Projekcijom filma “Još jednom, ali s osjećajem” / “One More Time With Feeling” (2016) Australca Andrewa Dominika, 8. svibnja u 20.30 sati, u beogradskoj Velikoj sali Sava centra počinje 10. Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs, koji u godini jubileja donosi pregršt novina, filmova i, po prvi put, regionalni market dokumentarnih filmova.

“Još jednom, ali s osjećajem” dokumentarno je ostvarenje rađeno u crno-bijeloj tehnici o stvaranju sada već legendarnog albuma “Skeleton Tree” glazbenika Nicka Cavea, zajedno s njegovim sastavom the Bad Seeds. Originalno zamišljen kao performans, film nas uvlači u nešto mnogo značajnije sa čime se suočava i sam redatelj Andrew Dominik – tragičnu pozadinu pisanja i snimanja spomenutog albuma koja se tiče smrti Caveovog sina Arthura. Film nudi kompletan, surov i sirov, istinski testament umjetnika koji pokušava pronaći izlaz iz tame.

“Još jednom, ali s osjećajem” premijeru je doživio u Veneciji prošle godine, nakon čega je prikazan u više od trideset zemalja, ostvarivši izvanredan uspjeh širom svijeta. Redatelj Andrew Dominik poznat je po igranim filmovima, počevši od filma “Chopper” (2010) s Erikom Banom, koji mu je otvorio vrata Hollywooda; do visokostiliziranih drama “The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford” (2007) te “Killing Them Softly” (2012) s Bradom Pitom, gdje se dokazao kao autor od kojeg se očekuju specifična ostvarenja. 

10. Beldocs bit će održan od 8. do 15. svibnja paralelno u nekoliko beogradskih dvorana, u kojima će biti prikazano više od 80 filmova u različitim programskim cjelinama. Većina naslova na Beldocsu će doživjeti svoje europske ili svjetske premijere. Otvaranje i zatvaranje ovogodišnjeg izdanja upriličit će se u Sava centru, dok su ostali programi rezervirani za Dvoranu kulturnog centra, Dom omladine Beograda, Veliku salu Jugoslovenske kinoteke te u sali “Dinko Tucaković” u Kinoteci. Po prvi puta u okviru Beldocsa bit će održan i market dokumentarnih filmova, sufinanciran sredstvima programa Europske unije (Kreativna Europa).

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here