PočetnaNajave"Cinema, Mon Amour" otvara treću sezona KineDoka

“Cinema, Mon Amour” otvara treću sezona KineDoka

|

Propadanje nezavisnih kina svakodnevna je pojava otkad su u naše filmske živote prodrla multipleks kina i njihovi filmski programi. Osim što su iz korijena promijenili naše rituale odlaska u kino, ostavili su puno dramatičnije posljedice za kina i njihove zaposlenike koje često rezultiraju s ključem u bravi. U velikim su gradovima te kinodvorane noćni klubovi, skladišta velikih trgovačkih lanaca, restorani, a nerijetko više i ne postoje kao objekti. U malim mjestima, to su zatvorena vrata iza kojeg su se natiskala sjećanja na sve filmove prikazane u prošlom stoljeću. I derutan prostor.

Da je takva sudbina nezavisnih kina zajednička svim posttranzicijskim europskim zemljama pokazuju dva dokumentarna filma nastala u razmaku od oko godinu dana – rumunjski “Cinema, Mon Amour” (2015) i hrvatski “Kino otok” (Restart, 2016.) koja će se prikazati u nedjelju, 9. travnja u Dokukinu KIC, a nakon projekcija održat će se razgovor dvaju redatelja, Alexandrua Belca i Ivana Ramljaka na temu samih filmova, propadanja nezavisnih kina, koje to posljedice ima na film i uopće kulturu gledanja filmova, te koja je uloga kino prikazivača u akciji spašavanja velikog platna – sve pod programskim kišobranom nazvanog “Spasimo veliko platno”.

“Cinema, Mon Amour” – za prave kinofile

Nekoć su rumunjska kina bila u svakom selu i na ponos državi. Danas ih skoro pa i nema. Istražujući njihove sudbine, redatelj Alexandru Belc je upoznao Vincenta Puricea, bivšeg projekcionista i dugogodišnjeg ljubitelja filma, i njegovo kino Dacia Panoramic Cinema u gradiću na sjeveroistoku Rumunjske koje je među zadnjim preostalim kinima u Rumunjskoj. Redatelj prati Vincenta i njegove dvije zaposlenice, Corneliju i Lorenu, koji odbijaju zauvijek ugasiti projektor i dovijaju se svakakvim metodama da bi svoju publiku doveli u kino. Film je prikazan na prestižnim svjetskim festivalima dokumentarnog filma poput DokLeipziga, Sarajevo Film Festivala, Edinburgh IFF-a…

Tragovima zaboravljenih kina na hrvatskim otocima

“Kino Otok” redatelja Ivana Ramljaka, poetičan je dokumentarac koji na vizualno dojmljiv način prikazuje napuštene kino dvorana na hrvatskim otocima. Redatelj se također dao u potragu za pričama koje vezuju stanovnike uz te kino dvorane, pričama o njihovim prvim dolascima u kino, o prvim filmovima koje su tamo gledali, ali i onima koji su na njima ostavili najviše traga pokazujući aktivnu i veliku ulogu koju su kina odigrala u njihovim životima. Film je dobio dvije nagrade za najbolju kameru (Dani hrvatskog filma i Festival Mundial de Cine Independiente de Quito), a na festivalu Slobodna Zona prošle godine dobio je nagradu za najbolju režiju. Prikazan je na i na svjetskim festivalima poput Sarajevo Film Festivala, Punto de Vista IDFF-a, ZagrebDoxa…

Redatelj Alexsandru Belc i Cinema, Mon Amour putuje u Rijeku, Pulu i Varaždin

Nakon zagrebačke projekcije, redatelj Alexandru Belc nastavlja svoje KineDok putovanje prema Rijeci, Puli i Varaždinu. Tako će se već 10. travnja film prikazati u riječkom klubu Palach u suradnji s udrugama RiRock i Kombinat, 11. travnja u pulskom Rojcu u suradnji s Društvenim centrom Rojc, a 12. travnja Alexandru Belc će posjetiti Varaždin gdje će u predvorju kina Gaj u suradnji s udrugom Vanima biti prikazan dokumentarac. Nakon svake od projekcija održat će se moderirani razgovori s autorom.

Film “Cinema, Mon Amour” ujedno najavljuje novu, treću sezonu međunarodnog projekta KineDok koji diljem zemlje, na preko dvadeset lokacija, donosi šesnaest novih dokumentarnih naslova iz Češke, Slovačke, Rumunjske, Poljske, Norveške, Bugarske, Mađarske i – naravno, Hrvatske. Tako će hrvatske filmove “Slobodni” (Gral Film, 2016.), redatelja Tomislava Žaje te “Turizam!” (ADU Zagreb / Kino klub Split; 2016.) Tonćija Gaćine tijekom godine imati priliku osim Hrvatske, pogledati i publika sedam europskih zemalja! KineDok već treću godinu za redom kreativni dokumentarni film dovodi u mjesta bez kina te mu upravo tamo pronalazi novu publiku. KineDok projekcije održavaju se tijekom cijele godine, a točne lokacije, filmove i termine prikazivanja možete doznati putem Internetske stanice www.kinedok.net.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Kino na pruzi

Objavljujemo tekst nastao povodom programa "Kino na pruzi", koji je Dina Pokrajac selektirala za projekt "Kino Trešnja".

Dvije Zlatne Arene za “Našu djecu” Silvestra Kolbasa

"Naša djeca" (Factum, 2024.) Silvestra Kolbasa osvojila su dvije Zlatne Arene na netom završenom, 71. Pulskom filmskom festivalu.

“Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse” – “Kako ću odustati od sebe?”

U drugom eseju ovogodišnjih "Klasika" bavimo se dokumentarnim filmom "Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse" (1992).

“U Rijeci se osjeća nedostatak vizije i strateškog promišljanja kulture”

Marin Lukanović i Borko Novitović za naš portal govore o svom dugogodišnjem djelovanju unutar riječke udruge Filmaktiv, koja je ove godine napunila 20 godina postojanja.

Preminuo filmski i kazališni kritičar Tomislav Kurelec

U Zagrebu je, u 83. godini, preminuo filmski i kazališni kritičar te redatelj Tomislav Kurelec.

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.

Mašinokoreografije Alaina Resnaisa

Zanimanje Alaina Resnaisa za mašine, mogu se donekle pripisati posleratnom industrijskom "boomu" 1950-ih u Francuskoj.

Petnaesta Nagrada “Vedran Šamanović” Ani Hušman za film “Radije bih bila kamen”

Ovogodišnja, petnaesta po redu Nagrada "Vedran Šamanović", pripala je Ani Hušman za film "Radije bih bila kamen" (2024).

“Burden of Dreams” – Film važniji od života

Četvrtu sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo tekstom o dokumentarcu "Burden of Dreams" (1982) Lesa Blanka.

Otvorene prijave za 33. Dane hrvatskog filma

Dani hrvatskog filma pozivaju na prijavu filmova za 33. izdanje, koje će se održati od 17. do 20. listopada 2024. u karlovačkom Kinu Edison.