Početna Najave "Cinema, Mon Amour" otvara treću sezona KineDoka

“Cinema, Mon Amour” otvara treću sezona KineDoka

-

Propadanje nezavisnih kina svakodnevna je pojava otkad su u naše filmske živote prodrla multipleks kina i njihovi filmski programi. Osim što su iz korijena promijenili naše rituale odlaska u kino, ostavili su puno dramatičnije posljedice za kina i njihove zaposlenike koje često rezultiraju s ključem u bravi. U velikim su gradovima te kinodvorane noćni klubovi, skladišta velikih trgovačkih lanaca, restorani, a nerijetko više i ne postoje kao objekti. U malim mjestima, to su zatvorena vrata iza kojeg su se natiskala sjećanja na sve filmove prikazane u prošlom stoljeću. I derutan prostor.

Da je takva sudbina nezavisnih kina zajednička svim posttranzicijskim europskim zemljama pokazuju dva dokumentarna filma nastala u razmaku od oko godinu dana – rumunjski “Cinema, Mon Amour” (2015) i hrvatski “Kino otok” (Restart, 2016.) koja će se prikazati u nedjelju, 9. travnja u Dokukinu KIC, a nakon projekcija održat će se razgovor dvaju redatelja, Alexandrua Belca i Ivana Ramljaka na temu samih filmova, propadanja nezavisnih kina, koje to posljedice ima na film i uopće kulturu gledanja filmova, te koja je uloga kino prikazivača u akciji spašavanja velikog platna – sve pod programskim kišobranom nazvanog “Spasimo veliko platno”.

“Cinema, Mon Amour” – za prave kinofile

Nekoć su rumunjska kina bila u svakom selu i na ponos državi. Danas ih skoro pa i nema. Istražujući njihove sudbine, redatelj Alexandru Belc je upoznao Vincenta Puricea, bivšeg projekcionista i dugogodišnjeg ljubitelja filma, i njegovo kino Dacia Panoramic Cinema u gradiću na sjeveroistoku Rumunjske koje je među zadnjim preostalim kinima u Rumunjskoj. Redatelj prati Vincenta i njegove dvije zaposlenice, Corneliju i Lorenu, koji odbijaju zauvijek ugasiti projektor i dovijaju se svakakvim metodama da bi svoju publiku doveli u kino. Film je prikazan na prestižnim svjetskim festivalima dokumentarnog filma poput DokLeipziga, Sarajevo Film Festivala, Edinburgh IFF-a…

Tragovima zaboravljenih kina na hrvatskim otocima

“Kino Otok” redatelja Ivana Ramljaka, poetičan je dokumentarac koji na vizualno dojmljiv način prikazuje napuštene kino dvorana na hrvatskim otocima. Redatelj se također dao u potragu za pričama koje vezuju stanovnike uz te kino dvorane, pričama o njihovim prvim dolascima u kino, o prvim filmovima koje su tamo gledali, ali i onima koji su na njima ostavili najviše traga pokazujući aktivnu i veliku ulogu koju su kina odigrala u njihovim životima. Film je dobio dvije nagrade za najbolju kameru (Dani hrvatskog filma i Festival Mundial de Cine Independiente de Quito), a na festivalu Slobodna Zona prošle godine dobio je nagradu za najbolju režiju. Prikazan je na i na svjetskim festivalima poput Sarajevo Film Festivala, Punto de Vista IDFF-a, ZagrebDoxa…

Redatelj Alexsandru Belc i Cinema, Mon Amour putuje u Rijeku, Pulu i Varaždin

Nakon zagrebačke projekcije, redatelj Alexandru Belc nastavlja svoje KineDok putovanje prema Rijeci, Puli i Varaždinu. Tako će se već 10. travnja film prikazati u riječkom klubu Palach u suradnji s udrugama RiRock i Kombinat, 11. travnja u pulskom Rojcu u suradnji s Društvenim centrom Rojc, a 12. travnja Alexandru Belc će posjetiti Varaždin gdje će u predvorju kina Gaj u suradnji s udrugom Vanima biti prikazan dokumentarac. Nakon svake od projekcija održat će se moderirani razgovori s autorom.

Film “Cinema, Mon Amour” ujedno najavljuje novu, treću sezonu međunarodnog projekta KineDok koji diljem zemlje, na preko dvadeset lokacija, donosi šesnaest novih dokumentarnih naslova iz Češke, Slovačke, Rumunjske, Poljske, Norveške, Bugarske, Mađarske i – naravno, Hrvatske. Tako će hrvatske filmove “Slobodni” (Gral Film, 2016.), redatelja Tomislava Žaje te “Turizam!” (ADU Zagreb / Kino klub Split; 2016.) Tonćija Gaćine tijekom godine imati priliku osim Hrvatske, pogledati i publika sedam europskih zemalja! KineDok već treću godinu za redom kreativni dokumentarni film dovodi u mjesta bez kina te mu upravo tamo pronalazi novu publiku. KineDok projekcije održavaju se tijekom cijele godine, a točne lokacije, filmove i termine prikazivanja možete doznati putem Internetske stanice www.kinedok.net.

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Otvorene prijave za radionice 7. Star Film Festa

Otvorene su prijave za radionice 7. Star Film Festa, koji će se od 3. do 5. rujna održati u Sisku.

Liburnia uplovljava u Gomirje

Najnovije projekcije programa "Liburnia uplovljava" održat će se u mjestu Gomirje pokraj Ogulina, 8. i 13. kolovoza.

“I’ll Be Gone in the Dark” – Izađi na svjetlo

Mini-serijal "I'll Be Gone in the Dark" (koredatelji Myles Kane, Josh Koury i Elizabeth Wolff; 2020.) jedno je od najboljih TV-iskustava 2020. godine.

Tomislav Radić – Zaboravljeni dokumentarist (X)

Posljednji tekst prve sezone serijala tekstova "Rastrimo zastrto", u kojem se prisjećamo zaboravljenih dokumentaraca Tomislava Radića.

Objavljen program 21. Mediteran Film Festivala

Ovogodišnji, 21. Mediteran Film Festival koji se od 19. do 22. kolovoza tradicionalno trebao održati u Širokom Brijegu, prebačen...

Nastavlja se program 15. SKORO DOKUarta

Predstojećeg vikenda (subota i nedjelja, 8. i 9. kolovoza od 21 sat) u Bjelovaru se nastavlja program 15. SKORO DOKUarta.

Hrvoslava Brkušić: “Nepredviđene situacije mjesta su kreativnih mogućnosti u montaži”

Montažerka Hrvoslava Brkušić zatvara premijernu sezonu "Pogleda iza objektiva", serije intervjua na portalu Dokumentarni.net.

66. TV BAFTA-e: “Leaving Neverland” najbolji doku-serijal, Arthur Cary naj-redatelj

U Londonu su sinoć dodijeljene 66. po redu TV BAFTA-e za najbolja britanska televizijska ostvarenja u 2019. godini.

Pula počinje potkraj kolovoza, Motovun na turneji

Pokreću se koronavirusom odgođena najnovija izdanja Pulskog filmskog festivala, odnosno Motovun Film Festivala.

“Što je film? (ep. 13): Faktografski ili dokumentarni film” – Vrijeme i istina

U posljednjim ovosezonskim "Prozorima" naglasak je stavljen na epizodu serijala "Što je film?" (1987) voditelja Ante Peterlića.