PočetnaNajave"Cinema, Mon Amour" otvara treću sezona KineDoka

“Cinema, Mon Amour” otvara treću sezona KineDoka

-

Propadanje nezavisnih kina svakodnevna je pojava otkad su u naše filmske živote prodrla multipleks kina i njihovi filmski programi. Osim što su iz korijena promijenili naše rituale odlaska u kino, ostavili su puno dramatičnije posljedice za kina i njihove zaposlenike koje često rezultiraju s ključem u bravi. U velikim su gradovima te kinodvorane noćni klubovi, skladišta velikih trgovačkih lanaca, restorani, a nerijetko više i ne postoje kao objekti. U malim mjestima, to su zatvorena vrata iza kojeg su se natiskala sjećanja na sve filmove prikazane u prošlom stoljeću. I derutan prostor.

Da je takva sudbina nezavisnih kina zajednička svim posttranzicijskim europskim zemljama pokazuju dva dokumentarna filma nastala u razmaku od oko godinu dana – rumunjski “Cinema, Mon Amour” (2015) i hrvatski “Kino otok” (Restart, 2016.) koja će se prikazati u nedjelju, 9. travnja u Dokukinu KIC, a nakon projekcija održat će se razgovor dvaju redatelja, Alexandrua Belca i Ivana Ramljaka na temu samih filmova, propadanja nezavisnih kina, koje to posljedice ima na film i uopće kulturu gledanja filmova, te koja je uloga kino prikazivača u akciji spašavanja velikog platna – sve pod programskim kišobranom nazvanog “Spasimo veliko platno”.

“Cinema, Mon Amour” – za prave kinofile

Nekoć su rumunjska kina bila u svakom selu i na ponos državi. Danas ih skoro pa i nema. Istražujući njihove sudbine, redatelj Alexandru Belc je upoznao Vincenta Puricea, bivšeg projekcionista i dugogodišnjeg ljubitelja filma, i njegovo kino Dacia Panoramic Cinema u gradiću na sjeveroistoku Rumunjske koje je među zadnjim preostalim kinima u Rumunjskoj. Redatelj prati Vincenta i njegove dvije zaposlenice, Corneliju i Lorenu, koji odbijaju zauvijek ugasiti projektor i dovijaju se svakakvim metodama da bi svoju publiku doveli u kino. Film je prikazan na prestižnim svjetskim festivalima dokumentarnog filma poput DokLeipziga, Sarajevo Film Festivala, Edinburgh IFF-a…

Tragovima zaboravljenih kina na hrvatskim otocima

“Kino Otok” redatelja Ivana Ramljaka, poetičan je dokumentarac koji na vizualno dojmljiv način prikazuje napuštene kino dvorana na hrvatskim otocima. Redatelj se također dao u potragu za pričama koje vezuju stanovnike uz te kino dvorane, pričama o njihovim prvim dolascima u kino, o prvim filmovima koje su tamo gledali, ali i onima koji su na njima ostavili najviše traga pokazujući aktivnu i veliku ulogu koju su kina odigrala u njihovim životima. Film je dobio dvije nagrade za najbolju kameru (Dani hrvatskog filma i Festival Mundial de Cine Independiente de Quito), a na festivalu Slobodna Zona prošle godine dobio je nagradu za najbolju režiju. Prikazan je na i na svjetskim festivalima poput Sarajevo Film Festivala, Punto de Vista IDFF-a, ZagrebDoxa…

Redatelj Alexsandru Belc i Cinema, Mon Amour putuje u Rijeku, Pulu i Varaždin

Nakon zagrebačke projekcije, redatelj Alexandru Belc nastavlja svoje KineDok putovanje prema Rijeci, Puli i Varaždinu. Tako će se već 10. travnja film prikazati u riječkom klubu Palach u suradnji s udrugama RiRock i Kombinat, 11. travnja u pulskom Rojcu u suradnji s Društvenim centrom Rojc, a 12. travnja Alexandru Belc će posjetiti Varaždin gdje će u predvorju kina Gaj u suradnji s udrugom Vanima biti prikazan dokumentarac. Nakon svake od projekcija održat će se moderirani razgovori s autorom.

Film “Cinema, Mon Amour” ujedno najavljuje novu, treću sezonu međunarodnog projekta KineDok koji diljem zemlje, na preko dvadeset lokacija, donosi šesnaest novih dokumentarnih naslova iz Češke, Slovačke, Rumunjske, Poljske, Norveške, Bugarske, Mađarske i – naravno, Hrvatske. Tako će hrvatske filmove “Slobodni” (Gral Film, 2016.), redatelja Tomislava Žaje te “Turizam!” (ADU Zagreb / Kino klub Split; 2016.) Tonćija Gaćine tijekom godine imati priliku osim Hrvatske, pogledati i publika sedam europskih zemalja! KineDok već treću godinu za redom kreativni dokumentarni film dovodi u mjesta bez kina te mu upravo tamo pronalazi novu publiku. KineDok projekcije održavaju se tijekom cijele godine, a točne lokacije, filmove i termine prikazivanja možete doznati putem Internetske stanice www.kinedok.net.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Vlad Petri: “Ovo nije samo film o politici, već i o ljudima, prijateljstvu, ljubavi i povezanosti”

Rumunjski redatelj Vlad Petri na skorašnjem će ZagrebDoxu predstaviti svoj novi film, "Između revolucija" (2023).

Hrvatski projekti i filmovi na East Doc Platformu i Oberhausenu

Hrvatska dokumentaristika bit će zastupljena na dva važna filmska programa/manifestacije: East Doc Platformu te 69. Oberhausenu.

“Dokukino Eter”: Novi studentski program u Dokukinu KIC

U suradnji s Klubom studenata FPZG-a i Radio Studentom, zagrebačko Dokukino KIC pokreće novi filmsko-diskurzivni program "Dokukino Eter".

Nenad Puhovski: “Uvijek smo se trudili na festivalu imati značajan broj hrvatskih filmova”

Direktor ZagrebDoxa Nenad Puhovski za naš portal najavljuje devetnaesto izdanje najvećeg domaćeg festivala dokumentarnog filma.

“Djeca magle” na Al Jazeeri Balkans

Na programu Al Jazeere Balkans danas i tijekom cijelog tjedna bit će prikazivan dokumentarni film "Djeca magle" (2021) autorice Diễm Hà Lệ.

Sveučilišni Festival rodne ravnopravnosti ROAЯ u riječkom Art-kinu

Od 21. do 23. ožujka Sveučilište u Rijeci u Art-kino donosi Festival rodne ravnopravnosti ROAЯ.

Damir Markovina: “Mostar je iznimno vitalna beštija”

U svom drugom autorskom filmu - "Dezerteri" - Damir Markovina se prisjeća odrastanja u Mostaru i okolnosti odlaska iz grada.

Melita Vrsaljko: “Pruga Knin-Zadar je krik propuštene prilike i izraz besmislenih politika”

Melita Vrsaljko za naš portal govori o svom filmskom prvijencu "Knin-Zadar" (Dinaridi Film, 2023.).

Bogat popratni program 19. ZagrebDoxa

ZagrebDox i ove godine nudi bogat popratni programski sadržaj, koji se sastoji od "masterclassova", panela, posebnih programa itd.

“AHA!”: Nova znanstveno-putopisna dokumentarna serija na HTV-u

Na Prvom programu HTV-a, 27. ožujka u 20.15 sati, s emitiranjem kreće nova znanstveno-putopisna dokumentarna serija "AHA!" Tamare Babun i Une Radić.