PočetnaVijestiIzlazak iz kinodvorana 26. Dana hrvatskog filma

Izlazak iz kinodvorana 26. Dana hrvatskog filma

|

26. Dani hrvatskog filma održat će se od 16. do 20. lipnja u Zagrebu, i to u kinu Tuškanac, na Ljetnoj pozornici kina Tuškanac, u Centru za kulturu Trešnjevka te u Parku Stara Trešnjevka, službeno je obznanjeno na današnjoj press konferenciji u zagrebačkom Centru za kulturu Trešnjevka. Kao i dosad, filmska ponuda Dana hrvatskog filma sastojat će se od glavnog natjecateljskog programa te niza popratnih programa koji obuhvaćaju retrospektive filmova iz hrvatske baštine i susjednih zemalja, izložbe, okrugle stolove, tribine, promocije knjiga te kulturno-zabavni program. Osim novog termina i novih lokacija, 26. izdanje DHF-a donosi i nove (privremene) organizatore te novi način selekcije filmova.

Nakon što je dvije godine zaredom organizator bila tvrtka Spiritus Movens, a dva uzastopna natječaja za organizatore provedena od lipnja do kolovoza 2016. godine nisu donijela rezultate, oformljena su organizacijska tijela u prijelaznom razdoblju do izbora novog organizatora na dulji rok. Ulogu pravnog nositelja i koordinatora organizacije Vijeće DHF-a povjerilo je Centru za kulturu Trešnjevka, dok su programsku organizaciju 26. DHF-a dana preuzele udruge/ustanove-članice Vijeća Dana hrvatskog filma. 

“Festival se ove godine održava u novom terminu, u zadnjim danima proljeća. Velika novost 26. izdanja Dana hrvatskog filma je izlazak iz kinodvorana te nas posebno veseli da će uz dvoranu Tuškanac, u kojoj će biti smješten dio natjecateljskog programa, konačno oživjeti i Ljetna pozornica kina Tuškanac, na kojoj će se održavati programi otvaranja i zatvaranja te dio programa konkurencije i popratnih programa. Spremamo i niz radionica za djecu i mlade filmske profesionalce koje će se održavati u Centru za kulturu Trešnjevka, a uz nekoliko projekcija na otvorenom oživjet će i Park Stara Trešnjevka”, istaknula je izvršna producentica Vanda Volić.

Natječaj za prijavu filmova u glavni program 26. Dana hrvatskog filma otvoren je na službenoj stranici www.danihrvatskogfilma.net do 15. travnja. Diana Nenadić, predsjednica Vijeća DHF-a osvrnula se na novi način selekcije: “Kako bi se osigurao što reprezentativniji i kvalitetniji natjecateljski program, festivalski program neće više selektirati jedna osoba (odnosno umjetnički direktor), kao što je to bilo protekle dvije godine, ni tročlana komisija, nego članovi Hrvatskog društva filmskih kritičara (najmanje deset), koji će putem linkova gledati sve filmove javno prikazane između dva izdanja Dana hrvatskoga filma, kao i sve premijerne naslove prijavljene po objavljivanju pozivnog natječaja”. 

Konačnu selekciju filmova za prikazivanje u natjecateljskom programu odredit će rang-lista filmova s najboljim prosječnim ocjenama u pet kategorija: Kratki i srednjemetražni igrani film, Dokumentarni film, Animirani film, Eksperimentalni film i Namjenski film. Tako odabrani filmovi ulaze u konkurenciju za nagrade Oktavijan (za najbolji film u pojedinoj kategoriji) te za nagrade službenog festivalskog žirija. 

Ljiljana Perišić, ravnateljica Centra za kulturu Trešnjevka, osvrnula se na ulogu Centra u organizaciji DHF-a: “Već gotovo trideset godina filmska i audiovizualna kultura ima značajno mjesto u ukupnom programu Centra. Dovoljno je spomenuti nekadašnja kvartovska kina u Vukovarskoj i na Voltinom koja su bila dio Centra sa značajnim filmskim projekcijama kako igranih filmova tako i dokumentarnih te dječjih. Po prestanku rada tih dvorana programi su preseljeni u dvoranu Centra. Trenutni filmski programi su raznovrsni: filmski festivali, radionice i projekcije na visokoj umjetničkoj, produkcijskoj i pedagoškoj razini, od filmske i video radionice ‘Snimi svoj film – postani Hitchcock’, manifestacije PSSST! Festival nijemog filma, programa Cherry Cinema i Filmska kultura – škola u kinu tako da sudjelovanje organizaciji Dana hrvatskog filma smatramo logičnim nastavkom dosadašnjeg rada na širenju filmske kulture”.

Na konferenciji je također istaknuto kako će se prijelazno organizacijsko rješenje iskoristiti za uključivanje i upućivanje u Dane što više mladih i/ili budućih profesionalaca na području audiovizualne djelatnosti, među kojima treba tražiti buduće organizatore Dana hrvatskog filma.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

5. Nagrada Dokumetar: “Valerija” Sare Jurinčić najbolji hrvatski dokumentarac 2023. godine

"Valerija" Sare Jurinčić osvojila je Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2023. godine.

“Buena Vista Social Club” – Druga prilika za vječnost

U četvrtom nastavku "Rockdocsa" pišemo o dokumentarcu "Buena Vista Social Club" (1999) Wima Wendersa.

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.