PočetnaVijestiTri srpska dokumentarna filma na 48. Visions du Réelu

Tri srpska dokumentarna filma na 48. Visions du Réelu

-

Krajem travnja (21. – 29.4.) u Švicarskoj će se održati 48. Međunarodni filmski festival u Nyonu Visions du Réel. Ugledni festival prikazat će 179 filmova iz 55 različitih država, uz 105 svjetskih premijera – bez hrvatskih filmova, ali zato s četiri regionalna i jednom talijanskom produkcijom u kojoj kao koredateljica sudjeluje hrvatska autorica Nika Šaravanja.

U službenoj natjecateljskoj Međunarodnoj kratkometražnoj konkurenciji Visions du Réela našao se najnoviji dokumentarac srpskog redatelja Marka Grbe Singha. “Stars of Gaomeigu” (2017) zaviruje u kinesku zvjezdarnicu Gaomeigu gdje se pri pogledu u nebo ispredaju nove i stare priče o lokalnim legendama. Međunarodnu srednjemetražnu konkurenciju napučila je, pak, talijansko-slovenska koprodukcija “Every Soul of My Body” / “Tutte le anime del mio corpo” (2017) Erike Rossi. Film prati glavnu protagonisticu Lorenu koja nakon smrti majke otkriva njen dnevnik, a u njemu potpunu drugačiju i dotad nepoznatu ženu.

Program Premiere Pas za debitantske filmove kratkog metra nastale unutar filmskih škola, primio je dva srpska doku-kratkiša. “Ljubav” (2017) Dušana Zorića govori o mladom porno glumcu koji čezne za ljubavlju i uspjehom, dok “Grapevines” (2017) Luke Papića približava svakodnevicu 12-godišnjaka koji ljeto provodi družeći se sa starijim mještanima sela Vrbas.

Za kraj, spomenimo i talijansku produkciju “Dusk Chorus – Based on Fragments of Extinction” (2017) koja filmski uokviruje misiju Davida Monacchija, istraživača i eko-akustičnog kompozitora, čija se putanja dotiče bilježenja i čuvanja zvučne baštine amazonske prašume. Film su zajedničkim snagama režirali Alessandro D’Emilia i naša Nika Šaravanja, a igrat će u programskoj sekciji Regard Neuf rezerviranoj za odabrana djela debitantskih autora.

Više informacija o ovogodišnjem programu provjerite na službenoj stranici VDR-a.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije