PočetnaVijestiTri srpska dokumentarna filma na 48. Visions du Réelu

Tri srpska dokumentarna filma na 48. Visions du Réelu

|

Krajem travnja (21. – 29.4.) u Švicarskoj će se održati 48. Međunarodni filmski festival u Nyonu Visions du Réel. Ugledni festival prikazat će 179 filmova iz 55 različitih država, uz 105 svjetskih premijera – bez hrvatskih filmova, ali zato s četiri regionalna i jednom talijanskom produkcijom u kojoj kao koredateljica sudjeluje hrvatska autorica Nika Šaravanja.

U službenoj natjecateljskoj Međunarodnoj kratkometražnoj konkurenciji Visions du Réela našao se najnoviji dokumentarac srpskog redatelja Marka Grbe Singha. “Stars of Gaomeigu” (2017) zaviruje u kinesku zvjezdarnicu Gaomeigu gdje se pri pogledu u nebo ispredaju nove i stare priče o lokalnim legendama. Međunarodnu srednjemetražnu konkurenciju napučila je, pak, talijansko-slovenska koprodukcija “Every Soul of My Body” / “Tutte le anime del mio corpo” (2017) Erike Rossi. Film prati glavnu protagonisticu Lorenu koja nakon smrti majke otkriva njen dnevnik, a u njemu potpunu drugačiju i dotad nepoznatu ženu.

Program Premiere Pas za debitantske filmove kratkog metra nastale unutar filmskih škola, primio je dva srpska doku-kratkiša. “Ljubav” (2017) Dušana Zorića govori o mladom porno glumcu koji čezne za ljubavlju i uspjehom, dok “Grapevines” (2017) Luke Papića približava svakodnevicu 12-godišnjaka koji ljeto provodi družeći se sa starijim mještanima sela Vrbas.

Za kraj, spomenimo i talijansku produkciju “Dusk Chorus – Based on Fragments of Extinction” (2017) koja filmski uokviruje misiju Davida Monacchija, istraživača i eko-akustičnog kompozitora, čija se putanja dotiče bilježenja i čuvanja zvučne baštine amazonske prašume. Film su zajedničkim snagama režirali Alessandro D’Emilia i naša Nika Šaravanja, a igrat će u programskoj sekciji Regard Neuf rezerviranoj za odabrana djela debitantskih autora.

Više informacija o ovogodišnjem programu provjerite na službenoj stranici VDR-a.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.

“Stop Making Sense” – Veliko djelo, veliko odijelo

Vizuali iz "Stop Making Sense" Jonathana Demmea zauvijek će ostati urezani u kolektivnoj svijesti, kao prva asocijacija na Talking Heads.

“The War Game” – Ogledni primjerak pseudodokumentarnog filma

U prvom eseju "Dokumentiranje fikcije" bavimo se Oscarom nagrađenim filmom "The War Game" (1966) redatelja Petera Watkinsa.