PočetnaRecenzije13. ZagrebDox: "Sve te neprospavane noći" - Sve naše besane noći pamtimo...

13. ZagrebDox: “Sve te neprospavane noći” – Sve naše besane noći pamtimo kao prokleto naše besane noći

-

Leteti s jatom mladih lepih mladića u lepršavim košuljama čija su lica bela kao u vampira, pa tako iz noći u noć, jedinstven je filmski doživljaj – posebno za jednog starca, kakav je Vaš autor! Žarko želimo s njima u noć punu akohola i prostota, droge i glasne muzike, somnabulnih razmišljanja, u duboku dugu noć – ali, to je film, vrlo istinit, realan, ali ipak – film. Van tog jata jedinka će se prvo okrenuti sebi, sagledati se poput sinjega galeba pred raskršćem svih puteva, prepustiti kolebanju emocija, opipavanju tankog leda nad rekom života, i iznova moći da izleti iz neprospavane noći u maglu hladnog dana, pa da potom uleti u još jednu neprospavanu noć, daleko od čvrste zemlje, blata i zaleđenih reka, kao što će naša starost stremiti novoj mladosti, zapravo ostati zarobljena u ramu slike i filma.

Dokufikcija Poljaka Michala Marczaka, “Sve te neprospavane noći” / “All These Sleepless Nights”“Wszystkie nieprzespane noce” (2016), koja u stopu prati raskalašene buržoaske klince po Varšavi, počinje važnom porukom: reminiscencijski skok (Reminiscence Bump) je sklonost ljudskog uma da od svih sećanja najviše sačuva ona iz rane mladosti. A to je ono što let za zemlju veže, za svačije mesto na zemlji, a kad tog mesta nema ili ga ne možeš naći (?) tada si laka meta zaborava i pustopoljine teške starosti. Psihologiju izučavanja sopstvenog karaktera u prvi plan stavlja i uvodna naracija glavnog junaka Krzystofa, koji jednim prostim proračunom analizira ono što je od života potrošio i ono što mu je ostalo za potrošiti. Krzys, iako usamljena ptica, pre svega glumac koji glumi razmaženog sebe u soliteru s pogledom na gradski centar i vatromete, noću nikako ne spava. Fizički, ovaj glavni Marczakov protagonist liči na prominentnog poljskog glumca Zbigniewa Cybulskog, ali ponašanjem podseća na još popularnijeg Daniela Olbryckog.

Zapravo, tu se nalazi i tragedija ove priče: sećanja ove dece nisu dostojna da budu nečije uspomene. I to je tužno. Veoma.

Krzysov najbolji prijatelj je Michal, još bogatiji i raskalašniji pozer, meloman, sebičan i svojevoljan. Nerazdvojni su sve dok na scenu ne stupi ljubavni trijangl s Ewom, Michalovom bivšom devojkom. Prijateljski odnos tada zapada u krizu, a gledalište u – gubitak strpljenja. Ali, vredi istrajati, jer u tim trenucima sve jasnije se nazire granica dokumentarnog i fiktivnog, upravo tamo gde su akteri navikli na kameru i filmsku ekipu, gde su im važniji vlastiti životi i trežnjenje. To je dragocen trenutak za autora kao svedoka, jer njegov dokumentaristički stil tada dobija na momentumu; priča je sve komplikovanija u svojoj banalnosti, pa izvoli – režiraj, ostvari čitav krug života u filmu.

Marczak je precizan u karakterizaciji likova, jasno upozoravajući na jasan i svestan stranputički izbor glavnih protagonista – umesto odrastanju, Krzys i Michal prepuštaju se besanim tulumima i transu kokaina, koktela i dima. Zaskočene u zamku trošenja bogatstva, pa tako i trošenja sebe i praznih iluzija, reditelj od svojih protagonista naposletku i ultimativno zahteva tek jedno – pomirenje. Evo ga, pred kamerom u h v a ć e n o, kao što ga je uhvatio Kawalerowicz, ili Kieslowski, Wajda, Polanski, mnogi iz slavne škole u Lođu. Zapravo, tu se nalazi i tragedija ove priče: sećanja ove dece nisu dostojna da budu nečije uspomene. I to je tužno. Veoma.

"Sve te neprospavane noći" / "All These Sleepless Nights" / "Wszystkie nieprzespane noce"
Režija: Michal Marczak
Scenarij: Michal Marczak, Katarzyna Szczerba
Zemlje podrijetla: Poljska / Ujedinjeno Kraljevstvo
Godina proizvodnje: 2016.
Trajanje: 100 minuta

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Tko će osvojiti ovogodišnjeg kratkometražnog doku-Oscara?

Pogledali smo svih pet ovogodišnjih kandidata za nagradu Oscar u kratkometražnoj konkurenciji dokumentarnog filma.

Poznate (dokumentarne) nominacije 95. Oscara

Poznate su nominacije za 95. nagrade Oscar, čija će se svečanost održati 12. ožujka u losanđeleškom Dolby Theatreu.

“Fire of Love” – U vulkanskom grotlu

"Fire of Love" (2022) američke redateljice Sare Dose prati putešesvije francuskih vulkanologa i bračnog para Krafft.

“Only the Devil Lives Without Hope” Magnusa Gerttena na programu Al Jazeere Balkans

Al Jazeera Balkans ovog tjedna prikazuje i dokumentarac "Only the Devil Lives Without Hope" (2020) švedskog autora Magnusa Gerttena.

Novi kulturni projekt o kulturnoj kartografiji grada Subversive Festivala i KIC-a

Siječanj se u zagrebačkom Dokukinu KIC nastavlja u znaku...

Svjetske premijere novih filmova Borisa Poljaka i Damira Čučića u Rotterdamu

Na 52. Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu svjetsku će premijeru doživjeti dva nova filma Borisa Poljaka i Damira Čučića.

“Factumov Mediteran” u Dokukinu KIC

U Dokukinu KIC sutra (20.1. u 19 sati) će se održati "Factumov Mediteran", projekcija od tri dokumentarna naslova koje potpisuju čak četiri redatelja.

Top 10: Najbolji hrvatski dokumentarni filmovi 2022. godine

Što nam je donijela dokumentarna 2022.? Godinu je otvorila...

“Čekaj me” Damira Markovine ponovno na programu Al Jazeere Balkans

Na programu Al Jazeere Balkans danas i tijekom cijelog tjedna ponovno će se prikazivati dokumentarac "Čekaj me" Damira Markovine.

“Futura” na programu Dokukina KIC

"Futura" će prije početka kinodistribucije po hrvatskim nezavisnim kinima, najprije biti premijerno prikazana u četvrtak, 19. siječnja, u zagrebačkom Dokukinu KIC.
Režija: Michal Marczak<br> Scenarij: Michal Marczak, Katarzyna Szczerba<br> Zemlje podrijetla: Poljska / Ujedinjeno Kraljevstvo<br> Godina proizvodnje: 2016.<br> Trajanje: 100 minuta13. ZagrebDox: "Sve te neprospavane noći" - Sve naše besane noći pamtimo kao prokleto naše besane noći