PočetnaNajaveFilmovi Ante Babaje i Borisa Poljaka na Rundi kratkog

Filmovi Ante Babaje i Borisa Poljaka na Rundi kratkog

|

U sklopu programa “Tradicija i suvremenost”Runda kratkog (MM centar, 16. veljače u 19.30 sati) donosi istraživanje nasljeđa koje čuči u pozadini rada jednog od naših najsuverenijih dokumentarista, Borisa Poljaka. U višestruko međunarodno nagrađivanom filmu “Autofocus” (Milva film i video, 2013.) on statičnom, fiksno postavljenom kamerom bilježi jedan pomno odabran isječak zbilje koji se premeće u kompleksnu i sveobuhvatnu sliku društva iz kojeg je izvađen. Pola stoljeća ranije ovim se majstorski koristio i veliki Ante Babaja čija će dva antologijska opservacijska dokumentarca prethoditi ovom Poljakovom filmu.

Posjetitelji će u MM centru moći vidjeti “Kabinu” (Zagreb film, 1966.), eksperimentalno-dokumentarni film-esej iz Babajine faze eksperimentalnog proseda sredinom šezdesetih godina; zatim “Čekaonicu” (Zagreb film, 1975.) istog autora o ljudima u – čekaonici te Poljakov “Autofocus”, jedan od najgrađivanijih domaćih dokumentaraca u posjednjih nekoliko godina, koji prati (slučajne) putnike namjernike u pohodu na ninsku crkvu sv. Nikole iz 12. stoljeća. Nakon projekcije selektorica Runde kratkog, Višnja Vukašinović, razgovarat će s montažerom “Autofocusa”, Damirom Čučićem, odnosno oblikovateljem zvuka istog filma, Martinom Semenčićem, o suvremenosti i povijesnosti ovakvog pristupa dokumentaristici.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

5. Nagrada Dokumetar: “Valerija” Sare Jurinčić najbolji hrvatski dokumentarac 2023. godine

"Valerija" Sare Jurinčić osvojila je Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2023. godine.

“Buena Vista Social Club” – Druga prilika za vječnost

U četvrtom nastavku "Rockdocsa" pišemo o dokumentarcu "Buena Vista Social Club" (1999) Wima Wendersa.

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.