PočetnaNajave"Ispod sunca" i 'masterclass' Vitalija Manskog u Dokukinu KIC

“Ispod sunca” i ‘masterclass’ Vitalija Manskog u Dokukinu KIC

|

U srijedu, 1. veljače, u zagrebačkom Dokukinu KIC, počinje hrvatska kino-distribucija dokumentarca “Ispod sunca” / “Under the Sun” / “V luchakh solnca” (2015) velikog ruskog redatelja Vitalija Manskog, koji će i sam prisustvovati projekciji. Sljedećeg dana, 2. veljače u 17 sati, Manski će održati besplatno masterclass predavanje pod nazivom “Dokumentarni film – umjetnost ili stvarnost?”.

Nakon dvije godine pregovaranja sa sjevernokorejskim vlastima, nagrađivani ruski redatelj Vitalij Manski pozvan je u ovu najdistanciraniju zemlju svijeta kako bi pomogao u stvaranju jednog domaćeg filma. “Ispod sunca” nastao je pod budnim okom Velikog vođe i njegovih ljudi, koji su redovno provjeravali sav snimljeni materijal, prilagođavali scenarij i izabrali primjerene glumce. Međutim, nitko nije računao na rezervnu kopiju osobnih snimki koje je autor navodno skrivao u čarapi, iznio preko granice i napravio prvi dokumentarac koji izbliza pokazuje kako se stvara sjevernokorejski propagandni narativ.

Djevojčica Zin-mi i njezina obitelj žive u idili Narodne Republike Koreje. Majka i otac su pripadnici radničke klase na čijim leđima počiva komunističko blagostanje nacije, a malena Zin se priprema na svoj prvi veliki korak, priključenju sjevernokorejskim pionirima uz zakletvu Velikom vođi. Pomno pripremljene scene odobrene od partije, nalikuju televizijskoj reklami, ali “Ispod sunca” prikazuje i ono što se nije smjelo snimiti. “Nasmiješi se!”, “Reci to veselije!”, “Svi joj plješćite!”, samo su neke od uputa koje su protagonisti filma šutke morali ispoštovati otkrivajući pritom jednu posve drukčiju, nepoznatu te zastrašujuće praznu i opasnu atmosferu – ne samo filmskog seta, već i cjelokupnog društva.

“Ispod sunca” donosi priču o odrastanju uz propagandu i život u zemlji koja zabranjuje individualnost, dok izvrsnost ovog filma potvrđuje i više od 70 festivalskih projekcija diljem svijeta, kao i dvadeset nagrada; poznati magazin Sight and Sound smjestio ga je na treće mjesto najboljih dokumentaraca prošle godine. Naš portal, pak, Manskijev film proglasio je jednim od najboljih ostvarenja 12. ZagrebDoxa na kojem je isti ostvario svoju hrvatsku premijeru.

Hrvatskoj kino-premijeri u srijedu, 1. veljače u 19 sati u zagrebačkom Dokukinu KIC, prisustvovat će i autor Vitalij Manski s kojim će nakon projekcije razgovarati filmski kritičar i redatelj Ivan Ramljak. “Ispod sunca”, osim u Dokukinu, tijekom veljače možete pogledati i u kinu Sloboda (Dubrovnik), Zelenoj dvorani (Zabok), kinu Europa (Zagreb), Art-kinu Croatia (Rijeka), kinu Karaman (Split) te desetak drugih nezavisnih kina. Termine svih projekcija možete pronaći na sljedećoj poveznici. Distributer filma je Restart Label.

U četvrtak, 2. veljače u 17 sati, svi koji žele proširiti svoje znanje o filmu, pozvani su u Dokukino KIC na besplatan masterclass Vitalija Manskog u organizaciji udruge Restart. Bit će riječi o jeziku suvremenog dokumentarnog filma i stilskim sredstvima koje autori danas koriste kako bi prenijeli svoj doživljaj viđenoga. Manski će se baviti najstarijom dilemom dokumentarnog roda, razlikama između stvarnosti i njezine autorske interpretacije.

Predavanje pod nazivom “Dokumentarni film – Umjetnost ili stvarnost?” biti će na ruskom jeziku uz konsekutivni prijevod na hrvatski.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

5. Nagrada Dokumetar: “Valerija” Sare Jurinčić najbolji hrvatski dokumentarac 2023. godine

"Valerija" Sare Jurinčić osvojila je Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2023. godine.

“Buena Vista Social Club” – Druga prilika za vječnost

U četvrtom nastavku "Rockdocsa" pišemo o dokumentarcu "Buena Vista Social Club" (1999) Wima Wendersa.

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.