Početna Najave "Ispod sunca" i 'masterclass' Vitalija Manskog u Dokukinu KIC

“Ispod sunca” i ‘masterclass’ Vitalija Manskog u Dokukinu KIC

-

U srijedu, 1. veljače, u zagrebačkom Dokukinu KIC, počinje hrvatska kino-distribucija dokumentarca “Ispod sunca” / “Under the Sun” / “V luchakh solnca” (2015) velikog ruskog redatelja Vitalija Manskog, koji će i sam prisustvovati projekciji. Sljedećeg dana, 2. veljače u 17 sati, Manski će održati besplatno masterclass predavanje pod nazivom “Dokumentarni film – umjetnost ili stvarnost?”.

Nakon dvije godine pregovaranja sa sjevernokorejskim vlastima, nagrađivani ruski redatelj Vitalij Manski pozvan je u ovu najdistanciraniju zemlju svijeta kako bi pomogao u stvaranju jednog domaćeg filma. “Ispod sunca” nastao je pod budnim okom Velikog vođe i njegovih ljudi, koji su redovno provjeravali sav snimljeni materijal, prilagođavali scenarij i izabrali primjerene glumce. Međutim, nitko nije računao na rezervnu kopiju osobnih snimki koje je autor navodno skrivao u čarapi, iznio preko granice i napravio prvi dokumentarac koji izbliza pokazuje kako se stvara sjevernokorejski propagandni narativ.

Djevojčica Zin-mi i njezina obitelj žive u idili Narodne Republike Koreje. Majka i otac su pripadnici radničke klase na čijim leđima počiva komunističko blagostanje nacije, a malena Zin se priprema na svoj prvi veliki korak, priključenju sjevernokorejskim pionirima uz zakletvu Velikom vođi. Pomno pripremljene scene odobrene od partije, nalikuju televizijskoj reklami, ali “Ispod sunca” prikazuje i ono što se nije smjelo snimiti. “Nasmiješi se!”, “Reci to veselije!”, “Svi joj plješćite!”, samo su neke od uputa koje su protagonisti filma šutke morali ispoštovati otkrivajući pritom jednu posve drukčiju, nepoznatu te zastrašujuće praznu i opasnu atmosferu – ne samo filmskog seta, već i cjelokupnog društva.

“Ispod sunca” donosi priču o odrastanju uz propagandu i život u zemlji koja zabranjuje individualnost, dok izvrsnost ovog filma potvrđuje i više od 70 festivalskih projekcija diljem svijeta, kao i dvadeset nagrada; poznati magazin Sight and Sound smjestio ga je na treće mjesto najboljih dokumentaraca prošle godine. Naš portal, pak, Manskijev film proglasio je jednim od najboljih ostvarenja 12. ZagrebDoxa na kojem je isti ostvario svoju hrvatsku premijeru.

Hrvatskoj kino-premijeri u srijedu, 1. veljače u 19 sati u zagrebačkom Dokukinu KIC, prisustvovat će i autor Vitalij Manski s kojim će nakon projekcije razgovarati filmski kritičar i redatelj Ivan Ramljak. “Ispod sunca”, osim u Dokukinu, tijekom veljače možete pogledati i u kinu Sloboda (Dubrovnik), Zelenoj dvorani (Zabok), kinu Europa (Zagreb), Art-kinu Croatia (Rijeka), kinu Karaman (Split) te desetak drugih nezavisnih kina. Termine svih projekcija možete pronaći na sljedećoj poveznici. Distributer filma je Restart Label.

U četvrtak, 2. veljače u 17 sati, svi koji žele proširiti svoje znanje o filmu, pozvani su u Dokukino KIC na besplatan masterclass Vitalija Manskog u organizaciji udruge Restart. Bit će riječi o jeziku suvremenog dokumentarnog filma i stilskim sredstvima koje autori danas koriste kako bi prenijeli svoj doživljaj viđenoga. Manski će se baviti najstarijom dilemom dokumentarnog roda, razlikama između stvarnosti i njezine autorske interpretacije.

Predavanje pod nazivom “Dokumentarni film – Umjetnost ili stvarnost?” biti će na ruskom jeziku uz konsekutivni prijevod na hrvatski.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Danas počinje 24. Međunarodni festival dokumentarnog filma u Jihlavi

U Češkoj danas počinje 24. Međunarodni festival dokumentarnog filma u Jihlavi, koji će potrajati od 27. listopada do 8. studenog.

Al Jazeera Balkans: “Ponoćni putnik” i “Ivanova igra”

Al Jazeera Balkans na svom će programu ovog tjedna prikazati "Ponoćnog putnika" Hassana Fazilija te "Ivanovu igru" Tomislava Žaje.

Danas počinje 63. DOK Leipzig, niz hrvatskih projekata u industrijskom programu

Danas (ponedjeljak, 26.10.) počinje 63. Međunarodni festival dokumentarnog i animiranog filma u Leipzigu - DOK Leipzig.

“Hall of Fame”: Chantal Akerman

Filmsko-diskurzivni program "Hall of Fame - vodič kroz povijest dokumentarnog filma", donosi dvije projekcije posvećene Chantal Akerman.

18. Liburnia Film Festival: “Zašto mama vazda plače?” – Sjećanja iz Pustograda

"Zašto mama vazda plače?" (2019) Karmen Obrdalj, prati glavnu protagonisticu Enu na putovanju u grad iz djetinjstva.

“Push” – Kupi jeftino, prodaj skupo pa sve opet ponovi

Fredrik Gertten u dokumentarcu "Push" (2019) ispituje širi kontekst stanovanja kao jednog od osnovnih ljudskih prava.

“Totally Under Control” – Tragična farsa virusa i Trumpa

Autori "Totally Under Control" film koriste kao ozbiljnu optužnicu protiv američke vlade, čiji je iskonski grijeh ignoriranje znanosti u korist političke (i vjerojatno financijske) dobiti.

Case study “Jedne od nas”: Zahvatiti šire od filmske slike

Na ovogodišnjem ZagrebDoxu održan je i case study dokumentarnog filma "Jedne od nas" (2020) hrvatskog redatelja Đure Gavrana.

Hrvatski filmovi na Doclisboi, Jihlavi i Viennaleu

U razmaku od nekoliko dana počinju 18. Međunarodni festival dokumentarnog filma Doclisboa te 24. Međunarodni festival dokumentarnog filma u Jihlavi.

16. ZagrebDox: Hrvatski filmovi – Svijetao ogranak tmurne godine

Dokumentarni.net donosi detaljan osvrt na hrvatske dokumentarne filmove sa 16, odnosno posebnog izdanja ZagrebDoxa.