PočetnaNajave"Ispod sunca" i 'masterclass' Vitalija Manskog u Dokukinu KIC

“Ispod sunca” i ‘masterclass’ Vitalija Manskog u Dokukinu KIC

-

U srijedu, 1. veljače, u zagrebačkom Dokukinu KIC, počinje hrvatska kino-distribucija dokumentarca “Ispod sunca” / “Under the Sun” / “V luchakh solnca” (2015) velikog ruskog redatelja Vitalija Manskog, koji će i sam prisustvovati projekciji. Sljedećeg dana, 2. veljače u 17 sati, Manski će održati besplatno masterclass predavanje pod nazivom “Dokumentarni film – umjetnost ili stvarnost?”.

Nakon dvije godine pregovaranja sa sjevernokorejskim vlastima, nagrađivani ruski redatelj Vitalij Manski pozvan je u ovu najdistanciraniju zemlju svijeta kako bi pomogao u stvaranju jednog domaćeg filma. “Ispod sunca” nastao je pod budnim okom Velikog vođe i njegovih ljudi, koji su redovno provjeravali sav snimljeni materijal, prilagođavali scenarij i izabrali primjerene glumce. Međutim, nitko nije računao na rezervnu kopiju osobnih snimki koje je autor navodno skrivao u čarapi, iznio preko granice i napravio prvi dokumentarac koji izbliza pokazuje kako se stvara sjevernokorejski propagandni narativ.

Djevojčica Zin-mi i njezina obitelj žive u idili Narodne Republike Koreje. Majka i otac su pripadnici radničke klase na čijim leđima počiva komunističko blagostanje nacije, a malena Zin se priprema na svoj prvi veliki korak, priključenju sjevernokorejskim pionirima uz zakletvu Velikom vođi. Pomno pripremljene scene odobrene od partije, nalikuju televizijskoj reklami, ali “Ispod sunca” prikazuje i ono što se nije smjelo snimiti. “Nasmiješi se!”, “Reci to veselije!”, “Svi joj plješćite!”, samo su neke od uputa koje su protagonisti filma šutke morali ispoštovati otkrivajući pritom jednu posve drukčiju, nepoznatu te zastrašujuće praznu i opasnu atmosferu – ne samo filmskog seta, već i cjelokupnog društva.

“Ispod sunca” donosi priču o odrastanju uz propagandu i život u zemlji koja zabranjuje individualnost, dok izvrsnost ovog filma potvrđuje i više od 70 festivalskih projekcija diljem svijeta, kao i dvadeset nagrada; poznati magazin Sight and Sound smjestio ga je na treće mjesto najboljih dokumentaraca prošle godine. Naš portal, pak, Manskijev film proglasio je jednim od najboljih ostvarenja 12. ZagrebDoxa na kojem je isti ostvario svoju hrvatsku premijeru.

Hrvatskoj kino-premijeri u srijedu, 1. veljače u 19 sati u zagrebačkom Dokukinu KIC, prisustvovat će i autor Vitalij Manski s kojim će nakon projekcije razgovarati filmski kritičar i redatelj Ivan Ramljak. “Ispod sunca”, osim u Dokukinu, tijekom veljače možete pogledati i u kinu Sloboda (Dubrovnik), Zelenoj dvorani (Zabok), kinu Europa (Zagreb), Art-kinu Croatia (Rijeka), kinu Karaman (Split) te desetak drugih nezavisnih kina. Termine svih projekcija možete pronaći na sljedećoj poveznici. Distributer filma je Restart Label.

U četvrtak, 2. veljače u 17 sati, svi koji žele proširiti svoje znanje o filmu, pozvani su u Dokukino KIC na besplatan masterclass Vitalija Manskog u organizaciji udruge Restart. Bit će riječi o jeziku suvremenog dokumentarnog filma i stilskim sredstvima koje autori danas koriste kako bi prenijeli svoj doživljaj viđenoga. Manski će se baviti najstarijom dilemom dokumentarnog roda, razlikama između stvarnosti i njezine autorske interpretacije.

Predavanje pod nazivom “Dokumentarni film – Umjetnost ili stvarnost?” biti će na ruskom jeziku uz konsekutivni prijevod na hrvatski.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“El Shatt – nacrt za utopiju” Ivana Ramljaka u natjecateljskoj konkurenciji 66. DOK Leipziga

Hrvatski dokumentarac "EL Shatt - nacrt za utopiju" Ivana Ramljaka ušao je u natjecateljsku konkurenciju 66. DOK Leipziga.

Deset godina portala Dokumentarni.net

Vaš i naš Dokumentarni.net danas slavi deset godina postojanja!

6. AJB DOC: Sabiranje priča

Za AJB DOC Film Festival postaje jasno da se upisao na mapu festivala regionalnih festivala, donoseći prepoznatljiv sadržaj.

Dvanaest dokumentaraca u programu punoljetnog DOKUarta

Dvanaest dokumentaraca prikazat će se u programu ovogodišnjeg, punoljetnog DOKUarta (Bjelovar, 6. - 13.10.).

Objavljen program 24. Mediteran Film Festivala

Poznat je program 24. Mediteran Film Festivala, koji će se od 10. do 14. listopada održavati u Širokom Brijegu.

Otvorene prijave za radionicu u okviru programa “Mali DOKUart”

Otvorene su prijave za radionicu u okviru ovogodišnjeg programa "Mali DOKUart", bjelovarskog festivala DOKUart.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

6. AJB DOC: “Dolazak proljeća u Buču” – Nakon okupacije

"Dolazak proljeća u Buču" / "When Spring Came to Bucha" (2022) Mile Tešajeve i Marcusa Lenza osvojio je glavnu nagradu na 6. AJB DOC-u.

6. AJB DOC: “Flotacija” – Flotiranje silnica svekolikosti

"Flotacija" (2023) Eluned Zoë Aiano i Alesandre Tatić osvojila je Posebno priznanje žirija na 6. AJB DOC-u.

Nagrada publike 6. AJB DOC-a dokumentarcu “Braća Musemić”

Ovogodiošnja Nagrada publike AJB DOC-a pripala je dokumentarnom filmu "Braća Musemić" autora Edina Isanovića i redatelja Nihada Ušanovića.