PočetnaVijestiBrojni noviteti na 10. Beldocsu

Brojni noviteti na 10. Beldocsu

|

Jubilarno, deseto izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs, koje će biti održano od 8. do 15. svibnja 2017. godine u Beogradu, obilježit će brojni noviteti uz standardni program zapaženih predstavnika suvremene dokumentaristike.

Kao najveću novost sljedećeg Beldocsa, organizatori ističu Beldocs market, sufinanciran sredstvima programa Europske unije Kreativna Evropa, kojeg je prvi put podržao Media program, najveći i najznačajnijih europski fond, u okviru kojeg postoji mogućnost za financijski impuls u četrnaest kategorija – od razvoja projekata do edukacije i pomoći festivalima.

Tako će Beldocs, kao jedini festival dokumentarnog filma u regiji s marketom, odnosno filmskim sajmom, postati mjesto na kojem će doku-profesionalci jednom godišnje biti u prilici doznati regionalne i svjetske aktualnosti iz svijeta dokumentaristike, ali i kako bi eventualno unovčili svoj redateljsko-producentski trud kroz razgovore sa zainteresiranim kupcima.

Jubilarni Beldocs raspisuje i natječaj kako u domaćoj tako i u međunarodnoj selekciji, s jednim posebnim zahtjevom. Naime, kako se tijekom godina festival pozicionirao na europskoj i svjetskoj sceni dokumentarnog filma, tako će od 2017. oba programa činiti premijerni filmovi – u domaćoj selekciji tražit će se srpske premijere dugometražnih dokumentaraca, a u Međunarodnoj europske premijere, čiji će fokus biti upravo na ostvarenjima kinematografija Starog kontinenta. Rok za prijave istječe 1. veljače 2017. godine.

S druge strane, Beldocs će za međunarodni natjecateljski program osigurati ekskluzivni žiri kao i novinare najvećih europskih filmskih časopisa, kako bi upravo s Beldocsa slali svoje prve tekstove o kvalitetama novih ostvarenja. Osim toga, za najbolje filmove bit će osigurane i novčane nagrade.

Što se samih naslova tiče, zasad je sigurno da će na 10. Beldocsu biti prikazan film “Ingrid Bergman: In Her Own Words” / “Jag är Ingrid” (2015) Šveđanina Stiga Björkmana o jednoj od najslavnijih europskih glumica svih vremena. Film je nagrađen na prošlogodišnjem kanskom filmskom festivalu, a nudi jedinstven pogled iza scene o nevjerojatnom životu slavne Ingrid Bergman, nenadmašne ikone američkog i svjetskog filma.

U Beograd se sprema još jedan međunarodno priznati dokumentarni film. U pitanju je ostvarenje “Mr. Gaga” (2015) Izraelca Tomera Heymanna, na IDFA-i Hot Docsu nagrađivani film o umjetničkom direktoru plesne trupe Batsheva i jednom od najznačajnijih svjetskih koreografa, Ohadu Naharinu.

Ni prateći programi neće biti ništa manje zanimljivi gledateljima, ističu organizatori. Osim biografskih dokumentaraca koji su i prošle godine privukli ogromnu pažnju javnosti, publika će uživati i u glazbeno-plesnim dokumentarnim filmovima, kao i onim ekološkim, koji će ove godine, prateći svjetske trendove, završiti u popratnom programu. Što se srpske dokumentarne industrije tiče, Beldocs će predstaviti program od pet ostvarenja televizijske dokumentaristike (od po sat vremena), čime će estetika TV-dokumentaraca stati uz naslove dinamičnih i kreativnih dugometražnih dokumentarnih filmova.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

20. ZagrebDox: “1489” – Rat kao privatna stvar

"1489" (2023) je posebno upečatljiv upravo zato što se bez poštede dotiče banalnih, logističkih strana traganja za nestalim članom obitelji.

20. ZagrebDox: “KIX” – Od palivraga do palikuće

"KIX" (2024) je sniman desetak godina pa glavnoga junaka, Budimpeštanca Sandora zvanoga Šanji, pratimo od njegove osme do osamnaeste godine.

Lucija Brkić: “Sustav odbacuje ljude kojima je potrebna pomoć”

Mlada pulska autorica Lucija Brkić na 20. ZagrebDoxu je predstavila svoj novi film, studentski "U tranzitu" (ADU, 2024.).

20. ZagrebDox: “Četiri kćeri” – Radikalizacija u prikrajku

Film "Četiri kćeri" (2023) tuniške redateljice Kaouther pokazuje da su procesi radikalizacije svakog tipa identični.

20. ZagrebDox: “Zastoj” – S ekvidistance

Vrednost filma "Zastoj" (2023) kao dokumenta pandemije koronavirusa, moći ćemo da utvrdimo tek kada zagazimo u neko sledeće vanredno stanje.

20. ZagrebDox: “Tijelo” – Naša utjelovljenja

"Tijelo" (2023) Petre Seliškar možemo promatrati kao prototip adekvatnog tretmana protagonistica u osjetljivim situacijama.

20. ZagrebDox: “Jedina zemlja” – Borba filmskim sredstvima

"Jedina zemlja" dokumentira nasilno preseljenje i uništavanje palestinskih naselja, otimanje zemlje, kao i ciljano naseljavanja Izraelaca.

20. ZagrebDox: “Naša djeca” – Dojmljivo razotkrivena intima

"Naša djeca" (2024) Silvestra Kolbasa nisu samo strukturalno nego i psihološki složeno djelo u kojem se izmjenjuju različite emocije.

20. ZagrebDox: “Vilinski vrt” – Romantici i drugi autsajderi

Povezujući plejadu egzistencijalno pogubljenih pojedinaca, "Vilinski vrt" ipak ne nudi uvid u razrješenje unutarnjih i vanjskih konflikata.

20. ZagrebDox: “Četiri kćeri” najbolji međunarodni dokumentarac, “KIX” naj-regionalni

Jučer smo doznali pobjednike jubilarnog, 20. ZagrebDoxa (14.4. - 21.4.).