PočetnaVijestiBrojni noviteti na 10. Beldocsu

Brojni noviteti na 10. Beldocsu

-

Jubilarno, deseto izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs, koje će biti održano od 8. do 15. svibnja 2017. godine u Beogradu, obilježit će brojni noviteti uz standardni program zapaženih predstavnika suvremene dokumentaristike.

Kao najveću novost sljedećeg Beldocsa, organizatori ističu Beldocs market, sufinanciran sredstvima programa Europske unije Kreativna Evropa, kojeg je prvi put podržao Media program, najveći i najznačajnijih europski fond, u okviru kojeg postoji mogućnost za financijski impuls u četrnaest kategorija – od razvoja projekata do edukacije i pomoći festivalima.

Tako će Beldocs, kao jedini festival dokumentarnog filma u regiji s marketom, odnosno filmskim sajmom, postati mjesto na kojem će doku-profesionalci jednom godišnje biti u prilici doznati regionalne i svjetske aktualnosti iz svijeta dokumentaristike, ali i kako bi eventualno unovčili svoj redateljsko-producentski trud kroz razgovore sa zainteresiranim kupcima.

Jubilarni Beldocs raspisuje i natječaj kako u domaćoj tako i u međunarodnoj selekciji, s jednim posebnim zahtjevom. Naime, kako se tijekom godina festival pozicionirao na europskoj i svjetskoj sceni dokumentarnog filma, tako će od 2017. oba programa činiti premijerni filmovi – u domaćoj selekciji tražit će se srpske premijere dugometražnih dokumentaraca, a u Međunarodnoj europske premijere, čiji će fokus biti upravo na ostvarenjima kinematografija Starog kontinenta. Rok za prijave istječe 1. veljače 2017. godine.

S druge strane, Beldocs će za međunarodni natjecateljski program osigurati ekskluzivni žiri kao i novinare najvećih europskih filmskih časopisa, kako bi upravo s Beldocsa slali svoje prve tekstove o kvalitetama novih ostvarenja. Osim toga, za najbolje filmove bit će osigurane i novčane nagrade.

Što se samih naslova tiče, zasad je sigurno da će na 10. Beldocsu biti prikazan film “Ingrid Bergman: In Her Own Words” / “Jag är Ingrid” (2015) Šveđanina Stiga Björkmana o jednoj od najslavnijih europskih glumica svih vremena. Film je nagrađen na prošlogodišnjem kanskom filmskom festivalu, a nudi jedinstven pogled iza scene o nevjerojatnom životu slavne Ingrid Bergman, nenadmašne ikone američkog i svjetskog filma.

U Beograd se sprema još jedan međunarodno priznati dokumentarni film. U pitanju je ostvarenje “Mr. Gaga” (2015) Izraelca Tomera Heymanna, na IDFA-i Hot Docsu nagrađivani film o umjetničkom direktoru plesne trupe Batsheva i jednom od najznačajnijih svjetskih koreografa, Ohadu Naharinu.

Ni prateći programi neće biti ništa manje zanimljivi gledateljima, ističu organizatori. Osim biografskih dokumentaraca koji su i prošle godine privukli ogromnu pažnju javnosti, publika će uživati i u glazbeno-plesnim dokumentarnim filmovima, kao i onim ekološkim, koji će ove godine, prateći svjetske trendove, završiti u popratnom programu. Što se srpske dokumentarne industrije tiče, Beldocs će predstaviti program od pet ostvarenja televizijske dokumentaristike (od po sat vremena), čime će estetika TV-dokumentaraca stati uz naslove dinamičnih i kreativnih dugometražnih dokumentarnih filmova.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije