PočetnaNajaveUskoro počinje šesto izdanje MUVI festivala muzejskog filma i multimedije

Uskoro počinje šesto izdanje MUVI festivala muzejskog filma i multimedije

-

Šesto izdanje Festivala muzejskog filma i multimedije MUVI: muzeji – video – film održat će se 1. i 2. prosinca 2016. godine u dvorani Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu. Organizator ove manifestacije je Muzejski dokumentacijski centar iz Zagreba, a cilj je popularizacija audiovizualnih i web projekata u muzejima i srodnim institucijama, upoznavanje šire javnosti kroz filmske i multimedijske sadržaje s kulturnom baštinom i istraživanjima koje provode muzeji te otvaranje dijaloga između baštinskih ustanova iz Hrvatske i svijeta.

Pored uobičajenog prikazivačkog dijela programa, MUVI nudi i MUVI lab, blok u kojemu će autori raznih inovativnih multimedijskih projekata predstaviti mobilne aplikacije, 3D animacije, simulacije virtualne stvarnosti i realizirane virtualne izložbe, a novost šestog izdanja je Forum dobrih ideja koji okuplja inovatore, poduzetnike, znanstvenike i muzealce koji se bave razvojem inovativnih tehnologija primjenjivih u muzejima.

Prvog dana festivala hrvatska kulturna javnost imat će priliku upoznati se s najnovijim filmskim ostvarenjima koja promiču i valoriziraju baštinu. U prikazivačkom dijelu programa ističe se dokumentarac “Barone” (2015) scenarista Tomislava Žaje i redatelja Zorana Budaka, dobitnik nagrade na Zagreb Tourfilm Festivalu za najbolji film do 60 minuta, koji govori o revitaliziranju šibenske tvrđave Barone smještajući je u kontekst najvećeg grada mletačke Dalmacije i nadolazećeg Kandijskog rata s Osmanskim Carstvom.

Foto: Scena iz dokumentarnog filma "Barone"
Foto: Kadar iz dokumentarnog filma “Barone”

Prema riječima organizatora, pažnju plijene i dva dokumentarca nastala u produkciji Tiflološkog muzeja u Zagrebu uz redateljski, scenaristički i snimateljski angažman Eve Kraljević: “Svijet zvukova – Branko Jugec” (2016) i “Svijet zvukova – Anamarija Ribar” (2016), dirljive priče koje prikazuju svijet zvukova osoba kojima je među prvima ugrađena umjetna pužnica.

U filmu “Lov(ci) na rake” (Mario Buletić i Nuša Hauser, 2016.) pokretne slike zauvijek su sačuvale ljude, događaje, običaje i kulturu lova na rakove i račice u najjužnijem mjestu na Istarskom poluotoku – Premanturi. Glavni protagonisti, ribari Gianni i Roberto Giotto, govore o važnosti lova na rakove za lokalnu zajednicu tijekom povijesti te o tradiciji i tehnikama lova u Premanturi nekada i danas.

Što se tiče međunarodnog programa, tu je film “‘Gaser’ u Crnoj Gori, potreba i ponos” (2016), pomalo duhovita priča Gorana Pajovića o austrougarskom Gaseru, kultnom crnogorskom oružju ukrašavanom srebrom i koraljima, revolveru koji je s vremenom postao statusni, nacionalni, i etnološki element u životu Crne Gore u 19 stoljeću.

Foto: Scena iz filma "Perfect ride"
Foto: Kadar iz filma “Perfect ride”

Iz Srbije dolazi “Perfect ride” (Saša Tkačenko, 2014.), lucidna i zabavna priča o skejteru koji u zatvorenom Muzeju savremene umetnosti u Beogradu pokušava izvesti savršenu vožnju otkrivajući istovremeno zapušten interijer muzeja značajne povijesti koji je smatran remek-djelom jugoslavenskog modernizma.

Drugi dan festivala donosi izlaganja muzealaca, akademskih stručnjaka i IT profesionalaca koji će prezentirati novo realizirane projekte virtualnih izložbi i vodiča kroz postave te praktična dostignuća iz područja dizajna vizualnih komunikacija i multimedijalne produkcije baštinskih sadržaja. Prezentacijama će biti obuhvaćene multimedijske inovacije u stalnim postavima poput Multimedije Studija Galerije Antuna Augustinčića i Multimedije Gradskog muzeja Vukovar kao i tehnologija proširene stvarnosti korištena u realizaciji tvrđave Barone u Šibeniku.

Također, bit će prezentirana i interaktivna aplikacija za pametne telefone Tesla lab nastala u zajedničkoj produkciji Fakulteta elektrotehnike i računarstva i Tehničkog muzeja, koja donosi posjetiteljima informacije o Tesli, njegovu životu, pokusima, nacrtima i izumima, a pažnju će zasigurno privući i inovativan projekt Centra za ženske studije koji je s udrugom Radiona.org razvio hologram s likom Marije Jurić Zagorke povodom 143. obljetnice njena rođenja.

Više detalja o filmovima i prezentacijama kao i raspored događanja možete pogledati na sljedećoj poveznici.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

[VIDEO] Nikoloz Bežanišvili: “Staljin nije popularan u Gruziji jer naša zemlja ide prema EU i NATO-u”

Gruzijski redatelj Nikoloz Bežanišvili za naš portal govori o svom filmu "Sjeveroistični vjetrovi" (2022).

Ivan Efendić: “Moj glavni protagonist Mate Lasić ima potpuno drugačiji pristup umjetnosti i životu”

Debitantski redatelj Ivan Efendić za Dokumentarni.net govori o svom dokumentarcu "Mate" (Samostalna produkcija, 2023.).

Otvorene prijave za KKZ-ovu radionicu “U dijalogu sa Agnès”

Otvorene su prijave za naprednu KKZ-ovu filmsku radionicu "U dijalogu sa Agnès" voditeljice Ive Gavrilović.

Otvorene prijave za 11. STIFF

STIFF – Međunarodni studentski filmski festival poziva autore da prijave svoje filmove na jedanaesto izdanje festivala.

Hrvatska koprodukcija u industrijskom dijelu 26. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Solunu

Hrvatska koprodukcija "Sakupljač snova" ušla je u industrijski dio 26. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Solunu.

U KIC-u ciklus filmova posvećen Martinu Semenčiću

U zagrebačkom Kulturno informativnom centru (KIC) bit će prikazan kratki ciklus "Sjećanje na Martina Semenčića".

72. BAFTA: “20 dana u Mariupolju” Mstislava Černova najbolji britanski dokumentarac 2023. godine

"20 dana u Mariupolju" / "20 Days in Mariupol" (2023) Mstislava Černova najbolji je britanski dokumentarac 2023. godine.

Projekcija filma “Sjeveroistočni vjetrovi” uz gostovanje redatelja Nikoloza Bežanišvilija

Dokumentarac "Sjeveroistočni vjetrovi" autora Nikoloza Bežanišvilija bit će prikazan 22. i 23. veljače u Zagrebu i Puli, uz prisustvo autora.

“Bobi Wine: Narodni predsjednik” – U ime kralja i naroda

Snimke iz "Bobi Wine: Narodni predsjednik" nerijetko su šokantne, sirove, izuzetno frustrirajuće iz ove naše europske demokratske pozicije.

Dokukino KIC: Ciklus filmova o turbulentnoj čileanskoj političkoj povijesti

U zagrebačkom Dokukinu KIC prikazat će se ciklus filmova o turbulentnoj čileanskoj političkoj poviješću.