PočetnaNajaveUskoro počinje šesto izdanje MUVI festivala muzejskog filma i multimedije

Uskoro počinje šesto izdanje MUVI festivala muzejskog filma i multimedije

|

Šesto izdanje Festivala muzejskog filma i multimedije MUVI: muzeji – video – film održat će se 1. i 2. prosinca 2016. godine u dvorani Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu. Organizator ove manifestacije je Muzejski dokumentacijski centar iz Zagreba, a cilj je popularizacija audiovizualnih i web projekata u muzejima i srodnim institucijama, upoznavanje šire javnosti kroz filmske i multimedijske sadržaje s kulturnom baštinom i istraživanjima koje provode muzeji te otvaranje dijaloga između baštinskih ustanova iz Hrvatske i svijeta.

Pored uobičajenog prikazivačkog dijela programa, MUVI nudi i MUVI lab, blok u kojemu će autori raznih inovativnih multimedijskih projekata predstaviti mobilne aplikacije, 3D animacije, simulacije virtualne stvarnosti i realizirane virtualne izložbe, a novost šestog izdanja je Forum dobrih ideja koji okuplja inovatore, poduzetnike, znanstvenike i muzealce koji se bave razvojem inovativnih tehnologija primjenjivih u muzejima.

Prvog dana festivala hrvatska kulturna javnost imat će priliku upoznati se s najnovijim filmskim ostvarenjima koja promiču i valoriziraju baštinu. U prikazivačkom dijelu programa ističe se dokumentarac “Barone” (2015) scenarista Tomislava Žaje i redatelja Zorana Budaka, dobitnik nagrade na Zagreb Tourfilm Festivalu za najbolji film do 60 minuta, koji govori o revitaliziranju šibenske tvrđave Barone smještajući je u kontekst najvećeg grada mletačke Dalmacije i nadolazećeg Kandijskog rata s Osmanskim Carstvom.

Foto: Scena iz dokumentarnog filma "Barone"
Foto: Kadar iz dokumentarnog filma “Barone”

Prema riječima organizatora, pažnju plijene i dva dokumentarca nastala u produkciji Tiflološkog muzeja u Zagrebu uz redateljski, scenaristički i snimateljski angažman Eve Kraljević: “Svijet zvukova – Branko Jugec” (2016) i “Svijet zvukova – Anamarija Ribar” (2016), dirljive priče koje prikazuju svijet zvukova osoba kojima je među prvima ugrađena umjetna pužnica.

U filmu “Lov(ci) na rake” (Mario Buletić i Nuša Hauser, 2016.) pokretne slike zauvijek su sačuvale ljude, događaje, običaje i kulturu lova na rakove i račice u najjužnijem mjestu na Istarskom poluotoku – Premanturi. Glavni protagonisti, ribari Gianni i Roberto Giotto, govore o važnosti lova na rakove za lokalnu zajednicu tijekom povijesti te o tradiciji i tehnikama lova u Premanturi nekada i danas.

Što se tiče međunarodnog programa, tu je film “‘Gaser’ u Crnoj Gori, potreba i ponos” (2016), pomalo duhovita priča Gorana Pajovića o austrougarskom Gaseru, kultnom crnogorskom oružju ukrašavanom srebrom i koraljima, revolveru koji je s vremenom postao statusni, nacionalni, i etnološki element u životu Crne Gore u 19 stoljeću.

Foto: Scena iz filma "Perfect ride"
Foto: Kadar iz filma “Perfect ride”

Iz Srbije dolazi “Perfect ride” (Saša Tkačenko, 2014.), lucidna i zabavna priča o skejteru koji u zatvorenom Muzeju savremene umetnosti u Beogradu pokušava izvesti savršenu vožnju otkrivajući istovremeno zapušten interijer muzeja značajne povijesti koji je smatran remek-djelom jugoslavenskog modernizma.

Drugi dan festivala donosi izlaganja muzealaca, akademskih stručnjaka i IT profesionalaca koji će prezentirati novo realizirane projekte virtualnih izložbi i vodiča kroz postave te praktična dostignuća iz područja dizajna vizualnih komunikacija i multimedijalne produkcije baštinskih sadržaja. Prezentacijama će biti obuhvaćene multimedijske inovacije u stalnim postavima poput Multimedije Studija Galerije Antuna Augustinčića i Multimedije Gradskog muzeja Vukovar kao i tehnologija proširene stvarnosti korištena u realizaciji tvrđave Barone u Šibeniku.

Također, bit će prezentirana i interaktivna aplikacija za pametne telefone Tesla lab nastala u zajedničkoj produkciji Fakulteta elektrotehnike i računarstva i Tehničkog muzeja, koja donosi posjetiteljima informacije o Tesli, njegovu životu, pokusima, nacrtima i izumima, a pažnju će zasigurno privući i inovativan projekt Centra za ženske studije koji je s udrugom Radiona.org razvio hologram s likom Marije Jurić Zagorke povodom 143. obljetnice njena rođenja.

Više detalja o filmovima i prezentacijama kao i raspored događanja možete pogledati na sljedećoj poveznici.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Kino na pruzi

Objavljujemo tekst nastao povodom programa "Kino na pruzi", koji je Dina Pokrajac selektirala za projekt "Kino Trešnja".

Dvije Zlatne Arene za “Našu djecu” Silvestra Kolbasa

"Naša djeca" (Factum, 2024.) Silvestra Kolbasa osvojila su dvije Zlatne Arene na netom završenom, 71. Pulskom filmskom festivalu.

“Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse” – “Kako ću odustati od sebe?”

U drugom eseju ovogodišnjih "Klasika" bavimo se dokumentarnim filmom "Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse" (1992).

“U Rijeci se osjeća nedostatak vizije i strateškog promišljanja kulture”

Marin Lukanović i Borko Novitović za naš portal govore o svom dugogodišnjem djelovanju unutar riječke udruge Filmaktiv, koja je ove godine napunila 20 godina postojanja.

Preminuo filmski i kazališni kritičar Tomislav Kurelec

U Zagrebu je, u 83. godini, preminuo filmski i kazališni kritičar te redatelj Tomislav Kurelec.

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.

Mašinokoreografije Alaina Resnaisa

Zanimanje Alaina Resnaisa za mašine, mogu se donekle pripisati posleratnom industrijskom "boomu" 1950-ih u Francuskoj.

Petnaesta Nagrada “Vedran Šamanović” Ani Hušman za film “Radije bih bila kamen”

Ovogodišnja, petnaesta po redu Nagrada "Vedran Šamanović", pripala je Ani Hušman za film "Radije bih bila kamen" (2024).

“Burden of Dreams” – Film važniji od života

Četvrtu sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo tekstom o dokumentarcu "Burden of Dreams" (1982) Lesa Blanka.

Otvorene prijave za 33. Dane hrvatskog filma

Dani hrvatskog filma pozivaju na prijavu filmova za 33. izdanje, koje će se održati od 17. do 20. listopada 2024. u karlovačkom Kinu Edison.