Šesto izdanje Festivala muzejskog filma i multimedije MUVI: muzeji – video – film održat će se 1. i 2. prosinca 2016. godine u dvorani Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu. Organizator ove manifestacije je Muzejski dokumentacijski centar iz Zagreba, a cilj je popularizacija audiovizualnih i web projekata u muzejima i srodnim institucijama, upoznavanje šire javnosti kroz filmske i multimedijske sadržaje s kulturnom baštinom i istraživanjima koje provode muzeji te otvaranje dijaloga između baštinskih ustanova iz Hrvatske i svijeta.

Pored uobičajenog prikazivačkog dijela programa, MUVI nudi i MUVI lab, blok u kojemu će autori raznih inovativnih multimedijskih projekata predstaviti mobilne aplikacije, 3D animacije, simulacije virtualne stvarnosti i realizirane virtualne izložbe, a novost šestog izdanja je Forum dobrih ideja koji okuplja inovatore, poduzetnike, znanstvenike i muzealce koji se bave razvojem inovativnih tehnologija primjenjivih u muzejima.

Prvog dana festivala hrvatska kulturna javnost imat će priliku upoznati se s najnovijim filmskim ostvarenjima koja promiču i valoriziraju baštinu. U prikazivačkom dijelu programa ističe se dokumentarac “Barone” (2015) scenarista Tomislava Žaje i redatelja Zorana Budaka, dobitnik nagrade na Zagreb Tourfilm Festivalu za najbolji film do 60 minuta, koji govori o revitaliziranju šibenske tvrđave Barone smještajući je u kontekst najvećeg grada mletačke Dalmacije i nadolazećeg Kandijskog rata s Osmanskim Carstvom.

Foto: Scena iz dokumentarnog filma "Barone"
Foto: Kadar iz dokumentarnog filma “Barone”

Prema riječima organizatora, pažnju plijene i dva dokumentarca nastala u produkciji Tiflološkog muzeja u Zagrebu uz redateljski, scenaristički i snimateljski angažman Eve Kraljević: “Svijet zvukova – Branko Jugec” (2016) i “Svijet zvukova – Anamarija Ribar” (2016), dirljive priče koje prikazuju svijet zvukova osoba kojima je među prvima ugrađena umjetna pužnica.

U filmu “Lov(ci) na rake” (Mario Buletić i Nuša Hauser, 2016.) pokretne slike zauvijek su sačuvale ljude, događaje, običaje i kulturu lova na rakove i račice u najjužnijem mjestu na Istarskom poluotoku – Premanturi. Glavni protagonisti, ribari Gianni i Roberto Giotto, govore o važnosti lova na rakove za lokalnu zajednicu tijekom povijesti te o tradiciji i tehnikama lova u Premanturi nekada i danas.

Što se tiče međunarodnog programa, tu je film “‘Gaser’ u Crnoj Gori, potreba i ponos” (2016), pomalo duhovita priča Gorana Pajovića o austrougarskom Gaseru, kultnom crnogorskom oružju ukrašavanom srebrom i koraljima, revolveru koji je s vremenom postao statusni, nacionalni, i etnološki element u životu Crne Gore u 19 stoljeću.

Foto: Scena iz filma "Perfect ride"
Foto: Kadar iz filma “Perfect ride”

Iz Srbije dolazi “Perfect ride” (Saša Tkačenko, 2014.), lucidna i zabavna priča o skejteru koji u zatvorenom Muzeju savremene umetnosti u Beogradu pokušava izvesti savršenu vožnju otkrivajući istovremeno zapušten interijer muzeja značajne povijesti koji je smatran remek-djelom jugoslavenskog modernizma.

Drugi dan festivala donosi izlaganja muzealaca, akademskih stručnjaka i IT profesionalaca koji će prezentirati novo realizirane projekte virtualnih izložbi i vodiča kroz postave te praktična dostignuća iz područja dizajna vizualnih komunikacija i multimedijalne produkcije baštinskih sadržaja. Prezentacijama će biti obuhvaćene multimedijske inovacije u stalnim postavima poput Multimedije Studija Galerije Antuna Augustinčića i Multimedije Gradskog muzeja Vukovar kao i tehnologija proširene stvarnosti korištena u realizaciji tvrđave Barone u Šibeniku.

Također, bit će prezentirana i interaktivna aplikacija za pametne telefone Tesla lab nastala u zajedničkoj produkciji Fakulteta elektrotehnike i računarstva i Tehničkog muzeja, koja donosi posjetiteljima informacije o Tesli, njegovu životu, pokusima, nacrtima i izumima, a pažnju će zasigurno privući i inovativan projekt Centra za ženske studije koji je s udrugom Radiona.org razvio hologram s likom Marije Jurić Zagorke povodom 143. obljetnice njena rođenja.

Više detalja o filmovima i prezentacijama kao i raspored događanja možete pogledati na sljedećoj poveznici.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here