PočetnaNajaveTelevizijska premijera dokumentarca "Sve je bio dobar san"

Televizijska premijera dokumentarca “Sve je bio dobar san”

-

Ususret obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, Hrvatska radiotelevizija emitirat će dokumentarne filmove “Vukovarski junak Blago Zadro” (Darko Dovranić, 2004.) i “Heroji Vukovara – Sajmište” (Eduard Galić, 2011.) posvećene Gradu heroju.

Treći dokumentarac gledatelji još nisi imali prilike vidjeti na malim ekranima, a kao televizijska premijera u petak, 18. studenoga s početkom u 20.10 sati, stiže film “Sve je bio dobar san” (Artizana film, 2016.) redatelja Branka Ištvančića.

Ištvančićev dokumentarni film proučava događaje iz vremena početka Domovinskoga rata, prati dolazak mladog francuskog dragovoljca Jean-Michela Nicoliera u Republiku Hrvatsku, njegov obol u obrani Vukovara i mučeničku smrt na Ovčari, a sve iz vizure Francuzove majke Lyliane Fournier koja u filmu traga za informacijama koje bi je dovele do posmrtnih ostataka svojega sina.

Film “Sve je bio dobar san” izazvao je veliko zanimanje domaće javnosti te je prikazan pred brojnom publikom u kinima diljem Republike Hrvatske. Također, nagrađen je i priznat na mnogim festivalima: na 7. Festivalu hrvatskih katoličkih filmova Trsat u Rijeci dobio je tri nagrade, a ušao je i među deset finalista za URTI Grand Prix for Author’s Documentary, uglednu nagradu struke u Francuskoj. U Grčkoj je pak dobio nagradu za najbolji dokumentarni film na festivalu Beyond the Borders. Film je nedavno uvršten i na IDFA-in industrijski programski ogranak za prodaju dokumentaraca, Docs for Sale.

Uz redatelja i scenarista Ištvančića, u filmu se kao koscenarist pojavljuje Silvio Mirošničenko. Snimateljske uloge obavljali su Robert Krivec, Darko Krakar, Tomo Sabljić, Tomislav Kučić i Joakim Erdelji; montažerske Silvije Magdić i Branko Ištvančić; dizajner zvuka bio je Pere Ištvančić; a skladatelj glazbe Dalibor Grubačević. Zvonko Milas, Antun Ivanković i Irena Škorić trojac je producentskih imena, dok su za produkciju bili odgovorni Udruga hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskoga rata, Udruga Dr. Ante Starčević iz Tovarnika te udruga Artizana. Koproducent dokumentarnog filma “Sve je bio dobar san” je Hrvatska radiotelevizija.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije