PočetnaNajaveDanas počinje 6. Poreč Dox

Danas počinje 6. Poreč Dox

-

Međunarodni festival dokumentarnog filma Poreč Dox i ove godine – šesti put ukupno – u Poreč dovodi najnovija dokumentarna ostvarenja domaće i strane produkcije. U kino dvorani Pučkog otvorenog učilišta od 7. do 12. studenog na programu će se naći dvadesetak dokumentaraca, dok posjetitelje čekaju druženja s filmašima, izložba fotografija, AfterDox partyji te koncert grupe Elemental posljednjeg dana festivala.

Đelo Hadžiselimović u ulozi moderatora otvorit će 6. Poreč Dox, ali i predstaviti neke zanimljive goste narednih dana festivala. Mirjana Hrga tako će Poreču predstaviti svoj redateljski prvijenac “Prvi put” (2016) o dvadesetoj obljetnici prvog hrvatsko-rukometnog olimpijskog zlata. Od najavljenih gostiju tu su još, primjerice, Robert Zuber s filmom “Kandidat” (Tomislav Pulić i Robert Zuber, 2016.) o stanarskim izborima unutar zgrade njegovog suredatelja Tomislave Pulića, odnosno Mladen Vušurović, direktor Beldocsa, međunarodnog festivala dokumentarnog filma iz Beograda. Dox prati i izložba fotografija Borka Vukosava, “Grad”, koja će u Maloj galeriji Učilišta ostati otvorena do 19. studenog.

Poreč Dox donosi hrvatsku premijeru filma “Kako postati Zlatan” / “Becoming Zlatan” / “Den unge Zlatan” (2015) Fredrika i Magnusa Gerttena o odrastanju i karijeri nogometaša Zlatana Ibrahimovića. Tu su još i unikatni dokumentarci o Kurtu Cobainu (“Cobain: Montage of Heck”, Brett Morgen; 2015.) i Marlonu Brandu (“Slušaj me, Marlone” / “Listen to Me Marlon”, Stevan Riley; 2015.). Definitivno ne biste trebali propustiti izvrsnu “Sonitu” (2015), dokumentarac Rokhsareh Ghaem Maghami o afganistanskoj reperici koja pokušava izbjeći dogovoreni brak i postati glazbenica, a bogme niti “Zemlju kartela” / “Cartel Land” (2015) Matthewa Heinemana koji iz prvih američko-meksičkih rovova svjedoči devastiranu američko-meksičku narko-stvarnost.

Od domaćih filmova Poreč će pohoditi HRT-ov dokumentarac “Zašto dama sjedi sama” (Tanja Kanceljak, 2016.) koji otvoreno priča o single statusu svojih protagonistica,  “Osvjetljivač zvuka” (2016) Mladena Ćapina o jednom od vodećih svjetskih lautaša i gitarista Edinu Karamazovu te već spomenute “Prvi put” i “Kandidat”.

Na 6. Poreč Doxu prikazat će se i dva nagrađena dokumentarca 14. Liburnia Film Festivala: “Kratki obiteljski film” (HRT, 2015.) Igora Bezinovića o rehabilitacijskom epilogu postarije kršiteljice zakona Marice, te “Turizam!” (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu / Kino klub Split, 2015.) Tonćija Gaćine o nešto drugačijem pogledu na najjaču domaću gospodarstvenu granu. U sklopu autorskog ciklusa “Tornaj se doma” / “Torna casa” porečka publika moći će vidjeti i eksperimentalno-igrani film Gorana Škofića, “Na plaži” (2016).

U suradnji sa slovenskom Umjetničkom akademijom Sveučilišta u Novoj Gorici, Pučko otvoreno učilište pripremilo je i vikend radionice produkcije filma na temu “Na filmu ribari – riba na filmu”. Na festivalu će biti prikazani radovi polaznika radionice pod vodstvom Petera Purga sa Sveučilišta u Novoj Gorici, a temu ribarstva upotpunit će i prezentacija pilot projekta “More od malih nogu” kojim LAGUR “Istarski švoj” nastoji potaknuti konzumaciju ribljih proizvoda u vrtićima i školama.

Organizator Poreč Doxa je Pučko otvoreno učilište pod pokroviteljstvom HAVC-a, Istarske županije i Grada Poreča. Cijene ulaznica su 15 i 25 kuna, ovisno o filmu, a neke su projekcije besplatne. Više informacija dostupno je na sljedećoj poveznici.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Dokukino Eter”: Novi studentski program u Dokukinu KIC

U suradnji s Klubom studenata FPZG-a i Radio Studentom, zagrebačko Dokukino KIC pokreće novi filmsko-diskurzivni program "Dokukino Eter".

Nenad Puhovski: “Uvijek smo se trudili na festivalu imati značajan broj hrvatskih filmova”

Direktor ZagrebDoxa Nenad Puhovski za naš portal najavljuje devetnaesto izdanje najvećeg domaćeg festivala dokumentarnog filma.

“Djeca magle” na Al Jazeeri Balkans

Na programu Al Jazeere Balkans danas i tijekom cijelog tjedna bit će prikazivan dokumentarni film "Djeca magle" (2021) autorice Diễm Hà Lệ.

Sveučilišni Festival rodne ravnopravnosti ROAЯ u riječkom Art-kinu

Od 21. do 23. ožujka Sveučilište u Rijeci u Art-kino donosi Festival rodne ravnopravnosti ROAЯ.

Damir Markovina: “Mostar je iznimno vitalna beštija”

U svom drugom autorskom filmu - "Dezerteri" - Damir Markovina se prisjeća odrastanja u Mostaru i okolnosti odlaska iz grada.

Melita Vrsaljko: “Pruga Knin-Zadar je krik propuštene prilike i izraz besmislenih politika”

Melita Vrsaljko za naš portal govori o svom filmskom prvijencu "Knin-Zadar" (Dinaridi Film, 2023.).

Bogat popratni program 19. ZagrebDoxa

ZagrebDox i ove godine nudi bogat popratni programski sadržaj, koji se sastoji od "masterclassova", panela, posebnih programa itd.

“AHA!”: Nova znanstveno-putopisna dokumentarna serija na HTV-u

Na Prvom programu HTV-a, 27. ožujka u 20.15 sati, s emitiranjem kreće nova znanstveno-putopisna dokumentarna serija "AHA!" Tamare Babun i Une Radić.

“Između revolucija” na 20. CPH:DOX-u

Hrvatska koprodukcija "Između revolucija" (2023) rumunjskog autora Vlada Petrija ušla je u program 20. CPH:DOX-a.

Otvorene prijave za Scenaristički program “Krsto Papić”

Otvorene su prijave za novo izdanje Scenarističkog programa "Krsto Papić" Društva hrvatskih filmskih redatelja.