PočetnaNajaveDanas počinje 6. Poreč Dox

Danas počinje 6. Poreč Dox

-

Međunarodni festival dokumentarnog filma Poreč Dox i ove godine – šesti put ukupno – u Poreč dovodi najnovija dokumentarna ostvarenja domaće i strane produkcije. U kino dvorani Pučkog otvorenog učilišta od 7. do 12. studenog na programu će se naći dvadesetak dokumentaraca, dok posjetitelje čekaju druženja s filmašima, izložba fotografija, AfterDox partyji te koncert grupe Elemental posljednjeg dana festivala.

Đelo Hadžiselimović u ulozi moderatora otvorit će 6. Poreč Dox, ali i predstaviti neke zanimljive goste narednih dana festivala. Mirjana Hrga tako će Poreču predstaviti svoj redateljski prvijenac “Prvi put” (2016) o dvadesetoj obljetnici prvog hrvatsko-rukometnog olimpijskog zlata. Od najavljenih gostiju tu su još, primjerice, Robert Zuber s filmom “Kandidat” (Tomislav Pulić i Robert Zuber, 2016.) o stanarskim izborima unutar zgrade njegovog suredatelja Tomislave Pulića, odnosno Mladen Vušurović, direktor Beldocsa, međunarodnog festivala dokumentarnog filma iz Beograda. Dox prati i izložba fotografija Borka Vukosava, “Grad”, koja će u Maloj galeriji Učilišta ostati otvorena do 19. studenog.

Poreč Dox donosi hrvatsku premijeru filma “Kako postati Zlatan” / “Becoming Zlatan” / “Den unge Zlatan” (2015) Fredrika i Magnusa Gerttena o odrastanju i karijeri nogometaša Zlatana Ibrahimovića. Tu su još i unikatni dokumentarci o Kurtu Cobainu (“Cobain: Montage of Heck”, Brett Morgen; 2015.) i Marlonu Brandu (“Slušaj me, Marlone” / “Listen to Me Marlon”, Stevan Riley; 2015.). Definitivno ne biste trebali propustiti izvrsnu “Sonitu” (2015), dokumentarac Rokhsareh Ghaem Maghami o afganistanskoj reperici koja pokušava izbjeći dogovoreni brak i postati glazbenica, a bogme niti “Zemlju kartela” / “Cartel Land” (2015) Matthewa Heinemana koji iz prvih američko-meksičkih rovova svjedoči devastiranu američko-meksičku narko-stvarnost.

Od domaćih filmova Poreč će pohoditi HRT-ov dokumentarac “Zašto dama sjedi sama” (Tanja Kanceljak, 2016.) koji otvoreno priča o single statusu svojih protagonistica,  “Osvjetljivač zvuka” (2016) Mladena Ćapina o jednom od vodećih svjetskih lautaša i gitarista Edinu Karamazovu te već spomenute “Prvi put” i “Kandidat”.

Na 6. Poreč Doxu prikazat će se i dva nagrađena dokumentarca 14. Liburnia Film Festivala: “Kratki obiteljski film” (HRT, 2015.) Igora Bezinovića o rehabilitacijskom epilogu postarije kršiteljice zakona Marice, te “Turizam!” (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu / Kino klub Split, 2015.) Tonćija Gaćine o nešto drugačijem pogledu na najjaču domaću gospodarstvenu granu. U sklopu autorskog ciklusa “Tornaj se doma” / “Torna casa” porečka publika moći će vidjeti i eksperimentalno-igrani film Gorana Škofića, “Na plaži” (2016).

U suradnji sa slovenskom Umjetničkom akademijom Sveučilišta u Novoj Gorici, Pučko otvoreno učilište pripremilo je i vikend radionice produkcije filma na temu “Na filmu ribari – riba na filmu”. Na festivalu će biti prikazani radovi polaznika radionice pod vodstvom Petera Purga sa Sveučilišta u Novoj Gorici, a temu ribarstva upotpunit će i prezentacija pilot projekta “More od malih nogu” kojim LAGUR “Istarski švoj” nastoji potaknuti konzumaciju ribljih proizvoda u vrtićima i školama.

Organizator Poreč Doxa je Pučko otvoreno učilište pod pokroviteljstvom HAVC-a, Istarske županije i Grada Poreča. Cijene ulaznica su 15 i 25 kuna, ovisno o filmu, a neke su projekcije besplatne. Više informacija dostupno je na sljedećoj poveznici.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije