Proglašenjem pobjedničkih filmova u tri festivalske kategorije (animirani, igrani i dokumentarni film) u subotu je, 15. listopada, završilo treće izdanje Međunarodnog studentskog filmskog festivala – STIFF.

Festival se u organizaciji Filmaktiva i Studentskog kulturnog centra (SKC), a uz pomoć brojnih studenata volontera, pod motom Rethinking reality / Promišljajući stvarnost, od 13. do 15. listopada po treću godinu zaredom održao u Art-kinu Croatia u Rijeci.

STIFF-ov žiri u svakoj su kategoriji činila po tri člana: filmski profesionalac iz Hrvatske, prošlogodišnji pobjednik kategorije te student Sveučilišta u Rijeci. U kategoriji dokumentarnog filma najboljim ostvarenjem 3. STIFF-a proglašeno je ono slovačke redateljice Kristine Leidenfrostove“Gnijezdo” / “The Nest” / “Hniezdo” (2015). 

O pobjedniku je odlučivao žiri u sastavu: Sabina Krešić, Stuart Edwards i Valentina Botica, koji je svoju odluku pojasnio riječima: “Očaravajuć i ponekad komičan pogled na dinamiku odnosa starijeg bračnog para kojem su djeca sve u životu. Pažljivo i odmjereno pričanje priče koje žonglira osjećajima tuge i humorom, istovremeno postiže prekrasno vizualno iskustvo kroz suptilnu kameru i pažljivo odmjeren ritam.”

Foto: Kadar iz dokumentarnog filma “Gnijezdo”

Posebno priznanje žirija u istoj kategoriji uručeno je filmu “Pogled zatvorenih očiju” (2015) srpske autorice Dore Filipović, o slijepim i slabovidnim osobama koji gledatelje uvode u svoj svijet.

3. STIFF iznjedrio je još dvije dokumentarne lovorike. Posebno priznanje selektorica ovogodišnjeg izdanja festivala, Sanje Marjanović i Maše Drndić, dobio je eksperimentalni dokumentarac “Zauvijek” (Akademija primijenjenih umjetnosti u Rijeci, Sveučilište u Rijeci; 2015.) Monike Rusak o prolaznosti života, dok je Nagrada publike pripala norveškom dokumentarcu “Albatros” / “Albatross” (2015) Norvežanina Sverrea Kvammea.

Selektorice i urednice programa, Maša Drndić i Sanja Marjanović osvrnule su se na ovogodišnje izdanje festivala:

“Sretne smo što je rekordan broj gledatelja do sada uživao u filmovima na STIFF-u, unatoč kiši i brojnim drugim zanimljivim događajima u gradu. Ove godine primjećujemo da značajan broj gledatelja u komadu prati sve projekcije na festivalu te da dolaze ljudi koji po prvi put posjećuju STIFF, a izlaze iz kino dvorane iznenađeni iznimnom kvalitetom filmova, što nam ukazuje da nešto radimo dobro.

“Razbijamo predrasudu da je studentski film amaterski i odgajamo vjernu publiku. Iznimno nam je drago što su ove godine došlli i gosti autori pojedinih filmova u programu: s nama su bili redatelji Aleksej Lapin i Markus Zizenbacher; Taras Hemon iz Kanade, te sedam autora iz Rijeke koji su predstavili svoje radove kroz program po imenu Domaćini.”

U samo tri dana trajanja festivala, publika je mogla vidjeti ukupno 47 recentnih studentskih filmskih i animiranih radova (20 igranih, 16 dokumentarnih i 11 animiranih), koji su selektirani između filmova pristiglih iz preko pedeset zemalja svijeta.

Pobjednike ostalih kategorija potražite na službenoj stranici Međunarodnog studentskog festivala.

Prethodni članak“Naš posljednji tango” najbolji film 11. DOKUarta
Sljedeći članak10. Vox Feminae Festival: “Robinino putovanje” – Nadilaženje fotografskog kadra

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime