Proglašenjem pobjedničkih filmova u tri festivalske kategorije (animirani, igrani i dokumentarni film) u subotu je, 15. listopada, završilo treće izdanje Međunarodnog studentskog filmskog festivala – STIFF.

Festival se u organizaciji Filmaktiva i Studentskog kulturnog centra (SKC), a uz pomoć brojnih studenata volontera, pod motom Rethinking reality / Promišljajući stvarnost, od 13. do 15. listopada po treću godinu zaredom održao u Art-kinu Croatia u Rijeci.

STIFF-ov žiri u svakoj su kategoriji činila po tri člana: filmski profesionalac iz Hrvatske, prošlogodišnji pobjednik kategorije te student Sveučilišta u Rijeci. U kategoriji dokumentarnog filma najboljim ostvarenjem 3. STIFF-a proglašeno je ono slovačke redateljice Kristine Leidenfrostove“Gnijezdo” / “The Nest” / “Hniezdo” (2015). 

O pobjedniku je odlučivao žiri u sastavu: Sabina Krešić, Stuart Edwards i Valentina Botica, koji je svoju odluku pojasnio riječima: “Očaravajuć i ponekad komičan pogled na dinamiku odnosa starijeg bračnog para kojem su djeca sve u životu. Pažljivo i odmjereno pričanje priče koje žonglira osjećajima tuge i humorom, istovremeno postiže prekrasno vizualno iskustvo kroz suptilnu kameru i pažljivo odmjeren ritam.”

Foto: Kadar iz dokumentarnog filma “Gnijezdo”

Posebno priznanje žirija u istoj kategoriji uručeno je filmu “Pogled zatvorenih očiju” (2015) srpske autorice Dore Filipović, o slijepim i slabovidnim osobama koji gledatelje uvode u svoj svijet.

3. STIFF iznjedrio je još dvije dokumentarne lovorike. Posebno priznanje selektorica ovogodišnjeg izdanja festivala, Sanje Marjanović i Maše Drndić, dobio je eksperimentalni dokumentarac “Zauvijek” (Akademija primijenjenih umjetnosti u Rijeci, Sveučilište u Rijeci; 2015.) Monike Rusak o prolaznosti života, dok je Nagrada publike pripala norveškom dokumentarcu “Albatros” / “Albatross” (2015) Norvežanina Sverrea Kvammea.

Selektorice i urednice programa, Maša Drndić i Sanja Marjanović osvrnule su se na ovogodišnje izdanje festivala:

“Sretne smo što je rekordan broj gledatelja do sada uživao u filmovima na STIFF-u, unatoč kiši i brojnim drugim zanimljivim događajima u gradu. Ove godine primjećujemo da značajan broj gledatelja u komadu prati sve projekcije na festivalu te da dolaze ljudi koji po prvi put posjećuju STIFF, a izlaze iz kino dvorane iznenađeni iznimnom kvalitetom filmova, što nam ukazuje da nešto radimo dobro.

“Razbijamo predrasudu da je studentski film amaterski i odgajamo vjernu publiku. Iznimno nam je drago što su ove godine došlli i gosti autori pojedinih filmova u programu: s nama su bili redatelji Aleksej Lapin i Markus Zizenbacher; Taras Hemon iz Kanade, te sedam autora iz Rijeke koji su predstavili svoje radove kroz program po imenu Domaćini.”

U samo tri dana trajanja festivala, publika je mogla vidjeti ukupno 47 recentnih studentskih filmskih i animiranih radova (20 igranih, 16 dokumentarnih i 11 animiranih), koji su selektirani između filmova pristiglih iz preko pedeset zemalja svijeta.

Pobjednike ostalih kategorija potražite na službenoj stranici Međunarodnog studentskog festivala.

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime