PočetnaNajave"CSI Hrvatska": Premijera novog dokumentarnog serijala na HTV-u

“CSI Hrvatska”: Premijera novog dokumentarnog serijala na HTV-u

-

Na Prvom programu Hrvatske televizije večeras, 10. listopada od 21.35 sati, s premijernim emitiranjem kreće novi desetodijelni dokumentarni serijal pod nazivom “CSI Hrvatska”. Sljedećih deset početaka radnih tjedana rezervirano je dakle za projekt autora Jadranke Cicvarić Šiftar i Predraga Šiftara, čiji će se fokus zadržati uglavnom na onim najboljim i najiskusnijim policijskim djelatnicima koji prvi dolaze na mjesto zločina.

Istražitelji će se u seriji prisjetiti prijašnjih slučajeva, dok će gledatelji dobiti priliku vidjeti rekonstrukcije nekih od najbrutalnijih zločina koji su potresli Hrvatsku: od svirepih ubojstava i silovanja, do pljački, ucjena i podmetnutih požara. Serija je, i to treba napomenuti, snimana na autentičnim lokacijama obuhvaćenih kaznenih djela.

Premijerna epizoda nosi naziv “Brutalna ubojstva”, a gledatelje vodi u Rijeku gdje inspektori pokušavaju riješiti tri slučaja teških ubojstava: prvi se odnosi na tijelo u tunelu u centru grada; drugi na talijanskog turista; dok se treći tiče pronalaska mrtvog radnika u podstanarskom stanu. Sve su žrtve nemilosrdno pretučene do smrti.

Foto: Scena iz dokumentarnog serijala "CSI Hrvatska" (epizoda "Brutalna ubojstva")
Foto: Scena iz dokumentarnog serijala “CSI Hrvatska” (epizoda “Brutalna ubojstva”)

Dokumentarni serijal “CSI Hrvatska” pripreman je punih pet godina, a u konačnici realiziran uz partnersku suradnju s MUP-om, Ravnateljstvom policije te policijskim upravama širom Hrvatske. Posebnu zahvalu, ističu autori, zaslužuje savjetnik Gojko Marković, zadužen ispred Ravnateljstva policije da pomogne u pravnim i policijskim pitanjima i koji je zajedno sa scenaristima pronašao i odabrao slučajeve koji se prikazuju u seriji.

Deset epizoda obuhvaća tridesetak slučajeva, među kojima su najpoznatiji trostruko ubojstvo u Petrinji, dvije nestale djevojke u Sinju i Trilju, nestala studentice Policijske akademije iz Velike Gorice, ubojstvo beskućnika u riječkom željezničkom tunelu, ubojstvo policajca nakon pljačke banke u Nedelišću, ubojstvo žene na Učki prikazano kao prometna nezgoda itd. Gledatelji će također moći vidjeti i kako su operirali zagrebački serijski silovatelj iz devedesetih, serijski palikuća iz Virja, nepredvidivi autor ucjenjivačkih pisama iz Koprivnice, u Istri uhićena rumunjska banda kradljivaca zlata koju je tražila cijela Europa…

Scenarij serije “CSI Hrvatska” uz autorski dvojac potpisuje Velimir Grgić, koji se nalazi i u ulozi voditelja. Režije su se prihvatili Hrvoje Mabić i Dario Lonjak, dok je zadaću direktora fotografije obavljao Senad Zemunović. Produkciju je za HRT odradio Interfilm (producent Ivan Maloča).

“Riječ je o projektu kojem sam posvetio većinu 2016. godine. Zapravo jednom, ‘ajmo reći, pothvatu na kojeg sam jako ponosan. Serijal ‘CSI Hrvatska’ napravljen je s relativno malim, ali iznimno predanim i talentiranim timom koji je uspio proizvesti čak deset dokumentarnih filmova u šet mjeseci terenske produkcije. Govorimo o svemu: od prvog koncepta scenarija do zadnje montaže.

“Rezultat su, kao što rekoh, dokumentarni filmovi, ne show o zločinu i policiji, već dokumentarci s fokusom na ljudima; policajcima kao ljudima od krvi i mesa koji rade iznimno težak i plemenit posao. Taj se posao s jedne strane demistificira, dok s druge pokazuje koliko on zapravo može biti težak, ali i koliko zadovoljstva može donijeti ukoliko je uspješno obavljen.

“U svakom slučaju, drago mi je da smo uspjeli steći potpuno povjerenje policije tako da, osim što smo uspjeli doprijeti do ljudske strane protagonista, imamo i ekskluzivne informacije i audiovizualne materijale kakvi još nisu viđeni u sličnim projektima kod nas. A ruku na srce, sličnih projekata do sada i nije bilo”, rekao je za naš portal koscenarist i voditelj serijala, Velimir Grgić.

“CSI Hrvatska” (2016)

 • Autori: Jadranka Cicvarić Šiftar, Predrag Šiftar
 • Scenaristi: Jadranka Cicvarić Šiftar, Predrag Šiftar, Velimir Grgić
 • Redatelji: Hrvoje Mabić, Dario Lonjak
 • Voditelj: Velimir Grgić
 • Spikerski off: Željko Tomac
 • Direktor fotografije: Senad Zemunović
 • Snimatelji: Senad Zemunović Hrvoje Mabić, Dario Lonjak
 • Tonski snimatelj: Predrag Šiftar
 • Montažer, grafike i animacije, postprodukcija slike i zvuka: Damir Cimperšak Cimpy
 • Dizajn špica i jingleova: Tina Grgurević
 • Organizacija snimanja i putovanja: Trigon
 • Izvršna producentica: Jadranka Cicvarić Šiftar
 • Produkcija: Interfilm za HRT
 • Producent: Ivan Maloča
 • Trajanje: 10 epizoda po 45 minuta


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Sinoć otvoreno 16. Gledalište Kinokluba Zagreb

Sinoć je prvim dvjema projekcijama u Kinu Kinoteka otvoreno 16. Gledalište, godišnji festival Kinokluba Zagreb.

“Radovi u tijeku” Joséa Luisa Guerína u Klubu Pulske filmske tvornice

U Klubu Pulske filmske tvornice dana će biti organizirana projekcija filma "Radovi u tijeku" (2001) Joséa Luisa Guerína.

“Zalagaonica” – Daleko je Las Vegas

"Zalagaonica" (2022) poljskog redatelja Łukasza Kowalskog prati događaje i interakcije unutar jedne od najvećih europskih zalagaonica.

12. Škola dokumentarnog filma: Dometi minimalističkog

Najnovija, Restartova 12. Škola dokumentarnog filma okončana je svečanom premijerom filmova polaznika, 11. svibnja u Dokukinu KIC.

“Posljednji” – Sizifov osmijeh

"Posljednji" Aleksandra F. Stasenka u deset minuta trajanja bez korištenja govora prikazuje posljednje pjeskare u mjestu Privlaka pored Nina.

“Still: A Michael J. Fox Movie” – U filmskom pokretu

Oskarovac Davis Guggenheim na tržište je izbacio svoj novi dokumentarac, "Still: A Michael J. Fox Movie" (2023).

16. Gledalište Kinokluba Zagreb u Kinoteci

Od 31 svibnja do 2. lipnja u zagrebačkom Kinu Kinoteka održat će se 16. Gledalište Kinokluba Zagreb.

“Zalagaonica” Łukasza Kowalskog u hrvatskim kinima

U hrvatska kina stiže dokumentarni film "Zalagaonica" (2022) poljskog redatejla Łukasza Kowalskog.

“12:08 Istočno od Bukurešta” u Klubu Pulske filmske tvornice

U Klubu Pulske filmske tvornice danas će biti prikazan dokumentarni film "12:08 Istočno od Bukurešta" (2008) Corneliua Porumboiua.

16. Beldocs: Filmske topologije

Osobitost netom završenog, 16. Beldocsa (Beograd, 10. - 17.5.), možda je upravo inzistiranje na zasebnom srpskom natjecateljskom programu.