Početna Najave "CSI Hrvatska": Premijera novog dokumentarnog serijala na HTV-u

“CSI Hrvatska”: Premijera novog dokumentarnog serijala na HTV-u

-

Na Prvom programu Hrvatske televizije večeras, 10. listopada od 21.35 sati, s premijernim emitiranjem kreće novi desetodijelni dokumentarni serijal pod nazivom “CSI Hrvatska”. Sljedećih deset početaka radnih tjedana rezervirano je dakle za projekt autora Jadranke Cicvarić Šiftar i Predraga Šiftara, čiji će se fokus zadržati uglavnom na onim najboljim i najiskusnijim policijskim djelatnicima koji prvi dolaze na mjesto zločina.

Istražitelji će se u seriji prisjetiti prijašnjih slučajeva, dok će gledatelji dobiti priliku vidjeti rekonstrukcije nekih od najbrutalnijih zločina koji su potresli Hrvatsku: od svirepih ubojstava i silovanja, do pljački, ucjena i podmetnutih požara. Serija je, i to treba napomenuti, snimana na autentičnim lokacijama obuhvaćenih kaznenih djela.

Premijerna epizoda nosi naziv “Brutalna ubojstva”, a gledatelje vodi u Rijeku gdje inspektori pokušavaju riješiti tri slučaja teških ubojstava: prvi se odnosi na tijelo u tunelu u centru grada; drugi na talijanskog turista; dok se treći tiče pronalaska mrtvog radnika u podstanarskom stanu. Sve su žrtve nemilosrdno pretučene do smrti.

Foto: Scena iz dokumentarnog serijala "CSI Hrvatska" (epizoda "Brutalna ubojstva")
Foto: Scena iz dokumentarnog serijala “CSI Hrvatska” (epizoda “Brutalna ubojstva”)

Dokumentarni serijal “CSI Hrvatska” pripreman je punih pet godina, a u konačnici realiziran uz partnersku suradnju s MUP-om, Ravnateljstvom policije te policijskim upravama širom Hrvatske. Posebnu zahvalu, ističu autori, zaslužuje savjetnik Gojko Marković, zadužen ispred Ravnateljstva policije da pomogne u pravnim i policijskim pitanjima i koji je zajedno sa scenaristima pronašao i odabrao slučajeve koji se prikazuju u seriji.

Deset epizoda obuhvaća tridesetak slučajeva, među kojima su najpoznatiji trostruko ubojstvo u Petrinji, dvije nestale djevojke u Sinju i Trilju, nestala studentice Policijske akademije iz Velike Gorice, ubojstvo beskućnika u riječkom željezničkom tunelu, ubojstvo policajca nakon pljačke banke u Nedelišću, ubojstvo žene na Učki prikazano kao prometna nezgoda itd. Gledatelji će također moći vidjeti i kako su operirali zagrebački serijski silovatelj iz devedesetih, serijski palikuća iz Virja, nepredvidivi autor ucjenjivačkih pisama iz Koprivnice, u Istri uhićena rumunjska banda kradljivaca zlata koju je tražila cijela Europa…

Scenarij serije “CSI Hrvatska” uz autorski dvojac potpisuje Velimir Grgić, koji se nalazi i u ulozi voditelja. Režije su se prihvatili Hrvoje Mabić i Dario Lonjak, dok je zadaću direktora fotografije obavljao Senad Zemunović. Produkciju je za HRT odradio Interfilm (producent Ivan Maloča).

“Riječ je o projektu kojem sam posvetio većinu 2016. godine. Zapravo jednom, ‘ajmo reći, pothvatu na kojeg sam jako ponosan. Serijal ‘CSI Hrvatska’ napravljen je s relativno malim, ali iznimno predanim i talentiranim timom koji je uspio proizvesti čak deset dokumentarnih filmova u šet mjeseci terenske produkcije. Govorimo o svemu: od prvog koncepta scenarija do zadnje montaže.

“Rezultat su, kao što rekoh, dokumentarni filmovi, ne show o zločinu i policiji, već dokumentarci s fokusom na ljudima; policajcima kao ljudima od krvi i mesa koji rade iznimno težak i plemenit posao. Taj se posao s jedne strane demistificira, dok s druge pokazuje koliko on zapravo može biti težak, ali i koliko zadovoljstva može donijeti ukoliko je uspješno obavljen.

“U svakom slučaju, drago mi je da smo uspjeli steći potpuno povjerenje policije tako da, osim što smo uspjeli doprijeti do ljudske strane protagonista, imamo i ekskluzivne informacije i audiovizualne materijale kakvi još nisu viđeni u sličnim projektima kod nas. A ruku na srce, sličnih projekata do sada i nije bilo”, rekao je za naš portal koscenarist i voditelj serijala, Velimir Grgić.

“CSI Hrvatska” (2016)

 • Autori: Jadranka Cicvarić Šiftar, Predrag Šiftar
 • Scenaristi: Jadranka Cicvarić Šiftar, Predrag Šiftar, Velimir Grgić
 • Redatelji: Hrvoje Mabić, Dario Lonjak
 • Voditelj: Velimir Grgić
 • Spikerski off: Željko Tomac
 • Direktor fotografije: Senad Zemunović
 • Snimatelji: Senad Zemunović Hrvoje Mabić, Dario Lonjak
 • Tonski snimatelj: Predrag Šiftar
 • Montažer, grafike i animacije, postprodukcija slike i zvuka: Damir Cimperšak Cimpy
 • Dizajn špica i jingleova: Tina Grgurević
 • Organizacija snimanja i putovanja: Trigon
 • Izvršna producentica: Jadranka Cicvarić Šiftar
 • Produkcija: Interfilm za HRT
 • Producent: Ivan Maloča
 • Trajanje: 10 epizoda po 45 minuta


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Al Jazeera Balkans: Filmovi o koronavirusu i jugoslavenskoj cenzuri

Na ovotjednom programu Al Jazeere Balkans između ostalog su filmovi o koronavirusu i jugoslavenskoj cenzuri.

Diplomirala prva generacija polaznika Nove škole dokumentarnog filma

Riječki Filmaktiv uspješno je završio prvu godinu održavanja pilot-projekta Nova škola dokumentarnog filma.

36. Nagrade za dokumentarni film IDA: “Crip Camp” najbolji dokumentarac, Garrett Bradley naj-redatelj

Na 36. Nagradama za dokumentarni film "Crip Camp" je proglašen najboljim dokumentarcem, Garret Bradley redateljem.

Al Jazeera Balkans: Filmovi o koronavirusu u američkim tvornicama, radikaliziranim mladim Mađarima te posljednji nastavak serijala “Black France”

Al Jazeera Balkans ovog tjedna prikazuje filmove o koronavirusu, radikaliziranim mladim Mađarima te posljednji nastavak serijala "Black France".

Dva hrvatska dokumentarca u natjecateljskom programu 32. Filmskog festivala u Trstu

Dva hrvatska dokumentarca prikazat će se u natjecateljskom programu 32. Filmskog festivala u Trstu.

Top 10: Najbolji hrvatski dokumentarni filmovi 2020. godine

Ovo su najbolji hrvatski dokumentarni filmovi 2020. godine po izboru Hrvoja Krstičevića, glavnog urednika portala Dokumentarni.net.

“Once the Dust Settles” – Selfie na poprištu katastrofe

Johna Appela kroz film "Once the Dust Settles" vode empatija i dobrodušnost, uz razumijevanje nemoći da se promijeni ono što se dogodilo.

Otvorene prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”

Otvorene su prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”.

Al Jazeera Balkans: Drugi nastavci filmova “Generacija ’68” i “Nedjelja 13.” te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana

Ovotjedni program AJB-a donosi druge nastavke filmova "Generacija '68" i "Nedjelja 13." te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana.

Top 10: Najbolji dokumentarni filmovi 2020. godine

Marko Stojiljković donosi svoju listu najboljih dokumentarnih filmova 2020. godine.