PočetnaVijesti"Gazda" u kinima od 5. listopada

“Gazda” u kinima od 5. listopada

|

Dugometražni dokumentarni film “Gazda” (Hrvatski centar za istraživačko novinarstvo i slobodu medija / Blank_filmski inkubator; 2016.) redatelja Darija Juričana imao je prekjučer, 4. listopada, svoju svečanu svjetsku premijeru u zagrebačkom kinu Europa. Zajedno s filmom, koji je dan nakon premijere krenuo u redovnu distribuciju putem neovisne kino-mreže, predstavljena je i istoimena knjiga autora Saše Paparelle.

“Gazda” je, kako napominje redatelj, rađen tri godine u otežanim uvjetima. Dokumentarac je to o tranziciji, privatizaciji i korporacijama u kojem se provlači priča redateljeva oca koji je svoj cijeli radni vijek – četrdeset godina – proveo u Uni/konzumu.

Priča je to, ističe se u najavi, o jednom uspjehu i kako je do njega došlo; ali i o jednom neuspjehu i kako u njemu živimo. “Gazda” nije, naglašava Juričan, film o čelniku koncerna Agrokor Ivici Todoriću, već o simbolima Hrvatske; film o stanju jedne nacije.

Redatelj i producent dokumentarca je Dario Juričan, scenarist Zvonimir Tivon, montažerka Sandra Mitić, izvršni producent Bojan Radanović, asistenti redatelja Igor Jelinović i Josip Lukić, animatorica Juliana Kučan, oblikovatelj zvuka Tihomir Vrbanić, oblikovatelj slike Luka Sepčić, dok je za DCP kopiju bio zaslužan Bold studio.

Film se trenutno prikazuje u Zagrebu (kina Europa, Grič i Metropolis), Rijeci (Art-kino Croatia), Varaždinu (kino Galerija), Čakovcu (Centar za kulturu Čakovec) te Osijeku (kino Uranija). Knjigu možete nabaviti u zagrebačkom shopu kina Europe te u Superknjižari. Sve ostale informacije doznajte na službenoj stranici dokumentarnog filma “Gazda”.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

[FOTOGALERIJA] Dodjela 5. Nagrade Dokumetar

Fotogalerija s dodjele 5. Nagrade Dokumetar, održane 18. lipnja 2024. godine u zagrebačkom Dokukinu KIC.

“The Last Dragon” – Pseudodokumentarnost za široke mase

U novom tekstu "Dokumentiranja fikcije" provjerit ćemo kako pseudodokumentarni film funkcionira kada mu se da komercijalna svrha.

Preminuo filmski kritičar Tomislav Čegir

Filmski kritičar Tomislav Čegir preminuo je 18. lipnja, u 55. godini života.

5. Nagrada Dokumetar: “Valerija” Sare Jurinčić najbolji hrvatski dokumentarac 2023. godine

"Valerija" Sare Jurinčić osvojila je Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2023. godine.

“Buena Vista Social Club” – Druga prilika za vječnost

U četvrtom nastavku "Rockdocsa" pišemo o dokumentarcu "Buena Vista Social Club" (1999) Wima Wendersa.

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".