PočetnaVijesti"Gazda" u kinima od 5. listopada

“Gazda” u kinima od 5. listopada

-

Dugometražni dokumentarni film “Gazda” (Hrvatski centar za istraživačko novinarstvo i slobodu medija / Blank_filmski inkubator; 2016.) redatelja Darija Juričana imao je prekjučer, 4. listopada, svoju svečanu svjetsku premijeru u zagrebačkom kinu Europa. Zajedno s filmom, koji je dan nakon premijere krenuo u redovnu distribuciju putem neovisne kino-mreže, predstavljena je i istoimena knjiga autora Saše Paparelle.

“Gazda” je, kako napominje redatelj, rađen tri godine u otežanim uvjetima. Dokumentarac je to o tranziciji, privatizaciji i korporacijama u kojem se provlači priča redateljeva oca koji je svoj cijeli radni vijek – četrdeset godina – proveo u Uni/konzumu.

Priča je to, ističe se u najavi, o jednom uspjehu i kako je do njega došlo; ali i o jednom neuspjehu i kako u njemu živimo. “Gazda” nije, naglašava Juričan, film o čelniku koncerna Agrokor Ivici Todoriću, već o simbolima Hrvatske; film o stanju jedne nacije.

Redatelj i producent dokumentarca je Dario Juričan, scenarist Zvonimir Tivon, montažerka Sandra Mitić, izvršni producent Bojan Radanović, asistenti redatelja Igor Jelinović i Josip Lukić, animatorica Juliana Kučan, oblikovatelj zvuka Tihomir Vrbanić, oblikovatelj slike Luka Sepčić, dok je za DCP kopiju bio zaslužan Bold studio.

Film se trenutno prikazuje u Zagrebu (kina Europa, Grič i Metropolis), Rijeci (Art-kino Croatia), Varaždinu (kino Galerija), Čakovcu (Centar za kulturu Čakovec) te Osijeku (kino Uranija). Knjigu možete nabaviti u zagrebačkom shopu kina Europe te u Superknjižari. Sve ostale informacije doznajte na službenoj stranici dokumentarnog filma “Gazda”.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Deset godina portala Dokumentarni.net

Vaš i naš Dokumentarni.net danas slavi deset godina postojanja!

6. AJB DOC: Sabiranje priča

Za AJB DOC Film Festival postaje jasno da se upisao na mapu festivala regionalnih festivala, donoseći prepoznatljiv sadržaj.

Dvanaest dokumentaraca u programu punoljetnog DOKUarta

Dvanaest dokumentaraca prikazat će se u programu ovogodišnjeg, punoljetnog DOKUarta (Bjelovar, 6. - 13.10.).

Objavljen program 24. Mediteran Film Festivala

Poznat je program 24. Mediteran Film Festivala, koji će se od 10. do 14. listopada održavati u Širokom Brijegu.

Otvorene prijave za radionicu u okviru programa “Mali DOKUart”

Otvorene su prijave za radionicu u okviru ovogodišnjeg programa "Mali DOKUart", bjelovarskog festivala DOKUart.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

6. AJB DOC: “Dolazak proljeća u Buču” – Nakon okupacije

"Dolazak proljeća u Buču" / "When Spring Came to Bucha" (2022) Mile Tešajeve i Marcusa Lenza osvojio je glavnu nagradu na 6. AJB DOC-u.

6. AJB DOC: “Flotacija” – Flotiranje silnica svekolikosti

"Flotacija" (2023) Eluned Zoë Aiano i Alesandre Tatić osvojila je Posebno priznanje žirija na 6. AJB DOC-u.

Nagrada publike 6. AJB DOC-a dokumentarcu “Braća Musemić”

Ovogodiošnja Nagrada publike AJB DOC-a pripala je dokumentarnom filmu "Braća Musemić" autora Edina Isanovića i redatelja Nihada Ušanovića.

“El Shatt – nacrt za utopiju” Ivana Ramljaka pogledalo više od pet tisuća gledatelja

Dokumentarac "El Shatt – nacrt za utopiju" (KOMPOT /...