Početna Najave Sljedećeg vikenda počinje 10. Vox Feminae Festival

Sljedećeg vikenda počinje 10. Vox Feminae Festival

-

Deseti Vox Feminae Festival (8. – 16. studenog) tradicionalno donosi bogat filmski program u Dokukinu KIC – ove godine natjecateljskog karaktera u kategorijama dugometražnog i kratkometražnog filma. Posebnost je i ovogodišnjeg filmskog programa to što je za publiku u potpunosti besplatan.

Na festivalsku temu “Djevojke i djevojaštvo” organizazori posebno ističu dva upečatljiva igrana filma s tinejdžerkama kao glavnim aktericama. “Napadaji” / “The Fits” (Anna Rose Holmer, 2015.) prate jedanaestogodišnju Toni, zaljubljenicu u sport, koja preispituje svoju želju da se uklopi u društvo vršnjakinja koje se za razliku od nje bave plesom; dok se u filmu “Girl Flu” (Dorie Barton, 2016.) dvanaestogodišnja Bird suočava s odrastanjem, pubertetom i nerazumijevanjem roditelja kao posljedicom prve mjesečnice.

Deseti VFF donosi i selekciju queer dokumentaraca. Simbolično i spontano objavljen netom nakon stravičnog masakra u Orlandu, film “Jewel’s Catch One” (C. Fitz, 2016.) dokumentira jedan od najstarijih američkih sigurnih prostora za LGBT osobe različite etničke i klasne pripadnosti, famozni noćni klub Catch One u Los Angelesu i vlasnicu Jewel, te njegov utjecaj na život LGBT zajednice u gradu.

Foto: Scena iz dokumentarnog filma "Major!"
Foto: Kadar  iz dokumentarnog filma “Major!”

“Major!” (Annalise Ophelian, 2015.) prati Miss Major, jednu od pionirki stonvolške pobune koja je prošla surov životni put: prvo kao zatvorenica i seksualna radnica, a potom kao inspirativna glasnogovornica trans zajednice i internacionalno prepoznata aktivistica za ljudska prava.

Još jedan dokumentarac, “Check it!” (Dana Flor i Toby Oppenheimer, 2015.), intiman je prikaz četvero prijatelja iz djetinjstva koji pokušavaju pobjeći od života na ulici neobičnim hobijem: modom. Uz vodstvo bivšeg zatvorenika Moa, članovi Checkita stvaraju vlastitu modnu marku i organiziraju modne revije. Ipak, razbijanje lanca siromaštva i nasilja u kojem su odrasli pokazat će se kao obeshrabrujući zadatak. Film slovi kao spiritualni nasljednik kultnog filma “Paris is Burning” Jennie Livingston iz 1990. godine.

Nešto kontroverznije ostvarenje, “Seed Money: The Chuck Holmes Story” (Michael Stabile, 2015.), dokumentacija je života Chucka Holmesa koji je dignuo gej pornografiju iz B produkcije u mainstream s pomoću svojeg legendarnog producentskog studija Falcon, stvarajući globalno vidljivo carstvo od tijela i fantazije, a pridonoseći većoj vidljivosti i reprezentaciji gej seksualnih praksi.

Foto: Scena iz dokumentarnog filma "Check It!"
Foto: Kadar iz dokumentarnog filma “Check It!”

Na VFF-u će biti prikazan i dokumentarac Tomislava Žaje“Slobodni” (Gral Film, 2016.), koji prati živote osoba s intelektualnim teškoćama u privikavanju na svakodnevni život van institucija. Zatim je tu najnoviji film Nebojše Slijepčevića, “Nešto o životu” (Restart, 2016.), koji dokumentira svakodnevicu djevojaka u malom slavonskom selu, a publika će moći vidjeti i radove učenika i učenica Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću u Zaboku: kratke dokumentarce “# netko kao ti” i “Ne žalim zbog ničega”.

Kompletan filmski program i raspored projekcija vidljiv je na festivalskom webu.

Škola rodno osviještenog filma na VFF-u

U periodu između dva festivalska vikend bloka, od 10. do 14.10., prvi će put biti organizirana škola rodno osviještenoga filmskog stvaralaštva. Ista je sastavljena od tri modula ‒ kritičkog, snimateljskog i scenarističkog, uz nekoliko teorijskih predavanja, a koja će se odvijati u prostorima male dvorane kina Tuškanac, MaMi i uredu K-zone. Voditeljice radionica etablirane su domaće autorice na području filmske analize, odnosno stvaralaštva ‒ Višnja Vukašinović, Eva Kraljević, Hrvoslava Brkušić i Olga Dimitrijević ‒ dok će teorijska predavanja održati Višnja Vukašinović, Iva Radat, Jelena Tešija i Catherine Driscoll.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

5. Dok’n’Ritam: “Indexi” – Konfuzija sarajevske rock religije

Na 5. Dok'n'Ritmu svjetsku premijeru doživio je dokumentarni film "Indexi" (2020) bh. redatelja Bojana Hadžiabdića i Zorana Kubure.

31. Nordisk Panorama: “Umjetnica i lopov” najbolji nordijski dokumentarac 2020. godine

Završena je 31. Nordisk Panorama, godišnja smotra najboljih nordijskih kratkometražnih i dokumentarnih filmova.

Dina Pokrajac: “Namjera Arterije je približiti život i stvaranje umjetnika koji su obilježili svoje vrijeme”

Selektorica programa Dina Pokrajac za naš portal najavljuje ovogodišnje, četvrto izdanje festivala Arteria - tjedan filma o umjetnicima.

Hrvatski dokumentarci na posebnom izdanju ZagrebDoxa

U sklopu ovogodišnjeg posebnog izdanja ZagrebDoxa (4. - 11.10.) bit će prikazano dvanaest hrvatskih filmova.

Otvorene prijave za 52. Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva

Otvorene su prijave za 52. Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva, koja će se održati u Buzetu.

Dodijeljeni 72. Kreativni Emmyji i 41. Emmyji za najbolje vijesti i dokumentarne filmove

Doznali smo pobjednike 72. Kreativnih Emmyja i 41. Emmyja za najbolje vijesti i dokumentarne filmove.

U utorak počinje 4. Arteria – tjedan filma o umjetnicima

Ovog utorka u Zagrebu počinje četvrta Arteria - tjedan filma o umjetnicima u organizaciji Kulturno informativnog centra (KIC).

“Inconvenient Indian” do glavne doku-nagrade 45. Međunarodnog filmskog festivala u Torontu

Prije nekoliko dana dodjelom nagrada i priznanja završio je 45. Međunarodni filmski festival u Torontu (10. - 19.9.).

U petak se ponovno otvaraju vrata Dokukina KIC

U petak, 25. rujna ponovno se otvaraju vrata Dokukina KIC, jedinstvenog kina specijaliziranog za dokumentarce u centru Zagreba.

Poziv hrvatskim autorima za prijavu na DOK Film Market

U suradnji s HAVC-om, DOK Leipzig je otvorio poziv hrvatskim autorima za prijavu na ovogodišnje izdanje DOK Film Marketa.