Početna Najave Sljedećeg vikenda počinje 10. Vox Feminae Festival

Sljedećeg vikenda počinje 10. Vox Feminae Festival

-

Deseti Vox Feminae Festival (8. – 16. studenog) tradicionalno donosi bogat filmski program u Dokukinu KIC – ove godine natjecateljskog karaktera u kategorijama dugometražnog i kratkometražnog filma. Posebnost je i ovogodišnjeg filmskog programa to što je za publiku u potpunosti besplatan.

Na festivalsku temu “Djevojke i djevojaštvo” organizazori posebno ističu dva upečatljiva igrana filma s tinejdžerkama kao glavnim aktericama. “Napadaji” / “The Fits” (Anna Rose Holmer, 2015.) prate jedanaestogodišnju Toni, zaljubljenicu u sport, koja preispituje svoju želju da se uklopi u društvo vršnjakinja koje se za razliku od nje bave plesom; dok se u filmu “Girl Flu” (Dorie Barton, 2016.) dvanaestogodišnja Bird suočava s odrastanjem, pubertetom i nerazumijevanjem roditelja kao posljedicom prve mjesečnice.

Deseti VFF donosi i selekciju queer dokumentaraca. Simbolično i spontano objavljen netom nakon stravičnog masakra u Orlandu, film “Jewel’s Catch One” (C. Fitz, 2016.) dokumentira jedan od najstarijih američkih sigurnih prostora za LGBT osobe različite etničke i klasne pripadnosti, famozni noćni klub Catch One u Los Angelesu i vlasnicu Jewel, te njegov utjecaj na život LGBT zajednice u gradu.

Foto: Scena iz dokumentarnog filma "Major!"
Foto: Kadar  iz dokumentarnog filma “Major!”

“Major!” (Annalise Ophelian, 2015.) prati Miss Major, jednu od pionirki stonvolške pobune koja je prošla surov životni put: prvo kao zatvorenica i seksualna radnica, a potom kao inspirativna glasnogovornica trans zajednice i internacionalno prepoznata aktivistica za ljudska prava.

Još jedan dokumentarac, “Check it!” (Dana Flor i Toby Oppenheimer, 2015.), intiman je prikaz četvero prijatelja iz djetinjstva koji pokušavaju pobjeći od života na ulici neobičnim hobijem: modom. Uz vodstvo bivšeg zatvorenika Moa, članovi Checkita stvaraju vlastitu modnu marku i organiziraju modne revije. Ipak, razbijanje lanca siromaštva i nasilja u kojem su odrasli pokazat će se kao obeshrabrujući zadatak. Film slovi kao spiritualni nasljednik kultnog filma “Paris is Burning” Jennie Livingston iz 1990. godine.

Nešto kontroverznije ostvarenje, “Seed Money: The Chuck Holmes Story” (Michael Stabile, 2015.), dokumentacija je života Chucka Holmesa koji je dignuo gej pornografiju iz B produkcije u mainstream s pomoću svojeg legendarnog producentskog studija Falcon, stvarajući globalno vidljivo carstvo od tijela i fantazije, a pridonoseći većoj vidljivosti i reprezentaciji gej seksualnih praksi.

Foto: Scena iz dokumentarnog filma "Check It!"
Foto: Kadar iz dokumentarnog filma “Check It!”

Na VFF-u će biti prikazan i dokumentarac Tomislava Žaje“Slobodni” (Gral Film, 2016.), koji prati živote osoba s intelektualnim teškoćama u privikavanju na svakodnevni život van institucija. Zatim je tu najnoviji film Nebojše Slijepčevića, “Nešto o životu” (Restart, 2016.), koji dokumentira svakodnevicu djevojaka u malom slavonskom selu, a publika će moći vidjeti i radove učenika i učenica Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću u Zaboku: kratke dokumentarce “# netko kao ti” i “Ne žalim zbog ničega”.

Kompletan filmski program i raspored projekcija vidljiv je na festivalskom webu.

Škola rodno osviještenog filma na VFF-u

U periodu između dva festivalska vikend bloka, od 10. do 14.10., prvi će put biti organizirana škola rodno osviještenoga filmskog stvaralaštva. Ista je sastavljena od tri modula ‒ kritičkog, snimateljskog i scenarističkog, uz nekoliko teorijskih predavanja, a koja će se odvijati u prostorima male dvorane kina Tuškanac, MaMi i uredu K-zone. Voditeljice radionica etablirane su domaće autorice na području filmske analize, odnosno stvaralaštva ‒ Višnja Vukašinović, Eva Kraljević, Hrvoslava Brkušić i Olga Dimitrijević ‒ dok će teorijska predavanja održati Višnja Vukašinović, Iva Radat, Jelena Tešija i Catherine Driscoll.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Once the Dust Settles” – Selfie na poprištu katastrofe

Johna Appela kroz film "Once the Dust Settles" vode empatija i dobrodušnost, uz razumijevanje nemoći da se promijeni ono što se dogodilo.

Otvorene prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”

Otvorene su prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”.

Al Jazeera Balkans: Drugi nastavci filmova “Generacija ’68” i “Nedjelja 13.” te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana

Ovotjedni program AJB-a donosi druge nastavke filmova "Generacija '68" i "Nedjelja 13." te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana.

Top 10: Najbolji dokumentarni filmovi 2020. godine

Marko Stojiljković donosi svoju listu najboljih dokumentarnih filmova 2020. godine.

Preminuo Michael Apted, redatelj serijala “Up”

Poznati britanski dokumentarist Michael Apted, najpoznatiji po kultnom serijalu "Up", preminuo je u četvrtak u svom losanđeleškom domu.

Otvorene prijave za 68. Martovski festival

Otvorene su prijave za 68. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma - Martovski festival.

“I Walk” – Odsebljeno putovanje u srce tame

Jørgen Leth u novom filmu "I Walk" / "Jeg går" (2019) dočarava neveselu stranu svoga psihofizičkoga stanja posljednjih desetak godina.

Al Jazeera Balkans: “Generacija ’68” i “Bugarski san”

Na programu AJB-a ovog će se tjedna između ostalih prikazati i dokumentarci "Generacija '68" Nenada Puhovskog "Bugarski san" Srđana Šarenca.

“Family Romance, LLC” – Samozavaravanje, plaćeno i neplaćeno

U dosadašnjim osvrtima "Family Romance, LLC" ocijenjen je u rasponu od "slabiji Herzogov film" do "jedan od najintrigantnijih u autorovu opusu".

Pomoć za Kino klub Sisak

Razorni potresi koji su ovih dana pogodili Sisak i Sisačko-moslavačku županiju uništili su i Kino klub Sisak, ali i domove kinoklubaša, njihovih prijatelja i obitelji.