PočetnaNajaveSljedećeg vikenda počinje 10. Vox Feminae Festival

Sljedećeg vikenda počinje 10. Vox Feminae Festival

-

Deseti Vox Feminae Festival (8. – 16. studenog) tradicionalno donosi bogat filmski program u Dokukinu KIC – ove godine natjecateljskog karaktera u kategorijama dugometražnog i kratkometražnog filma. Posebnost je i ovogodišnjeg filmskog programa to što je za publiku u potpunosti besplatan.

Na festivalsku temu “Djevojke i djevojaštvo” organizazori posebno ističu dva upečatljiva igrana filma s tinejdžerkama kao glavnim aktericama. “Napadaji” / “The Fits” (Anna Rose Holmer, 2015.) prate jedanaestogodišnju Toni, zaljubljenicu u sport, koja preispituje svoju želju da se uklopi u društvo vršnjakinja koje se za razliku od nje bave plesom; dok se u filmu “Girl Flu” (Dorie Barton, 2016.) dvanaestogodišnja Bird suočava s odrastanjem, pubertetom i nerazumijevanjem roditelja kao posljedicom prve mjesečnice.

Deseti VFF donosi i selekciju queer dokumentaraca. Simbolično i spontano objavljen netom nakon stravičnog masakra u Orlandu, film “Jewel’s Catch One” (C. Fitz, 2016.) dokumentira jedan od najstarijih američkih sigurnih prostora za LGBT osobe različite etničke i klasne pripadnosti, famozni noćni klub Catch One u Los Angelesu i vlasnicu Jewel, te njegov utjecaj na život LGBT zajednice u gradu.

Foto: Scena iz dokumentarnog filma "Major!"
Foto: Kadar  iz dokumentarnog filma “Major!”

“Major!” (Annalise Ophelian, 2015.) prati Miss Major, jednu od pionirki stonvolške pobune koja je prošla surov životni put: prvo kao zatvorenica i seksualna radnica, a potom kao inspirativna glasnogovornica trans zajednice i internacionalno prepoznata aktivistica za ljudska prava.

Još jedan dokumentarac, “Check it!” (Dana Flor i Toby Oppenheimer, 2015.), intiman je prikaz četvero prijatelja iz djetinjstva koji pokušavaju pobjeći od života na ulici neobičnim hobijem: modom. Uz vodstvo bivšeg zatvorenika Moa, članovi Checkita stvaraju vlastitu modnu marku i organiziraju modne revije. Ipak, razbijanje lanca siromaštva i nasilja u kojem su odrasli pokazat će se kao obeshrabrujući zadatak. Film slovi kao spiritualni nasljednik kultnog filma “Paris is Burning” Jennie Livingston iz 1990. godine.

Nešto kontroverznije ostvarenje, “Seed Money: The Chuck Holmes Story” (Michael Stabile, 2015.), dokumentacija je života Chucka Holmesa koji je dignuo gej pornografiju iz B produkcije u mainstream s pomoću svojeg legendarnog producentskog studija Falcon, stvarajući globalno vidljivo carstvo od tijela i fantazije, a pridonoseći većoj vidljivosti i reprezentaciji gej seksualnih praksi.

Foto: Scena iz dokumentarnog filma "Check It!"
Foto: Kadar iz dokumentarnog filma “Check It!”

Na VFF-u će biti prikazan i dokumentarac Tomislava Žaje“Slobodni” (Gral Film, 2016.), koji prati živote osoba s intelektualnim teškoćama u privikavanju na svakodnevni život van institucija. Zatim je tu najnoviji film Nebojše Slijepčevića, “Nešto o životu” (Restart, 2016.), koji dokumentira svakodnevicu djevojaka u malom slavonskom selu, a publika će moći vidjeti i radove učenika i učenica Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću u Zaboku: kratke dokumentarce “# netko kao ti” i “Ne žalim zbog ničega”.

Kompletan filmski program i raspored projekcija vidljiv je na festivalskom webu.

Škola rodno osviještenog filma na VFF-u

U periodu između dva festivalska vikend bloka, od 10. do 14.10., prvi će put biti organizirana škola rodno osviještenoga filmskog stvaralaštva. Ista je sastavljena od tri modula ‒ kritičkog, snimateljskog i scenarističkog, uz nekoliko teorijskih predavanja, a koja će se odvijati u prostorima male dvorane kina Tuškanac, MaMi i uredu K-zone. Voditeljice radionica etablirane su domaće autorice na području filmske analize, odnosno stvaralaštva ‒ Višnja Vukašinović, Eva Kraljević, Hrvoslava Brkušić i Olga Dimitrijević ‒ dok će teorijska predavanja održati Višnja Vukašinović, Iva Radat, Jelena Tešija i Catherine Driscoll.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Sinoć otvoreno 16. Gledalište Kinokluba Zagreb

Sinoć je prvim dvjema projekcijama u Kinu Kinoteka otvoreno 16. Gledalište, godišnji festival Kinokluba Zagreb.

“Radovi u tijeku” Joséa Luisa Guerína u Klubu Pulske filmske tvornice

U Klubu Pulske filmske tvornice dana će biti organizirana projekcija filma "Radovi u tijeku" (2001) Joséa Luisa Guerína.

“Zalagaonica” – Daleko je Las Vegas

"Zalagaonica" (2022) poljskog redatelja Łukasza Kowalskog prati događaje i interakcije unutar jedne od najvećih europskih zalagaonica.

12. Škola dokumentarnog filma: Dometi minimalističkog

Najnovija, Restartova 12. Škola dokumentarnog filma okončana je svečanom premijerom filmova polaznika, 11. svibnja u Dokukinu KIC.

“Posljednji” – Sizifov osmijeh

"Posljednji" Aleksandra F. Stasenka u deset minuta trajanja bez korištenja govora prikazuje posljednje pjeskare u mjestu Privlaka pored Nina.

“Still: A Michael J. Fox Movie” – U filmskom pokretu

Oskarovac Davis Guggenheim na tržište je izbacio svoj novi dokumentarac, "Still: A Michael J. Fox Movie" (2023).

16. Gledalište Kinokluba Zagreb u Kinoteci

Od 31 svibnja do 2. lipnja u zagrebačkom Kinu Kinoteka održat će se 16. Gledalište Kinokluba Zagreb.

“Zalagaonica” Łukasza Kowalskog u hrvatskim kinima

U hrvatska kina stiže dokumentarni film "Zalagaonica" (2022) poljskog redatejla Łukasza Kowalskog.

“12:08 Istočno od Bukurešta” u Klubu Pulske filmske tvornice

U Klubu Pulske filmske tvornice danas će biti prikazan dokumentarni film "12:08 Istočno od Bukurešta" (2008) Corneliua Porumboiua.

16. Beldocs: Filmske topologije

Osobitost netom završenog, 16. Beldocsa (Beograd, 10. - 17.5.), možda je upravo inzistiranje na zasebnom srpskom natjecateljskom programu.