PočetnaVijestiZavršila 18. Škola medijske kulture "Dr. Ante Peterlić"

Završila 18. Škola medijske kulture “Dr. Ante Peterlić”

|

Svečanom prezentacijom programskih sadržaja prekjučer je završila 18. Škola medijske kulture “Dr. Ante Peterlić”, koja se pod organizacijskim plaštom Hrvatskog filmskog saveza održavala od 18. do 28. kolovoza u Trakošćanu.

“Škola medijske kulture ‘Dr. Ante Peterlić’ je najkompletniji izvaninstitucionalni oblik učenja medijske kulture. Ove godine smo kroz dva seminarska i čak deset radioničkih programa obrazovali više od sedamdeset polaznika. Sve programe povezuju večernje projekcije filmova prema izboru predavača te jutarnje analize koje su obvezne za sve polaznike. Ono što me posebno veseli jest činjenica da više od polovice polaznika čine mladi ljudi zbog kojih će Škola doživjeti i idućih 18 godina”, rekla je Vera Robić-Škarica, voditeljica Škole medijske kulture “Dr. Ante Peterlić”.

Polaznici radionice za digitalnu fotografiju, pod vodstvom prof. dr. sc. Darija Petkovića, akademskog filmskog snimatelja te stručnog suradnika Milivoja Kuhara, organizirali su izložbu svojih radova u sklopu 18. Škole.

“Ove godine imamo većinu polaznika koji se do sada nisu bavili fotografijom i koji vrlo brzo od savladavanja tehnike moraju realizirati izložbene fotografije. Oni istražuju vlastite teme i pokušavaju prenijeti vizualno zanimljive fotografije gledateljima, a mi smo tu da ih usmjerimo”, naglasio je Darije Petković.

Programski sadržaj prezentirali su polaznici I. i II. seminarskog stupnja te polaznici radionice za igrani film, koju je vodio akademski filmski redatelj Daniel Kušan; radionice za kameru i snimanje  pod vodstvom filmskog snimatelja Borisa Poljaka; za eksperimentalni film na čelu s filmskim redateljem i montažerom Damirom Čučićem; dokumentarni film pod vodstvom redatelja Tomislava Mršića; radionice za montažu s akademskom filmskom montažerkom Ivanom Fumić; radionice za animirani film pod vodstvom utemeljitelja Škole animiranog filma Čakovec, Ede Lukmana; radionice za postprodukciju pod ravnanjem akademske filmske montažerke Dubravke Premar; i radionice za TV-reportažu pod stručnim nadzorom televizijskog urednika i novinara Dražena Ilinčića. Okupljeni su ovoga vikenda u Trakošćanu poslušali i radijsku reportažu polaznika radionice radijske reportaže, koju je stručno usmjeravala urednica i novinarka Višnja Biti.

Škola je odgojila brojne polaznike koji su sami počeli davati tečajeve, a isto je tako u svoj nastavni sastav uključila bivše polaznike. Bivši polaznici, kao predavači, stručni suradnici u radionicama, ali i potencijalno budući voditelji radionica izvan Škole, svjedoče o dinamici koju Škola medijske kulture ‘Dr. Ante Peterlić’ kontinuirano pruža”, rekao je Bruno Kragić, predsjednik Savjeta Škole.

Škola medijske kulture “Dr. Ante Peterlić” za svoj osamnaesti rođendan dobila je i novu radionicu pod nazivom “Prvi koraci vašeg budućeg kreativnog dokumentarca”, u kojoj su autori pet odabranih dokumentarnih projekata radili s filmskom autoricom, kritičarkom i kuratoricom nekolicine međunarodnih filmskih festivala od Sarajeva do Amsterdama i Beča, Radom Šešić. Nakon dva dana intenzivnih priprema, autori i autorice također su u Trakošćanu prezentirali svoje projekte.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

5. Nagrada Dokumetar: “Valerija” Sare Jurinčić najbolji hrvatski dokumentarac 2023. godine

"Valerija" Sare Jurinčić osvojila je Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2023. godine.

“Buena Vista Social Club” – Druga prilika za vječnost

U četvrtom nastavku "Rockdocsa" pišemo o dokumentarcu "Buena Vista Social Club" (1999) Wima Wendersa.

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.