PočetnaVijestiBrončana medalja za Zorka Sirotića i "Kupus na lešo" u Suceavi

Brončana medalja za Zorka Sirotića i “Kupus na lešo” u Suceavi

-

78. Međunarodni festival neprofesijskog filma pod ingerencijom UNICA-e (Union International du Cinema Non Professionel), ove se godine održavao od 19. do 26. kolovoza u rumunjskoj Suceavi.

Hrvatska je na istok Europe otputovala s ukupno pet filmova, dok su glavnu konkurenciju okusila i dva dokumentarna – “Hrvatska djevica” (Kinoklub Zagreb, 2015.) Sunčice Ane Veldić te “Kupus na lešo” (Kinoklub Zagreb, 2016.) Zorka Sirotića.

Upravo se ovo potonje kratkometražno ostvarenje o redateljevom jutru provedenom s prijateljem oboljelim od raka, iz Rumunjske vraća s  brončanom medaljom. “Autor umješno prikazuje jedan zatvoreni unutrašnji svijet postavljen u mikroskopski ambijent“, navodi se u obrazloženju žirija (Zusanna Škludova, Jacqueline Pante, Ivan Kozlenko i Florin Parashiv) kojeg prenosi službena stranica Hrvatskog filmskog saveza.

“Prije svega moram reći kako sam ugodno iznenađen nagradom, prvom uopće za ‘Kupus na lešo’. Drago mi je da je upravo dokumentarni rod osvojio jednu od medalja u Rumunjskoj. Što se samog kreativnog procesa tiče, ‘Kupus’ smo snimali točno jedno jutro, koliko je trajao razgovor s mojim prijateljem i glavnim protagonistom.

“Prethodno smo dugo razgovarali kako bi naša druga suradnja, nakon dokumentarca ‘Višak popušim sam’, uopće trebala izgledati. Šaleći se, razmišljali smo i o trilogiji, spiritističkoj seansi kroz igrani film. Srećom, prijatelj je izliječen, pa takav završetak našeg filmskog druženja neće biti potreban. Uspjeli smo dakle prebaciti optimizam i u stvarni svijet: prijatelju se poboljšalo zdravstveno stanje, a i film je došao do nagrade.

“Bilo je iznimno teško osmisliti režijski pristup ovoj temi; skoro nemoguće da se osobno nisam primio i snimateljske uloge. Trebalo je glavnom liku prići jako blizu, a istovremeno zaštititi njegovu intimu. Te situacije nije jednostavno iskalibrirati. Smatram da smo na kraju ipak napravili dobar posao. Radi se o intimnim situacijama i intimnoj drami, u kojima opet ne otkrivamo previše, niti smo vulgarni, što često karakterizira filmove slične tematike”, rekao je za naš portal Zorko Sirotić.

Film je to, kaže se nadalje, koji više naginje prema vizualnoj drami nego dokumentarnom filmu. Žiri također hvali naglašenu ugođajnost i dojmljive vizualne strane filme, kao i glavnu temu u kojoj oboljela osoba mijenja rutinu uzimanja lijekova s rutinom kuhanja, tražeći na taj način svrhu postojanja.

Svjetsku premijeru “Kupus na lešo” doživio je na 25. Danima hrvatskog filma, a Sirotić uz režiju potpisuje i produkciju (koproducentica Helena Vizner), montažu, kameru te oblikovanje zvuka.

Ovogodišnju hrvatsku selekciju ponovno je birala filmska kritičarka i predsjednica Društva filmskih kritičara Diana Nenadić, dok se naša zemlja osladila i zlatnom medaljom za igrani kratkiš Judite Gamulin, “Cvijeće” (2015), te Posebnim priznanjem za animirani film “Vučje igre” (2015) Jelene Oroz.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

19. Festival 25 FPS: “Zamišljene budućnosti: Turizam” – Utopijske slike

Darko Fritz u svojem filmu "Zamišljene budućnosti: Turizam" studiozno pristupa stvarnom prostoru i onome u što ga se moglo pretvoriti.

Rada Šešić: “Možemo bez skromnosti reći da je hrvatski dokumentarac vodeći u regiji”

Selektorica programa Filmskog festivala DOKUart za naš portal najavljuje osamnaesto izdanje ove bjelovarske filmske manifestacije.

Deset filmova u programu “Domaći autori” 24. Mediteran Film Festivala

Deset filmova bit će prikazano u ovogodišnjem programu "Domaći autori" 24. Mediteran Film Festivala.

“Djeca magle” ponovno na programu Al Jazeere Balkans

"Djeca magle" / "Children of the Mist" (2021) vijetnamske autorice Diễm Hà Lệ ponovno se prikazuje na programu Al Jazeere Balkans.

“Mali Dieter želi letjeti” – Ekstatično do neba

"Mali Dieter želi letjeti" (1997) spada među najpoznatija dokumentaristička djela velikog njemačkog redatelja Wernera Herzoga.

19. Festival 25 FPS: Jedan od Grand Prixa i “Valeriji” Sare Jurinčić

Film "Valerija" (Nomad Studio / Restart; 2023.) Sare Jurinčić osvojio je jedan od Grand Prixa na sinoć završenom, 19. Festivalu 25 FPS.

Devet kratkih dokumentaraca “U fokusu” 24. Mediteran Film Festivala

Devet kratkih dokumentaraca smješteno je u "off" program "U fokusu" 24. Mediteran Film Festivala.

“Dum spiro spero” Pere Kvesića u Rijeci

U sklopu programa "Filo playlista dokumentarista" danas će se u Rijeci prikazati film "Dum spiro spero" (2016) Pere Kvesića.

Sinoć otvoren 19. Festival 25 FPS

Devetnaesto izdanje Međunarodnog festivala eksperimentalnog filma i videa 25 FPS sinoć je otvoreno u zagrebačkom kinu Kinoteka.

U Bjelovaru predstavljen program 18. DOKUarta

U Bjelovaru je jučer predstavljen program 18. DOKUarta, koji će se održavati od petka 6. listopada pa do petka 13. listopada.