PočetnaVijestiBrončana medalja za Zorka Sirotića i "Kupus na lešo" u Suceavi

Brončana medalja za Zorka Sirotića i “Kupus na lešo” u Suceavi

-

78. Međunarodni festival neprofesijskog filma pod ingerencijom UNICA-e (Union International du Cinema Non Professionel), ove se godine održavao od 19. do 26. kolovoza u rumunjskoj Suceavi.

Hrvatska je na istok Europe otputovala s ukupno pet filmova, dok su glavnu konkurenciju okusila i dva dokumentarna – “Hrvatska djevica” (Kinoklub Zagreb, 2015.) Sunčice Ane Veldić te “Kupus na lešo” (Kinoklub Zagreb, 2016.) Zorka Sirotića.

Upravo se ovo potonje kratkometražno ostvarenje o redateljevom jutru provedenom s prijateljem oboljelim od raka, iz Rumunjske vraća s  brončanom medaljom. “Autor umješno prikazuje jedan zatvoreni unutrašnji svijet postavljen u mikroskopski ambijent“, navodi se u obrazloženju žirija (Zusanna Škludova, Jacqueline Pante, Ivan Kozlenko i Florin Parashiv) kojeg prenosi službena stranica Hrvatskog filmskog saveza.

“Prije svega moram reći kako sam ugodno iznenađen nagradom, prvom uopće za ‘Kupus na lešo’. Drago mi je da je upravo dokumentarni rod osvojio jednu od medalja u Rumunjskoj. Što se samog kreativnog procesa tiče, ‘Kupus’ smo snimali točno jedno jutro, koliko je trajao razgovor s mojim prijateljem i glavnim protagonistom.

“Prethodno smo dugo razgovarali kako bi naša druga suradnja, nakon dokumentarca ‘Višak popušim sam’, uopće trebala izgledati. Šaleći se, razmišljali smo i o trilogiji, spiritističkoj seansi kroz igrani film. Srećom, prijatelj je izliječen, pa takav završetak našeg filmskog druženja neće biti potreban. Uspjeli smo dakle prebaciti optimizam i u stvarni svijet: prijatelju se poboljšalo zdravstveno stanje, a i film je došao do nagrade.

“Bilo je iznimno teško osmisliti režijski pristup ovoj temi; skoro nemoguće da se osobno nisam primio i snimateljske uloge. Trebalo je glavnom liku prići jako blizu, a istovremeno zaštititi njegovu intimu. Te situacije nije jednostavno iskalibrirati. Smatram da smo na kraju ipak napravili dobar posao. Radi se o intimnim situacijama i intimnoj drami, u kojima opet ne otkrivamo previše, niti smo vulgarni, što često karakterizira filmove slične tematike”, rekao je za naš portal Zorko Sirotić.

Film je to, kaže se nadalje, koji više naginje prema vizualnoj drami nego dokumentarnom filmu. Žiri također hvali naglašenu ugođajnost i dojmljive vizualne strane filme, kao i glavnu temu u kojoj oboljela osoba mijenja rutinu uzimanja lijekova s rutinom kuhanja, tražeći na taj način svrhu postojanja.

Svjetsku premijeru “Kupus na lešo” doživio je na 25. Danima hrvatskog filma, a Sirotić uz režiju potpisuje i produkciju (koproducentica Helena Vizner), montažu, kameru te oblikovanje zvuka.

Ovogodišnju hrvatsku selekciju ponovno je birala filmska kritičarka i predsjednica Društva filmskih kritičara Diana Nenadić, dok se naša zemlja osladila i zlatnom medaljom za igrani kratkiš Judite Gamulin, “Cvijeće” (2015), te Posebnim priznanjem za animirani film “Vučje igre” (2015) Jelene Oroz.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Rekordan broj hrvatskih dokumentaraca na 20. ZagrebDoxu

U zagrebačkom WOW baru danas je predstavljen program jubilarnog, 20. ZagrebDoxa.

“The Flats” Alessandre Celesije najbolji film 21. CPH:DOX-a

"The Flats" (2024) talijanske autorice Alessandre Celesije proglašen je najboljim filmom 21. CPH:DOX-a.

Filmovi po izboru članova HDFK-a na jubilarnom ZagrebDoxu

U sklopu 20. ZagrebDoxa prikazat će se filmovi po izboru članova HDFK-a, uz pomoć direktora festivala, Nenada Puhovskog.

Otvorene prijave za 25. Mediteran Film Festival

Otvorene su prijave za 25. Mediteran Film Festival, koji će ove godine biti održan od 8. do 12. listopada u Širokom Brijegu.

“Ljubav na prvu dijagnozu ili ‘Let iznad grličjeg gnijezda'” – U vrućici ekspresije

"Ljubav na prvu dijagnozu ili Let iznad grličjeg gnijezda" (2023.) Bartul Marušić izrađuje umalo opipljivima žarom i predanošću...

Otvorene prijave za 4. Novu školu dokumentarnog filma

Otvorene su prijave za 4. Novu školu dokumentarnog filma udruge Filmaktiv.

Hrvatski projekt na Hot Docs Forumu

Hrvatski projekt "Autumn of the Patriarch" ruske autorice Ane Bogolubove, ušao je u industrijski dio festivala Hot Docs.

Dokukino KIC: Tjedan posvećen mentalnom zdravlju

U zagrebačkom Dokukinu KIC ovaj će tjedan biti posvećen filmovima koji imaju veze s mentalnim zdravljem.

20. ZagrebDox: Pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva…

Na ovogodišnji, 20. ZagrebDox (14.4. - 21.4.) dolaze pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva...

U Art-kinu predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma

U riječkom Art-kinu u utorak će biti organizirano predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma.