Početna Vijesti Brončana medalja za Zorka Sirotića i "Kupus na lešo" u Suceavi

Brončana medalja za Zorka Sirotića i “Kupus na lešo” u Suceavi

-

78. Međunarodni festival neprofesijskog filma pod ingerencijom UNICA-e (Union International du Cinema Non Professionel), ove se godine održavao od 19. do 26. kolovoza u rumunjskoj Suceavi.

Hrvatska je na istok Europe otputovala s ukupno pet filmova, dok su glavnu konkurenciju okusila i dva dokumentarna – “Hrvatska djevica” (Kinoklub Zagreb, 2015.) Sunčice Ane Veldić te “Kupus na lešo” (Kinoklub Zagreb, 2016.) Zorka Sirotića.

Upravo se ovo potonje kratkometražno ostvarenje o redateljevom jutru provedenom s prijateljem oboljelim od raka, iz Rumunjske vraća s  brončanom medaljom. “Autor umješno prikazuje jedan zatvoreni unutrašnji svijet postavljen u mikroskopski ambijent“, navodi se u obrazloženju žirija (Zusanna Škludova, Jacqueline Pante, Ivan Kozlenko i Florin Parashiv) kojeg prenosi službena stranica Hrvatskog filmskog saveza.

“Prije svega moram reći kako sam ugodno iznenađen nagradom, prvom uopće za ‘Kupus na lešo’. Drago mi je da je upravo dokumentarni rod osvojio jednu od medalja u Rumunjskoj. Što se samog kreativnog procesa tiče, ‘Kupus’ smo snimali točno jedno jutro, koliko je trajao razgovor s mojim prijateljem i glavnim protagonistom.

“Prethodno smo dugo razgovarali kako bi naša druga suradnja, nakon dokumentarca ‘Višak popušim sam’, uopće trebala izgledati. Šaleći se, razmišljali smo i o trilogiji, spiritističkoj seansi kroz igrani film. Srećom, prijatelj je izliječen, pa takav završetak našeg filmskog druženja neće biti potreban. Uspjeli smo dakle prebaciti optimizam i u stvarni svijet: prijatelju se poboljšalo zdravstveno stanje, a i film je došao do nagrade.

“Bilo je iznimno teško osmisliti režijski pristup ovoj temi; skoro nemoguće da se osobno nisam primio i snimateljske uloge. Trebalo je glavnom liku prići jako blizu, a istovremeno zaštititi njegovu intimu. Te situacije nije jednostavno iskalibrirati. Smatram da smo na kraju ipak napravili dobar posao. Radi se o intimnim situacijama i intimnoj drami, u kojima opet ne otkrivamo previše, niti smo vulgarni, što često karakterizira filmove slične tematike”, rekao je za naš portal Zorko Sirotić.

Film je to, kaže se nadalje, koji više naginje prema vizualnoj drami nego dokumentarnom filmu. Žiri također hvali naglašenu ugođajnost i dojmljive vizualne strane filme, kao i glavnu temu u kojoj oboljela osoba mijenja rutinu uzimanja lijekova s rutinom kuhanja, tražeći na taj način svrhu postojanja.

Svjetsku premijeru “Kupus na lešo” doživio je na 25. Danima hrvatskog filma, a Sirotić uz režiju potpisuje i produkciju (koproducentica Helena Vizner), montažu, kameru te oblikovanje zvuka.

Ovogodišnju hrvatsku selekciju ponovno je birala filmska kritičarka i predsjednica Društva filmskih kritičara Diana Nenadić, dok se naša zemlja osladila i zlatnom medaljom za igrani kratkiš Judite Gamulin, “Cvijeće” (2015), te Posebnim priznanjem za animirani film “Vučje igre” (2015) Jelene Oroz.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

11. DOC NYC: Viewfinders konkurencija dokumentarcu “Landfall”, režijska nagrada Garretu Bradleyju za “Time”

Od 11. do 19. studenoga održavalo se jedanaesto izdanje DOC NYC-a, najvećeg američkog festivala dokumentarnog filma

Al Jazeera Balkans: Dokumentarci o modernom ropstvu, Donaldu Trumpu i Đorđu Balaševiću

Na programu Al Jazeera Balkans ovog će se tjedna između ostalih prikazati dokumentarci o modernom ropstvu, Donaldu Trumpu i Đorđu Balaševiću.

Niz recentnih zapaženih dokumentaraca na 13. Subversive Film Festivalu

Trinaesto izdanje Subversive Festivala održat će se od 28. studenog do 15. prosinca na nekoliko zagrebačkih lokacija te "online".

Objavljen program 18. Human Rights Film Festivala

Osamnaesto izdanje Human Rights Film Festivala (HRFF) održat će se u potpunosti "online" od 6. do 13. prosinca ove godine.

52. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva: Prva nagrada dokumentarcu “Bez lica” Davida Lušičića

Proglašenjem pobjednika jučer (nedjelja, 22.11.) je službeno završila 52. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva.

“I Am Greta” – Mladi glas u zadnji čas

"I Am Greta" (2020) redatelja Nathana Grossmana prati aktivistički put mlade Šveđanke Grete Thunberg.

“Distribuiraj to!”: Otvorene prijave za besplatnu radionicu o promociji i distribuciji dokumentarnog filma

Otvorene su prijave za "Distribuiraj to!", besplatnu radionicu o promociji i distrubuciji dokumentarnog filma.

“Ponoćna obitelj” Lukea Lorentzena u hrvatskim kinima

U hrvatska kina dolazi dokumentarni film "Ponoćna obitelj" / "Midnight Family" (2019) američkog redatelja Lukea Lorentzena.

Dvije doku-nagrade Udruženja filmskih kritičara za “Dick Johnson is Dead” Kirsten Johnson

Dvije najprestižnije nagrade Udruženja filmskih kritičara pripale su filmu "Dick Johnson is Dead" (2020) američke autorice Kirsten Johnson.

Besplatna projekcija “Jedne od nas” Đure Gavrana na službenoj stranici filma

Povodom Međunarodnog dana djeteta, dokumentarni film "Jedna od nas" Đure Gavrana moći će se pogledati besplatno na službenoj stranici filma.