Početna Vijesti Treći dan 19. MFF-a obilježili nagrada Nenadu Puhovskom i projekcija "Našeg terena"

Treći dan 19. MFF-a obilježili nagrada Nenadu Puhovskom i projekcija “Našeg terena”

-

19. Motovun Film Festival danas je zagazio u četvrti dan trajanja. Onaj treći, sinoćnji, obilježila je pak “Nagrada 50 godina” dodijeljena redatelju i producentu Nenadu Puhovskom.

Nagrada se tradicionalno uručuje ljudima koji su proživjeli i preživjeli pedeset godina u filmskoj umjetnosti, a nakon prošlogodišnjeg dobitnika Rajka Grlića, red je došao na Nenada Puhovskog, istaknutog hrvatskog filmaša, redatelja, producenta, profesora na Akademiji dramske umjetnosti te direktora i osnivača festivala ZagrebDox.

Puhovskom su nagradu uručili njegovi dugogodišnji suradnici i prijatelji Vjeran Zuppa, Rajko Grlić i Mike Downey.

Četvrtak se u Motovunu nastavio u uobičajeno dinamičnom okruženju, što filmskom što govorno-performativnom. Srećko Horvat održao je predavanje za koje se u Vrtu tražilo mjesto više, a njegov “Vodič za raspad Europe za početnike“ donio je presjek krucijalnih tema protekle godine koju je usporedio sa predratnom 1913., ustvrdivši da je kao i tada, rat danas iza ugla.

Jučerašnji je dan u popratnom programu kina Bauer (14 sati) donio projekciju najnovijeg dokumentarca Nenada Puhovskog, “Generacija ’68” (2016), dok je iste kino-koordinate, samo četiri sata kasnije u službenom natjecateljskom programu, zaposjeo izvrsni “Naš teren” / “The Ground We Won” (2015) Christophera Pryora o novozelandskom ragbi timu – ispravno dešifriranje muškog koda o kojem ćemo sutra pisati na našim stranicama.

Pretposljednji dan 19. MFF-a rezerviran je, između ostalog, za pretpremijeru dokumentarca “Gazda: Tranzicija/privatizacija/korporacije” (Hrvatski centar za istraživačko novinarstvo i slobodu medija, 2016.) Darija Juričana koji kroz svoju obiteljsku priču progovara o hrvatskoj verziji privatizacije (i) kroz pogled na meteorski uspjeh dinastije Todorić.

Za film su rezervirana dva slota Još manjeg kina (13 i 14.30 sati), nakon čega će istu pozornicu od 16 sati zauzeti Želimir Žilnik sa svojim masterclassom “Među ljudima”.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

13. Subversive Film Festival: “Priča o mojem imenu” – Sjećanja kroz staklo

Karin Cuyul u svom prvom filmu "Sjećanja kroz staklo", kao tridestogodišnjakinja prvi put pokušava istražiti dio povijesti svoje uže obitelji.

“Kumek” – Reproduciranje političkog ništavila

U Zagrebu je nedavno održana premijera dugo iščekivanog filma o Milanu Bandiću, "Kumek" (HRCIN, 2020.) Darija Juričana.

Popratni program 18. Human Rights Film Festivala

Unatoč pandemiji koronavirusa, 18. Human Rights Film Festival ponovno nudi bogat popratni program.

13. Subversive Film Festival: “Epicentar” – Pisanje u pokretu

Uokviren snimkama prskavog srazivanja velebnih valova s lukobranima Havane, "Epicentar" se uvelike nadaje pisanjem u pokretu.

Al Jazeera Balkans: “Bellingcat”, “Tell the World” i “Ideal 68”

Prvi tjedan mjeseca prosinca program Al Jazeere Balkans obilježit će nekoliko vrlo zanimljivih dokumentaraca, među kojima i "Bellingcat", "Tell the World: The Silent Plight of China’s Uighurs" te "Ideal 68".

“Online masterclass” snimatelja Igora Martinovića

Ovog petka (4.12. od 18 do 20 sati) u organizaciji Restarta održat će se "online masterclass" hrvatskog snimatelja Igora Martinovića,

Petar Milat: “Human Rights Film Festival i ove će godine biti mjesto predaha i drugog pogleda”

Direktor Human Rights Film Festivala Petar Milat za Dokumentarni.net najavljuje osamnaesto izdanje ovog festivala o ljudskim pravima.

Tamara Babun: “Projekte, priče i suradnike biram intuitivno”

Tamara Babun za Dokumentarni.net govori o svojem producentsko-poduzetničkom putu, koji će predstaviti na radionici "Distribuiraj to!".

33. IDFA: “Radiograph of a Family” najbolji dugometražni dokumentarac, Vitalij Manski naj-redatelj

Obznanjeni su pobjednici najveće svjetskog doku-festivala, 33. IDFA-e, a najboljim dugometražnim dokumentarcem proglašen je "Radiograph of a Family".

Dina Pokrajac: “Navikli smo Subversive organizirati u prekarnim uvjetima”

Direktorica i jedna od selektorica programa Dina Pokrajac, za naš portal najavljuje 13. Subversive Film Festival.