PočetnaVijestiTreći dan 19. MFF-a obilježili nagrada Nenadu Puhovskom i projekcija "Našeg terena"

Treći dan 19. MFF-a obilježili nagrada Nenadu Puhovskom i projekcija “Našeg terena”

|

19. Motovun Film Festival danas je zagazio u četvrti dan trajanja. Onaj treći, sinoćnji, obilježila je pak “Nagrada 50 godina” dodijeljena redatelju i producentu Nenadu Puhovskom.

Nagrada se tradicionalno uručuje ljudima koji su proživjeli i preživjeli pedeset godina u filmskoj umjetnosti, a nakon prošlogodišnjeg dobitnika Rajka Grlića, red je došao na Nenada Puhovskog, istaknutog hrvatskog filmaša, redatelja, producenta, profesora na Akademiji dramske umjetnosti te direktora i osnivača festivala ZagrebDox.

Puhovskom su nagradu uručili njegovi dugogodišnji suradnici i prijatelji Vjeran Zuppa, Rajko Grlić i Mike Downey.

Četvrtak se u Motovunu nastavio u uobičajeno dinamičnom okruženju, što filmskom što govorno-performativnom. Srećko Horvat održao je predavanje za koje se u Vrtu tražilo mjesto više, a njegov “Vodič za raspad Europe za početnike“ donio je presjek krucijalnih tema protekle godine koju je usporedio sa predratnom 1913., ustvrdivši da je kao i tada, rat danas iza ugla.

Jučerašnji je dan u popratnom programu kina Bauer (14 sati) donio projekciju najnovijeg dokumentarca Nenada Puhovskog, “Generacija ’68” (2016), dok je iste kino-koordinate, samo četiri sata kasnije u službenom natjecateljskom programu, zaposjeo izvrsni “Naš teren” / “The Ground We Won” (2015) Christophera Pryora o novozelandskom ragbi timu – ispravno dešifriranje muškog koda o kojem ćemo sutra pisati na našim stranicama.

Pretposljednji dan 19. MFF-a rezerviran je, između ostalog, za pretpremijeru dokumentarca “Gazda: Tranzicija/privatizacija/korporacije” (Hrvatski centar za istraživačko novinarstvo i slobodu medija, 2016.) Darija Juričana koji kroz svoju obiteljsku priču progovara o hrvatskoj verziji privatizacije (i) kroz pogled na meteorski uspjeh dinastije Todorić.

Za film su rezervirana dva slota Još manjeg kina (13 i 14.30 sati), nakon čega će istu pozornicu od 16 sati zauzeti Želimir Žilnik sa svojim masterclassom “Među ljudima”.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

[FOTOGALERIJA] Dodjela 5. Nagrade Dokumetar

Fotogalerija s dodjele 5. Nagrade Dokumetar, održane 18. lipnja 2024. godine u zagrebačkom Dokukinu KIC.

“The Last Dragon” – Pseudodokumentarnost za široke mase

U novom tekstu "Dokumentiranja fikcije" provjerit ćemo kako pseudodokumentarni film funkcionira kada mu se da komercijalna svrha.

Preminuo filmski kritičar Tomislav Čegir

Filmski kritičar Tomislav Čegir preminuo je 18. lipnja, u 55. godini života.

5. Nagrada Dokumetar: “Valerija” Sare Jurinčić najbolji hrvatski dokumentarac 2023. godine

"Valerija" Sare Jurinčić osvojila je Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2023. godine.

“Buena Vista Social Club” – Druga prilika za vječnost

U četvrtom nastavku "Rockdocsa" pišemo o dokumentarcu "Buena Vista Social Club" (1999) Wima Wendersa.

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".