PočetnaVijestiBosanskohercegovačka žetva nagrada na 27. FIDMarseilleu

Bosanskohercegovačka žetva nagrada na 27. FIDMarseilleu

-

Naši bosanskohercegovački susjedi zasigurno su s osmjehom napustili najsvježije izdanje 27. Međunarodnog filmskog festivala u Marseilleu – FIDMarseillea (12. – 18. srpnja).

Francuske paralele bile su blagotvorne za dvije BiH koprodukcije, koje se iz užarenog Marseillea vraćaju s jednom glavnom nagradom i dva priznanja. “Kako sam se zaljubio u Evu Ras” (2016) Portugalca Andréa Gila Mate, portret Sarajevke Sene kroz kolektivnu i osobnu memoriju davno nestalih vremena, došao je do Posebnog priznanja u međunarodnoj natjecateljskoj konkurenciji.

Austrijsko-BiH koprodukcija i kritička refleksija na rat Selme Doborac,“Those Shocking Shaking Days” (2016), zaokružila je nastup u Marseilleu s Međunarodnom nagradom Georges de Beauregard (osigurana DCP filmska kopija) te Posebnim priznanjem u kategoriji filmova debitantskih autora ili autorica (Prix Premier).

U popratnom programu FM-a pod nazivom Parallel Screens, igrao je i hrvatski eskperimentarac Mirande Herceg“Prvi udah” (Kinorama, 2016.). Popis svih osvajača nagrada i priznanja 27. FIDMarseillea provjerite na službenoj stranici festivala.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije