Početna Najave MM centar: "Masterclass" Jasmile Žbanić i projekcija "Jednog dana u Sarajevu"

MM centar: “Masterclass” Jasmile Žbanić i projekcija “Jednog dana u Sarajevu”

-

Udruga Restart organizira masterclass predavanje jedne od najnagrađivanijih bosanskohercegovačkih redateljica, Jasmile Žbanić. Redateljičino predavanje o sličnostima i razlikama režijskih stilova u dokumentarnom i igranom filmu počinje večeras, 24. svibnja u 20 sati u zagrebačkom MM centru, a ulaz je slobodan.

Prije samog masterclassa, od 19 sati (karta 15 kuna) će biti organizirana projekcija njenog dokumentarca “Jedan dan u Sarajevu” (2015) koji je sniman povodom stote godišnjice ubojstva austrougarskog prijestolonasljednika Franje Ferdinanda. Film je hrvatska publika mogla vidjeti u sklopi Regionalnog programa ovogodišnjeg ZagrebDoxa.

Masterclass predavanje će moderirati redateljica i producentica Dana Budisavljević koja nakon što je režirala neke od najuspješnijih domaćih dokumentaraca, trenutno razvija svoj dokumentarno-igrani film “Dianina lista”, o Diani Obexer Budisavljević, Austrijanki koja je za vrijeme Drugog svjetskog rata pokrenula akciju spašavanja djece iz logora Nezavisne države Hrvatske i preživjelih, danas osamdesetogodišnjaka koji nikada nisu saznali tko ih je spasio.

Jasmila Žbanić rođena je u Sarajevu 1974. godine. U istom je gradu diplomirala na ASU na Odsjeku za filmsku i kazališnu režiju. Njeni su radovi prikazivani na filmskim festivalima i izložbama širom svijeta. Jasmilin film “Grbavica” osvojio 2006. godine u Berlinu Zlatnog medvjeda te Nagradu ekumenskog žirija i Nagradu za mir.

“Na putu”, njen drugi dugometražni film, premijerno je prikazan 2010. na Berlinaleu, nakon čega je osvojio brojne nagrade. Sve njezine filmove producirala je Deblokada, umjetnička organizacija koju je utemeljila.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Case study “Jedne od nas”: Zahvatiti šire od filmske slike

Na ovogodišnjem ZagrebDoxu održan je i case study dokumentarnog filma "Jedne od nas" (2020) hrvatskog redatelja Đure Gavrana.

Hrvatski filmovi na Doclisboi, Jihlavi i Viennaleu

U razmaku od nekoliko dana počinju 18. Međunarodni festival dokumentarnog filma Doclisboa te 24. Međunarodni festival dokumentarnog filma u Jihlavi.

16. ZagrebDox: Hrvatski filmovi – Svijetao ogranak tmurne godine

Dokumentarni.net donosi detaljan osvrt na hrvatske dokumentarne filmove sa 16, odnosno posebnog izdanja ZagrebDoxa.

Proglašeni pobjednici 5. Revije studentskog filma

U glavnom gradu Hrvatske u MM centru SC-a u Zagrebu proteklog je vikenda održano peto izdanje Revije studentskog filma.

Sunčica Ana Veldić: “Cilj radionice filmskog dokumentarizma je pomoći polaznicima osvijestiti samokritičnost u svakoj fazi nastanka filma”

Kinoklub Zagreb uskoro pokreće radionicu Filmski dokumentarizam koju će voditi redateljica Sunčica Ana Veldić i Zorko Sirotić.

Ivan Ramljak: “Susreti i snimanja s protagonistima ‘O jednoj mladosti’ bili su poput malih psihoterapija”

Prije večerašnje kino premijere u zagrebačkom SC-u, Ivan Ramljak govori o svojem najnovijem dokumentarcu, "O jednoj mladosti" (ADU, 2020).

“A Dog Called Money” – Slabašan film o slabašnom albumu

"A Dog Called Money" (2019) Seamusa Murphyja prati nastajanje albuma "The Hope Six Demolition Project" britanske glazbenice PJ Harvey.

U hrvatska kina dolaze “Jedriličarke s broda Maiden”

U hrvatskim kinima od 21. listopada počinje prikazivanje dokumentarnog filma "Jedriličarke s broda Maiden" (2018) redatelja Alexa Holmesa.

U Osijeku sutra počinje 5. Filmska RUNDA

U Osijeku će se sutra i prekosutra (petak i subota, 16. i 17. 10.) u kinu Urania, održati 5. Filmska RUNDA, revija hrvatskog kratkog filma.

“Desert One” – Operacija osuđena na propast

"Desert One" Barbare Kopple na učinkovit i povremeno dirljiv način govori o operaciji koja je vjerojatno od samog početka bila osuđena na propast.