PočetnaNajaveMM centar: "Masterclass" Jasmile Žbanić i projekcija "Jednog dana u Sarajevu"

MM centar: “Masterclass” Jasmile Žbanić i projekcija “Jednog dana u Sarajevu”

-

Udruga Restart organizira masterclass predavanje jedne od najnagrađivanijih bosanskohercegovačkih redateljica, Jasmile Žbanić. Redateljičino predavanje o sličnostima i razlikama režijskih stilova u dokumentarnom i igranom filmu počinje večeras, 24. svibnja u 20 sati u zagrebačkom MM centru, a ulaz je slobodan.

Prije samog masterclassa, od 19 sati (karta 15 kuna) će biti organizirana projekcija njenog dokumentarca “Jedan dan u Sarajevu” (2015) koji je sniman povodom stote godišnjice ubojstva austrougarskog prijestolonasljednika Franje Ferdinanda. Film je hrvatska publika mogla vidjeti u sklopi Regionalnog programa ovogodišnjeg ZagrebDoxa.

Masterclass predavanje će moderirati redateljica i producentica Dana Budisavljević koja nakon što je režirala neke od najuspješnijih domaćih dokumentaraca, trenutno razvija svoj dokumentarno-igrani film “Dianina lista”, o Diani Obexer Budisavljević, Austrijanki koja je za vrijeme Drugog svjetskog rata pokrenula akciju spašavanja djece iz logora Nezavisne države Hrvatske i preživjelih, danas osamdesetogodišnjaka koji nikada nisu saznali tko ih je spasio.

Jasmila Žbanić rođena je u Sarajevu 1974. godine. U istom je gradu diplomirala na ASU na Odsjeku za filmsku i kazališnu režiju. Njeni su radovi prikazivani na filmskim festivalima i izložbama širom svijeta. Jasmilin film “Grbavica” osvojio 2006. godine u Berlinu Zlatnog medvjeda te Nagradu ekumenskog žirija i Nagradu za mir.

“Na putu”, njen drugi dugometražni film, premijerno je prikazan 2010. na Berlinaleu, nakon čega je osvojio brojne nagrade. Sve njezine filmove producirala je Deblokada, umjetnička organizacija koju je utemeljila.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije