PočetnaVijesti9. Beldocs: Glavna nagrada hrvatskoj doku-koprodukciji

9. Beldocs: Glavna nagrada hrvatskoj doku-koprodukciji

|

Dodjelom nagrada najboljim dokumentarnim filmovima, sinoć je u beogradskom Sava centru završen 9. Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs.

Natjecateljski program domaćih, srpskih filmova, ocjenjivao je žiri u sastavu: Nebojša Bradić, urednik kulturno-umjetničkog programa RTS-a; Zoran Popović, redatelj i montažer; Lazar Stojanović, redatelj; i Hanka Kastelicova, izvršna producentica dokumentarnog programa europskog HBO-a.

Žiri je glavne nagrade u domaćoj dugometražnoj konkurenciji ravnopravno dodijelio filmovima “Druga linija” (2016) redatelja Nenada Miloševića, “za temeljno istraživanje koje vraća u javnost najkreativniji period kulture Novog Sada – vrijeme borbene avangarde” te “Zid smrti, i tako to” Mladena Kovačevića (2016) u koprodukciji našeg Restarta (Tibor Keser), “za minucioznu studiju raspadanja erodirane sajmišne zabave koja polazi od izblijedjelog sjaja spektakla i ponire duboko do apsurda takve egzistencije”.

Pored tradicionalnog Grand prixa Beldocsa, ove su godine po prvi puta dodijeljene i strukovne nagrade za najbolju montažu i kameru u domaćem dokumentarnom filmu, čiji je pokrovitelj Filmski centar Srbije.

Nagradu za najbolju kameru ostvarenu u filmu “Zid smrti i tako to” žiri je dodijelio Pablu Feru Živanoviću, “za uvjerljivu poetizaciju prizora realnosti raspadajućeg svijeta sajmišne zabave”. Nagradu za najbolju montažu u filmu “Dubina dva” (2016) Ognjena Glavonića žiri je uručio Jeleni Maksimović, “za pronalaženje značenjske veze između svjedočanstava o zločinu i nijemog svijeta pejsaža i objekata koji kao da je sve upamtio”.

Međunarodni žiri u sastavu Ulrich Ziemons (Arsenal – Institut für Film und Videokunst), Mira Vočinkić (urednica na HRT-u), Valentina Delić (redateljica) i Jovica Tojagić (urednik za programsku nabavu RTV-a) donio je odluku da nagradu za Najbolji dokumentarni film međunarodne natjecateljske selekcije ravnopravno dodijeli filmovima “The Great Fortune” (2015) redatelja Kirsten Burger, Mikke Gaestela i Johannesa Müllera, “za intimni portret istinskog ekscentrika koji od publike provokativno traži preispitivanje svojih stajališta o umjetnosti, sreći i običnom životu” i dokumentarcu “Sonita” (2015) redateljice Rokhsareh Ghaem Maghami, “za složen portret šesnaestogodišnje umjetnice koja se ne dvoumi oko toga koji princip treba slijediti u životu i koja se odlučuje za drugačiji put u svijetu koji na prvi pogled ne nudi alternativu”.

Posebno priznanje žiri je dodijelio filmu “Raving Iran” (2016) Susanne Regina Meures, “zbog načina na koji je uspio da uz humor dočara dramatičan ljudski i umjetnički život u uvjetima neslobode”.

Žiri Fipresci Srbije u sastavu Ivan Karl, Đorđe Nikolić i Marjan Vujović, nakon užeg izbora u kome se našlo nekoliko domaćih ostvarenja, donio je odluku da nagradi film “Voli vas vaša Sexymaja” (2016) Ivana Mandića, “zbog toga što je kroz dokumentarnu formu uspio podsjetiti na talijanski neorealizam”.

Beldocs festival zatvorio je najnoviji film Michaela Moorea, “Where To Invade Next” (2015).


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Što je nama kino danas? Nacrt za istraživanje djelovanja Art-kina Croatia u Rijeci

Čak i površno poznavanje riječke kulturno-filmske scene prepoznaje Art-kino Croatia kao središnje mjesto kojem ostale inicijative graviraju.

Mia Maros Živković: “‘Oda’ je pjesma, hvalospjev ženama”

Naša najnovija sugovornica je Mia Maros Živković, redateljica dokumentarca "Oda" (2024), koji je na Gledalištu osvojio Posebno priznanje.

Julien Temple u riječkom Art-kinu

U sklopu programa "Cinehill hoće ići na more", u Art-kino stiže višestruko nagrađivani britanski autor Julien Temple.

Rani padovi Stanleya Kubricka

Četvrti tekst esejističkog serijala "Mineur/majeur" donosi pogled na manje poznate dokumentarce Stanleya Kubricka.

Kino na pruzi

Objavljujemo tekst nastao povodom programa "Kino na pruzi", koji je Dina Pokrajac selektirala za projekt "Kino Trešnja".

Dvije Zlatne Arene za “Našu djecu” Silvestra Kolbasa

"Naša djeca" (Factum, 2024.) Silvestra Kolbasa osvojila su dvije Zlatne Arene na netom završenom, 71. Pulskom filmskom festivalu.

“Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse” – “Kako ću odustati od sebe?”

U drugom eseju ovogodišnjih "Klasika" bavimo se dokumentarnim filmom "Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse" (1992).

“U Rijeci se osjeća nedostatak vizije i strateškog promišljanja kulture”

Marin Lukanović i Borko Novitović za naš portal govore o svom dugogodišnjem djelovanju unutar riječke udruge Filmaktiv, koja je ove godine napunila 20 godina postojanja.

Preminuo filmski i kazališni kritičar Tomislav Kurelec

U Zagrebu je, u 83. godini, preminuo filmski i kazališni kritičar te redatelj Tomislav Kurelec.

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.