PočetnaVijesti9. Beldocs: Glavna nagrada hrvatskoj doku-koprodukciji

9. Beldocs: Glavna nagrada hrvatskoj doku-koprodukciji

-

Dodjelom nagrada najboljim dokumentarnim filmovima, sinoć je u beogradskom Sava centru završen 9. Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs.

Natjecateljski program domaćih, srpskih filmova, ocjenjivao je žiri u sastavu: Nebojša Bradić, urednik kulturno-umjetničkog programa RTS-a; Zoran Popović, redatelj i montažer; Lazar Stojanović, redatelj; i Hanka Kastelicova, izvršna producentica dokumentarnog programa europskog HBO-a.

Žiri je glavne nagrade u domaćoj dugometražnoj konkurenciji ravnopravno dodijelio filmovima “Druga linija” (2016) redatelja Nenada Miloševića, “za temeljno istraživanje koje vraća u javnost najkreativniji period kulture Novog Sada – vrijeme borbene avangarde” te “Zid smrti, i tako to” Mladena Kovačevića (2016) u koprodukciji našeg Restarta (Tibor Keser), “za minucioznu studiju raspadanja erodirane sajmišne zabave koja polazi od izblijedjelog sjaja spektakla i ponire duboko do apsurda takve egzistencije”.

Pored tradicionalnog Grand prixa Beldocsa, ove su godine po prvi puta dodijeljene i strukovne nagrade za najbolju montažu i kameru u domaćem dokumentarnom filmu, čiji je pokrovitelj Filmski centar Srbije.

Nagradu za najbolju kameru ostvarenu u filmu “Zid smrti i tako to” žiri je dodijelio Pablu Feru Živanoviću, “za uvjerljivu poetizaciju prizora realnosti raspadajućeg svijeta sajmišne zabave”. Nagradu za najbolju montažu u filmu “Dubina dva” (2016) Ognjena Glavonića žiri je uručio Jeleni Maksimović, “za pronalaženje značenjske veze između svjedočanstava o zločinu i nijemog svijeta pejsaža i objekata koji kao da je sve upamtio”.

Međunarodni žiri u sastavu Ulrich Ziemons (Arsenal – Institut für Film und Videokunst), Mira Vočinkić (urednica na HRT-u), Valentina Delić (redateljica) i Jovica Tojagić (urednik za programsku nabavu RTV-a) donio je odluku da nagradu za Najbolji dokumentarni film međunarodne natjecateljske selekcije ravnopravno dodijeli filmovima “The Great Fortune” (2015) redatelja Kirsten Burger, Mikke Gaestela i Johannesa Müllera, “za intimni portret istinskog ekscentrika koji od publike provokativno traži preispitivanje svojih stajališta o umjetnosti, sreći i običnom životu” i dokumentarcu “Sonita” (2015) redateljice Rokhsareh Ghaem Maghami, “za složen portret šesnaestogodišnje umjetnice koja se ne dvoumi oko toga koji princip treba slijediti u životu i koja se odlučuje za drugačiji put u svijetu koji na prvi pogled ne nudi alternativu”.

Posebno priznanje žiri je dodijelio filmu “Raving Iran” (2016) Susanne Regina Meures, “zbog načina na koji je uspio da uz humor dočara dramatičan ljudski i umjetnički život u uvjetima neslobode”.

Žiri Fipresci Srbije u sastavu Ivan Karl, Đorđe Nikolić i Marjan Vujović, nakon užeg izbora u kome se našlo nekoliko domaćih ostvarenja, donio je odluku da nagradi film “Voli vas vaša Sexymaja” (2016) Ivana Mandića, “zbog toga što je kroz dokumentarnu formu uspio podsjetiti na talijanski neorealizam”.

Beldocs festival zatvorio je najnoviji film Michaela Moorea, “Where To Invade Next” (2015).


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije