Foto: Ana Guzmić

Treće izdanje Revije hrvatskih kratkih filmova Kratki na brzinu jučer je otvoreno u Svetom Ivanu Zelini. Nakon uvodnog programa održanog u Zagrebu, Revija je jučer započela s glavnim dijelom programa koji se od 12. do 15. svibnja održava u Zelini. U dvorani tamošnjeg kina Kraluš, otvorio ju je nagrađivani film “Belladonna” (2015) Dubravke Turić koji je 2015. godine trijufmirao na Filmskom festivalu u Veneciji osvojivši Zlatnog lava.

Selektor Revije Kratki na brzinu, Miroslav Mandić, u program njenog trećeg izdanja uvrstio je ukupno 56 kratkometražnih hrvatskih filmova. Što se pak tiče žirija, njime će ove godine predsijedati glumica Tihana Lazović, koja će s redateljima i scenaristima Andrejom Korovljevim i Igorom Bezinovićem odlučivati o najboljim filmovima ovogodišnje Revije.

Natjecateljski program i ove će godine upotpuniti niz korisnih radionica, bogat zabavni program, koncerti te prigodna druženja. Reviju će 15. svibnja zatvoriti dobitnik nagrade Europske filmske akademije za najbolji kratki film, “Piknik” (2015) Jure Pavlovića.

Reviju dodatno obogaćuju i Late Night Film Talks, večernji razgovori i druženja s filmskim profesionalcima koje će ove godine uveličati filmski autor Damir Čučić te glumac Rade Šerbedžija.

“Jako nas veseli iz godine u godinu vidjeti sve veći odaziv umjetnika svih uzrasta, a time i brojčani rast pristiglih uradaka. Ove smo godine u program Revije po prvi puta uveli radionice poput Casting Workshopa i Metodike nastave kratkometražnog filma, a održan je i zagrebački popratni program koji se pokazao kao izvrsna uvertira za Zelinu.

“Reakcije posjetitelja na novitete su izvrsne, što nam daje još veći poticaj za rast i stvaranje programa koji će u Zelini okupljati filmske zaljubljenike”, izjavio je umjetnički direktor Revije, Toma Zidić.

Uz filmove u glavnom programu, na Reviji gostuju i tri festivala iz Italije, ovogodišnje zemlje partnera. Tako će se domaćoj publici predstaviti Festival dei Popoli iz Firence, jedan od najstarijih i najznačajnijih filmskih festivala posvećen dokumentarnom filmu, zatim Magma – Mostra di cinema breve iz Acirealea te Sedicicorto Film Festival iz Forlija.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here