PočetnaNajaveKratke slike: Film i arhitektura

Kratke slike: Film i arhitektura

-

Naslovna fotografija: Kadar iz dokumentarnog filma “Autofocus”

Isprepletenost filma i arhitekture predmet je istraživanja obaju umjetničkih područja. Slojevitost i međuovisnost prisutni su od samih početaka Sedme umjetnosti – statičnost arhitektonskih zdanja postaje savršena nadopuna filmskoj kameri.

Od Langovog “Metropolisa” (1927) do “Trbuha arhitekta” / “The Belly of an Architect” (1987) Petera Greenawayja, arhitektura je bila metafora, glavni junak i predmet istraživanja. Kako nešto što je predmet određene funkcionalnosti postane sastavni dio 2D projekcije koja simulira trodimenzionalni svijet?

Koliko jedna umjetnost može biti uronjena u drugu? U četvrtak, 12. svibnja u 19.30 sati u MM centru, u okviru Kratkih slika i programske cjeline Runda kratkog, uz projekciju devet hrvatskih kratkometražnih filmova, bit će organiziran razgovor s mladim arhitektom Antunom Sevšekom kroz kojeg ćemo pokušati prepoznati i mapirati točke u kojima se umjetnosti spajaju, a u kojima se razdvajaju; koje su sličnosti, a koje razlike te predstaviti osnovni povijesni uvod o odnosu hrvatske arhitekture i hrvatskog kratkometražnog filma.

Posjetitelji će tako sutra moći, između ostalog, vidjeti i dokumentarne filmove “Autofocus” (2013) Borisa Poljaka, “City Killer” (2007) Damira Čučića te “Proljeće na baušteli” (2008) Željka Radivoja. Popis svih ostvarenja provjerite na službenoj stranici Kratkih slika.

Razgovor moderira Vedran Šuvar, dok je ulaz u MM centar slobodan.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije