PočetnaVijestiPredstavljen HAVC-ov Izvještaj o radu za 2015. godinu

Predstavljen HAVC-ov Izvještaj o radu za 2015. godinu

-

Prekjučer je u Dvorani Müller zagrebačkog kina Europa, pred novinarima i filmskim profesionalcima, predstavljen Izvještaj o radu Hrvatskg audiovizualnog centra za 2015. godinu.

O aktivnostima i radu HAVC-a u 2015. godini govorili su ravnatelj centra Hrvoje Hribar, članice upravnog odbora HAVC-a Nina Obuljen Koržinek i Romana Matanovac Vučković, redatelj i član Hrvatskog audiovizualnog vijeća Zrinko Ogresta, redatelj i scenarist Nevio Marasović, redateljica Hana Jušić, producent Diego Zanco te Mario Kozina iz Odjela HAVCa za promociju i plasman.

2015. godina iz HAVC-ovog ugla završena je s ukupno šesnaest dugometražnih igranih filmova (sedam manjinskih koprodukcija i devet većinskih), jedanaest dugometražnih dokumentaraca te 59 filmova kratkog metra različitih rodova.

Na predstavljanju Izvještaja istaknuto je, između ostalog, pokretanje Projekta filmske pismenosti te početak prakse decentralizacije premijera domaćih filmskih djela. Hrvatski su projekti, također je naglašeno, iz europskih programa i fondova (MEDIA i Eurimages) povukli 1.212,914 eura. Deset međunarodnih projekata snimanih na teritoriju Hrvatske, putem mjera poticaja, domaćem je pak gospodarstvu pripomoglo s ukupno 160.800,000 kuna.

“Zahvaljujući stabilnoj financijskoj osnovi i jasnoj strategiji uspostavljenoj 2010. i 2011., posljednjih godina živimo razumno razdoblje postojanosti”, izjavio je Hribar, napomenuvši kako ćemo prošlu godinu pamtiti po nastupima u Cannesu, Europskom Oscaru i velikom obavljenom poslu.

“Uvijek se nadvija taj oblak potencijalnog sukoba interesa i proveli smo sate i dane i tjedne i mjesece pokušavajući to na najbolji način definirati. Sustav treba javno objavljivati rezultate, treba ih stavaljati svima na uvid, što se radi, i mislim da je to najbolji put da se bilo kakve sumnje u netransparentno trošenje sredstava otklone”, prenosi službena stranica Hrvatskog audiovizualnog centra izjavu Nine Obuljen Koržinek.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Deset godina portala Dokumentarni.net

Vaš i naš Dokumentarni.net danas slavi deset godina postojanja!

6. AJB DOC: Sabiranje priča

Za AJB DOC Film Festival postaje jasno da se upisao na mapu festivala regionalnih festivala, donoseći prepoznatljiv sadržaj.

Dvanaest dokumentaraca u programu punoljetnog DOKUarta

Dvanaest dokumentaraca prikazat će se u programu ovogodišnjeg, punoljetnog DOKUarta (Bjelovar, 6. - 13.10.).

Objavljen program 24. Mediteran Film Festivala

Poznat je program 24. Mediteran Film Festivala, koji će se od 10. do 14. listopada održavati u Širokom Brijegu.

Otvorene prijave za radionicu u okviru programa “Mali DOKUart”

Otvorene su prijave za radionicu u okviru ovogodišnjeg programa "Mali DOKUart", bjelovarskog festivala DOKUart.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

6. AJB DOC: “Dolazak proljeća u Buču” – Nakon okupacije

"Dolazak proljeća u Buču" / "When Spring Came to Bucha" (2022) Mile Tešajeve i Marcusa Lenza osvojio je glavnu nagradu na 6. AJB DOC-u.

6. AJB DOC: “Flotacija” – Flotiranje silnica svekolikosti

"Flotacija" (2023) Eluned Zoë Aiano i Alesandre Tatić osvojila je Posebno priznanje žirija na 6. AJB DOC-u.

Nagrada publike 6. AJB DOC-a dokumentarcu “Braća Musemić”

Ovogodiošnja Nagrada publike AJB DOC-a pripala je dokumentarnom filmu "Braća Musemić" autora Edina Isanovića i redatelja Nihada Ušanovića.

“El Shatt – nacrt za utopiju” Ivana Ramljaka pogledalo više od pet tisuća gledatelja

Dokumentarac "El Shatt – nacrt za utopiju" (KOMPOT /...