PočetnaVijestiPredstavljen HAVC-ov Izvještaj o radu za 2015. godinu

Predstavljen HAVC-ov Izvještaj o radu za 2015. godinu

|

Prekjučer je u Dvorani Müller zagrebačkog kina Europa, pred novinarima i filmskim profesionalcima, predstavljen Izvještaj o radu Hrvatskg audiovizualnog centra za 2015. godinu.

O aktivnostima i radu HAVC-a u 2015. godini govorili su ravnatelj centra Hrvoje Hribar, članice upravnog odbora HAVC-a Nina Obuljen Koržinek i Romana Matanovac Vučković, redatelj i član Hrvatskog audiovizualnog vijeća Zrinko Ogresta, redatelj i scenarist Nevio Marasović, redateljica Hana Jušić, producent Diego Zanco te Mario Kozina iz Odjela HAVCa za promociju i plasman.

2015. godina iz HAVC-ovog ugla završena je s ukupno šesnaest dugometražnih igranih filmova (sedam manjinskih koprodukcija i devet većinskih), jedanaest dugometražnih dokumentaraca te 59 filmova kratkog metra različitih rodova.

Na predstavljanju Izvještaja istaknuto je, između ostalog, pokretanje Projekta filmske pismenosti te početak prakse decentralizacije premijera domaćih filmskih djela. Hrvatski su projekti, također je naglašeno, iz europskih programa i fondova (MEDIA i Eurimages) povukli 1.212,914 eura. Deset međunarodnih projekata snimanih na teritoriju Hrvatske, putem mjera poticaja, domaćem je pak gospodarstvu pripomoglo s ukupno 160.800,000 kuna.

“Zahvaljujući stabilnoj financijskoj osnovi i jasnoj strategiji uspostavljenoj 2010. i 2011., posljednjih godina živimo razumno razdoblje postojanosti”, izjavio je Hribar, napomenuvši kako ćemo prošlu godinu pamtiti po nastupima u Cannesu, Europskom Oscaru i velikom obavljenom poslu.

“Uvijek se nadvija taj oblak potencijalnog sukoba interesa i proveli smo sate i dane i tjedne i mjesece pokušavajući to na najbolji način definirati. Sustav treba javno objavljivati rezultate, treba ih stavaljati svima na uvid, što se radi, i mislim da je to najbolji put da se bilo kakve sumnje u netransparentno trošenje sredstava otklone”, prenosi službena stranica Hrvatskog audiovizualnog centra izjavu Nine Obuljen Koržinek.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.

“Stop Making Sense” – Veliko djelo, veliko odijelo

Vizuali iz "Stop Making Sense" Jonathana Demmea zauvijek će ostati urezani u kolektivnoj svijesti, kao prva asocijacija na Talking Heads.

“The War Game” – Ogledni primjerak pseudodokumentarnog filma

U prvom eseju "Dokumentiranje fikcije" bavimo se Oscarom nagrađenim filmom "The War Game" (1966) redatelja Petera Watkinsa.