Foto: Kadar iz dokumentarnog filma "Jadranka"

Legendarna kantautorica, pop pjevačica i zvijezda SFRJ-a, Jadranka Stojaković, preminula je prekjučer u 66. godini u Banja Luci, u staračkom domu “Karitas”, gdje je provela posljednje dane života. Tih dana prisjećala se svoje karijere, kao i dobrih i loših stvari koje su je zadesile u životu, a dokumentarist Branko Lazić, inače urednik dokumentarnog programa Radio televizije Republike Srpske, pratio ju je na tom putovanju kroz njenu zvjezdanu prošlost, bilježio neke neispričane trenutke u životu poznate glazbenice, pričajući ujedno i priču o Jugoslaviji te sceni koje više nema.

Tako je nastao film “Jadranka” (2015), dugometražni dokumentarac koji će biti prikazan na 9. Beldocsu u okviru Srpskog natjecateljskog programa. Sada će se, međutim, njena životna priča promatrati drugačijim očima, a utoliko će film biti još intrigantniji beogradskoj publici.

Jadranka Stojaković ostat će upamćena kao apatrid, “voljena pjesnikinja nesretno zaljubljenih”, kako i kaže u filmu. Nakon karijere u eks Jugoslaviji, gdje je radila i kao pjevačica i kao slikarica, nastavlja život u Japanu, sve do pada na bini 2009. godine, koji ju je primorao da odustane od koncerata i javnih nastupa.

Film, međutim, donosi one manje poznate detalje iz njenog života koji ju čine još intrigantnijom – manje je poznato da je voljela žestoku gitaru, eksperimentalnu i ambijentalnu muziku, Jacksona Pollocka i da je sanjala na japanskom jeziku. Film Branka Lazića je, tako, postao zbirkom fragmenata iz njenog života, ispričanih u bolesničkoj postelji tijekom minule tri godine borbe sa neizlječivom bolešću.

“Jadranka” će svjetsku premijeru na 9. Beldocsu doživjeti u petak, 13. svibnja u 19 sati u Dvorani kulturnog centra Beograda, kada će i redatelj Branko Lazić govoriti o iskustvu rada na ovom filmu.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here