PočetnaEsejiProzori"Povratak" – Ranjivost u krupnom planu

“Povratak” – Ranjivost u krupnom planu

-

Djetinjstvo je arena ranjivosti, vrijeme u kojem smo posvema prepušteni milosti svijeta. Nekima je ona neobjašnjivo uskraćena bez da su to ičim zaslužili. Djevojčici Milki živa su oba roditelja, no ona svejedno djetinjstvo provodi po domovima i takozvanim prihvatnim stanicama. “Povratak” (1975) Petra Krelje genijalna je filmska minijatura koja u petnaestak minuta trajanja sabija svu tragediju života ove nevoljene djevojčice kojoj milost ukazuju samo stranci. Krelja je svoja najupečatljivija dokumentarna (“Prihvatna stanica”, 1977.), ali i cjelovečernja igrana ostvarenja (“Godišnja doba”, 1979. i “Stela”, 1990.) posvetio upravo ovoj temi. Okidač Milkine priče njen je najnoviji pokušaj bijega iz ustanove u koju je smještena – djevojčica je pronađena na zagrebačkom aerodromu otkud je htjela teti u Njemačku. “Imaš li ti nekog tu u Jugoslaviji?”, pitaju je na obavještajnom razgovoru čudeći se zašto ide teti – koja je ne zove k sebi – mjesto svojim roditeljima. Kreljin film prikazat će nam izbliza sva nemilosrdna odbijanja koja su Milku nagnala na ovaj smjeli pokušaj odlaska u nepoznato.

“Povratak” je izgrađen na značenjski moćnoj i duboko promišljenoj izmjeni dvaju retorički najsnažnijih planova – totala i krupnog plana. Krelja film otvara totalom velike prometne ceste uz čiji rub hodaju policajac i djevojčica koju vidimo s leđa. Kadar traje i traje – Milka ulazi u policijsko vozilo, a kamera i dalje snima s identične udaljene pozicije. Slijedi kratki krupnjak vozača policijskog kombija, a onda švenk na zamišljeno djevojčičino lice. Milka je naslonila glavu na stolić i gleda kroz prozor. Njeno lice je neiscrpan krajolik ranjivosti, boli i tuge. Krelja stoga naše oči drži prikovane uz njega sve dok nam se ove emocije potpuno ne zavuku pod kožu i tako postanemo spremni apsorbirati nevjerojatnu težinu priče glavne protagonistice.

Povratak - Prozori

Djevojčicu prvo odvode na obavještajni razgovor, a potom u dom u kojem je odbijaju primiti. Kako zbog njenog, tako i zbog ponašanja njenih roditelja za koje upraviteljica tvrdi da su prgavi i nasilni. I gdje da sada Milka provede praznike? Rješenje je jednostavno: dok se ne pronađe adekvatan smještaj, djevojčicu će vratiti ocu ili majci. Krelja nastavlja s upornom izmjenom totala i krupnih planova. Snima Milku kako prolazi seoskim ulicama i vozi se pokretnim stepenicama u hladnim, opservacijskim totalima, a to isprepliće s krupnim kadrovima njenog lica dok putuje od mjesta do mjesta raznim prijevoznim sredstvima, pokušavajući pronaći dom.

Povratak iz naslova filma, slutimo, ostat će tek fantazija. Milka u pratnji postarijeg socijalnog radnika prvo posjećuje majku, a onda i oca, no oboje kategorički odbijaju primiti djevojčicu k sebi. Umjesto majke govori njen novi muž objašnjavajući kako su presiromašni da bi uzdržavali još jedno dijete pored dvoje vlastitih. Krelja s njegovog krupnjaka suptilno prelazi na onaj majčin, niz čije lice cure suze dok šuti i pogledom izbjegava kameru i Milku. Ovu epizodu potom zatvara totalom Milkinog odlaska seoskim putem, kontrastirajući njegovom hladnom objektivnošću buru emocija koju smo vidjeli u krupnom planu. Kao i na početku filma gledamo je s leđa dok je odvodi socijalni radnik. On je za Milku tek još jedan stranac s kojim će napustiti mjesta na koja se htjela vratiti.

Povratak - Prozori

I oca gledamo u krupnom planu, no on se za razliku od Milkine majke ne srami kamere već izravno pita snimatelja Ivicu Rajkovića želi li direkt ili profil. Pred nam je seoski lola željan pažnje i aplauza koji će rado izvesti monolog o svom teškom položaju za kojeg su krivi svi osim njega, a onda, na kraju balade, također otpraviti Milku u nepoznatom smjeru. Dok gledamo njegov nastup, opet ne vidimo djevojčičinu reakciju, iako je on komentira opominjući Milku da ne gestikulira jer to njemu “nekako ne odgovara”, razotkrivajući time svu silinu svoje egomanije, ali i dubinu krivnje koju je beskrupulozno usadio vlastitoj kćerkici. Krelja se bio suzdržao od prikazivanja Milkine reakcije, i kad je slušala očuhov govor, i kad je gledala majčine suze. Tek na samom kraju redatelj će nas vratiti njenom licu. Posljednji kadar počinje kao hladni total koji nam otkriva kako je krevet u kojem sada leži smješten iza rešetaka, a onda postupnim približavanjem konačno stižemo do djevojčičinih ranjenih očiju. Umjesto odsutnih roditelja nad njom sada bdije Kreljina kamera koja je krajolik Milkinog lica pretvorila u filmsku vječnost.

“Povratak” 

  • Scenarij i režija: Petar Krelja
  • Direktor fotografije: Ivica Rajković
  • Montaža: Damir German
  • Produkcija: Zagreb film
  • Godina proizvodnje: 1975.
  • Trajanje: 15 minuta

Serija mikro-eseja i intervjua na portalu Dokumentarni.net, pod zajedničkim projektnim nazivom “Prozori”, zamišljena je kao pregled najvažnijih estetika i tema u hrvatskoj dokumentaristici prije osamostaljenja.

Kroz ponuđeni presjek pokušat ćemo pružiti uvid u ključne teme hrvatske stvarnosti u zadnjih pola stoljeća (emigracija, siromaštvo, komunistička vladavina, socijalne nepravde…) te propitati način njihovog oblikovanja u domeni umjetničko-filmskog.
 
Također, u fokusu “Prozora” bit će i autori koji su stvarali na rubu dokumentarnog tipa izlaganja spajajući ga s drugim filmskim rodovima – posebice onim eksperimentalnim (Gotovac, Kursar, Martinac…).

Projekt “Prozori” sufinanciran je sredstvima Agencije za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

19. Festival 25 FPS: “Zamišljene budućnosti: Turizam” – Utopijske slike

Darko Fritz u svojem filmu "Zamišljene budućnosti: Turizam" studiozno pristupa stvarnom prostoru i onome u što ga se moglo pretvoriti.

Rada Šešić: “Možemo bez skromnosti reći da je hrvatski dokumentarac vodeći u regiji”

Selektorica programa Filmskog festivala DOKUart za naš portal najavljuje osamnaesto izdanje ove bjelovarske filmske manifestacije.

Deset filmova u programu “Domaći autori” 24. Mediteran Film Festivala

Deset filmova bit će prikazano u ovogodišnjem programu "Domaći autori" 24. Mediteran Film Festivala.

“Djeca magle” ponovno na programu Al Jazeere Balkans

"Djeca magle" / "Children of the Mist" (2021) vijetnamske autorice Diễm Hà Lệ ponovno se prikazuje na programu Al Jazeere Balkans.

“Mali Dieter želi letjeti” – Ekstatično do neba

"Mali Dieter želi letjeti" (1997) spada među najpoznatija dokumentaristička djela velikog njemačkog redatelja Wernera Herzoga.

19. Festival 25 FPS: Jedan od Grand Prixa i “Valeriji” Sare Jurinčić

Film "Valerija" (Nomad Studio / Restart; 2023.) Sare Jurinčić osvojio je jedan od Grand Prixa na sinoć završenom, 19. Festivalu 25 FPS.

Devet kratkih dokumentaraca “U fokusu” 24. Mediteran Film Festivala

Devet kratkih dokumentaraca smješteno je u "off" program "U fokusu" 24. Mediteran Film Festivala.

“Dum spiro spero” Pere Kvesića u Rijeci

U sklopu programa "Filo playlista dokumentarista" danas će se u Rijeci prikazati film "Dum spiro spero" (2016) Pere Kvesića.

Sinoć otvoren 19. Festival 25 FPS

Devetnaesto izdanje Međunarodnog festivala eksperimentalnog filma i videa 25 FPS sinoć je otvoreno u zagrebačkom kinu Kinoteka.

U Bjelovaru predstavljen program 18. DOKUarta

U Bjelovaru je jučer predstavljen program 18. DOKUarta, koji će se održavati od petka 6. listopada pa do petka 13. listopada.