Na Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu večeras se, 28. travnja s početkom u 20 sati, održava treća tribina ciklusa “Politički leksikon” koju organiziraju sadašnji i bivši studenti te profesori Akademije.

Ovotjedna tribina pod nazivom “Širenje političke borbe: Mediji” održat će se u Kazališnoj dvorani Akademije (Trg maršala Tita 5). Raspravi u kojoj će kao govornici nastupiti Ladislav Tomičić, glavni urednik neovisnog medijskog portala Lupiga, Maja Sever, novinarka HRT-a, i Andrea Milat, novinarka i urednica neovisnog medijskog portala Bilten, a koju će moderirati student filmske i TV režije Viktor Zahtila, prethodit će projekcija dokumentarnog filma Amerikanke Lorette Alper, “Class Dismissed: How TV Frames the Working Class” (2005).

Pregled povijesti demokratskog društava kao važan faktor njegova razvoja ističe stasanje medija, budući da slobodan protok informacija pridonosi formiranju političkih subjekata. Tome u prilog govori i činjenica da sve demokratske države u temeljne ustavne odrednice ubrajaju i slobodu medija.

Unatoč tome, povijest medija daleko je od pravocrtnog razvoja i skladnih odnosa s političkim okruženjem. U svim periodima postojale su tendencije ograničavanja i zatiranja njihovih sloboda, koje su sezale čak do fizičkih eliminacija.

Iako je u tom smislu zamjetan napredak, mediji se danas i u demokratskim sustavima suočavaju sa sve većim ugrozama. Autokratske vladare i političke strukture zamijenili su puno suptilniji mehanizmi pritiska koji se često skrivaju iza krinke slobodnog tržišta. U takvim okolnostima puno je teže locirati i konkretizirati izvor prijetnji, što uvelike otežava razumijevanje situacije u kojoj se mediji nalaze.

Što se zapravo skriva iza sintagme liberalizacija medijskog tržišta? Mogu li se mediji smatrati javnim dobrom? Je li potrebna državna regulacija u medijskom polju ili je tržište najbolji okvir za razvoj tog polja? Kakve posljedice aktualne političke dinamike imaju na obrazovanje novinara? Organizatori vas pozivaju da dođete na tribinu i sudjelujući u diskusiji izrazite svoj stav.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here