PočetnaNajave"Četiri pasoša", film o identitetu i bližoj jugoslavenskoj povijesti, na repertoaru 9. Beldocsa

“Četiri pasoša”, film o identitetu i bližoj jugoslavenskoj povijesti, na repertoaru 9. Beldocsa

|

Nakon svjetske premijere u Italiji, na Filmskom festivalu u Trstu u siječnju ove godine, animirano-dokumentarni film “Četiri pasoša” (2016) Mihajla Jevtića stiže i na deveto izdanje sprskog Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs.

“Četiri pasoša” je film o emigraciji, identitetu i bližoj jugoslavenskoj povijesti ispričan kroz osobnu perspektivu redatelja Mihajla Jevtića; priča je to o četiri pasoša i jednoj zemlji.

Film počinje smrću Josipa Broza Tita, a prvi pasoš autora filma predstavlja onaj dječji, u kojem piše da mu je zanimanje – Titov pionir. U daljnjem ispovjednom tonu, saznajemo da Jevtić snima film jer nema više nikakav odnos prema srpskom društvu. Želi napustiti Srbiju, a prije nego što to uradi, želi skupiti slike iz prošlosti koje su mu nekada nešto značile. U koferu su jedna kamera i četiri pasoša…

Film je koncipiran kao kolekcija slika iz autorovog sjećanja, a Jevtić koristi kako slike iz obiteljskih albuma, tako i arhivske snimke – što iz osobne kolekcije koje je sastavljao njegov otac, što iz raznih izvora – televizijskih najčešće – koje upotpunjuje animacijama.

One na nekim mjestima liče i na animirane filmove iz osamdesetih godina, čime autor direktno priziva nostalgiju prema jednom bezbrižnom vremenu, koje je prethodilo periodu kada je zemlja u kratkom vremenskom periodu promijenila čak četiri obličja.

“Četiri pasoša” je rađen u njemačko (parabellum film, Natalia Imaz) – hrvatsko (Fade In; Morana Komljenović i Iva Tkalec) – srpskoj (Film the World, Mihajlo Jevtić) koprodukciji i na repertoaru Beldocsa je u nedjelju, 15. svibnja u 19 sati u Dvorani kulturnog centra Beograda.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Što je nama kino danas? Nacrt za istraživanje djelovanja Art-kina Croatia u Rijeci

Čak i površno poznavanje riječke kulturno-filmske scene prepoznaje Art-kino Croatia kao središnje mjesto kojem ostale inicijative graviraju.

Mia Maros Živković: “‘Oda’ je pjesma, hvalospjev ženama”

Naša najnovija sugovornica je Mia Maros Živković, redateljica dokumentarca "Oda" (2024), koji je na Gledalištu osvojio Posebno priznanje.

Julien Temple u riječkom Art-kinu

U sklopu programa "Cinehill hoće ići na more", u Art-kino stiže višestruko nagrađivani britanski autor Julien Temple.

Rani padovi Stanleya Kubricka

Četvrti tekst esejističkog serijala "Mineur/majeur" donosi pogled na manje poznate dokumentarce Stanleya Kubricka.

Kino na pruzi

Objavljujemo tekst nastao povodom programa "Kino na pruzi", koji je Dina Pokrajac selektirala za projekt "Kino Trešnja".

Dvije Zlatne Arene za “Našu djecu” Silvestra Kolbasa

"Naša djeca" (Factum, 2024.) Silvestra Kolbasa osvojila su dvije Zlatne Arene na netom završenom, 71. Pulskom filmskom festivalu.

“Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse” – “Kako ću odustati od sebe?”

U drugom eseju ovogodišnjih "Klasika" bavimo se dokumentarnim filmom "Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse" (1992).

“U Rijeci se osjeća nedostatak vizije i strateškog promišljanja kulture”

Marin Lukanović i Borko Novitović za naš portal govore o svom dugogodišnjem djelovanju unutar riječke udruge Filmaktiv, koja je ove godine napunila 20 godina postojanja.

Preminuo filmski i kazališni kritičar Tomislav Kurelec

U Zagrebu je, u 83. godini, preminuo filmski i kazališni kritičar te redatelj Tomislav Kurelec.

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.