PočetnaVijesti"Dum spiro speru" Pere Kvesića Grand prix 25. DHF-a

“Dum spiro speru” Pere Kvesića Grand prix 25. DHF-a

-

Naslovna fotografija: Kadar iz dokumentarnog filma “Dum spiro spero”

Žiriji Dana hrvatskog filma donijeli su odluke o dobitnicima nagrada 25. jubilarnog festivalskog izdanja, koje će se od 20 sati svečano dodijeliti u zagrebačkom kinu Europa.

Veliki žiri u sastavu Hana Jušić, Silvestar Mileta i Luna Zimić Mijović dodijelio je Grand prix filmu “Dum spiro spero” (Factum, 2016.; producent Nenad Puhovski) Pere Kvesića “za uspješno i dirljivo povezivanje medija književnosti i filma pričom i prizorima kojima autor ogoljuje i postvaruje svoje sjetne, duhovite, autodestruktivne i kreativne misli te pokazuje kako blizina smrti dokida sve tabue”.

Nagrada za najbolju montažu pripala je Sunčici Ani Veldić za dokumentarac “Festivalski turizam” (Kinoklub Zagreb, 2016.), film “čiji unutarnji ritam pri pomnom gledanju otkriva obzirno tkanje lutajućih filmskih impresija”.

Nagrada za najbolju kameru otišla je u ruke Ivana Slipčevića, i to za dokumentarac Kino otok” (Ivan Ramljak, 2016.; Restart) jer u “ruiniranim i prenamijenjenim, a u potpunosti zatečenim prostorima nekadašnjih kina pronalazi kompozicije intrigantne geometrije kojima pridaje apstraktnu kvalitetu te se čini kao da ih je sâmo vrijeme pripremilo za njegovu kameru”.

Članovi Velikog žirija dodijelili su i posebna priznanja. Hana Jušić nagradila je opservacijski dokumentarac “Ana Trg” (Restart laboratorij, 2015.) Jelene Novaković, dok je Žiri DHFR-a u sastavu Jure Pavlović, Sonja Tarokić i Saša Ban Nagradu Jelena Rajković za najboljeg mladog redatelja/redateljicu isporučio Katerini Dudi za film Rezidba” (Restart – Škola dokumentarnog filma, 2015.) u kojem “nepretenciozno prikazuje radost bavljenja filmom emotivno povezujući različite generacije”.

Na 25. Danima hrvatskog filma obznanjenje su i nagrade Oktavijan koje dodjeljuje Hrvatsko društvo filmskih kritičara. One su ove godine dodijeljene prema novom pravilniku, prema kojem se Oktavijani dodjeljuju za cjelokupnu godišnju produkciju prikazanu između dvaju izdanja Dana hrvatskog filma.

Oktavijan za dokumentarni film ponio je film “Iza lica zrcala” (Factum, 2016.) Katarine Zrinke Matijević. Vijeće za etiku i ljudska prava u sastavu Lora Vidović, Ankica Čakardić i Gordan Bosanac dodijelilo je Nagradu za etiku i ljudska prava dokumentarnom filmu “Pravo na rad: Onako kako smo ga ostavile” (Skribonauti / Kino Klub Split, 2016.) kojeg redateljski potpisuju Marica Lalić i Ivan Lasić.

“Rodna, odnosno feministička dimenzija filma snažno je izražena i veoma je zanimljivo i pažljivo uvedena kroz scenarij. Film govori i o važnosti solidarnosti, o pitanju koje je u silnom deficitu u konstelaciji društveno-političke suvremenosti ne samo Hrvatske nego i svijeta. Film je prilog diskusijama o stanju hrvatskog radništva, o socijalnim i radničkim pravima iz feminističkog ključa”, stoji u priopćenju žirija.

I za kraj, Nagrada publike odaslana je na adresu Nebojše Slijepčevića i njegovog najnovijeg filma “Nešto o životu” (2016) u produkciji Restarta. Ostatak ne-doku dobitnika doznajte na službenoj stranici 25. DHF-a.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije