PočetnaNajave25. DHF: Posljednji dan u znaku tjelovježbe i sporta te retrospektiva Dalibora...

25. DHF: Posljednji dan u znaku tjelovježbe i sporta te retrospektiva Dalibora Barića i Nedeljka Dragića

-

Naslovna fotografija: Kadar iz dokumentarnog filma “Treći”

Posljednji dan 25. Dana hrvatskog filma donosi preostali blok natjecateljskog programa: Tjelovježbu i sport, Fokus: program filmova izvan konkurencije, retrospektive filmova Dalibora Barića i Nedeljka Dragića te svečanost dodjele nagrada.

U 14 sati publika će se u kinu Europa moći prisjetiti animiranih filmova s prethodnih izdanja Dana hrvatskog filma, i to u programu 25 godina DHF-a. Dva sata kasnije, u sklopu programa Tjelovježba i sport, pogledajte i dokumentarni film “Treći” (2016) Arsena Oremovića koji govori o hrvatskoj sportskoj močvari, s naglaskom na zbivanja u domaćem nogometu.

U 18 sati na rasporedu je program filmova izvan konkurencije Fokus koji uključuje niz hrvatskih filmova nagrađenih na prestižnim svjetskim filmskim festivalima, poput “Belladonne” (2015) Dubravke Turić, pobjedničkog igranog kratkiša prošlogodišnjeg Venecijanskog festivala.

Reklame iz Zagrebačke škole animiranog filma prikazuju se u Tuškancu u 17 sati, dok popratni program u Tuškancu u 19 sati donosi poslasticu za ljubitelje animiranog i eksperimentalnog filma: retrospektivu multimedijalnog umjetnika i redatelja eksperimentalnih filmova Dalibora Barića. Barićevi filmovi prikazani su na brojnim svjetskim festivalima, a o njegovu radu pisali su kultni filmski časopisi Fangoria i Senses of Cinema.

Svečanost dodjele nagrada održat će se u kinu Europa u 20 sati, a nakon proglašenja pobjednika slijede projekcije pobjedničkih filmova

U 21 sat u kinu Tuškanac program 25. Dana hrvatskog filma završava uz Retrospektivu filmova Nedeljka Dragića, jednog od najvećih autora Zagrebačke škole crtanog filma i ovogodišnjeg dobitnika Zlatnog Oktavijana za životno djelo. Retrospektivu čini devet Dragićevih filmova, uključujući najpoznatija ostvarenja poput “Krotitelj divljih konja” (1966), “Možda Diogen” (1967), “Idu dani” (1969) i “Tup-tup” (1972), koji je bio nominiran za nagradu Oscar.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Otvorene prijave za 6. CIRCLE Women Doc Accelerator

Otvorene su prijave za 6. CIRCLE Women Doc Accelerator.

Hrvatska koprodukcija u programu 73. Berlinalea

U sklopu ovogodišnjeg Berlinalea, hrvatska će dokumentaristika biti zastupljena s jednim filmom, "Između revolucija" (2023) Vlada Petrija.

“38 at the Garden” – Osjetilo se i u Zagrebu

"38 at the Garden" (2022) debitantskog redatelja Franka Chija bavi se poznatim fenomenom košarkaškog "Linsanityja".

“All That Breathes” – Do neba i nazad

Za Oscara nominirani "All That Breathes" (2022) indijskog filmaša Shaunaka Sena, jedan je od najboljih dokumentaraca 2022. godine.

39. Sundance Film Festival: Velike nagrade doku-žirija filmovima “Going to Mars” i “The Eternal Memory”

Na 39. Sundance Film Festivalu Velike nagrade doku-žirija pripale su filmovima "Going to Mars" i "The Eternal Memory".

Nagrade za hrvatske projekte na industrijskom ogranku 34. Filmskog festivala u Trstu

Na trinaestom izdanju industrijskog programa "When East Meets West" 34. Filmskog festivala u Trstu nagrađena su i dva hrvatska projekta.

Tko će osvojiti ovogodišnjeg kratkometražnog doku-Oscara?

Pogledali smo svih pet ovogodišnjih kandidata za nagradu Oscar u kratkometražnoj konkurenciji dokumentarnog filma.

Poznate (dokumentarne) nominacije 95. Oscara

Poznate su nominacije za 95. nagrade Oscar, čija će se svečanost održati 12. ožujka u losanđeleškom Dolby Theatreu.

“Fire of Love” – U vulkanskom grotlu

"Fire of Love" (2022) američke redateljice Sare Dose prati putešesvije francuskih vulkanologa i bračnog para Krafft.

“Only the Devil Lives Without Hope” Magnusa Gerttena na programu Al Jazeere Balkans

Al Jazeera Balkans ovog tjedna prikazuje i dokumentarac "Only the Devil Lives Without Hope" (2020) švedskog autora Magnusa Gerttena.