Početna Najave 25. DHF: Posljednji dan u znaku tjelovježbe i sporta te retrospektiva Dalibora...

25. DHF: Posljednji dan u znaku tjelovježbe i sporta te retrospektiva Dalibora Barića i Nedeljka Dragića

-

Naslovna fotografija: Kadar iz dokumentarnog filma “Treći”

Posljednji dan 25. Dana hrvatskog filma donosi preostali blok natjecateljskog programa: Tjelovježbu i sport, Fokus: program filmova izvan konkurencije, retrospektive filmova Dalibora Barića i Nedeljka Dragića te svečanost dodjele nagrada.

U 14 sati publika će se u kinu Europa moći prisjetiti animiranih filmova s prethodnih izdanja Dana hrvatskog filma, i to u programu 25 godina DHF-a. Dva sata kasnije, u sklopu programa Tjelovježba i sport, pogledajte i dokumentarni film “Treći” (2016) Arsena Oremovića koji govori o hrvatskoj sportskoj močvari, s naglaskom na zbivanja u domaćem nogometu.

U 18 sati na rasporedu je program filmova izvan konkurencije Fokus koji uključuje niz hrvatskih filmova nagrađenih na prestižnim svjetskim filmskim festivalima, poput “Belladonne” (2015) Dubravke Turić, pobjedničkog igranog kratkiša prošlogodišnjeg Venecijanskog festivala.

Reklame iz Zagrebačke škole animiranog filma prikazuju se u Tuškancu u 17 sati, dok popratni program u Tuškancu u 19 sati donosi poslasticu za ljubitelje animiranog i eksperimentalnog filma: retrospektivu multimedijalnog umjetnika i redatelja eksperimentalnih filmova Dalibora Barića. Barićevi filmovi prikazani su na brojnim svjetskim festivalima, a o njegovu radu pisali su kultni filmski časopisi Fangoria i Senses of Cinema.

Svečanost dodjele nagrada održat će se u kinu Europa u 20 sati, a nakon proglašenja pobjednika slijede projekcije pobjedničkih filmova

U 21 sat u kinu Tuškanac program 25. Dana hrvatskog filma završava uz Retrospektivu filmova Nedeljka Dragića, jednog od najvećih autora Zagrebačke škole crtanog filma i ovogodišnjeg dobitnika Zlatnog Oktavijana za životno djelo. Retrospektivu čini devet Dragićevih filmova, uključujući najpoznatija ostvarenja poput “Krotitelj divljih konja” (1966), “Možda Diogen” (1967), “Idu dani” (1969) i “Tup-tup” (1972), koji je bio nominiran za nagradu Oscar.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

33. IDFA: “Radiograph of a Family” najbolji dugometražni dokumentarac, Vitalij Manski naj-redatelj

Obznanjeni su pobjednici najveće svjetskog doku-festivala, 33. IDFA-e, a najboljim dugometražnim dokumentarcem proglašen je "Radiograph of a Family".

Dina Pokrajac: “Navikli smo Subversive organizirati u prekarnim uvjetima”

Direktorica i jedna od selektorica programa Dina Pokrajac, za naš portal najavljuje 13. Subversive Film Festival.

Morana Ikić Komljenović: “Većina hrvatskih dokumentarnih filmova ostaje nevidljiva široj publici”

Morana Ikić Komljenović za Dokumentarni.net najavljuje drugu po redu radionicu "Distribuiraj to!" koja će se održati od 14. do 18. prosinca.

U Sisku ovog vikenda započinje 15. Revija dokumentarnog filma Fibula

U Sisku ovog vikenda započinje 15. Revija dokumentarnog filma Fibula (27. - 28.11.).

Pobjednici Berlinalea i Sundancea na 13. Subversive Film Festivalu

U sklopu 13. Subversive Festivala održat će se i 13. Subversive Film Festival (28.11. - 7.12.) u zagrebačkim kinima Kinoteka i Dokukino KIC te "online".

“Hall of Fame”: “Priča o vjetru”

Filmsko-diskurzivni program "Hall of Fame" u četvrtak, 26. studenoga u 19 sati, donosi dokumentarni esej "Priča o vjetru" (1986).

11. DOC NYC: Viewfinders konkurencija dokumentarcu “Landfall”, režijska nagrada Garretu Bradleyju za “Time”

Od 11. do 19. studenoga održavalo se jedanaesto izdanje DOC NYC-a, najvećeg američkog festivala dokumentarnog filma

Al Jazeera Balkans: Dokumentarci o modernom ropstvu, Donaldu Trumpu i Đorđu Balaševiću

Na programu Al Jazeera Balkans ovog će se tjedna između ostalih prikazati dokumentarci o modernom ropstvu, Donaldu Trumpu i Đorđu Balaševiću.

Niz recentnih zapaženih dokumentaraca na 13. Subversive Film Festivalu

Trinaesto izdanje Subversive Festivala održat će se od 28. studenog do 15. prosinca na nekoliko zagrebačkih lokacija te "online".

Objavljen program 18. Human Rights Film Festivala

Osamnaesto izdanje Human Rights Film Festivala (HRFF) održat će se u potpunosti "online" od 6. do 13. prosinca ove godine.