Naslovna fotografija: Kadar iz dokumentarnog filma “Treći”

Posljednji dan 25. Dana hrvatskog filma donosi preostali blok natjecateljskog programa: Tjelovježbu i sport, Fokus: program filmova izvan konkurencije, retrospektive filmova Dalibora Barića i Nedeljka Dragića te svečanost dodjele nagrada.

U 14 sati publika će se u kinu Europa moći prisjetiti animiranih filmova s prethodnih izdanja Dana hrvatskog filma, i to u programu 25 godina DHF-a. Dva sata kasnije, u sklopu programa Tjelovježba i sport, pogledajte i dokumentarni film “Treći” (2016) Arsena Oremovića koji govori o hrvatskoj sportskoj močvari, s naglaskom na zbivanja u domaćem nogometu.

U 18 sati na rasporedu je program filmova izvan konkurencije Fokus koji uključuje niz hrvatskih filmova nagrađenih na prestižnim svjetskim filmskim festivalima, poput “Belladonne” (2015) Dubravke Turić, pobjedničkog igranog kratkiša prošlogodišnjeg Venecijanskog festivala.

Reklame iz Zagrebačke škole animiranog filma prikazuju se u Tuškancu u 17 sati, dok popratni program u Tuškancu u 19 sati donosi poslasticu za ljubitelje animiranog i eksperimentalnog filma: retrospektivu multimedijalnog umjetnika i redatelja eksperimentalnih filmova Dalibora Barića. Barićevi filmovi prikazani su na brojnim svjetskim festivalima, a o njegovu radu pisali su kultni filmski časopisi Fangoria i Senses of Cinema.

Svečanost dodjele nagrada održat će se u kinu Europa u 20 sati, a nakon proglašenja pobjednika slijede projekcije pobjedničkih filmova

U 21 sat u kinu Tuškanac program 25. Dana hrvatskog filma završava uz Retrospektivu filmova Nedeljka Dragića, jednog od najvećih autora Zagrebačke škole crtanog filma i ovogodišnjeg dobitnika Zlatnog Oktavijana za životno djelo. Retrospektivu čini devet Dragićevih filmova, uključujući najpoznatija ostvarenja poput “Krotitelj divljih konja” (1966), “Možda Diogen” (1967), “Idu dani” (1969) i “Tup-tup” (1972), koji je bio nominiran za nagradu Oscar.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here