PočetnaNajave25. DHF: Posljednji dan u znaku tjelovježbe i sporta te retrospektiva Dalibora Barića i Nedeljka Dragića

25. DHF: Posljednji dan u znaku tjelovježbe i sporta te retrospektiva Dalibora Barića i Nedeljka Dragića

|

Naslovna fotografija: Kadar iz dokumentarnog filma “Treći”

Posljednji dan 25. Dana hrvatskog filma donosi preostali blok natjecateljskog programa: Tjelovježbu i sport, Fokus: program filmova izvan konkurencije, retrospektive filmova Dalibora Barića i Nedeljka Dragića te svečanost dodjele nagrada.

U 14 sati publika će se u kinu Europa moći prisjetiti animiranih filmova s prethodnih izdanja Dana hrvatskog filma, i to u programu 25 godina DHF-a. Dva sata kasnije, u sklopu programa Tjelovježba i sport, pogledajte i dokumentarni film “Treći” (2016) Arsena Oremovića koji govori o hrvatskoj sportskoj močvari, s naglaskom na zbivanja u domaćem nogometu.

U 18 sati na rasporedu je program filmova izvan konkurencije Fokus koji uključuje niz hrvatskih filmova nagrađenih na prestižnim svjetskim filmskim festivalima, poput “Belladonne” (2015) Dubravke Turić, pobjedničkog igranog kratkiša prošlogodišnjeg Venecijanskog festivala.

Reklame iz Zagrebačke škole animiranog filma prikazuju se u Tuškancu u 17 sati, dok popratni program u Tuškancu u 19 sati donosi poslasticu za ljubitelje animiranog i eksperimentalnog filma: retrospektivu multimedijalnog umjetnika i redatelja eksperimentalnih filmova Dalibora Barića. Barićevi filmovi prikazani su na brojnim svjetskim festivalima, a o njegovu radu pisali su kultni filmski časopisi Fangoria i Senses of Cinema.

Svečanost dodjele nagrada održat će se u kinu Europa u 20 sati, a nakon proglašenja pobjednika slijede projekcije pobjedničkih filmova

U 21 sat u kinu Tuškanac program 25. Dana hrvatskog filma završava uz Retrospektivu filmova Nedeljka Dragića, jednog od najvećih autora Zagrebačke škole crtanog filma i ovogodišnjeg dobitnika Zlatnog Oktavijana za životno djelo. Retrospektivu čini devet Dragićevih filmova, uključujući najpoznatija ostvarenja poput “Krotitelj divljih konja” (1966), “Možda Diogen” (1967), “Idu dani” (1969) i “Tup-tup” (1972), koji je bio nominiran za nagradu Oscar.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.

“Stop Making Sense” – Veliko djelo, veliko odijelo

Vizuali iz "Stop Making Sense" Jonathana Demmea zauvijek će ostati urezani u kolektivnoj svijesti, kao prva asocijacija na Talking Heads.

“The War Game” – Ogledni primjerak pseudodokumentarnog filma

U prvom eseju "Dokumentiranje fikcije" bavimo se Oscarom nagrađenim filmom "The War Game" (1966) redatelja Petera Watkinsa.

Dodjela Nagrade Dokumetar u Dokukinu KIC

U organizaciji portala Dokumentarni.net, u zagrebačkom Dokukinu KIC će u utorak, 18. lipnja u 19 sati, po peti put biti dodijeljena Nagrada Dokumetar.

17. Beldocs: Razbijanje utopije o dominantne poretke

Na ovogodišnjem Beldocsu svjedočili smo još jednom presjeku produkcije srpskog dokumentarnog filma.

“Posljednji valcer” – Film koji se pušta glasno

"Posljednji valcer" / "The Last Waltz" (1978) Martina Scorsesea publika i kritika nazivaju jednim od najboljih rock filmova svih vremena.