Početna Najave 3. dan 25. DHF-a: "Martinac", "Dum spiro spero" i najnoviji dokumentarac Nebojše...

3. dan 25. DHF-a: “Martinac”, “Dum spiro spero” i najnoviji dokumentarac Nebojše Slijepčevića

-

Naslovna fotografija: Kadar iz dokumentarnog filma “Dum spiro spero”

Treći festivalski dan 25. Dana hrvatskog filma u kino Europa donosi četiri konkurentska bloka, dok službeni program započinje već od 16 sati s blokom pod nazivom Festival demokracije.

Od 18 sati pak, programski blok Slobodna kamera donosi, između ostalog, filmMartinac”  (2015) Zdravka Mustaća, koji istražuje život i stvaralaštvo avangardnog splitskog redatelja i pjesnika Ivana Martinca (1937. – 2004.). Intervju s redateljem spomenutog dokumentarca objavit ćemo u ponedjeljak, u sklopu naših “Prozora”.

Dva sata kasnije, U prvom licu gledamo nekoliko doku-naslova u – prvom licu, poput filma “Krek” (2016) najmlađeg autora Dana hrvatskog filma, osnovnoškolca Matije Fućeka, te “Dum spiro spero” (2016), debitantski film nešto starijeg urednika, književnika i novinara Pere Kvesića. Prije projekcije filma, u 18 sati u dvorani Müller u kinu Europa, održat će se predstavljanje njegove upravo objavljene istoimene knjige.

Blok Akcija / Reakcija počinje u 22 sata, a u njemu se premijerno prikazuje novi dokumentarac Nebojše Slijepčevića, “Nešto o životu” (2016). Protagonistice filma maloljetne su djevojke koje žive u malom slavonskom selu i uz pomoć odgajatelja pokušavaju promijeniti vlastite živote.

Popratni program u kinu Tuškanac u 17 sati uključuje selekciju kratkometražnih ostvarenja s Festivala slovenskog filma. Program koji će biti prikazan na DHF-u eklektična je mješavina žanrova i poetika koja odražava kvalitetu suvremenog slovenskog filma. Uz nove autore bit će tu filmova i već etabliranih imena poput Žige Virca, Sonje Prosenc i Jana Cvitkoviča. Selektor programa je Igor Prassel, direktor festivala.

Raspored današnjeg programa možete pronaći na službenoj stranici Dana hrvatskog filma.

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Inconvenient Indian” do glavne doku-nagrade 45. Međunarodnog filmskog festivala u Torontu

Prije nekoliko dana dodjelom nagrada i priznanja završio je 45. Međunarodni filmski festival u Torontu (10. - 19.9.).

U petak se ponovno otvaraju vrata Dokukina KIC

U petak, 25. rujna ponovno se otvaraju vrata Dokukina KIC, jedinstvenog kina specijaliziranog za dokumentarce u centru Zagreba.

Poziv hrvatskim autorima za prijavu na DOK Film Market

U suradnji s HAVC-om, DOK Leipzig je otvorio poziv hrvatskim autorima za prijavu na ovogodišnje izdanje DOK Film Marketa.

3. AJB DOC: U srazu s virtualnim

Donosimo osvrt na 3. Festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans, koji se u nešto drugačijim okolnostima održavao od 11. do 15.9.

Šesnaest filmova u Međunarodnoj konkurenciji 16. ZagrebDoxa

Na ovogodišnjem ZagrebDoxu u natjecateljskoj konkurenciji prikazat će se i šesnaest filmova iz međunarodnog programa.

29. Dani hrvatskog filma: “O jednoj mladosti” – Balada o prolaznosti

"O jednoj mladosti" Ivana Ramljaka univerzalno je prepoznatljiva priča, filozofična balada o prolaznosti, mijenama, iznevjerenim nadama.

Održane premijerne Nagrade Dokumetar: “Mačka je uvijek ženska” najbolji film, tri nagrade za “Na vodi”

U Dokukinu KIC sinoć su održane premijerne Nagrade Dokumetar, posvećene valorizaciji godišnje produkcije hrvatskog dokumentarnog filma.

Dodjelom nagrada i priznanja završen 3. AJB DOC

Dodjelom nagrada i priznanja sinoć je završen 3. AJB DOC.

Završen SKORO 15. DOKUart

Prvim bjelovarskim auto–kinom u nedjelju, 13. rujna, završen je SKORO 15. DOKUart, bjelovarski festival dokumentarnog filma.