PočetnaVijestiTri hrvatska dokumentarca na premijernom Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Walesu

Tri hrvatska dokumentarca na premijernom Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Walesu

-

Naslovna fotografija: Kadar iz dokumentarnog filma “Višak popušim sam”

Tri hrvatska dokumentarca osigirala su ulazak na premijerni Međunarodni festival dokumentarnog filma u Walesu, koji će se od 12. do 14. svibnja održati u gradiću Blackwoodu, na jugu države.

Radi se o filmovima “Slobodni” (Gral Film, 2016.) Tomislava Žaje i “Kandidat” (HRT, 2016.) Tomislava Pulića i Roberta Zubera koji su prošli dugometražnu selekciju te “Višak popušim sam” (Kinoklub Zagreb, 2015.) Zorka Sirotića koji će se natjecati u konkurenciji kratkog metra.

Put južnog Walesa zaputit će se i dokumentarac “Kuda dalje” (2015) srpske redateljice Jelene Radenović, filmsko svjedočanstvo pet mladih žena koje su živjele ili još uvijek žive u inozemstvu, i koje pokušavaju zbrojiti pluseve i minuse takve životne prekretnice.

Wales će ugostiti po dvanaest filmova u dugometražnoj i kratkometražnoj konkurenciji, onoj međunarodno-studentskoj te micro doc kategoriji. Nagrada za najbolji dugometražni uradak (The Gorilla Best Feature Prize) pobjedniku će donijeti trodnevni postprodukcijski tretman budućeg projekta od strane irske postprodukcijske tvrtke Gorilla Post.

Pobjednici će se također birati iz svakog pojedinog ogranka službene natjecateljske konkurencije, a mjesta će biti i za strukovne nagrade (najbolja fotografija, montaža i zvuk).

WIDF
Festivalski tim, s lijeva na desno: Aleksandra Jones, Dave Evans, Cai Howells, Dave Chamberlain i Kate Verity / Foto: Međunarodni festival dokumentarnog filma u Walesu

“Mi smo mala grupa volontera (Cai Howells, Aleksandra Jones, Sandra Sighel i ja) sa strašću prema dokumentarcima. Smatrali smo kako Blackwood posjeduje potencijal dovođenja najboljih dokumentarnih ostvarenja u Veliku Britaniju.

“Vidio sam toliko dobrih filmova na raznim festivalima koji nikad nisu dobili šansu za prikazivanje u Britaniji. Željeli smo stoga platformu za prikazivanje takvih ostvarenja”, rekao je za portal Dokumentarni.net David Evans, umjetnički direktor Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Walesu, posebno usput pohvalivši kvalitetu balkanskih prijava među njih više od stotinu koliko ih je ateriralo u Blackwood.

Inače, Evans je, kako i sam kaže, filmaš snažno povezan s Balkanom. Njegov dokumentarac “Pretty Village” (2014) osvojio je glavnu nagradu na prošlogodišnjem Bosnian-Herzegovinian Film Festivalu u New Yorku. Trenutno radi na bugarskoj koprodukciji “My Grandfather The Spy”, dok su dvije članice njegove najuže festivalske ekipe, Aleksandra Jones (Beograd) i Sandra Sighel (Cluj, Rumunjska), također podrijetlom s ovih paralela.

“Ovo je maleni, boutique festival, na kojem će se svi, nadamo se, dobro zabaviti i pogledati fantastične filmove”, rekao je Evans za kraj, ističući brojne popratne događaje poput masterclassova, pitchinga i sastanaka jedan-na-jedan s vodećim ljudima britanskih TV-kuća.

Više informacija o festivalu doznajte na njegovom službenom webu.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

21. Human Rights Film Festival: “Čovjek u crnom” – Čujna crnina

Wang Xilinov život kroz film "Čovjek u crnom" (2023) Wang Binga izražen je kao još jedan stavak u životu ovog kompozitora.

21. Human Rights Film Festival: “Projekt” – Odmatanje slojeva zbilje

"Projekt" (2023) Dane Komljena jezgru ima u prenamijenjenom trgovačkom kompleksu u nigerijskom Lagosu.

21. Human Rights Film Festival: “Draga Fiona” – U potrazi za idealnim gledateljem

Film "Draga Fiona" / "Dearest Fiona" (2023) redateljice Fione Tan mogao bi poslužiti kao eskperiment potrage za idealnim gledateljem.

Znanstveni skup “Filmologija, kritika, umjetnost” povodom osamdesetog rođendana Hrvoja Turkovića

Povodom osamdesetog rođendana Hrvoja Turkovića, u Zagrebu će se od 9. do 10. prosinca održavati znanstveni skup "Filmologija, kritika, umjetnost".

21. Human Rights Film Festival: “Gdje su nestali svi osmijesi?” – Izvana gladac, iznutra jadac

Na ovogodišnjem HRFF-u prikazat će se i film "Gdje su nestali svi osmijesi?" / "Where Have All the Smiles Gone" (2023) Anje Strelec.

Klasici svjetske dokumentaristike, 3. sezona

“Darwinova noćna mora” – Predatorske ribe i oružje u kolijevci čovječanstva

Posljednji esej treće sezone "Klasika" rezerviran je za dokumentarni film "Darwinova noćna mora" (2004) Huberta Saupera.

“Mali Dieter želi letjeti” – Ekstatično do neba

"Mali Dieter želi letjeti" (1997) spada među najpoznatija dokumentaristička djela velikog njemačkog redatelja Wernera Herzoga.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

“Crumb” – Umjetnost kao jedini izbor

Dokumentarac "Crumb" (1994) Terryja Zwigoffa o strip-umjetniku Robertu Crumbu, spada među najistaknutije primjerke doku-biografskog žanra.

“Shermanov marš” – Generali i ljubavnici

Treću sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo s dokumentarcem "Shermanov marš" / "Sherman's March" (1985) Rossa McElweeja.

Dokultura, 3. sezona

Snaga je u detalju

Posljednji esej treće sezone "Dokulture" donosi tekst o hrvatskim filmskim vaninstitucionalnim programima.

Fiksiranje na margini

Shvatimo li film kao neizostavni dio kulture i umjetničkog stvaralaštva, obrazovni je sustav prva točka stjecanja šireg filmskog znanja.

Steći filmsku kulturu – od apstrakcije prema konzumerizmu

Prvi esej treće sezone "Dokulture" bavi se (ne)dostupnošću filmova široj publici, naročito iz kuta dokumentarnog roda.