PočetnaVijestiPredstavljen popratni program 25. Dana hrvatskog filma

Predstavljen popratni program 25. Dana hrvatskog filma

-

Foto: Jelena Pintarić

Pišu: Dokumentarni.net / H.K.

U dvorani Müller zagrebačkog kina Europa danas je predstavljeno jubilarno, 25. izdanje Dana hrvatskog filma (21. – 24. travnja). Dani će i ove godine filmskoj javnosti ponuditi izbor domaćeg kratkog, srednjeg i dugog metra (osim igranih filmova), dok su sam program – s naglaskom na onaj popratni – predstavnicima medija predstavili direktorica festivala Zdenka Gold te umjetnički direktor Željko Luketić.

Presici je prisustvovao i Jakov Sedlar, čiju ćemo retrospektivu psihotroničkih filmova također moći gledati na 25. DHF-u.

Na ovogodišnje Dane hrvatskog filma pristiglo je ukupno 256 filmova, a konačna selekcija bit će poznata 1. travnja. Cjelokupnom programu besplatno ćete moći prisustvovati u kinima Europa i Tuškanac te u klubu Vinyl.

“Našu obljetnicu ove godine obilježavamo nizom projekcija koje će pokazati najbolje od svih godina. Vodimo se i idejom prikazivanja naslova koji nisu uvijek osvajali nagrade, ali su ostavili svoj prepoznatljiv trag u domaćoj kinematografiji.

“Na prošlogodišnjem DHF-u započeli smo s prikazivanjem studentskih radova danas poznatih redatelja i redateljica, što i ove godine nastavljamo s još zanimljivijim izborom naslova. Bavimo se i psihotroničkim filmom, modelom koji je postavio filmski publicist Michael Weldon, a koji se bavi pojmom rubnog i kultnog, terminima u kojima presudnu ulogu imaju gledatelji.

“Tu prikazujemo naslove Jakova Sedlara i cjelovitu retrospektivu Zvonimira Maycuga, prvu u domaćem kontekstu, jer će neki njegovi filmovi biti doslovno izvađeni iz podruma i prvi put pokazani javnost”, rekao je Željko Luketić i istaknuo kako DHF jedini od domaćih festivala posjeduje kategoriju namjenskog filma, koji će ove godine približiti povijest zagrebačkog Studija za crtani film i pokazati najbolje reklame poznatih autora poput Dušana Vukotića, Nedeljka Dragića i Nikole Kostelca.

Od lijepog broja popratnih programa vrijedi izdvojiti 25 godina DHF-a, naj-izbor Dana iz prošlih četvrt stoljeća. Dokumentaristiku će po trenutnom popisu zasad zastupati “Od jutra do mraka” (2005) Dražena Žarkovića, “Zajednički ručak” (1993) Vinka Brešana, “Cigareta” (1994) Predraga Ličine, “Umobolizam i neourobiologija” (1998) Daniela Kušana te “Posljednji autohtoni Petrović” (2006) Damira Terešaka.

Hrvatski TV film pak donosi odabir dokumentarnih ostvarenja iz ciklusa “Zadnja pošta Zagreb” urednika Angela Miladinova, a tu je još i program Novi dokumentarni filmovi iz susjedstva, s devet potvrđenih filmova trajanja uglavnom do petnaest minuta (redatelji Želimir Gvardiol, Marko Grba Singh, Dane Komljen…) čiju je selektorsku palicu preuzeo Oliver Sertić.

25. Dani hrvatskog filma, kako je istaknula Zdenka Gold, sadrže i dvije zanimljive radionice – Radionicu filmske kritike pod vodstvom filmske kritičarke Višnje Vukašinović te onu pod imenom Kako razvijati i predstaviti projekte u početnoj fazi za međunarodno tržište za koju je zadužena producentica Roshanak Behesht Nedjad.

Kompletan i detaljan popis dokumentarnih ostvarenja na 25. DHF-u doznajte na Dokumentarnom nakon službene objave programa početkom travnja.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije