PočetnaVijestiPredstavljen popratni program 25. Dana hrvatskog filma

Predstavljen popratni program 25. Dana hrvatskog filma

-

Foto: Jelena Pintarić

Pišu: Dokumentarni.net / H.K.

U dvorani Müller zagrebačkog kina Europa danas je predstavljeno jubilarno, 25. izdanje Dana hrvatskog filma (21. – 24. travnja). Dani će i ove godine filmskoj javnosti ponuditi izbor domaćeg kratkog, srednjeg i dugog metra (osim igranih filmova), dok su sam program – s naglaskom na onaj popratni – predstavnicima medija predstavili direktorica festivala Zdenka Gold te umjetnički direktor Željko Luketić.

Presici je prisustvovao i Jakov Sedlar, čiju ćemo retrospektivu psihotroničkih filmova također moći gledati na 25. DHF-u.

Na ovogodišnje Dane hrvatskog filma pristiglo je ukupno 256 filmova, a konačna selekcija bit će poznata 1. travnja. Cjelokupnom programu besplatno ćete moći prisustvovati u kinima Europa i Tuškanac te u klubu Vinyl.

“Našu obljetnicu ove godine obilježavamo nizom projekcija koje će pokazati najbolje od svih godina. Vodimo se i idejom prikazivanja naslova koji nisu uvijek osvajali nagrade, ali su ostavili svoj prepoznatljiv trag u domaćoj kinematografiji.

“Na prošlogodišnjem DHF-u započeli smo s prikazivanjem studentskih radova danas poznatih redatelja i redateljica, što i ove godine nastavljamo s još zanimljivijim izborom naslova. Bavimo se i psihotroničkim filmom, modelom koji je postavio filmski publicist Michael Weldon, a koji se bavi pojmom rubnog i kultnog, terminima u kojima presudnu ulogu imaju gledatelji.

“Tu prikazujemo naslove Jakova Sedlara i cjelovitu retrospektivu Zvonimira Maycuga, prvu u domaćem kontekstu, jer će neki njegovi filmovi biti doslovno izvađeni iz podruma i prvi put pokazani javnost”, rekao je Željko Luketić i istaknuo kako DHF jedini od domaćih festivala posjeduje kategoriju namjenskog filma, koji će ove godine približiti povijest zagrebačkog Studija za crtani film i pokazati najbolje reklame poznatih autora poput Dušana Vukotića, Nedeljka Dragića i Nikole Kostelca.

Od lijepog broja popratnih programa vrijedi izdvojiti 25 godina DHF-a, naj-izbor Dana iz prošlih četvrt stoljeća. Dokumentaristiku će po trenutnom popisu zasad zastupati “Od jutra do mraka” (2005) Dražena Žarkovića, “Zajednički ručak” (1993) Vinka Brešana, “Cigareta” (1994) Predraga Ličine, “Umobolizam i neourobiologija” (1998) Daniela Kušana te “Posljednji autohtoni Petrović” (2006) Damira Terešaka.

Hrvatski TV film pak donosi odabir dokumentarnih ostvarenja iz ciklusa “Zadnja pošta Zagreb” urednika Angela Miladinova, a tu je još i program Novi dokumentarni filmovi iz susjedstva, s devet potvrđenih filmova trajanja uglavnom do petnaest minuta (redatelji Želimir Gvardiol, Marko Grba Singh, Dane Komljen…) čiju je selektorsku palicu preuzeo Oliver Sertić.

25. Dani hrvatskog filma, kako je istaknula Zdenka Gold, sadrže i dvije zanimljive radionice – Radionicu filmske kritike pod vodstvom filmske kritičarke Višnje Vukašinović te onu pod imenom Kako razvijati i predstaviti projekte u početnoj fazi za međunarodno tržište za koju je zadužena producentica Roshanak Behesht Nedjad.

Kompletan i detaljan popis dokumentarnih ostvarenja na 25. DHF-u doznajte na Dokumentarnom nakon službene objave programa početkom travnja.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Tko će osvojiti ovogodišnjeg kratkometražnog doku-Oscara?

Pogledali smo svih pet ovogodišnjih kandidata za nagradu Oscar u kratkometražnoj konkurenciji dokumentarnog filma.

Poznate (dokumentarne) nominacije 95. Oscara

Poznate su nominacije za 95. nagrade Oscar, čija će se svečanost održati 12. ožujka u losanđeleškom Dolby Theatreu.

“Fire of Love” – U vulkanskom grotlu

"Fire of Love" (2022) američke redateljice Sare Dose prati putešesvije francuskih vulkanologa i bračnog para Krafft.

“Only the Devil Lives Without Hope” Magnusa Gerttena na programu Al Jazeere Balkans

Al Jazeera Balkans ovog tjedna prikazuje i dokumentarac "Only the Devil Lives Without Hope" (2020) švedskog autora Magnusa Gerttena.

Novi kulturni projekt o kulturnoj kartografiji grada Subversive Festivala i KIC-a

Siječanj se u zagrebačkom Dokukinu KIC nastavlja u znaku...

Svjetske premijere novih filmova Borisa Poljaka i Damira Čučića u Rotterdamu

Na 52. Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu svjetsku će premijeru doživjeti dva nova filma Borisa Poljaka i Damira Čučića.

“Factumov Mediteran” u Dokukinu KIC

U Dokukinu KIC sutra (20.1. u 19 sati) će se održati "Factumov Mediteran", projekcija od tri dokumentarna naslova koje potpisuju čak četiri redatelja.

Top 10: Najbolji hrvatski dokumentarni filmovi 2022. godine

Što nam je donijela dokumentarna 2022.? Godinu je otvorila...

“Čekaj me” Damira Markovine ponovno na programu Al Jazeere Balkans

Na programu Al Jazeere Balkans danas i tijekom cijelog tjedna ponovno će se prikazivati dokumentarac "Čekaj me" Damira Markovine.

“Futura” na programu Dokukina KIC

"Futura" će prije početka kinodistribucije po hrvatskim nezavisnim kinima, najprije biti premijerno prikazana u četvrtak, 19. siječnja, u zagrebačkom Dokukinu KIC.