Početna Vijesti Predstavljen popratni program 25. Dana hrvatskog filma

Predstavljen popratni program 25. Dana hrvatskog filma

-

Foto: Jelena Pintarić

Pišu: Dokumentarni.net / H.K.

U dvorani Müller zagrebačkog kina Europa danas je predstavljeno jubilarno, 25. izdanje Dana hrvatskog filma (21. – 24. travnja). Dani će i ove godine filmskoj javnosti ponuditi izbor domaćeg kratkog, srednjeg i dugog metra (osim igranih filmova), dok su sam program – s naglaskom na onaj popratni – predstavnicima medija predstavili direktorica festivala Zdenka Gold te umjetnički direktor Željko Luketić.

Presici je prisustvovao i Jakov Sedlar, čiju ćemo retrospektivu psihotroničkih filmova također moći gledati na 25. DHF-u.

Na ovogodišnje Dane hrvatskog filma pristiglo je ukupno 256 filmova, a konačna selekcija bit će poznata 1. travnja. Cjelokupnom programu besplatno ćete moći prisustvovati u kinima Europa i Tuškanac te u klubu Vinyl.

“Našu obljetnicu ove godine obilježavamo nizom projekcija koje će pokazati najbolje od svih godina. Vodimo se i idejom prikazivanja naslova koji nisu uvijek osvajali nagrade, ali su ostavili svoj prepoznatljiv trag u domaćoj kinematografiji.

“Na prošlogodišnjem DHF-u započeli smo s prikazivanjem studentskih radova danas poznatih redatelja i redateljica, što i ove godine nastavljamo s još zanimljivijim izborom naslova. Bavimo se i psihotroničkim filmom, modelom koji je postavio filmski publicist Michael Weldon, a koji se bavi pojmom rubnog i kultnog, terminima u kojima presudnu ulogu imaju gledatelji.

“Tu prikazujemo naslove Jakova Sedlara i cjelovitu retrospektivu Zvonimira Maycuga, prvu u domaćem kontekstu, jer će neki njegovi filmovi biti doslovno izvađeni iz podruma i prvi put pokazani javnost”, rekao je Željko Luketić i istaknuo kako DHF jedini od domaćih festivala posjeduje kategoriju namjenskog filma, koji će ove godine približiti povijest zagrebačkog Studija za crtani film i pokazati najbolje reklame poznatih autora poput Dušana Vukotića, Nedeljka Dragića i Nikole Kostelca.

Od lijepog broja popratnih programa vrijedi izdvojiti 25 godina DHF-a, naj-izbor Dana iz prošlih četvrt stoljeća. Dokumentaristiku će po trenutnom popisu zasad zastupati “Od jutra do mraka” (2005) Dražena Žarkovića, “Zajednički ručak” (1993) Vinka Brešana, “Cigareta” (1994) Predraga Ličine, “Umobolizam i neourobiologija” (1998) Daniela Kušana te “Posljednji autohtoni Petrović” (2006) Damira Terešaka.

Hrvatski TV film pak donosi odabir dokumentarnih ostvarenja iz ciklusa “Zadnja pošta Zagreb” urednika Angela Miladinova, a tu je još i program Novi dokumentarni filmovi iz susjedstva, s devet potvrđenih filmova trajanja uglavnom do petnaest minuta (redatelji Želimir Gvardiol, Marko Grba Singh, Dane Komljen…) čiju je selektorsku palicu preuzeo Oliver Sertić.

25. Dani hrvatskog filma, kako je istaknula Zdenka Gold, sadrže i dvije zanimljive radionice – Radionicu filmske kritike pod vodstvom filmske kritičarke Višnje Vukašinović te onu pod imenom Kako razvijati i predstaviti projekte u početnoj fazi za međunarodno tržište za koju je zadužena producentica Roshanak Behesht Nedjad.

Kompletan i detaljan popis dokumentarnih ostvarenja na 25. DHF-u doznajte na Dokumentarnom nakon službene objave programa početkom travnja.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Popratni program 18. Human Rights Film Festivala

Unatoč pandemiji koronavirusa, 18. Human Rights Film Festival ponovno nudi bogat popratni program.

13. Subversive Film Festival: “Epicentar” – Pisanje u pokretu

Uokviren snimkama prskavog srazivanja velebnih valova s lukobranima Havane, "Epicentar" se uvelike nadaje pisanjem u pokretu.

Al Jazeera Balkans: “Bellingcat”, “Tell the World” i “Ideal 68”

Prvi tjedan mjeseca prosinca program Al Jazeere Balkans obilježit će nekoliko vrlo zanimljivih dokumentaraca, među kojima i "Bellingcat", "Tell the World: The Silent Plight of China’s Uighurs" te "Ideal 68".

“Online masterclass” snimatelja Igora Martinovića

Ovog petka (4.12. od 18 do 20 sati) u organizaciji Restarta održat će se "online masterclass" hrvatskog snimatelja Igora Martinovića,

Petar Milat: “Human Rights Film Festival i ove će godine biti mjesto predaha i drugog pogleda”

Direktor Human Rights Film Festivala Petar Milat za Dokumentarni.net najavljuje osamnaesto izdanje ovog festivala o ljudskim pravima.

Tamara Babun: “Projekte, priče i suradnike biram intuitivno”

Tamara Babun za Dokumentarni.net govori o svojem producentsko-poduzetničkom putu, koji će predstaviti na radionici "Distribuiraj to!".

33. IDFA: “Radiograph of a Family” najbolji dugometražni dokumentarac, Vitalij Manski naj-redatelj

Obznanjeni su pobjednici najveće svjetskog doku-festivala, 33. IDFA-e, a najboljim dugometražnim dokumentarcem proglašen je "Radiograph of a Family".

Dina Pokrajac: “Navikli smo Subversive organizirati u prekarnim uvjetima”

Direktorica i jedna od selektorica programa Dina Pokrajac, za naš portal najavljuje 13. Subversive Film Festival.

Morana Ikić Komljenović: “Većina hrvatskih dokumentarnih filmova ostaje nevidljiva široj publici”

Morana Ikić Komljenović za Dokumentarni.net najavljuje drugu po redu radionicu "Distribuiraj to!" koja će se održati od 14. do 18. prosinca.

U Sisku ovog vikenda započinje 15. Revija dokumentarnog filma Fibula

U Sisku ovog vikenda započinje 15. Revija dokumentarnog filma Fibula (27. - 28.11.).