PočetnaVijestiPremijera filma o jugoslavenskom svemirskom programu na 15. Tribeca Film Festivalu

Premijera filma o jugoslavenskom svemirskom programu na 15. Tribeca Film Festivalu

-

Iz New Yorka je jučer u svijet odaslana službena vijest o stanovnicima programa 15. Tribeca Film Festivala koji će se od 13. do 24. travnja održavati u Velikoj jabuci.

Točnije, radi se potvrdi polovice naslova (55; ostatak programa ćemo doznati 8. ožujka), među kojima je njujorško zeleno svjetlo dobio i film “Houston, imamo problem!” (2016), zajednička koprodukcija Slovenije, Hrvatske, Njemačke, Češke i Katara, pod redateljskom palicom Slovenca Žige Virca.

Virčeva dokufikcija u kojoj se miješaju stvarno i izmišljeno, progovara o navodnom jugoslavenskom svemirskom programu, a pripadajuća priča (Josip Broz Tito 1961. Amerikancima prodao program pomoću kojeg su oni zatim sletjeli na Mjesec) koju je Slovenac vješto zakuhao na Youtubeu još početkom 2013. godine, upravo će na Tribeci ostvariti svoju svjetsku premijeru.

“Houston, imamo problem” izabran je u program Viewpoints, uveden 2011. godine, za djela s hrabrom redateljskom vizijom koja nude podzastupljene perspektive, stilove i protagoniste.

Nedugo nakon New Yorka “Houston” bi – prema najavama HBO Europe, jednog od koproducenata filma – trebao aterirati u slovenska, hrvatska i srpska kina, a na jesen i na male ekrane HBO Adrije. S hrvatske strane film je koproducirao Siniša Juričić iz Nukleus filma, dok je dio sredstava osigurao i Hrvatski audiovizualni centar.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Sinoć otvoreno 16. Gledalište Kinokluba Zagreb

Sinoć je prvim dvjema projekcijama u Kinu Kinoteka otvoreno 16. Gledalište, godišnji festival Kinokluba Zagreb.

“Radovi u tijeku” Joséa Luisa Guerína u Klubu Pulske filmske tvornice

U Klubu Pulske filmske tvornice dana će biti organizirana projekcija filma "Radovi u tijeku" (2001) Joséa Luisa Guerína.

“Zalagaonica” – Daleko je Las Vegas

"Zalagaonica" (2022) poljskog redatelja Łukasza Kowalskog prati događaje i interakcije unutar jedne od najvećih europskih zalagaonica.

12. Škola dokumentarnog filma: Dometi minimalističkog

Najnovija, Restartova 12. Škola dokumentarnog filma okončana je svečanom premijerom filmova polaznika, 11. svibnja u Dokukinu KIC.

“Posljednji” – Sizifov osmijeh

"Posljednji" Aleksandra F. Stasenka u deset minuta trajanja bez korištenja govora prikazuje posljednje pjeskare u mjestu Privlaka pored Nina.

“Still: A Michael J. Fox Movie” – U filmskom pokretu

Oskarovac Davis Guggenheim na tržište je izbacio svoj novi dokumentarac, "Still: A Michael J. Fox Movie" (2023).

16. Gledalište Kinokluba Zagreb u Kinoteci

Od 31 svibnja do 2. lipnja u zagrebačkom Kinu Kinoteka održat će se 16. Gledalište Kinokluba Zagreb.

“Zalagaonica” Łukasza Kowalskog u hrvatskim kinima

U hrvatska kina stiže dokumentarni film "Zalagaonica" (2022) poljskog redatejla Łukasza Kowalskog.

“12:08 Istočno od Bukurešta” u Klubu Pulske filmske tvornice

U Klubu Pulske filmske tvornice danas će biti prikazan dokumentarni film "12:08 Istočno od Bukurešta" (2008) Corneliua Porumboiua.

16. Beldocs: Filmske topologije

Osobitost netom završenog, 16. Beldocsa (Beograd, 10. - 17.5.), možda je upravo inzistiranje na zasebnom srpskom natjecateljskom programu.