PočetnaVijestiPremijera filma o jugoslavenskom svemirskom programu na 15. Tribeca Film Festivalu

Premijera filma o jugoslavenskom svemirskom programu na 15. Tribeca Film Festivalu

-

Iz New Yorka je jučer u svijet odaslana službena vijest o stanovnicima programa 15. Tribeca Film Festivala koji će se od 13. do 24. travnja održavati u Velikoj jabuci.

Točnije, radi se potvrdi polovice naslova (55; ostatak programa ćemo doznati 8. ožujka), među kojima je njujorško zeleno svjetlo dobio i film “Houston, imamo problem!” (2016), zajednička koprodukcija Slovenije, Hrvatske, Njemačke, Češke i Katara, pod redateljskom palicom Slovenca Žige Virca.

Virčeva dokufikcija u kojoj se miješaju stvarno i izmišljeno, progovara o navodnom jugoslavenskom svemirskom programu, a pripadajuća priča (Josip Broz Tito 1961. Amerikancima prodao program pomoću kojeg su oni zatim sletjeli na Mjesec) koju je Slovenac vješto zakuhao na Youtubeu još početkom 2013. godine, upravo će na Tribeci ostvariti svoju svjetsku premijeru.

“Houston, imamo problem” izabran je u program Viewpoints, uveden 2011. godine, za djela s hrabrom redateljskom vizijom koja nude podzastupljene perspektive, stilove i protagoniste.

Nedugo nakon New Yorka “Houston” bi – prema najavama HBO Europe, jednog od koproducenata filma – trebao aterirati u slovenska, hrvatska i srpska kina, a na jesen i na male ekrane HBO Adrije. S hrvatske strane film je koproducirao Siniša Juričić iz Nukleus filma, dok je dio sredstava osigurao i Hrvatski audiovizualni centar.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije