Početna Vijesti Četiri dana "Probacija" na Prvom programu HTV-a

Četiri dana “Probacija” na Prvom programu HTV-a

-

Naslovna fotografija: Kadar iz dokumentarnog filma “4.7”

Pišu: Dokumentarni.net / H.K.

Sljedeća četiri doku-dana, počevši od danas, obilježit će HTV-ovo prikazivanje četverodijelne serije “Probacije” koja istražuje efekte rehabilitacije počinitelja kaznenih djela i nastojanja naših probacijskih ureda da istima olakša povratak u zajednicu.

Serija je snimana krajem 2014. i početkom 2015. godine, u suradnji Hrvatske radiotelevizije s Ministarstvom pravosuđa i područnim probacijskim uredima u Puli, Požegi, Osijeku i Zagrebu. Redateljska palica (po dva nastavka svaki) povjerena je Igoru Bezinoviću i Đuri Gavranu, montaža Hrvoslavi Brkušić, scenarij Slobodanu Uzelcu, dok je Leon Rizmaul zasjeo na uredničko mjesto samog projekta.

Tri epizode u obliku kratkometražnih filmova naši su gledatelji već mogli vidjeti na hrvatskim festivalima. Radi se redom, po rasporedu prikazivanja, o Bezinovićevim “Verudi – filmu o Bojanu” / “Bojanu iz Pule” (2015.; večeras na Prvom oko 23 sata) i “Kratkom obiteljskom filmu” / “Marica iz Novih Perkovaca” te Gavranovom “4.7” / “Siniša iz Požege” (2015) koji je osvojio ovogodišnji Veliki pečat za najbolji film u Regionalnoj konkurenciji 12. ZagrebDoxa.

Jedini bunkerirani film iz realiziranog kvarteta, “Nasilnički gen” / “Kruno iz Zagreba” (2015), moći ćemo pogledati u četvrtak, 3. ožujka u 23 sata. Svi filmovi iz serijala bit će prikazani na Prvom programu HTV-a oko 23 sata.

“‘Probacije’ su već polučile značajan uspjeh na filmskim festivalima. Ipak, serija je snimljena za televiziju i smatram da je odlično što će se emitirati dan za danom. Teške su to i opore priče o hrvatskoj realnosti, zato je i kasniji termin njihova prikazivanja – u 23 sata – potpuno primjeren.

“Nadam se da će se iz naših priča vidjeti s kakvim se izazovima susreću svi koji sudjeluju u probacijskome postupku i da će nakon ‘Probacija’ gledatelji imati na umu da ljudima koji su posrnuli pravosudni sustav nudi drugu šansu”, prenosi HRT izjavu Leona Rizmaula.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Jedna od nas”: Edukativna kampanja za maturante

Redatelj dokumentarca "Jedna od nas", Đuro Gavran, pokrenuo je edukativnu kampanju kojoj je cilj progovoriti o problemu seksualnog zlostavljanja djece.

“Povuci-potegni” Nevena Hitreca u hrvatskim kinima

Nagrađeni dugometražni dokumentarni film "Povuci-potegni" (2020) redatelja Nevena Hitreca od četvrtka 5. studenog dolazi u hrvatska kina.

“Love Fraud” – Lov na serijskog kradljivca srca

Serijal "Love Fraud" (2020) odašilje jasno upozorenje o današnjim opasnostima bezuvjetnog povjerenja koje iskazujemo strancima na internetu.

Dokumentarci o Andreju Tarkovskom i Dušanu Makavejevu u Dokukinu KIC

Program Dokukina KIC ovaj vikend donosi premijere dokumentaraca o slavnim redateljima koji su ostavili neizbrisiv trag u povijesti filma.

Danas počinje 24. Međunarodni festival dokumentarnog filma u Jihlavi

U Češkoj danas počinje 24. Međunarodni festival dokumentarnog filma u Jihlavi, koji će potrajati od 27. listopada do 8. studenog.

Al Jazeera Balkans: “Ponoćni putnik” i “Ivanova igra”

Al Jazeera Balkans na svom će programu ovog tjedna prikazati "Ponoćnog putnika" Hassana Fazilija te "Ivanovu igru" Tomislava Žaje.

Danas počinje 63. DOK Leipzig, niz hrvatskih projekata u industrijskom programu

Danas (ponedjeljak, 26.10.) počinje 63. Međunarodni festival dokumentarnog i animiranog filma u Leipzigu - DOK Leipzig.

“Hall of Fame”: Chantal Akerman

Filmsko-diskurzivni program "Hall of Fame - vodič kroz povijest dokumentarnog filma", donosi dvije projekcije posvećene Chantal Akerman.

18. Liburnia Film Festival: “Zašto mama vazda plače?” – Sjećanja iz Pustograda

"Zašto mama vazda plače?" (2019) Karmen Obrdalj, prati glavnu protagonisticu Enu na putovanju u grad iz djetinjstva.

“Push” – Kupi jeftino, prodaj skupo pa sve opet ponovi

Fredrik Gertten u dokumentarcu "Push" (2019) ispituje širi kontekst stanovanja kao jednog od osnovnih ljudskih prava.