4.7

Naslovna fotografija: Kadar iz dokumentarnog filma “4.7”

Pišu: Dokumentarni.net / H.K.

Sljedeća četiri doku-dana, počevši od danas, obilježit će HTV-ovo prikazivanje četverodijelne serije “Probacije” koja istražuje efekte rehabilitacije počinitelja kaznenih djela i nastojanja naših probacijskih ureda da istima olakša povratak u zajednicu.

Serija je snimana krajem 2014. i početkom 2015. godine, u suradnji Hrvatske radiotelevizije s Ministarstvom pravosuđa i područnim probacijskim uredima u Puli, Požegi, Osijeku i Zagrebu. Redateljska palica (po dva nastavka svaki) povjerena je Igoru Bezinoviću i Đuri Gavranu, montaža Hrvoslavi Brkušić, scenarij Slobodanu Uzelcu, dok je Leon Rizmaul zasjeo na uredničko mjesto samog projekta.

Tri epizode u obliku kratkometražnih filmova naši su gledatelji već mogli vidjeti na hrvatskim festivalima. Radi se redom, po rasporedu prikazivanja, o Bezinovićevim “Verudi – filmu o Bojanu” / “Bojanu iz Pule” (2015.; večeras na Prvom oko 23 sata) i “Kratkom obiteljskom filmu” / “Marica iz Novih Perkovaca” te Gavranovom “4.7” / “Siniša iz Požege” (2015) koji je osvojio ovogodišnji Veliki pečat za najbolji film u Regionalnoj konkurenciji 12. ZagrebDoxa.

Jedini bunkerirani film iz realiziranog kvarteta, “Nasilnički gen” / “Kruno iz Zagreba” (2015), moći ćemo pogledati u četvrtak, 3. ožujka u 23 sata. Svi filmovi iz serijala bit će prikazani na Prvom programu HTV-a oko 23 sata.

“‘Probacije’ su već polučile značajan uspjeh na filmskim festivalima. Ipak, serija je snimljena za televiziju i smatram da je odlično što će se emitirati dan za danom. Teške su to i opore priče o hrvatskoj realnosti, zato je i kasniji termin njihova prikazivanja – u 23 sata – potpuno primjeren.

“Nadam se da će se iz naših priča vidjeti s kakvim se izazovima susreću svi koji sudjeluju u probacijskome postupku i da će nakon ‘Probacija’ gledatelji imati na umu da ljudima koji su posrnuli pravosudni sustav nudi drugu šansu”, prenosi HRT izjavu Leona Rizmaula.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here