PočetnaVijestiČetiri dana "Probacija" na Prvom programu HTV-a

Četiri dana “Probacija” na Prvom programu HTV-a

-

Naslovna fotografija: Kadar iz dokumentarnog filma “4.7”

Pišu: Dokumentarni.net / H.K.

Sljedeća četiri doku-dana, počevši od danas, obilježit će HTV-ovo prikazivanje četverodijelne serije “Probacije” koja istražuje efekte rehabilitacije počinitelja kaznenih djela i nastojanja naših probacijskih ureda da istima olakša povratak u zajednicu.

Serija je snimana krajem 2014. i početkom 2015. godine, u suradnji Hrvatske radiotelevizije s Ministarstvom pravosuđa i područnim probacijskim uredima u Puli, Požegi, Osijeku i Zagrebu. Redateljska palica (po dva nastavka svaki) povjerena je Igoru Bezinoviću i Đuri Gavranu, montaža Hrvoslavi Brkušić, scenarij Slobodanu Uzelcu, dok je Leon Rizmaul zasjeo na uredničko mjesto samog projekta.

Tri epizode u obliku kratkometražnih filmova naši su gledatelji već mogli vidjeti na hrvatskim festivalima. Radi se redom, po rasporedu prikazivanja, o Bezinovićevim “Verudi – filmu o Bojanu” / “Bojanu iz Pule” (2015.; večeras na Prvom oko 23 sata) i “Kratkom obiteljskom filmu” / “Marica iz Novih Perkovaca” te Gavranovom “4.7” / “Siniša iz Požege” (2015) koji je osvojio ovogodišnji Veliki pečat za najbolji film u Regionalnoj konkurenciji 12. ZagrebDoxa.

Jedini bunkerirani film iz realiziranog kvarteta, “Nasilnički gen” / “Kruno iz Zagreba” (2015), moći ćemo pogledati u četvrtak, 3. ožujka u 23 sata. Svi filmovi iz serijala bit će prikazani na Prvom programu HTV-a oko 23 sata.

“‘Probacije’ su već polučile značajan uspjeh na filmskim festivalima. Ipak, serija je snimljena za televiziju i smatram da je odlično što će se emitirati dan za danom. Teške su to i opore priče o hrvatskoj realnosti, zato je i kasniji termin njihova prikazivanja – u 23 sata – potpuno primjeren.

“Nadam se da će se iz naših priča vidjeti s kakvim se izazovima susreću svi koji sudjeluju u probacijskome postupku i da će nakon ‘Probacija’ gledatelji imati na umu da ljudima koji su posrnuli pravosudni sustav nudi drugu šansu”, prenosi HRT izjavu Leona Rizmaula.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije