PočetnaVijestiČetiri dana "Probacija" na Prvom programu HTV-a

Četiri dana “Probacija” na Prvom programu HTV-a

-

Naslovna fotografija: Kadar iz dokumentarnog filma “4.7”

Pišu: Dokumentarni.net / H.K.

Sljedeća četiri doku-dana, počevši od danas, obilježit će HTV-ovo prikazivanje četverodijelne serije “Probacije” koja istražuje efekte rehabilitacije počinitelja kaznenih djela i nastojanja naših probacijskih ureda da istima olakša povratak u zajednicu.

Serija je snimana krajem 2014. i početkom 2015. godine, u suradnji Hrvatske radiotelevizije s Ministarstvom pravosuđa i područnim probacijskim uredima u Puli, Požegi, Osijeku i Zagrebu. Redateljska palica (po dva nastavka svaki) povjerena je Igoru Bezinoviću i Đuri Gavranu, montaža Hrvoslavi Brkušić, scenarij Slobodanu Uzelcu, dok je Leon Rizmaul zasjeo na uredničko mjesto samog projekta.

Tri epizode u obliku kratkometražnih filmova naši su gledatelji već mogli vidjeti na hrvatskim festivalima. Radi se redom, po rasporedu prikazivanja, o Bezinovićevim “Verudi – filmu o Bojanu” / “Bojanu iz Pule” (2015.; večeras na Prvom oko 23 sata) i “Kratkom obiteljskom filmu” / “Marica iz Novih Perkovaca” te Gavranovom “4.7” / “Siniša iz Požege” (2015) koji je osvojio ovogodišnji Veliki pečat za najbolji film u Regionalnoj konkurenciji 12. ZagrebDoxa.

Jedini bunkerirani film iz realiziranog kvarteta, “Nasilnički gen” / “Kruno iz Zagreba” (2015), moći ćemo pogledati u četvrtak, 3. ožujka u 23 sata. Svi filmovi iz serijala bit će prikazani na Prvom programu HTV-a oko 23 sata.

“‘Probacije’ su već polučile značajan uspjeh na filmskim festivalima. Ipak, serija je snimljena za televiziju i smatram da je odlično što će se emitirati dan za danom. Teške su to i opore priče o hrvatskoj realnosti, zato je i kasniji termin njihova prikazivanja – u 23 sata – potpuno primjeren.

“Nadam se da će se iz naših priča vidjeti s kakvim se izazovima susreću svi koji sudjeluju u probacijskome postupku i da će nakon ‘Probacija’ gledatelji imati na umu da ljudima koji su posrnuli pravosudni sustav nudi drugu šansu”, prenosi HRT izjavu Leona Rizmaula.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

AI i virtualni svjetovi u Dokukinu KIC

U zagrebačko Dokukino KIC dolazi novi ciklus dokumentaraca "AI i virtualni svjetovi", koji istražuje snage, slabosti i ograničenja umjetne inteligencije.

Večeras u Sinju dokumentarac o ratnoj fotografkinji Lee Miller

Večeras na platno sinjske Palacine dolazi dokumentarac "Uhvatiti Lee Miller" / "Capturing Lee Miller" (2020) redateljice Terese Griffiths.

Tri nagrade za hrvatske dokumentarce na 20. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma o ljudskim pravima Verzió

Tri nagrade osvojili su hrvatski dokumentarci na 20. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma o ljudskim pravima Verzió.

55. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva: Prva nagrada dokumentarcu “Korijen” Dore Fodor

U Zagrebu se od 24. do 26. studenog održavala 55. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva.

“Nakon svadbe” Mateja Kľúčika najbolji dokumentarni film 10. STIFF-a

"Nakon svadbe" (2022) slovačkog redatelja Mateja Kľúčika proglašen je najboljim dokumentarnim filmom 10. STIFF-a.

Klasici svjetske dokumentaristike, 3. sezona

“Darwinova noćna mora” – Predatorske ribe i oružje u kolijevci čovječanstva

Posljednji esej treće sezone "Klasika" rezerviran je za dokumentarni film "Darwinova noćna mora" (2004) Huberta Saupera.

“Mali Dieter želi letjeti” – Ekstatično do neba

"Mali Dieter želi letjeti" (1997) spada među najpoznatija dokumentaristička djela velikog njemačkog redatelja Wernera Herzoga.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

“Crumb” – Umjetnost kao jedini izbor

Dokumentarac "Crumb" (1994) Terryja Zwigoffa o strip-umjetniku Robertu Crumbu, spada među najistaknutije primjerke doku-biografskog žanra.

“Shermanov marš” – Generali i ljubavnici

Treću sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo s dokumentarcem "Shermanov marš" / "Sherman's March" (1985) Rossa McElweeja.

Dokultura, 3. sezona

Snaga je u detalju

Posljednji esej treće sezone "Dokulture" donosi tekst o hrvatskim filmskim vaninstitucionalnim programima.

Fiksiranje na margini

Shvatimo li film kao neizostavni dio kulture i umjetničkog stvaralaštva, obrazovni je sustav prva točka stjecanja šireg filmskog znanja.

Steći filmsku kulturu – od apstrakcije prema konzumerizmu

Prvi esej treće sezone "Dokulture" bavi se (ne)dostupnošću filmova široj publici, naročito iz kuta dokumentarnog roda.