Početna Vijesti Četiri dana "Probacija" na Prvom programu HTV-a

Četiri dana “Probacija” na Prvom programu HTV-a

-

Naslovna fotografija: Kadar iz dokumentarnog filma “4.7”

Pišu: Dokumentarni.net / H.K.

Sljedeća četiri doku-dana, počevši od danas, obilježit će HTV-ovo prikazivanje četverodijelne serije “Probacije” koja istražuje efekte rehabilitacije počinitelja kaznenih djela i nastojanja naših probacijskih ureda da istima olakša povratak u zajednicu.

Serija je snimana krajem 2014. i početkom 2015. godine, u suradnji Hrvatske radiotelevizije s Ministarstvom pravosuđa i područnim probacijskim uredima u Puli, Požegi, Osijeku i Zagrebu. Redateljska palica (po dva nastavka svaki) povjerena je Igoru Bezinoviću i Đuri Gavranu, montaža Hrvoslavi Brkušić, scenarij Slobodanu Uzelcu, dok je Leon Rizmaul zasjeo na uredničko mjesto samog projekta.

Tri epizode u obliku kratkometražnih filmova naši su gledatelji već mogli vidjeti na hrvatskim festivalima. Radi se redom, po rasporedu prikazivanja, o Bezinovićevim “Verudi – filmu o Bojanu” / “Bojanu iz Pule” (2015.; večeras na Prvom oko 23 sata) i “Kratkom obiteljskom filmu” / “Marica iz Novih Perkovaca” te Gavranovom “4.7” / “Siniša iz Požege” (2015) koji je osvojio ovogodišnji Veliki pečat za najbolji film u Regionalnoj konkurenciji 12. ZagrebDoxa.

Jedini bunkerirani film iz realiziranog kvarteta, “Nasilnički gen” / “Kruno iz Zagreba” (2015), moći ćemo pogledati u četvrtak, 3. ožujka u 23 sata. Svi filmovi iz serijala bit će prikazani na Prvom programu HTV-a oko 23 sata.

“‘Probacije’ su već polučile značajan uspjeh na filmskim festivalima. Ipak, serija je snimljena za televiziju i smatram da je odlično što će se emitirati dan za danom. Teške su to i opore priče o hrvatskoj realnosti, zato je i kasniji termin njihova prikazivanja – u 23 sata – potpuno primjeren.

“Nadam se da će se iz naših priča vidjeti s kakvim se izazovima susreću svi koji sudjeluju u probacijskome postupku i da će nakon ‘Probacija’ gledatelji imati na umu da ljudima koji su posrnuli pravosudni sustav nudi drugu šansu”, prenosi HRT izjavu Leona Rizmaula.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Al Jazeera Balkans: Filmovi o koronavirusu i jugoslavenskoj cenzuri

Na ovotjednom programu Al Jazeere Balkans između ostalog su filmovi o koronavirusu i jugoslavenskoj cenzuri.

Diplomirala prva generacija polaznika Nove škole dokumentarnog filma

Riječki Filmaktiv uspješno je završio prvu godinu održavanja pilot-projekta Nova škola dokumentarnog filma.

36. Nagrade za dokumentarni film IDA: “Crip Camp” najbolji dokumentarac, Garrett Bradley naj-redatelj

Na 36. Nagradama za dokumentarni film "Crip Camp" je proglašen najboljim dokumentarcem, Garret Bradley redateljem.

Al Jazeera Balkans: Filmovi o koronavirusu u američkim tvornicama, radikaliziranim mladim Mađarima te posljednji nastavak serijala “Black France”

Al Jazeera Balkans ovog tjedna prikazuje filmove o koronavirusu, radikaliziranim mladim Mađarima te posljednji nastavak serijala "Black France".

Dva hrvatska dokumentarca u natjecateljskom programu 32. Filmskog festivala u Trstu

Dva hrvatska dokumentarca prikazat će se u natjecateljskom programu 32. Filmskog festivala u Trstu.

Top 10: Najbolji hrvatski dokumentarni filmovi 2020. godine

Ovo su najbolji hrvatski dokumentarni filmovi 2020. godine po izboru Hrvoja Krstičevića, glavnog urednika portala Dokumentarni.net.

“Once the Dust Settles” – Selfie na poprištu katastrofe

Johna Appela kroz film "Once the Dust Settles" vode empatija i dobrodušnost, uz razumijevanje nemoći da se promijeni ono što se dogodilo.

Otvorene prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”

Otvorene su prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”.

Al Jazeera Balkans: Drugi nastavci filmova “Generacija ’68” i “Nedjelja 13.” te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana

Ovotjedni program AJB-a donosi druge nastavke filmova "Generacija '68" i "Nedjelja 13." te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana.

Top 10: Najbolji dokumentarni filmovi 2020. godine

Marko Stojiljković donosi svoju listu najboljih dokumentarnih filmova 2020. godine.