Početna Najave "Smrt radnika" i "ABC Shock" u Klubu Pulske filmske tvornice

“Smrt radnika” i “ABC Shock” u Klubu Pulske filmske tvornice

-

Do kojih su ekstrema radnici spremni otići kako bi zaradili za život prikazao je austrijski redatelj Michael Glawogger u nagrađivanom dokumentarcu “Smrt radnika” / “Workingman’s Death” (2005), koji će u sklopu programa Lenićeva lista biti prikazan u Klubu Pulske filmske tvornice ovoga četvrtka, 17. prosinca, s početkom u 19 sati. Večer će moderirati filmski kritičar i redatelj Elvis Lenić, a ulaz na program je slobodan.

Film je podijeljen u šest poglavlja (Heroji, Duhovi, Lavovi, Braća, Budućnost i Epilog), s time da prvih pet oslikava opasne uvjete zaposlenika na rizičnim poslovima diljem svijeta – ukrajinske rudare, indonezijske kopače sumpora, nigerijske mesare, pakistanske varioce i radnike u kineskoj željezari. S druge strane, šesto poglavlje pruža kontrastne scene mladih u nekadašnjem njemačkom industrijskom kompleksu pretvorenom u zabavni park.

“Smrt radnika” hrvatsku je premijeru doživio 2013. godine na 10. Zagreb Film Festivalu, a prošle godine preminuli Glawogger (kod nas poznat po izvrsnoj “Slavi kurvi” / “Whores’ Glory”; 2011.) za isti je film nagrađen brojnim festivalskim nagradama od kojih se ističu one na DOK Leipzigu, CPH:DOX-u, i London Film Festivalu.

Pulska premijera + filmski tulum

Posljednji ovogodišnji program Klubodroma bit će održan ove subote, 19. prosinca, kada će u 20 sati biti održana pulska premijera kratkometražnog dokumentarca “ABC Shock” Senada Sijarića u produkciji Pulske filmske tvornice. Gost večeri bit će autor, a ulaz je također slobodan.

U svom prvijencu Sijarić prati neobični bend – čiji su članovi Kićo (45), Jan (18), Noel (15) i Kaja (15) – tijekom kratke turneje po Istri, Sloveniji i Švicarskoj. Tijekom polusatnog filma upoznajemo se s ekipom i njihovim životnim stavovima, a uz to doznajemo kako su prevladali međugeneracijski jaz. Nakon projekcije, ističu organizatori, slijedi filmski tulum uz druženje i zakusku.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Case study “Jedne od nas”: Zahvatiti šire od filmske slike

Na ovogodišnjem ZagrebDoxu održan je i case study dokumentarnog filma "Jedne od nas" (2020) hrvatskog redatelja Đure Gavrana.

Hrvatski filmovi na Doclisboi, Jihlavi i Viennaleu

U razmaku od nekoliko dana počinju 18. Međunarodni festival dokumentarnog filma Doclisboa te 24. Međunarodni festival dokumentarnog filma u Jihlavi.

16. ZagrebDox: Hrvatski filmovi – Svijetao ogranak tmurne godine

Dokumentarni.net donosi detaljan osvrt na hrvatske dokumentarne filmove sa 16, odnosno posebnog izdanja ZagrebDoxa.

Proglašeni pobjednici 5. Revije studentskog filma

U glavnom gradu Hrvatske u MM centru SC-a u Zagrebu proteklog je vikenda održano peto izdanje Revije studentskog filma.

Sunčica Ana Veldić: “Cilj radionice filmskog dokumentarizma je pomoći polaznicima osvijestiti samokritičnost u svakoj fazi nastanka filma”

Kinoklub Zagreb uskoro pokreće radionicu Filmski dokumentarizam koju će voditi redateljica Sunčica Ana Veldić i Zorko Sirotić.

Ivan Ramljak: “Susreti i snimanja s protagonistima ‘O jednoj mladosti’ bili su poput malih psihoterapija”

Prije večerašnje kino premijere u zagrebačkom SC-u, Ivan Ramljak govori o svojem najnovijem dokumentarcu, "O jednoj mladosti" (ADU, 2020).

“A Dog Called Money” – Slabašan film o slabašnom albumu

"A Dog Called Money" (2019) Seamusa Murphyja prati nastajanje albuma "The Hope Six Demolition Project" britanske glazbenice PJ Harvey.

U hrvatska kina dolaze “Jedriličarke s broda Maiden”

U hrvatskim kinima od 21. listopada počinje prikazivanje dokumentarnog filma "Jedriličarke s broda Maiden" (2018) redatelja Alexa Holmesa.

U Osijeku sutra počinje 5. Filmska RUNDA

U Osijeku će se sutra i prekosutra (petak i subota, 16. i 17. 10.) u kinu Urania, održati 5. Filmska RUNDA, revija hrvatskog kratkog filma.

“Desert One” – Operacija osuđena na propast

"Desert One" Barbare Kopple na učinkovit i povremeno dirljiv način govori o operaciji koja je vjerojatno od samog početka bila osuđena na propast.