PočetnaNajave"Smrt radnika" i "ABC Shock" u Klubu Pulske filmske tvornice

“Smrt radnika” i “ABC Shock” u Klubu Pulske filmske tvornice

|

Do kojih su ekstrema radnici spremni otići kako bi zaradili za život prikazao je austrijski redatelj Michael Glawogger u nagrađivanom dokumentarcu “Smrt radnika” / “Workingman’s Death” (2005), koji će u sklopu programa Lenićeva lista biti prikazan u Klubu Pulske filmske tvornice ovoga četvrtka, 17. prosinca, s početkom u 19 sati. Večer će moderirati filmski kritičar i redatelj Elvis Lenić, a ulaz na program je slobodan.

Film je podijeljen u šest poglavlja (Heroji, Duhovi, Lavovi, Braća, Budućnost i Epilog), s time da prvih pet oslikava opasne uvjete zaposlenika na rizičnim poslovima diljem svijeta – ukrajinske rudare, indonezijske kopače sumpora, nigerijske mesare, pakistanske varioce i radnike u kineskoj željezari. S druge strane, šesto poglavlje pruža kontrastne scene mladih u nekadašnjem njemačkom industrijskom kompleksu pretvorenom u zabavni park.

“Smrt radnika” hrvatsku je premijeru doživio 2013. godine na 10. Zagreb Film Festivalu, a prošle godine preminuli Glawogger (kod nas poznat po izvrsnoj “Slavi kurvi” / “Whores’ Glory”; 2011.) za isti je film nagrađen brojnim festivalskim nagradama od kojih se ističu one na DOK Leipzigu, CPH:DOX-u, i London Film Festivalu.

Pulska premijera + filmski tulum

Posljednji ovogodišnji program Klubodroma bit će održan ove subote, 19. prosinca, kada će u 20 sati biti održana pulska premijera kratkometražnog dokumentarca “ABC Shock” Senada Sijarića u produkciji Pulske filmske tvornice. Gost večeri bit će autor, a ulaz je također slobodan.

U svom prvijencu Sijarić prati neobični bend – čiji su članovi Kićo (45), Jan (18), Noel (15) i Kaja (15) – tijekom kratke turneje po Istri, Sloveniji i Švicarskoj. Tijekom polusatnog filma upoznajemo se s ekipom i njihovim životnim stavovima, a uz to doznajemo kako su prevladali međugeneracijski jaz. Nakon projekcije, ističu organizatori, slijedi filmski tulum uz druženje i zakusku.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Goran Dević: “Kad su vidjeli da politička elita dolazi preko reda, ljudi su zaključili da cijepljenje nije loše”

Jedan od najvećih hrvatskih živućih dokumentarista, Goran Dević govori o svom najnovijem dokumentarcu, "Paviljon 6" (2024).

Art-kino: “Tijelo” Petre Seliškar i retrospektiva Wernera Herzoga

Na repertoar riječkog Art-kina dolazi dokumentarni film "Tijelo" Petre Seliškar i velika retrospektiva Wernera Herzoga.

Ivanu Ramljaku ovogodišnja Nagrada “Vladimir Nazor” za najbolji film

Ovogodišnja Nagrada "Vladimir Nazor" za najbolji film, pripala je Ivanu Ramljaku za njegov dokumentarac "El Shatt - Nacrt za utopiju".

Petra Seliškar: “‘Tijelo’ je dokaz kako nastaviti živjeti i voljeti život”

Redateljica Petra Seliškar i glavna protagonistica Urška Ristić, za naš su portal pričali o dokumentarnom filmu "Tijelo" (2023).

Uskoro se održava 17. Gledalište Kinokluba Zagreb

Sedamnaesto po redu Gledalište Kinokluba Zagreb, održavat će se od 29. svibnja do 1. lipnja u kinu Kinoteka.

Opatijska projekcija dokumentarca “Funne: Djevojke koje sanjaju more”

U sklopu programa "Liburnia uplovljava", u Opatiji će se prikazati dokumentarac "Funne: Djevojke koje sanjaju more" (2016) Katije Bernardi.

Nagrada hrvatskom projektu na 39. DOK.fest Münchenu

Projekt hrvatskog dokumentarnog filma "Kuće na pijesku" redatelja Vida Begića osvojio je industrijsku nagradu na 39. DOK.fest Münchenu.

Pobjednik CPH:DOX-a predvodi dokumentarnu konkurenciju 17. Subversive Film Festivala

Od 20. do 26. svibnja u kinu Kinoteka i Dokukinu KIC održat će se 17. izdanje Subversive Film Festivala, uz lijep broj dokumentarnih filmova.

Projekcija “Tijela” Petre Seliškar uz razgovor s autoricom i glavnom protagonisticom

U zagrebačkom Dokukinu KIC sutra će se održati projekcija filma "Tijelo" Petre Seliškar uz razgovor s autoricom i glavnom protagonisticom.

Svjetska premijera “Paviljona 6” Gorana Devića na 31. Sheffield DocFestu

Hrvatski dokumentarist Goran Dević svoj će najnoviji dokumentarni film "Paviljon 6" (2024) najprije predstaviti na 31. Sheffield DocFestu.