PočetnaNajaveNagrađeni s 47. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva u Klubu Pulske filmske tvornice

Nagrađeni s 47. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva u Klubu Pulske filmske tvornice

|

Naslovna fotografija: Kadar iz dokumentarnog filma “Hrvatska djevica”

Klub Pulske filmske tvornice večeras će, s početkom u 19 sati, ugostiti 47. Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva, završnu godišnju priredbu neprofesijskog filmskog stvaralaštva u Hrvatskoj koja se ove godine održala u Karlovcu.

Na Reviju je ove godine bilo prijavljeno 150 filmova, od kojih je 25 ušlo u službenu konkurenciju. Najviše razloga za slavlje imali su upravo autori – dokumentarnih filmova.

Prvo mjesto osvojili su dokumentarci “Višak popušim sam” (Kinoklub Zagreb, 2015.) Zorka Sirotića  o poveznicama novinara u kulturi i švercera duhana; “Hrvatska djevica” (Kinoklub Zagreb, 2015.) Sunčice Ane Veldić , u kojemu se obrađuju prva i ina seksualna iskustva; i “201410KU” (2014) samostalnog autora Vjekoslava Gašparovića o tradicionalnim životnim vrijednostima i vezanosti za zemlju. Pulska publika moći će svjedočiti svim spomenutim dokumentarcima.

Do nagradnog pijedestala došla su i dva igrana filmova – “Milevin potiljak” Nikice Zdunić (Akademija dramske umjetnosti), koji govori o samoći, smrzavanju i o smrti te “Streljana” Lane Zaninović i Filipa Mojzeša (Akademija dramske umjetnosti) o složenim odnosima u osnovnoj školi i glavi jednog od učenika. Nagradu publike pak osvojio je dokumentarac “Communicatio” Marka Modrića (Kinoklub Zagreb) o suživotu gluhonijemog studenta i australskog glazbenika na festivalu u Pazinu.

U KPFT-u će biti prikazana većina nagrađenih kratkometražnih filmova, a uz to bit će održano već tradicionalno klupsko žiriranje koje će gledateljima omogućiti da izaberu svoje favorite. Moderatorica večeri bit će Ivana-Nataša Turković, a ulaz na program ostvaren u suradnji s Hrvatskim filmskim savezom je slobodan.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

5. Nagrada Dokumetar: “Valerija” Sare Jurinčić najbolji hrvatski dokumentarac 2023. godine

"Valerija" Sare Jurinčić osvojila je Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2023. godine.

“Buena Vista Social Club” – Druga prilika za vječnost

U četvrtom nastavku "Rockdocsa" pišemo o dokumentarcu "Buena Vista Social Club" (1999) Wima Wendersa.

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.