PočetnaNajaveNagrađeni s 47. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva u Klubu Pulske filmske tvornice

Nagrađeni s 47. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva u Klubu Pulske filmske tvornice

-

Naslovna fotografija: Kadar iz dokumentarnog filma “Hrvatska djevica”

Klub Pulske filmske tvornice večeras će, s početkom u 19 sati, ugostiti 47. Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva, završnu godišnju priredbu neprofesijskog filmskog stvaralaštva u Hrvatskoj koja se ove godine održala u Karlovcu.

Na Reviju je ove godine bilo prijavljeno 150 filmova, od kojih je 25 ušlo u službenu konkurenciju. Najviše razloga za slavlje imali su upravo autori – dokumentarnih filmova.

Prvo mjesto osvojili su dokumentarci “Višak popušim sam” (Kinoklub Zagreb, 2015.) Zorka Sirotića  o poveznicama novinara u kulturi i švercera duhana; “Hrvatska djevica” (Kinoklub Zagreb, 2015.) Sunčice Ane Veldić , u kojemu se obrađuju prva i ina seksualna iskustva; i “201410KU” (2014) samostalnog autora Vjekoslava Gašparovića o tradicionalnim životnim vrijednostima i vezanosti za zemlju. Pulska publika moći će svjedočiti svim spomenutim dokumentarcima.

Do nagradnog pijedestala došla su i dva igrana filmova – “Milevin potiljak” Nikice Zdunić (Akademija dramske umjetnosti), koji govori o samoći, smrzavanju i o smrti te “Streljana” Lane Zaninović i Filipa Mojzeša (Akademija dramske umjetnosti) o složenim odnosima u osnovnoj školi i glavi jednog od učenika. Nagradu publike pak osvojio je dokumentarac “Communicatio” Marka Modrića (Kinoklub Zagreb) o suživotu gluhonijemog studenta i australskog glazbenika na festivalu u Pazinu.

U KPFT-u će biti prikazana većina nagrađenih kratkometražnih filmova, a uz to bit će održano već tradicionalno klupsko žiriranje koje će gledateljima omogućiti da izaberu svoje favorite. Moderatorica večeri bit će Ivana-Nataša Turković, a ulaz na program ostvaren u suradnji s Hrvatskim filmskim savezom je slobodan.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

21. Human Rights Film Festival: “Čovjek u crnom” – Čujna crnina

Wang Xilinov život kroz film "Čovjek u crnom" (2023) Wang Binga izražen je kao još jedan stavak u životu ovog kompozitora.

21. Human Rights Film Festival: “Projekt” – Odmatanje slojeva zbilje

"Projekt" (2023) Dane Komljena jezgru ima u prenamijenjenom trgovačkom kompleksu u nigerijskom Lagosu.

21. Human Rights Film Festival: “Draga Fiona” – U potrazi za idealnim gledateljem

Film "Draga Fiona" / "Dearest Fiona" (2023) redateljice Fione Tan mogao bi poslužiti kao eskperiment potrage za idealnim gledateljem.

Znanstveni skup “Filmologija, kritika, umjetnost” povodom osamdesetog rođendana Hrvoja Turkovića

Povodom osamdesetog rođendana Hrvoja Turkovića, u Zagrebu će se od 9. do 10. prosinca održavati znanstveni skup "Filmologija, kritika, umjetnost".

21. Human Rights Film Festival: “Gdje su nestali svi osmijesi?” – Izvana gladac, iznutra jadac

Na ovogodišnjem HRFF-u prikazat će se i film "Gdje su nestali svi osmijesi?" / "Where Have All the Smiles Gone" (2023) Anje Strelec.

Klasici svjetske dokumentaristike, 3. sezona

“Darwinova noćna mora” – Predatorske ribe i oružje u kolijevci čovječanstva

Posljednji esej treće sezone "Klasika" rezerviran je za dokumentarni film "Darwinova noćna mora" (2004) Huberta Saupera.

“Mali Dieter želi letjeti” – Ekstatično do neba

"Mali Dieter želi letjeti" (1997) spada među najpoznatija dokumentaristička djela velikog njemačkog redatelja Wernera Herzoga.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

“Crumb” – Umjetnost kao jedini izbor

Dokumentarac "Crumb" (1994) Terryja Zwigoffa o strip-umjetniku Robertu Crumbu, spada među najistaknutije primjerke doku-biografskog žanra.

“Shermanov marš” – Generali i ljubavnici

Treću sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo s dokumentarcem "Shermanov marš" / "Sherman's March" (1985) Rossa McElweeja.

Dokultura, 3. sezona

Snaga je u detalju

Posljednji esej treće sezone "Dokulture" donosi tekst o hrvatskim filmskim vaninstitucionalnim programima.

Fiksiranje na margini

Shvatimo li film kao neizostavni dio kulture i umjetničkog stvaralaštva, obrazovni je sustav prva točka stjecanja šireg filmskog znanja.

Steći filmsku kulturu – od apstrakcije prema konzumerizmu

Prvi esej treće sezone "Dokulture" bavi se (ne)dostupnošću filmova široj publici, naročito iz kuta dokumentarnog roda.