Početna Najave Nagrađeni s 47. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva u Klubu Pulske filmske tvornice

Nagrađeni s 47. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva u Klubu Pulske filmske tvornice

-

Naslovna fotografija: Kadar iz dokumentarnog filma “Hrvatska djevica”

Klub Pulske filmske tvornice večeras će, s početkom u 19 sati, ugostiti 47. Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva, završnu godišnju priredbu neprofesijskog filmskog stvaralaštva u Hrvatskoj koja se ove godine održala u Karlovcu.

Na Reviju je ove godine bilo prijavljeno 150 filmova, od kojih je 25 ušlo u službenu konkurenciju. Najviše razloga za slavlje imali su upravo autori – dokumentarnih filmova.

Prvo mjesto osvojili su dokumentarci “Višak popušim sam” (Kinoklub Zagreb, 2015.) Zorka Sirotića  o poveznicama novinara u kulturi i švercera duhana; “Hrvatska djevica” (Kinoklub Zagreb, 2015.) Sunčice Ane Veldić , u kojemu se obrađuju prva i ina seksualna iskustva; i “201410KU” (2014) samostalnog autora Vjekoslava Gašparovića o tradicionalnim životnim vrijednostima i vezanosti za zemlju. Pulska publika moći će svjedočiti svim spomenutim dokumentarcima.

Do nagradnog pijedestala došla su i dva igrana filmova – “Milevin potiljak” Nikice Zdunić (Akademija dramske umjetnosti), koji govori o samoći, smrzavanju i o smrti te “Streljana” Lane Zaninović i Filipa Mojzeša (Akademija dramske umjetnosti) o složenim odnosima u osnovnoj školi i glavi jednog od učenika. Nagradu publike pak osvojio je dokumentarac “Communicatio” Marka Modrića (Kinoklub Zagreb) o suživotu gluhonijemog studenta i australskog glazbenika na festivalu u Pazinu.

U KPFT-u će biti prikazana većina nagrađenih kratkometražnih filmova, a uz to bit će održano već tradicionalno klupsko žiriranje koje će gledateljima omogućiti da izaberu svoje favorite. Moderatorica večeri bit će Ivana-Nataša Turković, a ulaz na program ostvaren u suradnji s Hrvatskim filmskim savezom je slobodan.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

33. IDFA: “Radiograph of a Family” najbolji dugometražni dokumentarac, Vitalij Manski naj-redatelj

Obznanjeni su pobjednici najveće svjetskog doku-festivala, 33. IDFA-e, a najboljim dugometražnim dokumentarcem proglašen je "Radiograph of a Family".

Dina Pokrajac: “Navikli smo Subversive organizirati u prekarnim uvjetima”

Direktorica i jedna od selektorica programa Dina Pokrajac, za naš portal najavljuje 13. Subversive Film Festival.

Morana Ikić Komljenović: “Većina hrvatskih dokumentarnih filmova ostaje nevidljiva široj publici”

Morana Ikić Komljenović za Dokumentarni.net najavljuje drugu po redu radionicu "Distribuiraj to!" koja će se održati od 14. do 18. prosinca.

U Sisku ovog vikenda započinje 15. Revija dokumentarnog filma Fibula

U Sisku ovog vikenda započinje 15. Revija dokumentarnog filma Fibula (27. - 28.11.).

Pobjednici Berlinalea i Sundancea na 13. Subversive Film Festivalu

U sklopu 13. Subversive Festivala održat će se i 13. Subversive Film Festival (28.11. - 7.12.) u zagrebačkim kinima Kinoteka i Dokukino KIC te "online".

“Hall of Fame”: “Priča o vjetru”

Filmsko-diskurzivni program "Hall of Fame" u četvrtak, 26. studenoga u 19 sati, donosi dokumentarni esej "Priča o vjetru" (1986).

11. DOC NYC: Viewfinders konkurencija dokumentarcu “Landfall”, režijska nagrada Garretu Bradleyju za “Time”

Od 11. do 19. studenoga održavalo se jedanaesto izdanje DOC NYC-a, najvećeg američkog festivala dokumentarnog filma

Al Jazeera Balkans: Dokumentarci o modernom ropstvu, Donaldu Trumpu i Đorđu Balaševiću

Na programu Al Jazeera Balkans ovog će se tjedna između ostalih prikazati dokumentarci o modernom ropstvu, Donaldu Trumpu i Đorđu Balaševiću.

Niz recentnih zapaženih dokumentaraca na 13. Subversive Film Festivalu

Trinaesto izdanje Subversive Festivala održat će se od 28. studenog do 15. prosinca na nekoliko zagrebačkih lokacija te "online".

Objavljen program 18. Human Rights Film Festivala

Osamnaesto izdanje Human Rights Film Festivala (HRFF) održat će se u potpunosti "online" od 6. do 13. prosinca ove godine.