PočetnaVijestiOtvoreno riječko Mini Art-kino

Otvoreno riječko Mini Art-kino

-

Foto: Mini Art-kino

U Rijeci je u ponedjeljak, 7. prosinca, svečano otvoreno Mini Art-kino, novo tamošnje filmsko okupljalište. Na otvorenju su se brojnoj publici obratili gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, arhitektonski dvojac Antun Sevšek i Damir Gamulin te ravnateljica Art-kina, Slobodanka Mišković.

Otvoreno pod motom “Bez praga i pardona”, Mini Art-kino će donositi hrabre filmove, istaknula je Mišković te naglasila kako do novog prostora ustanova Art-kino nije krenula ishitreno, već kroz osluškivanje potrebe publike za dodatnim filmskim prostorom i sadržajem.

Za razliku od klasičnog kina, filmskog prostora Art-kina Croatia do kojeg se dolazi svečanim prolaskom kroz atrij i hodnik – u Mini Art-kino se stiže neposredno, direktno s ulice bez ograničavajućeg praga. Mini Art-kino, aludirajući i samim imenom na značajno manji broj mjesta (24), postaje intimnijim prostorom koji potiče komunikaciju.

Programska će koncepcija Mini Art-kina, napominje se u priopćenju, biti vođena beskompromisnom selekcijom filmova i dodatnog programa koji će se odvijati u obliku Tribina na tribinama (TNT), održavanja radionica za najmlađe te edukativnih programa.

Antun Sevšek i Damir Gamulin istaknuli su da je novo Mini Art-kino svojevrsno kino u izlogu koje se ne skriva od ulice već je, smještajem projekcijskog platna, orijentirano prema njoj, nudi se i poziva, kako u sam prostor tako i u izvorno Art-kino.

Gradonačelnik Vojko Obersnel je pak napomenuo kako je Art-kino opravdalo sva očekivanja te je pohvalio ravnateljicu i tim Art-kina za inovativnost. Nakon otvorenja prikazana su dva nagrađivana kratka hrvatska filma – “Zvjerka” (2015) Daine O. Pusić i “Piknik” (2015) Jure Pavlovića.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Mate” – Antikapitalistički manifest iz Dalmatinske zagore

"Mate" (Samostalna produkcija, 2023.) splitskog autora Ivana Efendića jedan je od najdojmljivijih domaćih doku-kratkiša u recentnom razdoblju.

“Sjeveroistočni vjetrovi” – Staljin, još uvijek među Gruzijcima

"Sjeveroistočni vjetrovi" su film istančana ritma, smjene kadrova koja jednako zadržava pozornost na detaljima, kao što ih kontekstualizira.

[VIDEO] Domenico Centrone: “Moramo ‘vratiti’ film mjestu na kojem je snimljen”

Od 19. do 23. veljače u Zagrebu se održavala napredna radionica snimanja za mlade, koju je vodio talijanski edukator Domenico Centrone.

“Dolazak proljeća u Buču” i “Sarajevo Safari” na programu Al Jazeere Balkans

Na ovotjedni program Al Jazeere Balkans stižu dokumentarni filmovi "Dolazak proljeća u Buču" i "Sarajevo Safari".

“Beyond Utopia” – Vibrantno svjedočanstvo

"Beyond Utopia" uvjerljivo i potresno iznosi upečatljive sudbine, pripovijesti i prisjećanja nekolicine izbjeglih Sjevernokorejaca.

[VIDEO] Nikoloz Bežanišvili: “Staljin nije popularan u Gruziji jer naša zemlja ide prema EU i NATO-u”

Gruzijski redatelj Nikoloz Bežanišvili za naš portal govori o svom filmu "Sjeveroistični vjetrovi" (2022).

Ivan Efendić: “Moj glavni protagonist Mate Lasić ima potpuno drugačiji pristup umjetnosti i životu”

Debitantski redatelj Ivan Efendić za Dokumentarni.net govori o svom dokumentarcu "Mate" (Samostalna produkcija, 2023.).

Otvorene prijave za KKZ-ovu radionicu “U dijalogu sa Agnès”

Otvorene su prijave za naprednu KKZ-ovu filmsku radionicu "U dijalogu sa Agnès" voditeljice Ive Gavrilović.

Otvorene prijave za 11. STIFF

STIFF – Međunarodni studentski filmski festival poziva autore da prijave svoje filmove na jedanaesto izdanje festivala.

Hrvatska koprodukcija u industrijskom dijelu 26. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Solunu

Hrvatska koprodukcija "Sakupljač snova" ušla je u industrijski dio 26. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Solunu.