PočetnaVijestiSTUDOKU: Prva večer dokumentaraca novinara TVS-a i studenata FPZ-a

STUDOKU: Prva večer dokumentaraca novinara TVS-a i studenata FPZ-a

-

U organizaciji Televizije Student i Fakulteta političkih znanosti, 3. prosinca 2015. godine u A dvorani FPZ-a održana je večer njihovih najuspješnijih dokumentarnih ostvarenja u 2015. godini, pod nazivom STUDOKU. Autori filmova bili su isključivo studenti Fakulteta političkih znanosti i novinari Televizije Student, dok su u programu podijeljenom u dva dijela prikazana ukupno tri dokumentarca.

“Petite Ballerine” (22 minute) govori o Ledi, 16-godišnjoj djevojci čiji je san postati primabalerinom. Nakon završene Srednje baletne škole u Zagrebu, Leda je primljena na Akademiju klasičnog baleta u Stuttgartu gdje nastavlja svoje baletno obrazovanje. Autori filma su Matej Đuzel, Ivan Granić i Renata Šimić.

Katarina Škaro snimila je dvadesetominutni film po imenu “Feniks”. Radnja prati Miljenka Pinterića, vitalnog 90-godišnjaka koji za sebe voli reći da je najstariji plesač stepa na svijetu. Povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, u četvrtak se održala i svečana projekcija filma “Mijenjamo realnost” studentica novinarstva Anje Stanko, Matine Tenžere i Marije Žužak.

Pedesetominutni dokumentarac govori o borbi i studiranju troje mladih s invaliditetom, a ove je godine ovjenčan i Rektorovom nagradom. Sve projekcije održane su pred ispunjenom dvoranom, a domaćine su, osim obitelji, prijatelja i kolega, dolaskom počastili i profesori, dekani te predstavnici Rektorata i Grada Zagreba.

Večer su pak, pod mentorstvom Tene Perišin i Igora Mirkovića, organizirale Dina Cvek i Lana Bene, a vođenje samog programa bilo je prepušteno Emi Starčić i Ivanu Fedoru. Za sve ostalo, uključujući i domjenak, zaslužna je bila asistencija grupe studenata iz podruma Televizije Student.

Ovo je prvi sličan događaj nastao pod organizacijskom palicom Televizije Student, a ideja je, kažu organizatori, da STUDOKU zaživi i u budućnosti kako bi studenti i novinari TVS-a mogli svake godine predstavljati svoje najuspješnije dokumentarne radove.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Rekordan broj hrvatskih dokumentaraca na 20. ZagrebDoxu

U zagrebačkom WOW baru danas je predstavljen program jubilarnog, 20. ZagrebDoxa.

“The Flats” Alessandre Celesije najbolji film 21. CPH:DOX-a

"The Flats" (2024) talijanske autorice Alessandre Celesije proglašen je najboljim filmom 21. CPH:DOX-a.

Filmovi po izboru članova HDFK-a na jubilarnom ZagrebDoxu

U sklopu 20. ZagrebDoxa prikazat će se filmovi po izboru članova HDFK-a, uz pomoć direktora festivala, Nenada Puhovskog.

Otvorene prijave za 25. Mediteran Film Festival

Otvorene su prijave za 25. Mediteran Film Festival, koji će ove godine biti održan od 8. do 12. listopada u Širokom Brijegu.

“Ljubav na prvu dijagnozu ili ‘Let iznad grličjeg gnijezda'” – U vrućici ekspresije

"Ljubav na prvu dijagnozu ili Let iznad grličjeg gnijezda" (2023.) Bartul Marušić izrađuje umalo opipljivima žarom i predanošću...

Otvorene prijave za 4. Novu školu dokumentarnog filma

Otvorene su prijave za 4. Novu školu dokumentarnog filma udruge Filmaktiv.

Hrvatski projekt na Hot Docs Forumu

Hrvatski projekt "Autumn of the Patriarch" ruske autorice Ane Bogolubove, ušao je u industrijski dio festivala Hot Docs.

Dokukino KIC: Tjedan posvećen mentalnom zdravlju

U zagrebačkom Dokukinu KIC ovaj će tjedan biti posvećen filmovima koji imaju veze s mentalnim zdravljem.

20. ZagrebDox: Pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva…

Na ovogodišnji, 20. ZagrebDox (14.4. - 21.4.) dolaze pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva...

U Art-kinu predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma

U riječkom Art-kinu u utorak će biti organizirano predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma.