PočetnaVijestiSTUDOKU: Prva večer dokumentaraca novinara TVS-a i studenata FPZ-a

STUDOKU: Prva večer dokumentaraca novinara TVS-a i studenata FPZ-a

|

U organizaciji Televizije Student i Fakulteta političkih znanosti, 3. prosinca 2015. godine u A dvorani FPZ-a održana je večer njihovih najuspješnijih dokumentarnih ostvarenja u 2015. godini, pod nazivom STUDOKU. Autori filmova bili su isključivo studenti Fakulteta političkih znanosti i novinari Televizije Student, dok su u programu podijeljenom u dva dijela prikazana ukupno tri dokumentarca.

“Petite Ballerine” (22 minute) govori o Ledi, 16-godišnjoj djevojci čiji je san postati primabalerinom. Nakon završene Srednje baletne škole u Zagrebu, Leda je primljena na Akademiju klasičnog baleta u Stuttgartu gdje nastavlja svoje baletno obrazovanje. Autori filma su Matej Đuzel, Ivan Granić i Renata Šimić.

Katarina Škaro snimila je dvadesetominutni film po imenu “Feniks”. Radnja prati Miljenka Pinterića, vitalnog 90-godišnjaka koji za sebe voli reći da je najstariji plesač stepa na svijetu. Povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, u četvrtak se održala i svečana projekcija filma “Mijenjamo realnost” studentica novinarstva Anje Stanko, Matine Tenžere i Marije Žužak.

Pedesetominutni dokumentarac govori o borbi i studiranju troje mladih s invaliditetom, a ove je godine ovjenčan i Rektorovom nagradom. Sve projekcije održane su pred ispunjenom dvoranom, a domaćine su, osim obitelji, prijatelja i kolega, dolaskom počastili i profesori, dekani te predstavnici Rektorata i Grada Zagreba.

Večer su pak, pod mentorstvom Tene Perišin i Igora Mirkovića, organizirale Dina Cvek i Lana Bene, a vođenje samog programa bilo je prepušteno Emi Starčić i Ivanu Fedoru. Za sve ostalo, uključujući i domjenak, zaslužna je bila asistencija grupe studenata iz podruma Televizije Student.

Ovo je prvi sličan događaj nastao pod organizacijskom palicom Televizije Student, a ideja je, kažu organizatori, da STUDOKU zaživi i u budućnosti kako bi studenti i novinari TVS-a mogli svake godine predstavljati svoje najuspješnije dokumentarne radove.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

17. Subversive Film Festival: “Zemlja za nas” – Bez motike nema kruha

"Zemlja za nas", cjelovečernji prvenac Karle Crnčević, otpočinje razmjerno tajanstveno, sugerirajući ulazak u kakav svijet misterija...

“Crna kutija: Dnevnici” Shiori Ito najbolji dokumentarni film 17. Subversive Film Festivala

Svečanom dodjelom nagrada "Wild Dreamer Dragan Rubeša", u subotu je završeno sedamnaesto izdanje Subversive Film Festivala.

17. Subversive Film Festival: “Soundtrack za državni udar” – (De)džezifikacija Konga

"Soundtrack za državni udar" (2024) je impresivan film koji se može uvrstiti među najviša dostignuća svetske dokumentaristike tekuće dekade.

Zlatna palma za film “Čovjek koji nije mogao šutjeti” Nebojše Slijepčevića!

Igrani film "Čovjek koji nije mogao šutjeti" Nebojše Slijepčevića osvojio je Zlatnu palmu za najbolji kratkometražni film 77. Cannesa!

17. Subversive Film Festival: “Moj ukradeni planet” – Nakon revolucije

"Moj ukradeni planet" sjetan je film, natopljen s mnogo gorčine, jer je autorica u svojoj domovini Iranu provela više od četrdeset godina.

17. Subversive Film Festival: “Stanari” – Tri sprovoda i dva štrajka glađu

"Stanari" / "The Flats" (2024) Alessandre Celesije, usmjereni su na posljedice Nevolja (The Troubles / Na Trioblóidi), kako ih zovu u Irskoj.

Renata Poljak: “Imamo dokumentarna svjedočenja o ženama strašne snage”

Renata Poljak je na 20. ZagrebDoxu, u sklopu Regionalne konkurencije, predstavila svoj najnoviji film, "Šume šume" (2024).

Tri dana dokumentaraca na 18. Vox Feminae Festivalu

Tri dana filmskog programa 18. Vox Feminae Festivala donosi raznoliku selekciju filmova koji se bave temama rodne ravnopravnosti, seksualnosti i ženskog nasljeđa.

Niz hrvatskih dokumentaraca i projekata na 17. Beldocsu

Na ovogodišnjem, 17. Beldocsu (22. - 29. svibnja), bit će prikazan cijeli niz hrvatskih dokumentarnih filmova.

17. Subversive Film Festival: “Favoriten” – Gospođa Idiskut i njeno odeljenje

"Favoriten" (2024) austrijske autorke Ruth Beckermann, prati jedno odeljenje najveće osnovne škole u bečkoj četvrti Favoriten.