PočetnaVijesti28. IDFA: Posljednje dvije nagrade za filmove "Sonita" i "Boudewijn de Groot – Come Closer"

28. IDFA: Posljednje dvije nagrade za filmove “Sonita” i “Boudewijn de Groot – Come Closer”

|

Eto nama kraja i (kvantitativno) najvećeg svjetskog festivala dokumentarnog filma. Brojke su za 28. Međunarodni festival dokumentarnog filma u Amsterdamu – IDFA-u (18. – 29. studenog), na razini prošlogodišnjih; IDFA je privukla isti broj posjetitelja (255 tisuća) kao i 2014. godine, uz značajno povećanje industrijskg življa (3,271 gostiju naspram 2,986 2014. godine). Utržak od prodanih ulaznica, međutim, smanjen je s prošlogodišnjih 1,335.000 eura na 1,275.000 ove godine.

Vratimo se za kraj preostalim laureatima (sve pobjednike provjerite na sljedećoj poveznici) 19. IDFA-e, opravdano obznanjenim posljednjeg dana festivala. Radi se, dakako, o glasovima amsterdamske publike koji su revno brojani do samog izdisaja ovogodišnjeg izdanja.

Nagrada publike 28. IDFA-e (BankGiro Loterij IDFA Audience Award; prosječna ocjena 9,2) tako je završila u rukama iranske redateljice Rokhsareh Ghaem Maghami. Njen film “Sonita” govori o 18-godišnjoj Afganistanki Soniti Alizadeh koja neprijavljeno živi u Iranu, a čiji je san postati repericom.

Nizozemka Suzanne Raes došla je do Nagrade publike za najbolji glazbeni dokumentarni film (IDFA Music Audience Award), i to s filmom o tamošnjem kantautoru Boudewijnu de Grootu, “Boudewijn de Groot – Come Closer” (2015).


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.

“Stop Making Sense” – Veliko djelo, veliko odijelo

Vizuali iz "Stop Making Sense" Jonathana Demmea zauvijek će ostati urezani u kolektivnoj svijesti, kao prva asocijacija na Talking Heads.

“The War Game” – Ogledni primjerak pseudodokumentarnog filma

U prvom eseju "Dokumentiranje fikcije" bavimo se Oscarom nagrađenim filmom "The War Game" (1966) redatelja Petera Watkinsa.