PočetnaVijesti28. IDFA: Posljednje dvije nagrade za filmove "Sonita" i "Boudewijn de Groot...

28. IDFA: Posljednje dvije nagrade za filmove “Sonita” i “Boudewijn de Groot – Come Closer”

-

Eto nama kraja i (kvantitativno) najvećeg svjetskog festivala dokumentarnog filma. Brojke su za 28. Međunarodni festival dokumentarnog filma u Amsterdamu – IDFA-u (18. – 29. studenog), na razini prošlogodišnjih; IDFA je privukla isti broj posjetitelja (255 tisuća) kao i 2014. godine, uz značajno povećanje industrijskg življa (3,271 gostiju naspram 2,986 2014. godine). Utržak od prodanih ulaznica, međutim, smanjen je s prošlogodišnjih 1,335.000 eura na 1,275.000 ove godine.

Vratimo se za kraj preostalim laureatima (sve pobjednike provjerite na sljedećoj poveznici) 19. IDFA-e, opravdano obznanjenim posljednjeg dana festivala. Radi se, dakako, o glasovima amsterdamske publike koji su revno brojani do samog izdisaja ovogodišnjeg izdanja.

Nagrada publike 28. IDFA-e (BankGiro Loterij IDFA Audience Award; prosječna ocjena 9,2) tako je završila u rukama iranske redateljice Rokhsareh Ghaem Maghami. Njen film “Sonita” govori o 18-godišnjoj Afganistanki Soniti Alizadeh koja neprijavljeno živi u Iranu, a čiji je san postati repericom.

Nizozemka Suzanne Raes došla je do Nagrade publike za najbolji glazbeni dokumentarni film (IDFA Music Audience Award), i to s filmom o tamošnjem kantautoru Boudewijnu de Grootu, “Boudewijn de Groot – Come Closer” (2015).


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije