Početna Vijesti "God Bless the Child" na krovu 13. CPH:DOX-a

“God Bless the Child” na krovu 13. CPH:DOX-a

-

U Danskoj je u nedjelju, 15. studenog, okončan 13. Međunarodni festival dokumentarnog filma u Kopenhagenu CPH:DOX. Festivalski žiriji dodjeljivali su nagrade u četiri glavne kategorije (DOX:AWARD, F:ACT Award, NORDIC:DOX i NEW:VISION), dok su o preostala dva laureata odlučivali gledatelji (Nagrada publike / Politiken Audience Award) te Udruženje danskih filmskih redatelja i CPH:DOX (Nagrada za talentirane mlade autore / Reel Talent Award).

Dokumentarno-igrani hibrid “God Bless the Child” (2015) američkih redatelja Roberta Machoiana i Rodriga Ojede-Becka, došao je do najvećeg CPH:DOX-ovog priznanja osvojivši glavnu nagradu u međunarodnoj konkurenciji (DOX:AWARD). Autorski dvojac gledatelja odvodi na fikcijsku pozornicu kalifornijskog kućanstva kojeg napučuje prava obitelj sastavljena od petero nestašnih braće i sestara, starih između jedne i trinaest godina.

Indijka Hemal Trivedi i Kanađanin Mohammed Naqvi snimili su film o Crvenoj džamiji (Red Mosque), najekstremnijoj džihadističkoj školi u Pakistanu i njenom duhovnom vođi Abdulu Azizu Ghaziju. “Among The Believers” (2015) zaslužio je Nagradu F:ACT (F:ACT AWARD) za ostvarenja s primjesom istraživačkog novinarstva.

Nagradu za najbolji dokumentarac s nordijskih prostora (NORDIC:DOX) odnio je “Return of the Atom” / “Atomin paluu” (2015) finskog dvojca Jussi EerolaMika Taanila. Sniman preko deset godina, spomenuti film istražuje povijest zloglasne gradnje finske nuklearke na otoku Olkiluoto, prvom takvom projektu (2004.) odoborenom na tlu neke zapadne zemlje nakon černobilske katastrofe iz 1986. godine.

Filmovi koji eksperimentiraju na granici dokumentarnog i vlastite umjetničke vizije ulaze pod kapu programa NEW:VISION. Ovogodišnju nagradu u toj kategoriji podijelili su njemački mash up zbunjene sadašnjosti i nesigurne budućnosti, “Bending to Earth” (Rosa Barba, 2015.), te “The Digger” (2015), portret čovjeka i njegove opustjele praznije libanonskog autora Alija Cherrija.

Britanac David Sington zaslužio je najveće poštovanje danske publike (Politiken Audience Award) s dokumentarcem “The Fear of 13” (2015) i karakternom studijom pojedinca koji od suda zatraži vlastito pogubljenje.

I konačno, Nagrada Reel Talent (Reel Talent Award) za obećavajuće autore ove godine je završila u rukama danske filmašice Elvire Lind, rođene Kopenhažanke s trenutnim prebivalištem u New Yorku. Lind se prošle godine predstavila s filmom “Songs for Alexis” (2014), a ove je na Nordisk Panorami prezentirala svoje drugo dugometražno djelo u nastajanju pod nazivom “Bobby Jene”.

Na 13. CPH:DOX-u boravili su i filmaši s ovih prostora, a dobitnike posebnih priznanja provjerite na službenim stranicama danskog festivala.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

5. Dok’n’Ritam: “Indexi” – Konfuzija sarajevske rock religije

Na 5. Dok'n'Ritmu svjetsku premijeru doživio je dokumentarni film "Indexi" (2020) bh. redatelja Bojana Hadžiabdića i Zorana Kubure.

31. Nordisk Panorama: “Umjetnica i lopov” najbolji nordijski dokumentarac 2020. godine

Završena je 31. Nordisk Panorama, godišnja smotra najboljih nordijskih kratkometražnih i dokumentarnih filmova.

Dina Pokrajac: “Namjera Arterije je približiti život i stvaranje umjetnika koji su obilježili svoje vrijeme”

Selektorica programa Dina Pokrajac za naš portal najavljuje ovogodišnje, četvrto izdanje festivala Arteria - tjedan filma o umjetnicima.

Hrvatski dokumentarci na posebnom izdanju ZagrebDoxa

U sklopu ovogodišnjeg posebnog izdanja ZagrebDoxa (4. - 11.10.) bit će prikazano dvanaest hrvatskih filmova.

Otvorene prijave za 52. Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva

Otvorene su prijave za 52. Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva, koja će se održati u Buzetu.

Dodijeljeni 72. Kreativni Emmyji i 41. Emmyji za najbolje vijesti i dokumentarne filmove

Doznali smo pobjednike 72. Kreativnih Emmyja i 41. Emmyja za najbolje vijesti i dokumentarne filmove.

U utorak počinje 4. Arteria – tjedan filma o umjetnicima

Ovog utorka u Zagrebu počinje četvrta Arteria - tjedan filma o umjetnicima u organizaciji Kulturno informativnog centra (KIC).

“Inconvenient Indian” do glavne doku-nagrade 45. Međunarodnog filmskog festivala u Torontu

Prije nekoliko dana dodjelom nagrada i priznanja završio je 45. Međunarodni filmski festival u Torontu (10. - 19.9.).

U petak se ponovno otvaraju vrata Dokukina KIC

U petak, 25. rujna ponovno se otvaraju vrata Dokukina KIC, jedinstvenog kina specijaliziranog za dokumentarce u centru Zagreba.

Poziv hrvatskim autorima za prijavu na DOK Film Market

U suradnji s HAVC-om, DOK Leipzig je otvorio poziv hrvatskim autorima za prijavu na ovogodišnje izdanje DOK Film Marketa.