U Danskoj je u nedjelju, 15. studenog, okončan 13. Međunarodni festival dokumentarnog filma u Kopenhagenu CPH:DOX. Festivalski žiriji dodjeljivali su nagrade u četiri glavne kategorije (DOX:AWARD, F:ACT Award, NORDIC:DOX i NEW:VISION), dok su o preostala dva laureata odlučivali gledatelji (Nagrada publike / Politiken Audience Award) te Udruženje danskih filmskih redatelja i CPH:DOX (Nagrada za talentirane mlade autore / Reel Talent Award).

Dokumentarno-igrani hibrid “God Bless the Child” (2015) američkih redatelja Roberta Machoiana i Rodriga Ojede-Becka, došao je do najvećeg CPH:DOX-ovog priznanja osvojivši glavnu nagradu u međunarodnoj konkurenciji (DOX:AWARD). Autorski dvojac gledatelja odvodi na fikcijsku pozornicu kalifornijskog kućanstva kojeg napučuje prava obitelj sastavljena od petero nestašnih braće i sestara, starih između jedne i trinaest godina.

Indijka Hemal Trivedi i Kanađanin Mohammed Naqvi snimili su film o Crvenoj džamiji (Red Mosque), najekstremnijoj džihadističkoj školi u Pakistanu i njenom duhovnom vođi Abdulu Azizu Ghaziju. “Among The Believers” (2015) zaslužio je Nagradu F:ACT (F:ACT AWARD) za ostvarenja s primjesom istraživačkog novinarstva.

Nagradu za najbolji dokumentarac s nordijskih prostora (NORDIC:DOX) odnio je “Return of the Atom” / “Atomin paluu” (2015) finskog dvojca Jussi EerolaMika Taanila. Sniman preko deset godina, spomenuti film istražuje povijest zloglasne gradnje finske nuklearke na otoku Olkiluoto, prvom takvom projektu (2004.) odoborenom na tlu neke zapadne zemlje nakon černobilske katastrofe iz 1986. godine.

Filmovi koji eksperimentiraju na granici dokumentarnog i vlastite umjetničke vizije ulaze pod kapu programa NEW:VISION. Ovogodišnju nagradu u toj kategoriji podijelili su njemački mash up zbunjene sadašnjosti i nesigurne budućnosti, “Bending to Earth” (Rosa Barba, 2015.), te “The Digger” (2015), portret čovjeka i njegove opustjele praznije libanonskog autora Alija Cherrija.

Britanac David Sington zaslužio je najveće poštovanje danske publike (Politiken Audience Award) s dokumentarcem “The Fear of 13” (2015) i karakternom studijom pojedinca koji od suda zatraži vlastito pogubljenje.

I konačno, Nagrada Reel Talent (Reel Talent Award) za obećavajuće autore ove godine je završila u rukama danske filmašice Elvire Lind, rođene Kopenhažanke s trenutnim prebivalištem u New Yorku. Lind se prošle godine predstavila s filmom “Songs for Alexis” (2014), a ove je na Nordisk Panorami prezentirala svoje drugo dugometražno djelo u nastajanju pod nazivom “Bobby Jene”.

Na 13. CPH:DOX-u boravili su i filmaši s ovih prostora, a dobitnike posebnih priznanja provjerite na službenim stranicama danskog festivala.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here