PočetnaVijesti"God Bless the Child" na krovu 13. CPH:DOX-a

“God Bless the Child” na krovu 13. CPH:DOX-a

|

U Danskoj je u nedjelju, 15. studenog, okončan 13. Međunarodni festival dokumentarnog filma u Kopenhagenu CPH:DOX. Festivalski žiriji dodjeljivali su nagrade u četiri glavne kategorije (DOX:AWARD, F:ACT Award, NORDIC:DOX i NEW:VISION), dok su o preostala dva laureata odlučivali gledatelji (Nagrada publike / Politiken Audience Award) te Udruženje danskih filmskih redatelja i CPH:DOX (Nagrada za talentirane mlade autore / Reel Talent Award).

Dokumentarno-igrani hibrid “God Bless the Child” (2015) američkih redatelja Roberta Machoiana i Rodriga Ojede-Becka, došao je do najvećeg CPH:DOX-ovog priznanja osvojivši glavnu nagradu u međunarodnoj konkurenciji (DOX:AWARD). Autorski dvojac gledatelja odvodi na fikcijsku pozornicu kalifornijskog kućanstva kojeg napučuje prava obitelj sastavljena od petero nestašnih braće i sestara, starih između jedne i trinaest godina.

Indijka Hemal Trivedi i Kanađanin Mohammed Naqvi snimili su film o Crvenoj džamiji (Red Mosque), najekstremnijoj džihadističkoj školi u Pakistanu i njenom duhovnom vođi Abdulu Azizu Ghaziju. “Among The Believers” (2015) zaslužio je Nagradu F:ACT (F:ACT AWARD) za ostvarenja s primjesom istraživačkog novinarstva.

Nagradu za najbolji dokumentarac s nordijskih prostora (NORDIC:DOX) odnio je “Return of the Atom” / “Atomin paluu” (2015) finskog dvojca Jussi EerolaMika Taanila. Sniman preko deset godina, spomenuti film istražuje povijest zloglasne gradnje finske nuklearke na otoku Olkiluoto, prvom takvom projektu (2004.) odoborenom na tlu neke zapadne zemlje nakon černobilske katastrofe iz 1986. godine.

Filmovi koji eksperimentiraju na granici dokumentarnog i vlastite umjetničke vizije ulaze pod kapu programa NEW:VISION. Ovogodišnju nagradu u toj kategoriji podijelili su njemački mash up zbunjene sadašnjosti i nesigurne budućnosti, “Bending to Earth” (Rosa Barba, 2015.), te “The Digger” (2015), portret čovjeka i njegove opustjele praznije libanonskog autora Alija Cherrija.

Britanac David Sington zaslužio je najveće poštovanje danske publike (Politiken Audience Award) s dokumentarcem “The Fear of 13” (2015) i karakternom studijom pojedinca koji od suda zatraži vlastito pogubljenje.

I konačno, Nagrada Reel Talent (Reel Talent Award) za obećavajuće autore ove godine je završila u rukama danske filmašice Elvire Lind, rođene Kopenhažanke s trenutnim prebivalištem u New Yorku. Lind se prošle godine predstavila s filmom “Songs for Alexis” (2014), a ove je na Nordisk Panorami prezentirala svoje drugo dugometražno djelo u nastajanju pod nazivom “Bobby Jene”.

Na 13. CPH:DOX-u boravili su i filmaši s ovih prostora, a dobitnike posebnih priznanja provjerite na službenim stranicama danskog festivala.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Kino na pruzi

Objavljujemo tekst nastao povodom programa "Kino na pruzi", koji je Dina Pokrajac selektirala za projekt "Kino Trešnja".

Dvije Zlatne Arene za “Našu djecu” Silvestra Kolbasa

"Naša djeca" (Factum, 2024.) Silvestra Kolbasa osvojila su dvije Zlatne Arene na netom završenom, 71. Pulskom filmskom festivalu.

“Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse” – “Kako ću odustati od sebe?”

U drugom eseju ovogodišnjih "Klasika" bavimo se dokumentarnim filmom "Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse" (1992).

“U Rijeci se osjeća nedostatak vizije i strateškog promišljanja kulture”

Marin Lukanović i Borko Novitović za naš portal govore o svom dugogodišnjem djelovanju unutar riječke udruge Filmaktiv, koja je ove godine napunila 20 godina postojanja.

Preminuo filmski i kazališni kritičar Tomislav Kurelec

U Zagrebu je, u 83. godini, preminuo filmski i kazališni kritičar te redatelj Tomislav Kurelec.

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.

Mašinokoreografije Alaina Resnaisa

Zanimanje Alaina Resnaisa za mašine, mogu se donekle pripisati posleratnom industrijskom "boomu" 1950-ih u Francuskoj.

Petnaesta Nagrada “Vedran Šamanović” Ani Hušman za film “Radije bih bila kamen”

Ovogodišnja, petnaesta po redu Nagrada "Vedran Šamanović", pripala je Ani Hušman za film "Radije bih bila kamen" (2024).

“Burden of Dreams” – Film važniji od života

Četvrtu sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo tekstom o dokumentarcu "Burden of Dreams" (1982) Lesa Blanka.

Otvorene prijave za 33. Dane hrvatskog filma

Dani hrvatskog filma pozivaju na prijavu filmova za 33. izdanje, koje će se održati od 17. do 20. listopada 2024. u karlovačkom Kinu Edison.