PočetnaVijestiPremijera novog dokumentarca Zdravka Mustaća u kinu Tuškanac

Premijera novog dokumentarca Zdravka Mustaća u kinu Tuškanac

|

Foto: Kinoklub Split

Zagrebačko kino Tuškanac prekosutra će, u petak, 23. listopada u 21 sat, premijerno prikazati dokumentarni film “Martinac” (2015) redatelja Zdravka Mustaća.

Najnoviji je to film iz produkcije Hrvatskog filmskog saveza, a govori o životu i djelu pokojnog splitskog redatelja, scenarista, montažera i pjesnika Ivana Martinca (1937. – 2004.), avangardnog umjetnika i jednog od prvaka hrvatskog eksperimentalnog filma.

Martinac je za života snimio pedesetak kratkometražnih filmova uz jedno ostvarenje dugog metra (“Kuća na pijesku”, 1985.), objavio desetak knjiga poezije, a angažirao se i u Kinoklubu Split, potičući mlade sugrađane na bavljenje Sedmom umjetnošću.

Scenarij i režiju “Martinca” potpisuje spomenuti Zdravko Mustać, funkciju direktora fotografije obavlja Boris Poljak, dok se montaže prihvatio Damir Čučić.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.

“Stop Making Sense” – Veliko djelo, veliko odijelo

Vizuali iz "Stop Making Sense" Jonathana Demmea zauvijek će ostati urezani u kolektivnoj svijesti, kao prva asocijacija na Talking Heads.

“The War Game” – Ogledni primjerak pseudodokumentarnog filma

U prvom eseju "Dokumentiranje fikcije" bavimo se Oscarom nagrađenim filmom "The War Game" (1966) redatelja Petera Watkinsa.

Dodjela Nagrade Dokumetar u Dokukinu KIC

U organizaciji portala Dokumentarni.net, u zagrebačkom Dokukinu KIC će u utorak, 18. lipnja u 19 sati, po peti put biti dodijeljena Nagrada Dokumetar.

17. Beldocs: Razbijanje utopije o dominantne poretke

Na ovogodišnjem Beldocsu svjedočili smo još jednom presjeku produkcije srpskog dokumentarnog filma.

“Posljednji valcer” – Film koji se pušta glasno

"Posljednji valcer" / "The Last Waltz" (1978) Martina Scorsesea publika i kritika nazivaju jednim od najboljih rock filmova svih vremena.