PočetnaVijestiDokumentarni listopad u Klubu Pulske filmske tvornice

Dokumentarni listopad u Klubu Pulske filmske tvornice

|

Za ljubitelje filmske umjetnosti Pulska filmska tvornica pripremila je bogat i raznovrstan jesenski program koji u listopadu donosi pet programa Klubodroma (među kojima su tri predstavljanja autora), zatim premijeru kratkometražnog glazbenog dokumentarca o pulskom punk bendu The Shock, “ABC Shock” Senada Sijarića te dvije radionice – Školu animiranog filma i 11. Školu filma.

Što se tiče dokumentarnog dijela programa, najprije će na pozornicu član PFT-a Ivo Lipanović s kojim će se zainteresirani moći družiti 8. listopada. Tada će biti predstavljeni njegovi kratkometražni dokumentarci “Filipovi snovi” i “Viška ratna priča” te eksperimentalni film “Monumenti” koji je realiziran u sklopu prošlogodišnje 10. ljetne radionice izrade filma.

Zagrebačkog redatelja Tomislava Fiketa PFT će ugostiti 15. listopada, zajedno s njegovim kratkim dokumentarcima i glazbenim video-spotovima. Kao autor izražene socijalne osjetljivosti Fiket je realizirao niz promotivnih projekata za udruge. Bio je urednik, voditelj i redatelj emisije o filmu “Ružni, prljavi, zli” za Dugavsku liberalnu televiziju te glavni urednik Playomanije, jedinog hrvatskog kablovskog kanala posvećenog video igrama. Mlađima je poznat po HTV-ovoj igranoj seriji “Jura Hura”.

Premijera kratkometražnog glazbenog dokumentarca “ABC Shock” Senada Sijarića bit će održana u Kasarni u Fažani 16. listopada s početkom u 21 sat. Polusatni film u produkciji Pulske filmske tvornice donosi priču o neobičnom pulskom punk bendu The Shock, čiji su članovi Kićo (45), Jan (18), Noel (15) i Kaja (15). Bend će toga dana proslaviti četvrtu godinu postojanja, pa će osim premijere program uključivati i koncert.

Za mlade i odrasle osobe koje žele realizirati vlastiti igrani, dokumentarni ili eksperimentalni film, bit će organizirana 11. Škola filma (dosadašnja Ljetna radionica izrade filma). Njezin prvi dio – razrada ideje i scenarija – imat će čak tri voditelja. Prvo će 23. listopada početi Radionica dokumentarnog filma redateljice, autorice i producentice Ines Pletikos te Radionica igranog filma redatelja i autora Andreja Korovljeva, dok će 30. listopada startati Radionica eksperimentalnog filma redatelja, autora, montažera i producenta Damira Čučića.

Svi programi Klubodroma održat će se u Klubu Pulske filmske tvornice, Stiglicheva 12, s početkom u 20 sati, a ulaz je slobodan. O ostalim listopadskim manifestacijama nevezanim za dokumentarizam pročitajte više na službenoj stranici Kluba Pulske filmske tvornice.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Burden of Dreams” – Film važniji od života

Četvrtu sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo tekstom o dokumentarcu "Burden of Dreams" (1982) Lesa Blanka.

Otvorene prijave za 33. Dane hrvatskog filma

Dani hrvatskog filma pozivaju na prijavu filmova za 33. izdanje, koje će se održati od 17. do 20. listopada 2024. u karlovačkom Kinu Edison.

Fotopokret i kinostazis Abbasa Kiarostamija

U drugom tekstu esejističkog serijala "Mineur/majeur" bavimo se manje poznatim filmovima iranskog redatelja Abbasa Kiarostamija.

“The History of Time Travel” – Pseudodokumentarac u slobodnoj formi

"The History of Time Travel" Rickyja Kennedyja iz 2014. godine u narativ uvodi fiktivno znanstveno otkriće, točnije motiv vremenskog stroja.

U srijedu u Bjelovaru počinje nova sezona Filmodroma

Već sedmu godinu sastavni dio Bjelovarskog kulturnog ljeta je program "Filmodrom ljetno kino" Udruge DOKUart.

Riječka premijera “Galeba” u Ljetnom Art-kinu

U Ljetnom Art-kinu 3. srpnja održat će se riječka premijera dokumentarnog filma "Galeb" (Greta Creative Network, 2024.) Davida Lušičića.

Parakartografija Luca Moulleta

U ovom esejističkom serijalu "Mineur/majeur" zavirujemo u opskurne - najčešće kratkometražne i srednjemetražne – ćoškove opusa kanonizovanih reditelja.

“Na Adamantu: Nitko nije savršen”: Prva projekcija ovosezonskog “Slučajnog kina” na Molo longu

Na prvoj projekciji ovosezonskog ciklusa "Slučajnog kina" prikazat će se dokumentarni film "Na Adamantu: Nitko nije savršen" (2023).

7. AJB DOC propituje pojam pravde i pravednosti

Sedmi festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC) održat će se od 13. do 17. rujna 2024. godine u Sarajevu.

“C.S.A.: The Confederate States of America” – Ropstvo kao izvor humora

"C.S.A.: The Confederate States of America" Kevin Willmotta, poseban je po tome što pseudodokumentarni film spaja sa spekulativnim žanrom alternativne povijesti.