PočetnaVijesti20. Splitski filmski festival: Grand Prix i Posebna nagrada žirija za dokumentarce

20. Splitski filmski festival: Grand Prix i Posebna nagrada žirija za dokumentarce

-

Naslovna fotografija: Kadar iz dokumentarnog filma “Bilo mi je pet kad sam postala žena”

Subota je označila kraj dvadesetog izdanja Splitskog filmskog festivala / Međunarodnog festivala novog filma koji se u Splitu održavao od 12. do 19. rujna.

Što se dokumentarne konkurencije tiče, žiri u sastavu Sarah Skoric (Belgija), Bea de Visser (Nizozemska) i Dean Šoša (Hrvatska), Posebnu nagradu u dugometražnoj konkurenciji dodijelio je filmu “Rakijaški dnevnik” (2015., Hrvatski filmski savez) Damira Čučića.

“Film balansira između dokumentarne i igrane forme, time prelazeći granice između disciplina. Fotografija je iznimno vješta – zapanjujući krupni kadrovi miješaju se sa šarenim slikama koje su nastale prvenstveno u kameri, nikada u postprodukciji”, obrazložio je svoju odluku tročlani žiri.

U kratkometražnoj konkurenciji, Grand Prix 20. SFF-a pripao je britanskom dokumentarcu “Bilo mi je pet kad sam postala žena” / “I Was Five When I Became a Woman” (2014., Maryam Takafory) koji gledatelja uvodi u mučan svijet genitalnog obrezivanja, trajnog postupka kojem se i danas podvrgavaju mnoge djevojčice diljem svijeta.

Žiri je pojasnio kako je ovaj petominutni film nagrađen “zbog nošenja s intimnom i bolnom temom mučenja djevojčica putem uspjelog metaforičkog povezivanja sa zanatom krojenja. Želimo posebno istaknuti izvanrednu montažu i smislenu upotrebu bližih planova u ovom sićušnom, no istovremeno velikom filmu koji nam pokazuje kako je teške traume moguće kvalitetno obraditi na umjetnički način.”


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije