PočetnaVijesti20. Splitski filmski festival: Grand Prix i Posebna nagrada žirija za dokumentarce

20. Splitski filmski festival: Grand Prix i Posebna nagrada žirija za dokumentarce

|

Naslovna fotografija: Kadar iz dokumentarnog filma “Bilo mi je pet kad sam postala žena”

Subota je označila kraj dvadesetog izdanja Splitskog filmskog festivala / Međunarodnog festivala novog filma koji se u Splitu održavao od 12. do 19. rujna.

Što se dokumentarne konkurencije tiče, žiri u sastavu Sarah Skoric (Belgija), Bea de Visser (Nizozemska) i Dean Šoša (Hrvatska), Posebnu nagradu u dugometražnoj konkurenciji dodijelio je filmu “Rakijaški dnevnik” (2015., Hrvatski filmski savez) Damira Čučića.

“Film balansira između dokumentarne i igrane forme, time prelazeći granice između disciplina. Fotografija je iznimno vješta – zapanjujući krupni kadrovi miješaju se sa šarenim slikama koje su nastale prvenstveno u kameri, nikada u postprodukciji”, obrazložio je svoju odluku tročlani žiri.

U kratkometražnoj konkurenciji, Grand Prix 20. SFF-a pripao je britanskom dokumentarcu “Bilo mi je pet kad sam postala žena” / “I Was Five When I Became a Woman” (2014., Maryam Takafory) koji gledatelja uvodi u mučan svijet genitalnog obrezivanja, trajnog postupka kojem se i danas podvrgavaju mnoge djevojčice diljem svijeta.

Žiri je pojasnio kako je ovaj petominutni film nagrađen “zbog nošenja s intimnom i bolnom temom mučenja djevojčica putem uspjelog metaforičkog povezivanja sa zanatom krojenja. Želimo posebno istaknuti izvanrednu montažu i smislenu upotrebu bližih planova u ovom sićušnom, no istovremeno velikom filmu koji nam pokazuje kako je teške traume moguće kvalitetno obraditi na umjetnički način.”


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.

“Stop Making Sense” – Veliko djelo, veliko odijelo

Vizuali iz "Stop Making Sense" Jonathana Demmea zauvijek će ostati urezani u kolektivnoj svijesti, kao prva asocijacija na Talking Heads.

“The War Game” – Ogledni primjerak pseudodokumentarnog filma

U prvom eseju "Dokumentiranje fikcije" bavimo se Oscarom nagrađenim filmom "The War Game" (1966) redatelja Petera Watkinsa.