PočetnaVijestiRobert Tomić Zuber podnio ostavku na mjesto rukovoditelja Odjela Dokumentarne produkcije HRT-a

Robert Tomić Zuber podnio ostavku na mjesto rukovoditelja Odjela Dokumentarne produkcije HRT-a

-

Prema zasad šturim informacijama koje donosi Jutarnji list, Robert Tomić Zuber podnio je ostavku na mjesto rukovoditelja Odjela Dokumentarne produkcije HRT-a.

Zuber je navodno sa svoje funkcije otišao nakon sukoba s pomoćnikom ravnatelja za program HRT-a, Željkom Rogošićem, koji je pak na tu dužnost dospio prije nešto više od tri mjeseca. O razlozima razilaženja mišljenja još uvijek nema konkretnih informacija, no špekulira se kako Zuber Rogošiću – inače koordinatoru samog projekta – nije želio dopustiti intervenciju u sadržaj igrano-dokumentarnog filma “Alka”.

Sam film još je uvijek u fazi produkcije (Dokumentarni program HRT-a i Viteško alkarsko društvo), a trebao bi biti premijerno prikazan za vrijeme ovogodišnje, jubilarne 300. Sinjske Alke. Scenarij “Alke” potpisuju Vladimir Brnardić, Ivica Dlesk i Krešimir Čokolić, dok se redateljske uloge primio Dražen Žarković.

Robert Tomić Zuber je na čelno mjesto dokumentarnog programa došao još prije dvije godine, i to nakon ostavke na funkciju urednika redakcije Dnevnog programa HRT-a. Redatelj dokumentaraca “Slučajni sin” (2007) i “Mila traži Senidu” (2010) iza sebe, barem što se tiče nefikcijske industrije na državnoj dalekovidnici, ostavlja zdraviju krvnu sliku od zateknute.

Iako domaći dokumentaristi još uvijek s pravom gunđaju oko poraznog koprodukcijskog udjela HRT-a u hrvatskoj doku-industriji, nepravedno bi bilo izostaviti i brojne pozitivne trendove koje je donijela Zuberova dvogodišnja vladavina.

Prije svega se to odnosi na povećanje programskog volumena kvalitetnih autorskih dokumentaraca, stručno odabranih retrospektiva, posebnih festivalskih teasera te atraktivnijih termina za filmove s kojima se prosječna publika nije imala priliku često susretati.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“El Shatt – nacrt za utopiju” Ivana Ramljaka u natjecateljskoj konkurenciji 66. DOK Leipziga

Hrvatski dokumentarac "EL Shatt - nacrt za utopiju" Ivana Ramljaka ušao je u natjecateljsku konkurenciju 66. DOK Leipziga.

Deset godina portala Dokumentarni.net

Vaš i naš Dokumentarni.net danas slavi deset godina postojanja!

6. AJB DOC: Sabiranje priča

Za AJB DOC Film Festival postaje jasno da se upisao na mapu festivala regionalnih festivala, donoseći prepoznatljiv sadržaj.

Dvanaest dokumentaraca u programu punoljetnog DOKUarta

Dvanaest dokumentaraca prikazat će se u programu ovogodišnjeg, punoljetnog DOKUarta (Bjelovar, 6. - 13.10.).

Objavljen program 24. Mediteran Film Festivala

Poznat je program 24. Mediteran Film Festivala, koji će se od 10. do 14. listopada održavati u Širokom Brijegu.

Otvorene prijave za radionicu u okviru programa “Mali DOKUart”

Otvorene su prijave za radionicu u okviru ovogodišnjeg programa "Mali DOKUart", bjelovarskog festivala DOKUart.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

6. AJB DOC: “Dolazak proljeća u Buču” – Nakon okupacije

"Dolazak proljeća u Buču" / "When Spring Came to Bucha" (2022) Mile Tešajeve i Marcusa Lenza osvojio je glavnu nagradu na 6. AJB DOC-u.

6. AJB DOC: “Flotacija” – Flotiranje silnica svekolikosti

"Flotacija" (2023) Eluned Zoë Aiano i Alesandre Tatić osvojila je Posebno priznanje žirija na 6. AJB DOC-u.

Nagrada publike 6. AJB DOC-a dokumentarcu “Braća Musemić”

Ovogodiošnja Nagrada publike AJB DOC-a pripala je dokumentarnom filmu "Braća Musemić" autora Edina Isanovića i redatelja Nihada Ušanovića.