Početna Najave "Flotel Europa", "Šuma" i "1973" u domaćem programu Beldocsa

“Flotel Europa”, “Šuma” i “1973” u domaćem programu Beldocsa

-

Na skorašnjem beogradskom festivalu Beldocs (7. – 13. svibnja), u sklopu Srpskog natjecateljskog programa, bit će prikazano i deset domaćih dokumentaraca.

Jedno od domaćih ostvarenja godine, kako napominju organizatori, zasigurno je film “Flotel Europa” (2015) mladog reditelja Vladimira Tomića. Nedugo nakon nagrade i priznanja na Berlinskom festivalu, ovaj film je ugrabio i titulu najboljeg dokumentarca na prestižnoj manifestaciji Crossing Europe u Linzu.

Sastavljeno uglavnom od kućnih VHS snimaka, svojevrsnih pisama ocu koji nije uspio izaći iz ratom zahvaćene Bosne, ovo ostvarenje donosi gorko-humorističnu ispovijest autora o dvogodišnjem odrastanju na Flotelu Europa, gigantskom plutajućem splavu-hotelu, usidrenom u kopenhaškoj luci, gdje je njegova obitelj bila smještena od 1992. do 1994. godine, zajedno s tisuću drugih izbjeglica.

“Šuma” (2013) Siniše Dragina se s druge strane bavi nešto udaljenijom prošlošću, odnosno zlatnim vremena socijalističke Jugoslavije, promatranim iz fiktivne perspektive rumunjskog likovnog kritičara – onog čiji je poklon Josipu Brozu Titu upotrebljen kao sredstvo za rušenje Aleksandra Rankovića. Isti će film, projekcijom u Velikoj dvorani Sava Centra, otvoriti ovogodišnji Beldocs, i to 7. svibnja u 19 sati.

Sličnim, poetskim preispitivanjem prošlosti bavi se i polusatno ostvarenje “Daljine” (2014) autorskog tandema Jelena MaksimovićIvan Salatić. Ono će biti prikazano u istom terminu sa filmovima “Dug u krvi” (2014) Katarine Petrović i “1973” (2014) Stefana Ivančića.

“Dug u krvi” istražuje još uvijek prisutnu praksu krvne osvete u nekim dijelovima Balkana, dok “1973”, poslije uspješnog pohoda po međunarodnim festivalima, konačno stiže u Beograd da i domaćoj publici ispripovijeda priču iz susjedstva – o zanesenjaku s obale Dunava, zaljubljenom u muziku sedamdesetih.

Sva tri filma moći ćete pogledati u petak, 8. svibnja u 17 sati, u Dvorani Kulturnog centra Beograda.

Istančan pogled na krvave sukobe devedesetih nudi dokumentarac Aleksandra Nikolića o haškom zastupniku Radovana Karadžića, Marku Sladojeviću “Srpski advokat” (2014) (DKC, petak, 8. svibnja u 19 sati).

Nešto direktniji tretman ratnih sukoba donosi ostvarenje “Biti ili ne, Ivan Hiti” (2015., Branko Lazić) (DKC, nedjelja, 10. svibnja u 17 sati). Ovaj film pripovijeda o višedesetljetnoj stigmatizaciji i izopćavanju Ivana Hitija, Hrvata, učesnika Domovinskog rata, koji je spasio kulturnu baštinu jedne pravoslavne crkve, umjesto da je po naređenju svojih pretpostavljenih – spali.

Suvremena kosovska tragedija nalazi se u fokusu filmova “Jovica i njegovi zubi” Tanje Brzaković (2015) (DKC, ponedjeljak, 11. svibnja u 19 sati) i “Stranac iznutra” / “Etranger de l’intérieur” (2015) Sonje Bertucci (nedjelja, 10. svibnja u 19 sati).

Spomenuti film upoznaje nas sa žiteljem tridesetočlane enklave Sušiće – Jovicom, najstarijim sinom mnogobrojne obitelji, odlučnom da popravi zube i pronađe posao, ne bi li pomogao u zbrinjavanju svojih jedanaestoro braće i sestara.

Sama redateljica, dijete iz miješanog braka, s druge strane snima svoj ponovni susret sa srpskom sredinom u kojoj je odrastala, a s kojom nije ostvarila nikakav kontakt u posljednjih nekoliko desetljeća.

I na samom kraju, “Krš” (2014) Vladimira Todorovića (DKC, subota, 9. svibnja u 21 sat) pred beogradsku publiku donosi priču o talijanskom diplomatu koji svoju kuću iz snova želi sagraditi u krajnje nepristupačnom bespuću Crne Gore.

Pobjednika u domaćoj konkurenciji će birati žiri u sastavu: Dragan Nikolić, redatelj i pobjednik prošlogodišnjeg Beldocsa; Muharem Bazdulj, književnik; Dr. Gordana Vuković Nikolić, profesor engleskog jezika na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu i Igor Šanjević, producent televizijske kuće N1. Glavni laureat primit će nagradu u iznosu od 120 tisuća dinara (oko sedam tisuća kuna).


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Once the Dust Settles” – Selfie na poprištu katastrofe

Johna Appela kroz film "Once the Dust Settles" vode empatija i dobrodušnost, uz razumijevanje nemoći da se promijeni ono što se dogodilo.

Otvorene prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”

Otvorene su prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”.

Al Jazeera Balkans: Drugi nastavci filmova “Generacija ’68” i “Nedjelja 13.” te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana

Ovotjedni program AJB-a donosi druge nastavke filmova "Generacija '68" i "Nedjelja 13." te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana.

Top 10: Najbolji dokumentarni filmovi 2020. godine

Marko Stojiljković donosi svoju listu najboljih dokumentarnih filmova 2020. godine.

Preminuo Michael Apted, redatelj serijala “Up”

Poznati britanski dokumentarist Michael Apted, najpoznatiji po kultnom serijalu "Up", preminuo je u četvrtak u svom losanđeleškom domu.

Otvorene prijave za 68. Martovski festival

Otvorene su prijave za 68. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma - Martovski festival.

“I Walk” – Odsebljeno putovanje u srce tame

Jørgen Leth u novom filmu "I Walk" / "Jeg går" (2019) dočarava neveselu stranu svoga psihofizičkoga stanja posljednjih desetak godina.

Al Jazeera Balkans: “Generacija ’68” i “Bugarski san”

Na programu AJB-a ovog će se tjedna između ostalih prikazati i dokumentarci "Generacija '68" Nenada Puhovskog "Bugarski san" Srđana Šarenca.

“Family Romance, LLC” – Samozavaravanje, plaćeno i neplaćeno

U dosadašnjim osvrtima "Family Romance, LLC" ocijenjen je u rasponu od "slabiji Herzogov film" do "jedan od najintrigantnijih u autorovu opusu".

Pomoć za Kino klub Sisak

Razorni potresi koji su ovih dana pogodili Sisak i Sisačko-moslavačku županiju uništili su i Kino klub Sisak, ali i domove kinoklubaša, njihovih prijatelja i obitelji.