Naslovna fotografija: Autori, volonteri i žiri 7. ETNOFILm festivala / Foto: Julien Duval

Na 7. ETNOFILmu, međunarodnom festivalu etnografskih filmova, glavne nagrade odlaze u SAD, Irsku, Belgiju i Portugal, objavljeno je u subotu navečer u Multimedijalnom centru u Rovinju.

“Vodili smo se porukom, a manje zanatsko-tehničkim sredstvima autora – i pobijedila je inspiracija”, rekla je o odabiru dr. sc. Ines Prica, savjetnica na zagrebačkom Institutu za etnologiju i folkloristiku koja je zajedno s producentom Oliverom Sertićem i direktoricom festivala Tamarom Nikolić Đerić proglasila pobjednike.

Nakon tri dana intenzivnog programa s 29 filmskih formi iz cijelog svijeta, titulu najboljeg u kategoriji Profesionalnih etnologa i antropologa osvojio je film “Čuvari voćnjaka” / “The Orchard Keepers” (2014) irske autorice Bryony Dunne koji dokazuje, porukom inspirativnog bračnog para u godinama, “kako i u Sinajskoj pustinji nešto veliko može izrasti uz malo ljubavi, strpljenja i vode”.

U najbrojnijoj kategoriji Autora koji nisu profesionalni filmaši, žiri je izdvojio filmaša Fabia Cunha iz Portugala i njegovih “52 ljeta” / “52 Verões” (2013). Riječ je o još jednom starijem bračnom paru koji nakon toliko godina braka i teškog rada na selu razmišlja o svojim počecima i izumiranju njihovog posla.

EFF-2015-2
Natasha Raheja, autorica filma Indijski odljevi” / Foto: Julien Duval

Žiri je u ovoj konkurenciji imao najviše posla, a Ines Prica je napomenula: “Iz programa je proizišao paradoks u kojem stariji imaju smisleni život, a mladi od njega odustaju”.

Doktorantica antropologije iz New Yorka, Natasha Raheja, koja je stigla na premijeru svog filma “Indijski odljevi” / “Cast in India” (2014), osvojila je žiri u Studentskoj kategoriji. Ona je tragom poklopaca za šahtove u New Yorku otišla u zemlju svojih djedova i otkrila klasičnu, ali uvijek jednako dramatičnu priču o radnicima u Indiji te u konačnici uspjela razoružati svojim snažnim filmskim jezikom.

U posljednjoj kategoriji TV produkcije nagrađene su dvije belgijske autorice, Catherine Wielant i Caroline Vercruysse. Njihovo propitivanje o tagiranju, grafitima i podzemnom svijetu Bruxellesa te usporedbi s uličnim biljem stvorilo je zanimljivi TV dokumentarac “Zlo sjeme” / “Mauavaise herbes”.

Kao i svake godine, žiri je dodijelio još nekoliko nagrada. U studentskoj kategoriji, Posebno priznanje za demistifikaciju kulturnih stereotipa pripalo je mladoj studentici vizualne antropologije Claru Kleininger iz Rumunjske, i to za film “Dobar dan” / “Ziua buna” (2015) o bračnom posredovanju između Moldavki i Japanaca.

EFF-2015-3
Službene nagrade 7. EFF-a, djelo Rina Banka, studenta Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci / Foto: Julien Duval

Na tragu velikih brojeva, najviše je priznanja otpalo na brojnu kategoriju Ostalih autora koji nisu profesionalni filmaši. Za radikalno ispitivanje kontroverznog subjekta Oliver Sertić odlučio je nagraditi tajlandskog autora Ohma Phanpiroja i njegov film “Balada života” / “A Ballad of Life” (2014), u kojem si mlada studentica – film prati njezine posljednje dane – oduzima život tragom svojeg zdravog razuma i volje.

Ines Prica bila je nadahnuta “Posljednjim splavarom” (2014) Drage Toromana kojem je odala posebno priznanje za dinamičan i dramaturški konzistentan filmski jezik. Jedinom istarskom autoru Vjekoslavu Gašparoviću i njegovom filmu “S Vama kroz život” (2014) također je pripalo posebno priznanje za originalni vizualni pristup praksi društvenog otpora od oba člana žirija.

Filmove su ove godine birali Bojan Mucko i dr. sc. Andrea Matošević koji su po Sertićevim riječima stvorili “konzistentno tijelo dobrog filmskog festivala”, a organizaciji su pripomogli volonteri iz Velike Britanije, Italije, Srbije, Makedonije i Hrvatske.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here