PočetnaVijestiProglašeni pobjednici 7. ETNOFILm festivala

Proglašeni pobjednici 7. ETNOFILm festivala

|

Naslovna fotografija: Autori, volonteri i žiri 7. ETNOFILm festivala / Foto: Julien Duval

Na 7. ETNOFILmu, međunarodnom festivalu etnografskih filmova, glavne nagrade odlaze u SAD, Irsku, Belgiju i Portugal, objavljeno je u subotu navečer u Multimedijalnom centru u Rovinju.

“Vodili smo se porukom, a manje zanatsko-tehničkim sredstvima autora – i pobijedila je inspiracija”, rekla je o odabiru dr. sc. Ines Prica, savjetnica na zagrebačkom Institutu za etnologiju i folkloristiku koja je zajedno s producentom Oliverom Sertićem i direktoricom festivala Tamarom Nikolić Đerić proglasila pobjednike.

Nakon tri dana intenzivnog programa s 29 filmskih formi iz cijelog svijeta, titulu najboljeg u kategoriji Profesionalnih etnologa i antropologa osvojio je film “Čuvari voćnjaka” / “The Orchard Keepers” (2014) irske autorice Bryony Dunne koji dokazuje, porukom inspirativnog bračnog para u godinama, “kako i u Sinajskoj pustinji nešto veliko može izrasti uz malo ljubavi, strpljenja i vode”.

U najbrojnijoj kategoriji Autora koji nisu profesionalni filmaši, žiri je izdvojio filmaša Fabia Cunha iz Portugala i njegovih “52 ljeta” / “52 Verões” (2013). Riječ je o još jednom starijem bračnom paru koji nakon toliko godina braka i teškog rada na selu razmišlja o svojim počecima i izumiranju njihovog posla.

EFF-2015-2
Natasha Raheja, autorica filma Indijski odljevi” / Foto: Julien Duval

Žiri je u ovoj konkurenciji imao najviše posla, a Ines Prica je napomenula: “Iz programa je proizišao paradoks u kojem stariji imaju smisleni život, a mladi od njega odustaju”.

Doktorantica antropologije iz New Yorka, Natasha Raheja, koja je stigla na premijeru svog filma “Indijski odljevi” / “Cast in India” (2014), osvojila je žiri u Studentskoj kategoriji. Ona je tragom poklopaca za šahtove u New Yorku otišla u zemlju svojih djedova i otkrila klasičnu, ali uvijek jednako dramatičnu priču o radnicima u Indiji te u konačnici uspjela razoružati svojim snažnim filmskim jezikom.

U posljednjoj kategoriji TV produkcije nagrađene su dvije belgijske autorice, Catherine Wielant i Caroline Vercruysse. Njihovo propitivanje o tagiranju, grafitima i podzemnom svijetu Bruxellesa te usporedbi s uličnim biljem stvorilo je zanimljivi TV dokumentarac “Zlo sjeme” / “Mauavaise herbes”.

Kao i svake godine, žiri je dodijelio još nekoliko nagrada. U studentskoj kategoriji, Posebno priznanje za demistifikaciju kulturnih stereotipa pripalo je mladoj studentici vizualne antropologije Claru Kleininger iz Rumunjske, i to za film “Dobar dan” / “Ziua buna” (2015) o bračnom posredovanju između Moldavki i Japanaca.

EFF-2015-3
Službene nagrade 7. EFF-a, djelo Rina Banka, studenta Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci / Foto: Julien Duval

Na tragu velikih brojeva, najviše je priznanja otpalo na brojnu kategoriju Ostalih autora koji nisu profesionalni filmaši. Za radikalno ispitivanje kontroverznog subjekta Oliver Sertić odlučio je nagraditi tajlandskog autora Ohma Phanpiroja i njegov film “Balada života” / “A Ballad of Life” (2014), u kojem si mlada studentica – film prati njezine posljednje dane – oduzima život tragom svojeg zdravog razuma i volje.

Ines Prica bila je nadahnuta “Posljednjim splavarom” (2014) Drage Toromana kojem je odala posebno priznanje za dinamičan i dramaturški konzistentan filmski jezik. Jedinom istarskom autoru Vjekoslavu Gašparoviću i njegovom filmu “S Vama kroz život” (2014) također je pripalo posebno priznanje za originalni vizualni pristup praksi društvenog otpora od oba člana žirija.

Filmove su ove godine birali Bojan Mucko i dr. sc. Andrea Matošević koji su po Sertićevim riječima stvorili “konzistentno tijelo dobrog filmskog festivala”, a organizaciji su pripomogli volonteri iz Velike Britanije, Italije, Srbije, Makedonije i Hrvatske.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Burden of Dreams” – Film važniji od života

Četvrtu sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo tekstom o dokumentarcu "Burden of Dreams" (1982) Lesa Blanka.

Otvorene prijave za 33. Dane hrvatskog filma

Dani hrvatskog filma pozivaju na prijavu filmova za 33. izdanje, koje će se održati od 17. do 20. listopada 2024. u karlovačkom Kinu Edison.

Fotopokret i kinostazis Abbasa Kiarostamija

U drugom tekstu esejističkog serijala "Mineur/majeur" bavimo se manje poznatim filmovima iranskog redatelja Abbasa Kiarostamija.

“The History of Time Travel” – Pseudodokumentarac u slobodnoj formi

"The History of Time Travel" Rickyja Kennedyja iz 2014. godine u narativ uvodi fiktivno znanstveno otkriće, točnije motiv vremenskog stroja.

U srijedu u Bjelovaru počinje nova sezona Filmodroma

Već sedmu godinu sastavni dio Bjelovarskog kulturnog ljeta je program "Filmodrom ljetno kino" Udruge DOKUart.

Riječka premijera “Galeba” u Ljetnom Art-kinu

U Ljetnom Art-kinu 3. srpnja održat će se riječka premijera dokumentarnog filma "Galeb" (Greta Creative Network, 2024.) Davida Lušičića.

Parakartografija Luca Moulleta

U ovom esejističkom serijalu "Mineur/majeur" zavirujemo u opskurne - najčešće kratkometražne i srednjemetražne – ćoškove opusa kanonizovanih reditelja.

“Na Adamantu: Nitko nije savršen”: Prva projekcija ovosezonskog “Slučajnog kina” na Molo longu

Na prvoj projekciji ovosezonskog ciklusa "Slučajnog kina" prikazat će se dokumentarni film "Na Adamantu: Nitko nije savršen" (2023).

7. AJB DOC propituje pojam pravde i pravednosti

Sedmi festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC) održat će se od 13. do 17. rujna 2024. godine u Sarajevu.

“C.S.A.: The Confederate States of America” – Ropstvo kao izvor humora

"C.S.A.: The Confederate States of America" Kevin Willmotta, poseban je po tome što pseudodokumentarni film spaja sa spekulativnim žanrom alternativne povijesti.