PočetnaVijestiProglašeni pobjednici 7. ETNOFILm festivala

Proglašeni pobjednici 7. ETNOFILm festivala

|

Naslovna fotografija: Autori, volonteri i žiri 7. ETNOFILm festivala / Foto: Julien Duval

Na 7. ETNOFILmu, međunarodnom festivalu etnografskih filmova, glavne nagrade odlaze u SAD, Irsku, Belgiju i Portugal, objavljeno je u subotu navečer u Multimedijalnom centru u Rovinju.

“Vodili smo se porukom, a manje zanatsko-tehničkim sredstvima autora – i pobijedila je inspiracija”, rekla je o odabiru dr. sc. Ines Prica, savjetnica na zagrebačkom Institutu za etnologiju i folkloristiku koja je zajedno s producentom Oliverom Sertićem i direktoricom festivala Tamarom Nikolić Đerić proglasila pobjednike.

Nakon tri dana intenzivnog programa s 29 filmskih formi iz cijelog svijeta, titulu najboljeg u kategoriji Profesionalnih etnologa i antropologa osvojio je film “Čuvari voćnjaka” / “The Orchard Keepers” (2014) irske autorice Bryony Dunne koji dokazuje, porukom inspirativnog bračnog para u godinama, “kako i u Sinajskoj pustinji nešto veliko može izrasti uz malo ljubavi, strpljenja i vode”.

U najbrojnijoj kategoriji Autora koji nisu profesionalni filmaši, žiri je izdvojio filmaša Fabia Cunha iz Portugala i njegovih “52 ljeta” / “52 Verões” (2013). Riječ je o još jednom starijem bračnom paru koji nakon toliko godina braka i teškog rada na selu razmišlja o svojim počecima i izumiranju njihovog posla.

EFF-2015-2
Natasha Raheja, autorica filma Indijski odljevi” / Foto: Julien Duval

Žiri je u ovoj konkurenciji imao najviše posla, a Ines Prica je napomenula: “Iz programa je proizišao paradoks u kojem stariji imaju smisleni život, a mladi od njega odustaju”.

Doktorantica antropologije iz New Yorka, Natasha Raheja, koja je stigla na premijeru svog filma “Indijski odljevi” / “Cast in India” (2014), osvojila je žiri u Studentskoj kategoriji. Ona je tragom poklopaca za šahtove u New Yorku otišla u zemlju svojih djedova i otkrila klasičnu, ali uvijek jednako dramatičnu priču o radnicima u Indiji te u konačnici uspjela razoružati svojim snažnim filmskim jezikom.

U posljednjoj kategoriji TV produkcije nagrađene su dvije belgijske autorice, Catherine Wielant i Caroline Vercruysse. Njihovo propitivanje o tagiranju, grafitima i podzemnom svijetu Bruxellesa te usporedbi s uličnim biljem stvorilo je zanimljivi TV dokumentarac “Zlo sjeme” / “Mauavaise herbes”.

Kao i svake godine, žiri je dodijelio još nekoliko nagrada. U studentskoj kategoriji, Posebno priznanje za demistifikaciju kulturnih stereotipa pripalo je mladoj studentici vizualne antropologije Claru Kleininger iz Rumunjske, i to za film “Dobar dan” / “Ziua buna” (2015) o bračnom posredovanju između Moldavki i Japanaca.

EFF-2015-3
Službene nagrade 7. EFF-a, djelo Rina Banka, studenta Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci / Foto: Julien Duval

Na tragu velikih brojeva, najviše je priznanja otpalo na brojnu kategoriju Ostalih autora koji nisu profesionalni filmaši. Za radikalno ispitivanje kontroverznog subjekta Oliver Sertić odlučio je nagraditi tajlandskog autora Ohma Phanpiroja i njegov film “Balada života” / “A Ballad of Life” (2014), u kojem si mlada studentica – film prati njezine posljednje dane – oduzima život tragom svojeg zdravog razuma i volje.

Ines Prica bila je nadahnuta “Posljednjim splavarom” (2014) Drage Toromana kojem je odala posebno priznanje za dinamičan i dramaturški konzistentan filmski jezik. Jedinom istarskom autoru Vjekoslavu Gašparoviću i njegovom filmu “S Vama kroz život” (2014) također je pripalo posebno priznanje za originalni vizualni pristup praksi društvenog otpora od oba člana žirija.

Filmove su ove godine birali Bojan Mucko i dr. sc. Andrea Matošević koji su po Sertićevim riječima stvorili “konzistentno tijelo dobrog filmskog festivala”, a organizaciji su pripomogli volonteri iz Velike Britanije, Italije, Srbije, Makedonije i Hrvatske.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Elvis Lenić: “Poslovanje Uljanika godinama je funkcioniralo po piramidalnoj shemi”

Na 20. ZagrebDoxu bit će prikazan i "Brod" (Kinematograf, 2023.), najnoviji dokumentarac redatelja Elvisa Lenića.

Hrvoje Pukšec: “Inzistirati na rastu i količini, neminovno vodi u probleme”

Još nekoliko dana preostalo je do otvaranja jubilarnog, 20....

Vladimira Spindler: “Umjetnost jako često nalazi inspiraciju iz muke umjetnika”

Vladimira Spindler donosi priču o ženama iz svoje obitelji u dokumentarcu "Geni moje djece" (Zagreb film, 2024.).

Katarina Lukec: “‘Đe je kruva nema gladi’ vidim kao poetiziranje ideje doma”

Katarina Lukec za Dokumentarni.net govori o svom novom filmu "Đe je kruva nema gladi" (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, 2023.).

“Manifest” – Iz Rusije, uživo

"Manifest" / "Manifesto" (2022) Angie Vinchito je u svakom slučaju nesumnjiva kritika suvremene putinovske Rusije.

Predavanje o Chrisu Markeru u Kino klubu Split

U Kino klubu Split (Ulica Slobode 28), u okviru...

“Bol” Ivana Faktora u programu 70. Oberhausena

Dokumentarno-eksperimentalni film "Bol" (Sve gore i gore, 2024.) Ivana Faktora ušao je u natjecateljski program 70. Oberhausena.

Dokumentarni Oktavijani filmovima “Dezerteri” i “El Shatt – nacrt za utopiju”

HDFK u zagrebačkom kinu Kinoteka po trideset i drugi put dodjeljuje svoju godišnju nagradu za najbolje filmove, Oktavijan.

“Titicut Follies” Fredericka Wisemana otvara travanjski program Dokukina KIC

"Ludilo u Titicutu" / "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana otvara travanjski program Dokukina KIC.

Rekordan broj hrvatskih dokumentaraca na 20. ZagrebDoxu

U zagrebačkom WOW baru danas je predstavljen program jubilarnog, 20. ZagrebDoxa.