PočetnaVijestiProglašeni pobjednici 7. ETNOFILm festivala

Proglašeni pobjednici 7. ETNOFILm festivala

-

Naslovna fotografija: Autori, volonteri i žiri 7. ETNOFILm festivala / Foto: Julien Duval

Na 7. ETNOFILmu, međunarodnom festivalu etnografskih filmova, glavne nagrade odlaze u SAD, Irsku, Belgiju i Portugal, objavljeno je u subotu navečer u Multimedijalnom centru u Rovinju.

“Vodili smo se porukom, a manje zanatsko-tehničkim sredstvima autora – i pobijedila je inspiracija”, rekla je o odabiru dr. sc. Ines Prica, savjetnica na zagrebačkom Institutu za etnologiju i folkloristiku koja je zajedno s producentom Oliverom Sertićem i direktoricom festivala Tamarom Nikolić Đerić proglasila pobjednike.

Nakon tri dana intenzivnog programa s 29 filmskih formi iz cijelog svijeta, titulu najboljeg u kategoriji Profesionalnih etnologa i antropologa osvojio je film “Čuvari voćnjaka” / “The Orchard Keepers” (2014) irske autorice Bryony Dunne koji dokazuje, porukom inspirativnog bračnog para u godinama, “kako i u Sinajskoj pustinji nešto veliko može izrasti uz malo ljubavi, strpljenja i vode”.

U najbrojnijoj kategoriji Autora koji nisu profesionalni filmaši, žiri je izdvojio filmaša Fabia Cunha iz Portugala i njegovih “52 ljeta” / “52 Verões” (2013). Riječ je o još jednom starijem bračnom paru koji nakon toliko godina braka i teškog rada na selu razmišlja o svojim počecima i izumiranju njihovog posla.

EFF-2015-2
Natasha Raheja, autorica filma Indijski odljevi” / Foto: Julien Duval

Žiri je u ovoj konkurenciji imao najviše posla, a Ines Prica je napomenula: “Iz programa je proizišao paradoks u kojem stariji imaju smisleni život, a mladi od njega odustaju”.

Doktorantica antropologije iz New Yorka, Natasha Raheja, koja je stigla na premijeru svog filma “Indijski odljevi” / “Cast in India” (2014), osvojila je žiri u Studentskoj kategoriji. Ona je tragom poklopaca za šahtove u New Yorku otišla u zemlju svojih djedova i otkrila klasičnu, ali uvijek jednako dramatičnu priču o radnicima u Indiji te u konačnici uspjela razoružati svojim snažnim filmskim jezikom.

U posljednjoj kategoriji TV produkcije nagrađene su dvije belgijske autorice, Catherine Wielant i Caroline Vercruysse. Njihovo propitivanje o tagiranju, grafitima i podzemnom svijetu Bruxellesa te usporedbi s uličnim biljem stvorilo je zanimljivi TV dokumentarac “Zlo sjeme” / “Mauavaise herbes”.

Kao i svake godine, žiri je dodijelio još nekoliko nagrada. U studentskoj kategoriji, Posebno priznanje za demistifikaciju kulturnih stereotipa pripalo je mladoj studentici vizualne antropologije Claru Kleininger iz Rumunjske, i to za film “Dobar dan” / “Ziua buna” (2015) o bračnom posredovanju između Moldavki i Japanaca.

EFF-2015-3
Službene nagrade 7. EFF-a, djelo Rina Banka, studenta Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci / Foto: Julien Duval

Na tragu velikih brojeva, najviše je priznanja otpalo na brojnu kategoriju Ostalih autora koji nisu profesionalni filmaši. Za radikalno ispitivanje kontroverznog subjekta Oliver Sertić odlučio je nagraditi tajlandskog autora Ohma Phanpiroja i njegov film “Balada života” / “A Ballad of Life” (2014), u kojem si mlada studentica – film prati njezine posljednje dane – oduzima život tragom svojeg zdravog razuma i volje.

Ines Prica bila je nadahnuta “Posljednjim splavarom” (2014) Drage Toromana kojem je odala posebno priznanje za dinamičan i dramaturški konzistentan filmski jezik. Jedinom istarskom autoru Vjekoslavu Gašparoviću i njegovom filmu “S Vama kroz život” (2014) također je pripalo posebno priznanje za originalni vizualni pristup praksi društvenog otpora od oba člana žirija.

Filmove su ove godine birali Bojan Mucko i dr. sc. Andrea Matošević koji su po Sertićevim riječima stvorili “konzistentno tijelo dobrog filmskog festivala”, a organizaciji su pripomogli volonteri iz Velike Britanije, Italije, Srbije, Makedonije i Hrvatske.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Otvorene prijave za 6. CIRCLE Women Doc Accelerator

Otvorene su prijave za 6. CIRCLE Women Doc Accelerator.

Hrvatska koprodukcija u programu 73. Berlinalea

U sklopu ovogodišnjeg Berlinalea, hrvatska će dokumentaristika biti zastupljena s jednim filmom, "Između revolucija" (2023) Vlada Petrija.

“38 at the Garden” – Osjetilo se i u Zagrebu

"38 at the Garden" (2022) debitantskog redatelja Franka Chija bavi se poznatim fenomenom košarkaškog "Linsanityja".

“All That Breathes” – Do neba i nazad

Za Oscara nominirani "All That Breathes" (2022) indijskog filmaša Shaunaka Sena, jedan je od najboljih dokumentaraca 2022. godine.

39. Sundance Film Festival: Velike nagrade doku-žirija filmovima “Going to Mars” i “The Eternal Memory”

Na 39. Sundance Film Festivalu Velike nagrade doku-žirija pripale su filmovima "Going to Mars" i "The Eternal Memory".

Nagrade za hrvatske projekte na industrijskom ogranku 34. Filmskog festivala u Trstu

Na trinaestom izdanju industrijskog programa "When East Meets West" 34. Filmskog festivala u Trstu nagrađena su i dva hrvatska projekta.

Tko će osvojiti ovogodišnjeg kratkometražnog doku-Oscara?

Pogledali smo svih pet ovogodišnjih kandidata za nagradu Oscar u kratkometražnoj konkurenciji dokumentarnog filma.

Poznate (dokumentarne) nominacije 95. Oscara

Poznate su nominacije za 95. nagrade Oscar, čija će se svečanost održati 12. ožujka u losanđeleškom Dolby Theatreu.

“Fire of Love” – U vulkanskom grotlu

"Fire of Love" (2022) američke redateljice Sare Dose prati putešesvije francuskih vulkanologa i bračnog para Krafft.

“Only the Devil Lives Without Hope” Magnusa Gerttena na programu Al Jazeere Balkans

Al Jazeera Balkans ovog tjedna prikazuje i dokumentarac "Only the Devil Lives Without Hope" (2020) švedskog autora Magnusa Gerttena.