PočetnaVijestiKino turneja "Plesa s Marijom" i premijera "Rakijaškog dnevnika"

Kino turneja “Plesa s Marijom” i premijera “Rakijaškog dnevnika”

|

Naslovna fotografija: Kadar iz dokumentarnog filma “Rakijaški dnevnik”

Na repertoar nezavisnih kina nedavno je pristigao dokumentarac “Ples s Marijom” / “Dancing With Maria” (2014) talijanskog redatelja Ivana Gergoleta. S filmom o poznatoj argentinskoj plesačici i koreografkinji Mariji Fux upoznali smo se na 12. Zagreb Film Festivalu, a hrvatska će ga publika moći pogledati u Puli, Rijeci (razgovor s autorom u Art-kinu Croatia u petak, 21 sat), Korčuli, Zagrebu, Rovinju, Velikoj Gorici, Sisku, Splitu, Komiži, Hvaru, Bolu, Pazinu i Poreču.

U Zagrebu će pak sutra, 26. ožujka s početkom u 20 sati u kinu Tuškanac, biti upriličena svečana premijera dokumentarnog filma “Rakijaški dnevnik” (2015) Damira Čučića, nastalog u produkciji Hrvatskog filmskog saveza.

Film je prvi put prikazan na ovogodišnjem ZagrebDoxu, a Čučić kroz zanimljivu eksperimentalnu estetiku odaje počast Mariju Haberu, preminulom ton-majstoru i strastvenom proizvođaču rakije u kućnoj radinosti.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

17. Subversive Film Festival: “Zemlja za nas” – Bez motike nema kruha

"Zemlja za nas", cjelovečernji prvenac Karle Crnčević, otpočinje razmjerno tajanstveno, sugerirajući ulazak u kakav svijet misterija...

“Crna kutija: Dnevnici” Shiori Ito najbolji dokumentarni film 17. Subversive Film Festivala

Svečanom dodjelom nagrada "Wild Dreamer Dragan Rubeša", u subotu je završeno sedamnaesto izdanje Subversive Film Festivala.

17. Subversive Film Festival: “Soundtrack za državni udar” – (De)džezifikacija Konga

"Soundtrack za državni udar" (2024) je impresivan film koji se može uvrstiti među najviša dostignuća svetske dokumentaristike tekuće dekade.

Zlatna palma za film “Čovjek koji nije mogao šutjeti” Nebojše Slijepčevića!

Igrani film "Čovjek koji nije mogao šutjeti" Nebojše Slijepčevića osvojio je Zlatnu palmu za najbolji kratkometražni film 77. Cannesa!

17. Subversive Film Festival: “Moj ukradeni planet” – Nakon revolucije

"Moj ukradeni planet" sjetan je film, natopljen s mnogo gorčine, jer je autorica u svojoj domovini Iranu provela više od četrdeset godina.

17. Subversive Film Festival: “Stanari” – Tri sprovoda i dva štrajka glađu

"Stanari" / "The Flats" (2024) Alessandre Celesije, usmjereni su na posljedice Nevolja (The Troubles / Na Trioblóidi), kako ih zovu u Irskoj.

Renata Poljak: “Imamo dokumentarna svjedočenja o ženama strašne snage”

Renata Poljak je na 20. ZagrebDoxu, u sklopu Regionalne konkurencije, predstavila svoj najnoviji film, "Šume šume" (2024).

Tri dana dokumentaraca na 18. Vox Feminae Festivalu

Tri dana filmskog programa 18. Vox Feminae Festivala donosi raznoliku selekciju filmova koji se bave temama rodne ravnopravnosti, seksualnosti i ženskog nasljeđa.

Niz hrvatskih dokumentaraca i projekata na 17. Beldocsu

Na ovogodišnjem, 17. Beldocsu (22. - 29. svibnja), bit će prikazan cijeli niz hrvatskih dokumentarnih filmova.

17. Subversive Film Festival: “Favoriten” – Gospođa Idiskut i njeno odeljenje

"Favoriten" (2024) austrijske autorke Ruth Beckermann, prati jedno odeljenje najveće osnovne škole u bečkoj četvrti Favoriten.