PočetnaVijestiPreminuo redatelj "Paradise Lost" trilogije

Preminuo redatelj “Paradise Lost” trilogije

|

Foto: TIFF / Youtube Screenshot

Dokumentaristički svijet ponovno tuguje. Jučer ujutro je, naime, od posljedica dugugodišnje borbe s dijabetesom, u 58. godini života preminuo proslavljeni američki redatelj Bruce Sinofsky.

Sinofksy je poznat po uspješnoj suradnji s kolegom Joeom Berlingerom s kojim je napravio cijeli niz uspješnih dokumentaraca od kojih se najviše ističu “Brother’s Keeper” (1992), trilogija “Paradise Lost” (1996.; 2000.; 2011.) te “Metallica: Some Kind of Monster” (2004).

Preminuli filmaš je 1996. godine osvojio Emmyja za koredateljstvo prvog dijela trilogije o pogrešno osuđenoj Trojci iz Memphisa (West Memphis Three), a 1992. i Nagradu redateljskog ceha za “Brother’s Keeper”, film o muškarcu optuženom za ubojstvo vlastitog brata.

Nakon završetka studija na fakultetu New York University’s Tisch School of the Arts, Sinofsky je filmsku karijeru započeo kao montažer u poznatoj produkcijskoj kući Maysles Film, osnovane od strane legendarne braće Maysles (“Grey Gardens”, “Gimme Shelter”…).


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Kino na pruzi

Objavljujemo tekst nastao povodom programa "Kino na pruzi", koji je Dina Pokrajac selektirala za projekt "Kino Trešnja".

Dvije Zlatne Arene za “Našu djecu” Silvestra Kolbasa

"Naša djeca" (Factum, 2024.) Silvestra Kolbasa osvojila su dvije Zlatne Arene na netom završenom, 71. Pulskom filmskom festivalu.

“Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse” – “Kako ću odustati od sebe?”

U drugom eseju ovogodišnjih "Klasika" bavimo se dokumentarnim filmom "Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse" (1992).

“U Rijeci se osjeća nedostatak vizije i strateškog promišljanja kulture”

Marin Lukanović i Borko Novitović za naš portal govore o svom dugogodišnjem djelovanju unutar riječke udruge Filmaktiv, koja je ove godine napunila 20 godina postojanja.

Preminuo filmski i kazališni kritičar Tomislav Kurelec

U Zagrebu je, u 83. godini, preminuo filmski i kazališni kritičar te redatelj Tomislav Kurelec.

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.

Mašinokoreografije Alaina Resnaisa

Zanimanje Alaina Resnaisa za mašine, mogu se donekle pripisati posleratnom industrijskom "boomu" 1950-ih u Francuskoj.

Petnaesta Nagrada “Vedran Šamanović” Ani Hušman za film “Radije bih bila kamen”

Ovogodišnja, petnaesta po redu Nagrada "Vedran Šamanović", pripala je Ani Hušman za film "Radije bih bila kamen" (2024).

“Burden of Dreams” – Film važniji od života

Četvrtu sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo tekstom o dokumentarcu "Burden of Dreams" (1982) Lesa Blanka.

Otvorene prijave za 33. Dane hrvatskog filma

Dani hrvatskog filma pozivaju na prijavu filmova za 33. izdanje, koje će se održati od 17. do 20. listopada 2024. u karlovačkom Kinu Edison.