PočetnaNajaveZagrebDox Pro 2015: Kim Longinotto, Želimir Žilnik, David Charap, Rada Šešić...

ZagrebDox Pro 2015: Kim Longinotto, Želimir Žilnik, David Charap, Rada Šešić…

|

Naslovna fotografija: Prijašnje izdanje ZagrebDox Pro-a / Foto: ZagrebDox

ZagrebDox Pro, program profesionalnog usavršavanja filmaša koji se paralelno s filmskim programom ZagrebDoxa održava od prve godine festivala, i na jedanaestom će izdanju ponuditi zanimljiva i korisna događanja od kojih će mnoga biti otvorena za javnost.

Središnje događanje je Pitching Forum, na kojem će se autori trinaest odabranih dokumentarnih projekata iz deset zemalja predstaviti panelu sastavljenom od televizijskih urednika, predstavnika filmskih fondova, distributera i producenata.

Forum je otvoren za javnost i održat će se u četvrtak, 26. veljače u 10 sati u Cineplexxu (dvorana 5). Sudionici Pitching Foruma prethodno će proći trodnevnu pripremnu radionicu na kojoj će dobiti podršku u strukturiranju projekata i pronalaženju međunarodnih partnera za sufinanciranje filmova. Voditelji radionice, mentori i moderatori PF-a su Leena Pasanen i Stefano Tealdi.

U sklopu programa ZagrebDox Pro održat će se i tri masterclassa otvorena za javnost, i to redateljice Kim Longinotto, redatelja Želimira Žilnika i montažera Davida Charapa. Tu je i case study mentorskog rada Rade Šešić, koja je Mariju Ratković Vidaković vodila na dokumentarnom projektu “U potrazi za izgubljenom državom” nagrađenom na lanjskom PF-u.

U-potrazi-za-izgubljenom-državom
Foto: Kadar iz dokumentarnog filma “U potrazi za izgubljenom državom”

Vjeran Hrpka govorit će o svojem snimateljskom radu na dokumentarnom filmu “Iza lica zrcala”, koji upravo završava redateljica i scenaristica Zrinka Matijević Veličan, a uvest će nas i u prezentaciju Sonyjevih kamkordera. Bit će predstavljene i novosti iz Kreativne Europe, zatim nova inicijativa RE-ACT i koprodukcijski vodič Europske dokumentarne mreže.

Jedna od najboljih redateljica dokumentarnog filma današnjice, Kim Longinotto – poznata po iznimnim ljudskim portretima i suosjećajnom i blagom pristupu kontroverznim temama – održat će masterclass u srijedu, 25. veljače u 10 sati u dvorani Zagreb filma u Novoj Vesi 18 (prizemlje). Masterclass će biti emitiran i na Trećem programu HTV-a, u subotu 28. veljače u emisiji “Posebni dodaci”.

Longinotto je za svoj rad osvojila brojne nagrade, među kojima i Nagradu Peabody, prestižnu Nagradu Prix Art et Essai Filmskog festivala u Cannesu, Posebnu nagradu žirija na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Amsterdamu (IDFA), Nagradu BAFTA te dvije nagrade na Filmskom festivalu Sundance, od kojih je najnovija ona za “Snovolovku” / “Dreamcatcher” (2015), dokumentarac koji će biti prikazan u Međunarodnoj konkurenciji 11. ZagrebDoxa.

Kim-Longinotto
Kim Longinotto / Foto: ZagrebDox, PR

David Charap je tijekom duge i raznovrsne karijere radio i u dokumentarnom i u fikcijskom žanru. Podjednako se proslavio radom na igranim filmovima (“Last Resort”, “My Summer of Love”, “The Deep Blue Sea”, “Buttoners”), TV dramama i serijama (“Utopia” / “Utopija”), kao i u dokumentarnom filmu, u kojem je zaslužan za montažu “The Road: A Story of Life and Death” (2012) i “All White in Barkin” (2010) Marca Isaacsa, “In the Land of the Free” (2010) Vadima Jeana, “The Possibilities Are Endless” (2014) Edwarda Lovelacea i Jamesa Halla te “Voices of the Children” (1998) Zuzane Justman.

Charap je surađivao i na filmu “Virunga” (2014), koji je nominiran za Oscara, a publika ZagrebDoxa gledat će ga u Međunarodnoj konkurenciji. Njegov masterclass na rasporedu je 27. veljače u 12 sati u dvorani Zagreb filma, a najavio je da će publici pokazati kako montaža nije samo zanimljiva profesija nego i “ključna vještina u borbi s modernim životom”.

Masterclass Stvarnost i čudo kao temelj dokumentarnog filma održat će i hvaljeni autor Želimir Žilnik, osobito poznat po svojim društveno angažiranim igranim filmovima i dokumentarcima, jedinstvenom vizualnom stilu, ali i po cenzuri kojoj je bio podvrgnut u 1970-ima.

Žilnik će masterclass održati 27. veljače u 17 sati u dvorani Zagreb filma, gdje će predstaviti svoju filmsku metodologiju koja uključuju društveni angažman, humor, grotesku, komediju i eksplicitnu političku kritiku.

Martina-Petrović / Foto: Nina Đurđević
Martina Petrović / Foto: Nina Đurđević

U četvrtak, 26. veljače u 17 sati u dvorani Zagreb filma, novosti iz Kreativne Europe iznijet će Martina Petrović, voditeljica hrvatskog Deska Kreativne Europe – Ureda MEDIA. Govorit će o Potprogramu MEDIA i izmjenama koje prate nove pozive za predlaganje projekata, kao i o dobrim rezultatima koje u stjecanju sredstava kroz Potprogram MEDIA ostvaruju hrvatski projekti.

Od 18 sati na istom će mjestu biti predstavljena nova transregionalna inicijativa za zajednički razvoj audiovizualnih projekata i poticanje međunarodnih koprodukcija RE-ACT (Regional Audiovisual Cooperation and Training).

Projekt se sastoji od zajedničkog plana sufinanciranja dugometražnih filmova i niza ciljanih programa usavršavanja, a predstavit će ga voditelji osnivačkih institucija: Hrvatskog audiovizualnog centra, Audiovizualnog fonda pokrajine Furlanije-Julijske krajine i Slovenskog filmskog centra.

U petak, 27. veljače u 10 sati u dvorani Zagreb filma Mikael Opstrup, voditelj edukativnih programa pri Europskoj dokumentarnoj mreži i urednik EDN-ova koprodukcijskog vodiča, dat će pregled koprodukcija u Europi.

Vanja-Jambrović / Foto: Damir Zovko
Vanja Jambrović / Foto: Damir Zovko

Predstavit će koprodukcijske mogućnosti u trideset europskih zemalja s posebnim naglaskom na regionalnim iskustvima, o kojima će govoriti producenti iz regije. U diskusiji će sudjelovati Vanja Jambrović, Dana Budisavljević, Boris Mitić, Fabrizio Polpettini, Manuela Buono, Martina Petrović, Sabina Briški i drugi.

Projekt “U potrazi za izgubljenom državom”, koji je na lanjskom ZagrebDoxovom Pitching Forumu osvojio nagradu za najbolji projekt, a time i jednogodišnje mentorstvo selektorice, filmske kritičarke i autorice Rade Šešić, sada će biti iznesen kroz case study mentorstva razvoja projekta.

Predstavit će ga Rada Šešić te scenaristica i redateljica filma, Marija Ratković Vidaković, u petak, 27. veljače u 19 sati u dvorani Zagreb Filma.

Ulaz na sva događanja je besplatan.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

[FOTOGALERIJA] Dodjela 5. Nagrade Dokumetar

Fotogalerija s dodjele 5. Nagrade Dokumetar, održane 18. lipnja 2024. godine u zagrebačkom Dokukinu KIC.

“The Last Dragon” – Pseudodokumentarnost za široke mase

U novom tekstu "Dokumentiranja fikcije" provjerit ćemo kako pseudodokumentarni film funkcionira kada mu se da komercijalna svrha.

Preminuo filmski kritičar Tomislav Čegir

Filmski kritičar Tomislav Čegir preminuo je 18. lipnja, u 55. godini života.

5. Nagrada Dokumetar: “Valerija” Sare Jurinčić najbolji hrvatski dokumentarac 2023. godine

"Valerija" Sare Jurinčić osvojila je Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2023. godine.

“Buena Vista Social Club” – Druga prilika za vječnost

U četvrtom nastavku "Rockdocsa" pišemo o dokumentarcu "Buena Vista Social Club" (1999) Wima Wendersa.

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".