PočetnaNajaveZagrebDox Pro 2015: Kim Longinotto, Želimir Žilnik, David Charap, Rada Šešić...

ZagrebDox Pro 2015: Kim Longinotto, Želimir Žilnik, David Charap, Rada Šešić…

-

Naslovna fotografija: Prijašnje izdanje ZagrebDox Pro-a / Foto: ZagrebDox

ZagrebDox Pro, program profesionalnog usavršavanja filmaša koji se paralelno s filmskim programom ZagrebDoxa održava od prve godine festivala, i na jedanaestom će izdanju ponuditi zanimljiva i korisna događanja od kojih će mnoga biti otvorena za javnost.

Središnje događanje je Pitching Forum, na kojem će se autori trinaest odabranih dokumentarnih projekata iz deset zemalja predstaviti panelu sastavljenom od televizijskih urednika, predstavnika filmskih fondova, distributera i producenata.

Forum je otvoren za javnost i održat će se u četvrtak, 26. veljače u 10 sati u Cineplexxu (dvorana 5). Sudionici Pitching Foruma prethodno će proći trodnevnu pripremnu radionicu na kojoj će dobiti podršku u strukturiranju projekata i pronalaženju međunarodnih partnera za sufinanciranje filmova. Voditelji radionice, mentori i moderatori PF-a su Leena Pasanen i Stefano Tealdi.

U sklopu programa ZagrebDox Pro održat će se i tri masterclassa otvorena za javnost, i to redateljice Kim Longinotto, redatelja Želimira Žilnika i montažera Davida Charapa. Tu je i case study mentorskog rada Rade Šešić, koja je Mariju Ratković Vidaković vodila na dokumentarnom projektu “U potrazi za izgubljenom državom” nagrađenom na lanjskom PF-u.

U-potrazi-za-izgubljenom-državom
Foto: Kadar iz dokumentarnog filma “U potrazi za izgubljenom državom”

Vjeran Hrpka govorit će o svojem snimateljskom radu na dokumentarnom filmu “Iza lica zrcala”, koji upravo završava redateljica i scenaristica Zrinka Matijević Veličan, a uvest će nas i u prezentaciju Sonyjevih kamkordera. Bit će predstavljene i novosti iz Kreativne Europe, zatim nova inicijativa RE-ACT i koprodukcijski vodič Europske dokumentarne mreže.

Jedna od najboljih redateljica dokumentarnog filma današnjice, Kim Longinotto – poznata po iznimnim ljudskim portretima i suosjećajnom i blagom pristupu kontroverznim temama – održat će masterclass u srijedu, 25. veljače u 10 sati u dvorani Zagreb filma u Novoj Vesi 18 (prizemlje). Masterclass će biti emitiran i na Trećem programu HTV-a, u subotu 28. veljače u emisiji “Posebni dodaci”.

Longinotto je za svoj rad osvojila brojne nagrade, među kojima i Nagradu Peabody, prestižnu Nagradu Prix Art et Essai Filmskog festivala u Cannesu, Posebnu nagradu žirija na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Amsterdamu (IDFA), Nagradu BAFTA te dvije nagrade na Filmskom festivalu Sundance, od kojih je najnovija ona za “Snovolovku” / “Dreamcatcher” (2015), dokumentarac koji će biti prikazan u Međunarodnoj konkurenciji 11. ZagrebDoxa.

Kim-Longinotto
Kim Longinotto / Foto: ZagrebDox, PR

David Charap je tijekom duge i raznovrsne karijere radio i u dokumentarnom i u fikcijskom žanru. Podjednako se proslavio radom na igranim filmovima (“Last Resort”, “My Summer of Love”, “The Deep Blue Sea”, “Buttoners”), TV dramama i serijama (“Utopia” / “Utopija”), kao i u dokumentarnom filmu, u kojem je zaslužan za montažu “The Road: A Story of Life and Death” (2012) i “All White in Barkin” (2010) Marca Isaacsa, “In the Land of the Free” (2010) Vadima Jeana, “The Possibilities Are Endless” (2014) Edwarda Lovelacea i Jamesa Halla te “Voices of the Children” (1998) Zuzane Justman.

Charap je surađivao i na filmu “Virunga” (2014), koji je nominiran za Oscara, a publika ZagrebDoxa gledat će ga u Međunarodnoj konkurenciji. Njegov masterclass na rasporedu je 27. veljače u 12 sati u dvorani Zagreb filma, a najavio je da će publici pokazati kako montaža nije samo zanimljiva profesija nego i “ključna vještina u borbi s modernim životom”.

Masterclass Stvarnost i čudo kao temelj dokumentarnog filma održat će i hvaljeni autor Želimir Žilnik, osobito poznat po svojim društveno angažiranim igranim filmovima i dokumentarcima, jedinstvenom vizualnom stilu, ali i po cenzuri kojoj je bio podvrgnut u 1970-ima.

Žilnik će masterclass održati 27. veljače u 17 sati u dvorani Zagreb filma, gdje će predstaviti svoju filmsku metodologiju koja uključuju društveni angažman, humor, grotesku, komediju i eksplicitnu političku kritiku.

Martina-Petrović / Foto: Nina Đurđević
Martina Petrović / Foto: Nina Đurđević

U četvrtak, 26. veljače u 17 sati u dvorani Zagreb filma, novosti iz Kreativne Europe iznijet će Martina Petrović, voditeljica hrvatskog Deska Kreativne Europe – Ureda MEDIA. Govorit će o Potprogramu MEDIA i izmjenama koje prate nove pozive za predlaganje projekata, kao i o dobrim rezultatima koje u stjecanju sredstava kroz Potprogram MEDIA ostvaruju hrvatski projekti.

Od 18 sati na istom će mjestu biti predstavljena nova transregionalna inicijativa za zajednički razvoj audiovizualnih projekata i poticanje međunarodnih koprodukcija RE-ACT (Regional Audiovisual Cooperation and Training).

Projekt se sastoji od zajedničkog plana sufinanciranja dugometražnih filmova i niza ciljanih programa usavršavanja, a predstavit će ga voditelji osnivačkih institucija: Hrvatskog audiovizualnog centra, Audiovizualnog fonda pokrajine Furlanije-Julijske krajine i Slovenskog filmskog centra.

U petak, 27. veljače u 10 sati u dvorani Zagreb filma Mikael Opstrup, voditelj edukativnih programa pri Europskoj dokumentarnoj mreži i urednik EDN-ova koprodukcijskog vodiča, dat će pregled koprodukcija u Europi.

Vanja-Jambrović / Foto: Damir Zovko
Vanja Jambrović / Foto: Damir Zovko

Predstavit će koprodukcijske mogućnosti u trideset europskih zemalja s posebnim naglaskom na regionalnim iskustvima, o kojima će govoriti producenti iz regije. U diskusiji će sudjelovati Vanja Jambrović, Dana Budisavljević, Boris Mitić, Fabrizio Polpettini, Manuela Buono, Martina Petrović, Sabina Briški i drugi.

Projekt “U potrazi za izgubljenom državom”, koji je na lanjskom ZagrebDoxovom Pitching Forumu osvojio nagradu za najbolji projekt, a time i jednogodišnje mentorstvo selektorice, filmske kritičarke i autorice Rade Šešić, sada će biti iznesen kroz case study mentorstva razvoja projekta.

Predstavit će ga Rada Šešić te scenaristica i redateljica filma, Marija Ratković Vidaković, u petak, 27. veljače u 19 sati u dvorani Zagreb Filma.

Ulaz na sva događanja je besplatan.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

55. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva: (Auto)portretni istršci

55. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva ove je godine održana u MM (multimedijalnom) centru Studentskog centra Sveučilišta u Zagrebu.

AI i virtualni svjetovi u Dokukinu KIC

U zagrebačko Dokukino KIC dolazi novi ciklus dokumentaraca "AI i virtualni svjetovi", koji istražuje snage, slabosti i ograničenja umjetne inteligencije.

Večeras u Sinju dokumentarac o ratnoj fotografkinji Lee Miller

Večeras na platno sinjske Palacine dolazi dokumentarac "Uhvatiti Lee Miller" / "Capturing Lee Miller" (2020) redateljice Terese Griffiths.

Tri nagrade za hrvatske dokumentarce na 20. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma o ljudskim pravima Verzió

Tri nagrade osvojili su hrvatski dokumentarci na 20. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma o ljudskim pravima Verzió.

55. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva: Prva nagrada dokumentarcu “Korijen” Dore Fodor

U Zagrebu se od 24. do 26. studenog održavala 55. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva.

Klasici svjetske dokumentaristike, 3. sezona

“Darwinova noćna mora” – Predatorske ribe i oružje u kolijevci čovječanstva

Posljednji esej treće sezone "Klasika" rezerviran je za dokumentarni film "Darwinova noćna mora" (2004) Huberta Saupera.

“Mali Dieter želi letjeti” – Ekstatično do neba

"Mali Dieter želi letjeti" (1997) spada među najpoznatija dokumentaristička djela velikog njemačkog redatelja Wernera Herzoga.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

“Crumb” – Umjetnost kao jedini izbor

Dokumentarac "Crumb" (1994) Terryja Zwigoffa o strip-umjetniku Robertu Crumbu, spada među najistaknutije primjerke doku-biografskog žanra.

“Shermanov marš” – Generali i ljubavnici

Treću sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo s dokumentarcem "Shermanov marš" / "Sherman's March" (1985) Rossa McElweeja.

Dokultura, 3. sezona

Snaga je u detalju

Posljednji esej treće sezone "Dokulture" donosi tekst o hrvatskim filmskim vaninstitucionalnim programima.

Fiksiranje na margini

Shvatimo li film kao neizostavni dio kulture i umjetničkog stvaralaštva, obrazovni je sustav prva točka stjecanja šireg filmskog znanja.

Steći filmsku kulturu – od apstrakcije prema konzumerizmu

Prvi esej treće sezone "Dokulture" bavi se (ne)dostupnošću filmova široj publici, naročito iz kuta dokumentarnog roda.